Το “Τhe Wild Game Cookbook” είναι ένα συναρπαστικό βιβλίο μαγειρικής που εστιάζει στο κυνήγι και μας ταξιδεύει στα απέραντα δάση της Σουηδίας.

«Δεν είναι εύκολο να πει κανείς τι είναι αυτό που κάνει το κυνήγι τόσο ξεχωριστό. Ίσως ακούγεται κλισέ, αλλά υπάρχει κάτι αρχέγονο και αυθεντικό στο κυνήγι – να αναζητάς, να σκοτώνεις και να μαγειρεύεις ένα άγριο ζώο. Αλλά το γεγονός ότι μοιάζει αρχέγονο δεν σημαίνει απαραίτητα ότι είναι βάρβαρο ή απολίτιστο. Ακριβώς το αντίθετο. Το κυνήγι απαιτεί οργάνωση, πειθαρχία, αυτογνωσία και πολλή γνώση – καθώς και μια συζήτηση περί ηθικής που είναι συνεχώς σε εξέλιξη στο μυαλό σας. Το κυνήγι είναι ευφορία και καρδιοχτύπι, ησυχία και υπομονή, σιωπή και εκρήξεις», γράφουν στον πρόλογο του βιβλίου μαγειρικής “The Wild Game Cookbook” o σεφ Mikael Einnarson και ο κυνηγός Hubbe Lemon.

Το μαγειρικό ημερολόγιο της άγριας Φύσης

Στη Σουηδία υπάρχουν πάνω από 300.000 κυνηγοί και το κυνήγι θεωρείται αναπόσπαστο και ουσιαστικό μέρος της διατήρησης της ισορροπίας της άγριας ζωής. Οι δύο φίλοι από τη Σουηδία ένωσαν τις εμπειρίες και τις γνώσεις τους στην κουζίνα και το κυνήγι και δημιούργησαν ένα βιβλίο συνταγών για επίδοξους σεφ, κυνηγούς, foodies και όσους ενδιαφέρονται για τον κόσμο των άγριων θηραμάτων. Στο βιβλίο τους εξηγούν πώς αυτά τα φυσικά αποθέματα τροφής μπορούν να βοηθήσουν στην εξισορρόπηση των δασών και της άγριας ζωής παραθέτουν συμβουλές για τον χειρισμό και την προετοιμασία του θηράματος. Το κατεξοχήν βιολογικό και βιώσιμο κρέας -το κυνήγι- είναι μια ιδιαίτερα ευέλικτη πρώτη ύλη όπως αποδεικνύεται από τις νόστιμες συνταγές του βιβλίου, που κυμαίνονται από εκλεκτά πιάτα μέχρι ευφάνταστα σάντουιτς και σνακ με κρέας ελαφιού, αγριογούρουνου, ζαρκαδιού και λαγού.

Το μαγειρικό ημερολόγιο της άγριας Φύσης
Το μαγειρικό ημερολόγιο της άγριας Φύσης
Το μαγειρικό ημερολόγιο της άγριας Φύσης

Πρόκειται για το τέταρτο βιβλίο του Mikael Einarsson, executive chef του φημισμένου Brasserie Astoria στη Στοκχόλμη, που στεγάζεται σε ιστορικό κτίριο του 1870, εκεί που βρισκόταν παλιά ο θρυλικός κινηματογράφος Astoria. Μαζί με τον φίλο του Hubbe Lemon, ο οποίος είναι δασολόγος και πιστοποιημένος κυνηγός -ασχολείται με το ψάρεμα και το κυνήγι από τα 10 του χρόνια και περνάει τους περισσότερους μήνες του χρόνου στα δάση- παρουσιάζουν κλασικές συνταγές όπως scotch eggs με κιμά αγριογούρουνου και homemade picallili – την αγγλική βερσιόν των ινδικών τουρσί, πρωτότυπα σάντουιτς με wallenbergare ελαφιού- μια δική τους εκδοχή για τα παραδοσιακά σουηδικά κεφτεδάκια με κρέμα, κρόκο αυγού και φρυγανιά, παρασκευάζουν salsiccia από κρέας αγριογούρουνου και μαγειρεύουν σούπες που βασίζονται στη nose-to-tail φιλοσοφία. Πέρα από τις συνταγές και τις πρακτικές συμβουλές, το βιβλίο είναι μια οπτική απόλαυση με τις φωτογραφίες του να αποτυπώνουν την ανεξάντλητη ομορφιά της άγριας φύσης και την χαρά της ζωής στην ύπαιθρο.

«Ισως είναι ένα ερώτημα πόσο κοντά στη φύση θέλετε να είστε. Για κάποιους, το κυνήγι είναι πολύ ακραίο. Για εμάς, προσθέτει μια αξία στη ζωή μας που παλεύουμε να βρούμε οπουδήποτε αλλού. Εάν αισθάνεστε ότι μπορείτε να αποκομίσετε κάτι ευχάριστο από κάθε πτυχή του κυνηγιού – τις προετοιμασίες, την πρακτική, το ίδιο το κυνήγι και την ανεξάντλητη ομορφιά της φύσης προετοιμασία και το μαγείρεμα του ζώου – τότε το κυνήγι είναι για εσάς και έχετε μπροστά σας μια ζωή με φανταστικές εμπειρίες στη φύση και υπέροχο φαγητό» καταλήγουν οι συγγραφείς.

Το μαγειρικό ημερολόγιο της άγριας Φύσης

To βιβλίο Τhe Wild Game Cookbook, Simple Recipes for Hunters and Gourmets των Ηubbe Lemon και Μikael Einarsson κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Gestalten.
www.gestalten.com