Το εργαστήριο Yairi Guitars δίνει ζωή σε πολύτιμες κιθάρες θρυλικών μουσικών όπως ο Paul McCartney, ο Graham Nash και ο ίδιος ο “Θεός της Κιθάρας”, Carlos Santana.

Ο Kazuo Yairi γεννιέται στις 27 Απριλίου 1932, στην Ιαπωνία, στο χωριό Kani. Η οικογένειά του έχει μια έμφυτη κλίση προς την μουσική, την οποία του κληροδοτεί. Ο ίδιος αναπτύσσει από μικρός έντονο ενδιαφέρον για τις ακουστικές τέχνες, ικανότητα που οξύνεται από τις επισκέψεις που κάνει με τους γονείς του στο σπίτι του Masao Sasaki, ενός από τους σημαντικότερους μουσικούς κλασικής κιθάρας της Ιαπωνίας. Αργότερα, μαθαίνει να φτιάχνει κιθάρες στα γόνατα του οργανοποιού πατέρα του, Gi’ichi Yairi, στα καταπράσινα ιαπωνικά βουνά κοντά στη Ναγκόγια. Φτάνοντας στα 18 του πλέον, ο Kazuo έχει ήδη αποφασίσει ότι η μοίρα του συγκλίνει με τα μουσικά όργανα. Περνάει μια περίοδο στις Ηνωμένες Πολιτείες για να μελετήσει την κατασκευή της ακουστικής κιθάρας με ατσάλινες χορδές και έπειτα κατορθώνει να δημιουργήσει το πρώτο του εργαστήριο, το οποίο αφιερώνει αποκλειστικά στην κατασκευή κλασικών κιθάρων. Εκεί εξελίσσει την τέχνη του καθημερινά, αντιλαμβανόμενος ποιο θα είναι πλέον το στοιχείο που θα τον διαφοροποιήσει.

Το ιαπωνικό εργαστήριο που παράγει τις πιο θρυλικές κιθάρες
Οι κιθάρες K Yairi κατασκευάζονται χειροποίητα στην Ιαπωνία με τις ίδιες παραδοσιακές μεθόδους από το 1935

Ιδιαίτερα υλικά και προσοχή στην λεπτομέρεια
Ο Kazuo βασίζεται σε αιώνες παραδοσιακής χειροτεχνίας, ενώ πιστεύει ότι οι πιο επίπονες μέθοδοι επιλογής ξύλου, προετοιμασίας και χειροποίητου σκαλίσματος έχουν μεγάλη σημασία για τη δημιουργία του ιδανικού ήχου. “Ένας έμπειρος οργανοποιός επιλέγει τα καλύτερα υλικά και τα επεξεργάζεται ένα προς ένα, ανεξάρτητα από τον χρόνο που απαιτείται για κάθε επίπονο βήμα”, εξηγεί κάποια στιγμή. Ο ίδιος χρησιμοποιεί υλικά – που αργότερα θα γίνουν χαρακτηριστικό του στυλ – όπως μαόνι και χελιδονοουρά, για να φτιάξει την καρδιά των κιθάρων του. Προτιμάει επίσης ξύλα με ανοιχτούς πόρους για να κατασκευάσει τις πλάτες των οργάνων του, αλλά και τις πλευρές τους, με στόχο να ρέει ο ήχος πιο εύκολα. Ωστόσο, αυτό που τον κάνει τόσο ξεχωριστό οργανοποιό είναι η επιμονή του στην ομορφιά, που κάνει τα όργανα σε τόνους μόκας του Yairi, να ξεχωρίζουν.

Το ιαπωνικό εργαστήριο που παράγει τις πιο θρυλικές κιθάρες
Master Luthier Kazuo Yairi
Το ιαπωνικό εργαστήριο που παράγει τις πιο θρυλικές κιθάρες
Το ιαπωνικό εργαστήριο που παράγει τις πιο θρυλικές κιθάρες
Το ιαπωνικό εργαστήριο που παράγει τις πιο θρυλικές κιθάρες
Το ιαπωνικό εργαστήριο που παράγει τις πιο θρυλικές κιθάρες

Η επιμονή του στην λεπτομέρεια, γιγαντώνει το έργο του και την φήμη του. Στο εργαστήριό του εισχωρούν ως βοηθοί και τα τρία μικρότερα αδέρφια του, ενώ σταδιακά τα χέρια πληθαίνουν και ο χώρος φτάνει να απασχολεί 20 ακόμα τεχνίτες. Μια συνεργασία με τους Αμερικανούς διανομείς και κατασκευαστές St. Louis Music στη δεκαετία του 1960 όμως, είναι εκείνη που δίνει το έναυσμα για την πρώτη ακουστική, ισπανικού στυλ, κιθάρα Alvarez Yairi, το χαρακτηριστικό και πιο δημοφιλές μοντέλο του. Ξαφνικά, μουσικοί όπως ο McCartney προτιμούν τις κιθάρες του Yairi – ο συγκεκριμένος για τις εκτελέσεις του Blackbird και μια ειδικά σχεδιασμένη K Yairi (όπως είναι επίσης γνωστές οι κιθάρες) κουρδισμένη κατά δύο βαθμίδες για την εκτέλεση του Yesterday. Σε αυτούς συγκαταλέγονται και ο Graham Nash και ο ίδιος ο “Θεός της Κιθάρας”, Carlos Santana.

Ακούγοντας τα χέρια του
Με τη βοήθεια της μικρής ομάδας κατασκευαστών του, ο Yairi έγινε κορυφαίος πρεσβευτής της τέχνης του, ενώ το 2006 του απονεμήθηκε, από τον Ιάπωνα αυτοκράτορα, το Μετάλλιο Τιμής της Κίτρινης Κορδέλας. Οι μουσικοί επαίνεσαν επίσης την ικανότητά του στην ανάπτυξη καινοτόμων χαρακτηριστικών, όπως η “Direct Coupled Bridge” (ή DCB) του K Yairi, η οποία προσέδωσε στα όργανά του μια ξεχωριστή αίσθηση.

Ακόμα και όταν η εκβιομηχάνιση σάρωσε τη χώρα, ο Yairi επικεντρώθηκε περισσότερο από ποτέ στην επιστροφή στις αισθητικές αρχές που κάνουν τις ιαπωνικές τέχνες και χειροτεχνίες τόσο λατρεμένες. Ακριβώς όπως οι πρόγονοί του είχαν κοπιάσει πάνω από κομμάτια ελεφαντόδοντου για να δημιουργήσουν netsuke -μικρά παραδοσιακά αγάλματα- συνειδητοποίησε ότι η ιαπωνική βιομηχανία μπορούσε ακόμη να προσφέρει στον κόσμο κάτι που να ενσωματώνει τις ίδιες ιδιότητες της σχολαστικής δεξιοτεχνίας και της προσοχής στη λεπτομέρεια.

Το ιαπωνικό εργαστήριο που παράγει τις πιο θρυλικές κιθάρες
Η κιθάρα Alvarez Yairi

Σε μια εποχή λοιπόν που πολλοί κατασκευαστές κιθάρων χρησιμοποιούν υπολογιστές, λέιζερ και ρομποτική σε μια κούρσα για να παράγουν περισσότερες κιθάρες πιο γρήγορα, η ιδιοφυΐα του Yairi ήταν να βασίζεται αποκλειστικά στη χρήση των χεριών και των εργαλείων χειρός. “Οι καλές κιθάρες φτιάχνονται από καλό ξύλο, από καλούς τεχνίτες” είναι η φιλοσοφία του, την οποία ακολουθεί πιστά και αρνούμενος να κατασκευάσει ηλεκτρικές κιθάρες, αν και πολλοί τον παρακαλούσαν να το κάνει. Όπως εξηγεί αργότερα, για να κατασκευαστεί η ιδανική κιθάρα πρέπει “να ακούμε με τα χέρια μας”.
Ακόμα και μετά τον θάνατό του όμως, τo 2014, ο Kazuo Yairi αφήνει πίσω του μια τεράστια πολιτιστική κληρονομιά πάνω στην κατασκευή κιθάρας που δεν τυποποιείται, καθώς ακόμα και σήμερα το εργαστήριό του λειτουργεί με τις ίδιες χειροποίητες τεχνικές.
www.yairi-france.com