Ποτό και οδήγηση δεν πάνε μαζί. Για αυτό και η Bentley αποφάσισε να δημιουργήσει ένα ουίσκι που αποτελεί ένα καλλιτεχνικό statement. To οποίο κοστίζει όσο και ένα αυτοκίνητο.

Οι εταιρίες αυτοκινήτων φροντίζουν συχνά πυκνά να δείχνουν ότι έχουν και άλλα ενδιαφέροντα πέρα από τους κινητήρες και τις λαμαρίνες. Και επιθυμούν να δείχνουν τα πολύπλευρα ταλέντα που έχουν οι άνθρωποί τους, σε προϊόντα που δεν συνδέονται άμεσα με το ίδιο το αυτοκίνητο, αλλά λειτουργούν άψογα ως εργαλεία του μάρκετινγκ. Εταιρίες όπως, για παράδειγμα, η Bentley η οποία επενδύει σε διάφορους τομείς από τo πανάκριβο real estate σε εξωτικά μέρη του πλανήτη μέχρι την παραγωγή μελιού ή την εμφιάλωση σπάνιων ποικιλιών ουίσκι. Για την ιστορική βρετανική μάρκα είναι θέμα πρεστίζ το να παράγει προϊόντα και υπηρεσίες που αγγίζουν την ακραία πολυτέλεια, και από αυτόν τον κανόνα δεν θα μπορούσε να εξαιρεθεί και η νέα εξτραβαγκάντζα της.

Το ουίσκι-έργο τέχνης των 47.000 ευρώ της Bentley

Το αριστούργημα αυτό ονομάζεται Macallan Horizon και αποτελεί την πρώτη έκδοση μιας νέας συνεργασίας μεταξύ της Bentley Motors και της γνωστής εταιρίας παραγωγής ουίσκι Macallan.
Στην ουσία πρόκειται για μία προσπάθεια να έρθουν κοντά δύο κόσμοι τόσο ασύμβατοι μεταξύ τους (οδήγηση και ποτό) μέσα από μία ακραία έκφραση του desing που δανείζεται πολλά στοιχεία από την σχεδίαση και παραγωγή αυτοκινήτων. Και μάλιστα με τον τρόπο που το κάνει η Bentley, η οποία συνδυάζει τις παραδοσιακές χειροποίητες τεχνικές της με την κορυφαία μηχανική ακρίβεια και τις τεχνολογίες αιχμής των σημερινών της μοντέλων.

Το πολύπλοκο «γλυπτό»
Eντός της φιάλης βρίσκεται το πολύτιμο περιεχόμενο από single malt σκωτσέζικο ουίσκι, το οποίο στέκεται σε οριζόντια θέση και μπορεί να περιστραφεί κατά 180 μοίρες. Το γυάλινο δοχείο είναι κατασκευασμένο σύμφωνα με τις πιο υψηλές προδιαγραφές της Mcallan και περιβάλλεται από μία κορδέλα από αλουμίνιο για την προστασία του, ένα υλικό που πέρα από high-tech αποτελεί και φόρο τιμής σε ένα από τα πιο χαρακτηριστικά υλικά που χρησιμοποιεί η Bentley στα αυτοκίνητά της. Υπάρχει επίσης πανάκριβο δέρμα το οποίο καλύπτει αυτό τον αλουμινένιο σκελετό, ένα υλικό που αποτελεί πάντα αναπόσπαστο κομμάτι μιας Bentley. Παράλληλα για την διακόσμηση έχει χρησιμοποιηθεί ένα χάλκινο πλαίσιο κατασκευασμένο με εξαιρετική ακρίβεια από ανακυκλωμένο χαλκό, ο οποίος προέκυψε από τα παλιά αποστακτήρια που χρησιμοποιούσε πριν η Mcallan μέχρι το 2019, έτσι ώστε να υπάρχει και ένα οικολογικό «μήνυμα» στην όλη προσπάθεια.

Τέλος, το απίστευτης αισθητικής γλυπτό ολοκληρώνεται από ένα ακόμα εμβληματικό υλικό και για τις δύο μάρκες, το ξύλο δρυός. Μάλιστα το ξύλο που χρησιμοποιείται δεν είναι τυχαίο, μιας και προέρχεται από τα έξι βαρέλια που χρησιμοποιήθηκαν για την ωρίμανση του πολύτιμου ποτού, και δημιουργούν μία αναφορά στον περιστροφικό επιλογέα Drive Dynamic Control που υπάρχει στα αυτοκίνητα της Bentley για να ορίζει τον οδηγικό τους χαρακτήρα ανάλογα με τις διαθέσεις του οδηγού. Και σαν να μην έφταναν όλα τα παραπάνω, η γλυπτική ολοκληρώνεται με πανάκριβο καπλαμά από καρυδιά Crown Cut της Bentley, υλικό που χρησιμοποιεί συχνά πυκνά στην διακόσμηση των ακριβών εκδόσεων των αυτοκινήτων της.

Το ουίσκι-έργο τέχνης των 47.000 ευρώ της Bentley
Το ουίσκι-έργο τέχνης των 47.000 ευρώ της Bentley
Το ουίσκι-έργο τέχνης των 47.000 ευρώ της Bentley
Το ουίσκι-έργο τέχνης των 47.000 ευρώ της Bentley
Το ουίσκι-έργο τέχνης των 47.000 ευρώ της Bentley
Το ουίσκι-έργο τέχνης των 47.000 ευρώ της Bentley
Το ουίσκι-έργο τέχνης των 47.000 ευρώ της Bentley
Το ουίσκι-έργο τέχνης των 47.000 ευρώ της Bentley

Μπορεί να αναφερθήκαμε εκτενώς -και όχι άδικα- στην διακόσμηση του μπουκαλιού, όμως και το ίδιο το περιεχόμενο δεν πάει πίσω σε exclusivity. Για την δημιουργία του επιστρατεύθηκε η Kristeen Campbell, Master Whisky Maker της Mccallan, η οποία χρησιμοποίησε έξι ειδικά βαρέλια τα οποία πριν ήταν γεμάτα με πανάκριβο ωριμασμένο σέρι. Τα έξι αυτά βαρέλια επιλέχθηκαν μετά από πολύ αυστηρές διαδικασίες, και μάλιστα το κάθε ένα από αυτά έχει τα δικά του ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, κάτι που αντανακλάται και στο τελικό αποτέλεσμα της κάθε φιάλης του The Horizon. To τελικό αποτέλεσμα δίνει ένα απόσταγμα γεμάτο νότες αποξηραμένων φρούτων και μπαχαρικών, που ισορροπούν υπέροχα με την δρυ και το δέρμα, αρώματα που δένουν απόλυτα με την ίδια την Bentley και την αίσθηση των αυτοκινήτων της. Στο άρωμά του υπάρχει αφθονία φρούτων (χουρμάδες, σταφίδες, δαμάσκηνα, σκούρα κεράσια) με γλυκιά κατάληξη σε κανένα, μοσχοκάρυδο και λίγο γαρύφαλλο. Η επίγευση είναι ιδιαίτερα μακρά και σύνθετη με πλούσια την παρουσία του βαρελιού από την σπάνια δρυ.

Ο CEO της Bentley, Andrian Hallmark, είπε ότι χρειάστηκαν πολλά χρόνια για να δημιουργηθεί αυτό το προϊόν, που εκφράζει ιδανικά τις καλύτερες στιγμές των δύο εταιριών. Και πλέον το The Horizon αποτελεί σημείο αναφοράς για οποιαδήποτε αντίστοιχη προσπάθεια γίνει στο μέλλον. Ο πρόεδρος της Mcallan δήλωσε και αυτός περήφανος για αυτή την μακρά και επίπονη συνεργασία, που οδήγησε στην δημιουργία ενός προϊόντος υψηλής δεξιοτεχνίας και τεράστιας συναισθηματικής αξίας. Για όσους δεν το γνωρίζουν η συγκεκριμένη εταιρία είναι παγκόσμια γνωστή για τα εξαιρετικά malt ουίσκι της, το οποίο παράγει αυστηρά σε δρύινα βαρέλια που έχουν ωριμάσει με κρασί σέρι. Έχει ιδρυθεί πριν σχεδόν δύο αιώνες και έχει ιδιόκτητες εκτάσεις 485 στρεμμάτων.
Το The Macallan Horizon είναι μια εξαιρετικά περιορισμένη έκδοση που διατίθεται μόνο σε 70cl και είναι διαθέσιμο από την The Macallan Estate Boutique και το παγκόσμιο δίκτυο εγχώριων και ταξιδιωτικών μπουτίκ λιανικής πώλησης, καθώς και σε premium καταστήματα λιανικής πώλησης εκτός εμπορίου.
Όσο για την τιμή του, εξαρτάται πως το βλέπει κανείς. Για κάποιους τα σχεδόν 47.000 ευρώ που κοστίζει είναι μία τιμή λογική για ένα τόσο σπάνιο έργο τέχνης, το οποίο μπορεί να θεωρηθεί και επένδυση καθώς είναι σίγουρο ότι θα πάρει μεγάλη αξία στις δημοπρασίες του μέλλοντος. Για τους υπόλοιπους κοινούς θνητούς, τα χρήματα αυτά είναι μυθικό ποσό απλά για ένα μπουκάλι ουίσκι, έστω και με την σφραγίδα της Bentley. Ή, παραφράζοντας το ρητό, το χρήμα μπορεί να μην φέρνει την ευτυχία, αλλά είναι μάλλον καλύτερα να κλαις πάνω από ένα ποτήρι ουίσκι της Bentley.