Γιατί όσο καλό και να είναι ένα κρασί θα καταστραφεί μέσα σε ένα λάθος ποτήρι.

Σαν να βγείτε με το φτιαγμένο σας αυτοκίνητο στην πίστα με λάστιχα τα οποία έπρεπε να είχαν αλλαχθεί πριν από 12.000 χιλιόμετρα, ή να βάλετε στο πανάκριβο Breguet σας ένα λουράκι από το περίπτερο της γειτονιάς σας. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να γίνετε εμμονικοί ούτε να σπαταλήσετε μια περιουσία σε ποτήρια. Προφανώς όσο πιο λεπτό γυαλί ή κρύσταλλο αντέχετε να πληρώνετε και να πλένετε στο χέρι τόσο το καλύτερο· όμως υπάρχουν σωστά ποτήρια που κοστίζουν 5-8 ευρώ και θα αναδείξουν πολύ καλύτερα το κρασί σας από ένα πανάκριβο ποτήρι με λάθος σχήμα. Το μέγεθος τουλίπας, οι λιτές γραμμές, η παρουσία ποδιού και η απουσία χρωμάτων και σκαλισμάτων είναι εκ των ουκ άνευ, ενώ αν η ουσία σας ενδιαφέρει περισσότερο από την αισθητική προτιμήστε απλές και όχι εντυπωσιακές φόρμες.

Τα παρακάτω 5 σχήματα και μεγέθη είναι τα πλέον σημαντικά για κάθε οινόφιλο με αξιώσεις, με τα πρώτα δύο να είναι τα απολύτως απαραίτητα και τα άλλα 3 να αποτελούν προσθήκες αναλόγως των προτιμήσεων σε συγκεκριμένα στυλ κρασιών. Ασχέτως πάντως του αν το ντουλάπι σας θα γεμίσει με 1, 2 ή 102 κωδικούς, μην ξεχνάτε να γεμίζετε τα ποτήρια σας στο μέγιστο πλάτος του ποτηριού (ή λίγο χαμηλότερα αν αυτά είναι πολύ μεγάλα)!

Τα 5 ποτήρια που πρέπει να έχουν στο ντουλάπι τους όσοι αγαπούν το κρασί
Riedel Vinum Sauvignon Blanc

1. Ποτήρι για ελαφριά, αρωματικά λευκά
Μια μικρή τουλίπα με όγκο 35-40 cl είναι το καλύτερο δώρο που μπορείτε να κάνετε στις Μαλαγουζιές, τα Μοσχοφίλερα, τα Μοσχάτα, τα Sauvignon Blanc αλλά όλα τα ελαφριά, τραγανά φρέσκα λευκά σας. Αν και τείνουμε να σερβίρουμε τα κρασιά μας σε μεγάλα ποτήρια θεωρώντας ότι έτσι τους προσδίδουμε υπεραξία, ο μικρός όγκος ενός τέτοιου ποτηριού προστατεύει το ντελικάτο άρωμα των κρασιών αυτού του στυλ, ενώ ηρεμεί την πολλές φορές επιθετική οξύτητά τους. Επιπρόσθετα με ένα σμπάρο 3 τρυγόνια, αφού σε αυτά αναδεικνύονται τόσο τα κάθε χρώματος γλυκά κρασιά όσο και ελαφριά ροζέ από αρωματικές ποικιλίες, όπως πχ αυτά από Μοσχοφίλερο. Αυτός είναι και ο λόγος που καθιστούν αυτό το ποτήρι must για την συλλογή σας.
Ενδεικτικές Προτάσεις: Riedel Vinum Sauvignon Blanc, Stolzle Exquisit White

Τα 5 ποτήρια που πρέπει να έχουν στο ντουλάπι τους όσοι αγαπούν το κρασί
Stolzle Revolution Red

2. Γενικής χρήσης ποτήρι
Αν θα έπρεπε να έχετε ένα και μόνο ποτήρι αυτό θα ήταν μια μεσαίου μεγέθους τουλίπα με όγκο 42-49cl. Συνήθως θα την βρείτε με το όνομα red wine glass, όμως το μεσαίο μέγεθος και το ευέλικτο σχήμα της την καθιστούν εξαιρετική και για μαλακά λευκά –όπως αυτά από τις ποικιλίες Chardonnay, Viognier, Βιδιανό, Σαββατιανό, Θραψαθήρι – αλλά και για κάθε λογής ροζέ. Φυσικά δεν θα μπορούσε παρά να δικαιώσει και το όνομά της όντας ιδανική για ερυθρά κρασιά, ιδιαίτερα αν αυτά έχουν οινοποιηθεί σε δεξαμενή ή διαθέτουν μέτρια συμπύκνωση.
Ενδεικτικές Προτάσεις: Stolzle Revolution Red, Spiegelau Authentis Red

Τα 5 ποτήρια που πρέπει να έχουν στο ντουλάπι τους όσοι αγαπούν το κρασί
Stolzle Quatrophil Bordeaux

3. Ποτήρι για πληθωρικά, συμπυκνωμένα ερυθρά
Προσέξετε, αν βάλετε ένα κόκκινο κρασάκι σε αυτό το ποτήρι οι πιθανότητες να μην μυρίσετε τίποτα και να καταλήξετε με μια μονοδιάστατη αίσθηση οινοπνεύματος στο στόμα είναι μεγάλη. Όμως μια κλειστή ευμεγέθης τουλίπα μεταξύ 60 και 70 cl –συνήθως αναφέρεται ως Bordeaux στους καταλόγους- θα αναδείξει τον πολυεπίπεδο χαρακτήρα των πυκνών, σκουρόχρωμων, συμπυκνωμένων ερυθρών και θα φέρει ακριβοδίκαιες ποσότητες γλύκας, οξύτητας και τανινών στο στόμα. Αν επομένως ανοίγετε τακτικά ακριβά Syrah, Merlot, Cabernet Sauvignon, Αγιωργίτικα ή ξηρές Μαυροδάφνες αυτό είναι το τρίτο ποτήρι που πρέπει να εντάξετε στο …διάφανο οπλοστάσιό σας!
Ενδεικτικές Προτάσεις: Riedel Performance Syrah, Stolzle Quatrophil Bordeaux

Τα 5 ποτήρια που πρέπει να έχουν στο ντουλάπι τους όσοι αγαπούν το κρασί
Zalto Denk Art Burgundy

4. Balloon τύπου Βουργουνδίας
Ναι ξέρω, είναι το απόλυτο φετίχ… Όμως αυτό το κοντόχοντρο ποτήρι που αναφέρεται ως Burgundy ή Pinot Noir πρακτικά έχει εξαιρετικά περιορισμένη χρήση ενώ την ίδια στιγμή είναι ικανό να καταστρέψει κάθε κρασί από αυτά που αναφέρθηκαν ακριβώς παραπάνω! Βέβαια αναδεικνύει όσο κανένα την ευγένεια και τον αέρινο χαρακτήρα ντελικάτων, ανοιχτόχρωμων ποικιλιών με υψηλές οξύτητες όπως το Pinot Noir, το Ξινόμαυρο, η Λημνιώνα, το Gamay, το Nebbiolo ή η Barbera, από την άλλη όμως “εμπλέκεται” στα πιο καταστροφικά σερβιρίσματα αν μέσα του βρεθεί ένα ώριμο, βαρελάτο, πληθωρικό ερυθρό Syrah. Οπότε αντισταθείτε στην εντυπωσιακή αισθητική του εκτός και αν συχνά- πυκνά ανοίγετε μεγάλες Βουργουνδίες, Barolo, Νάουσες κλπ. Αλλιώς βολευτείτε με το ποτήρι Νο 2, έστω και αν κάποια από αυτά είναι εξαιρετικά και για πυκνά, βαρελάτα λευκά…Ενδεικτικές Προτάσεις: Zalto Denk Art Burgundy, Zieher Vision Balanced

Τα 5 ποτήρια που πρέπει να έχουν στο ντουλάπι τους όσοι αγαπούν το κρασί
Spiegelau Willsberger Anniversary Champagne Flute,

5. Flute Αφρωδών
Ακόμα και αν οι φυσαλίδες εμφανίζονται σπάνια στο τραπέζι σας, ένα ψιλόλιγνο flute θα αναδείξει την μαγεία τους και θα ανεβάσει την εορταστική διάθεση. Αν περιορίζεστε σε απλά αφρώδη οινοποιημένα με την μέθοδο της κλειστής δεξαμενής τότε οποιαδήποτε φόρμα θα κάνει την δουλειά. Αν όμως είστε λάτρεις μιας κορυφαίας Σαμπάνιας, μιας πολύπλοκης Μιλανέζικης Franciacorta ή μιας premium Ισπανικής Cava προτιμήστε τα μοντέρνα flute που κλείνουν στο πάνω μέρος αναδεικνύοντας τον σύνθετο, ξηροκαρπάτο χαρακτήρα που προσδίδει η δεύτερη ζύμωση μέσα στη φιάλη. Εναλλακτικά σερβίρετε τα αφρώδη σας στο ποτήρι του λευκού.
Ενδεικτικές Προτάσεις: Spiegelau Willsberger Anniversary Champagne Flute, Stolzle Quatrophil Champagne Flute