Από τις πρώτες μέρες της ως σταρ της Disney μέχρι την άνοδό της στη βιομηχανία του θεάματος, η Zendaya έχει χαράξει ένα δικό της μονοπάτι, συναρπάζοντας το κοινό σε όλο τον κόσμο.

Η Zendaya Maree Stoermer Coleman, παγκοσμίως γνωστή μόνο με το μικρό της όνομα, γεννήθηκε το 1996 στο Όκλαντ της Καλιφόρνια. Με γονείς εκπαιδευτικούς (η μητέρα της Γερμανίδα και ο πατέρας της Αφρικανός) η Zendaya είναι πολύ περήφανη για την καταγωγή της. «Έχω το αφρικανικό μου όνομα, έχω ένα μεσαίο όνομα που είναι το μεσαίο όνομα της μαμάς μου, το οποίο είναι γαλλικό, μετά έχω τον Stoermer, και μετά το Coleman, Έχω κυριολεκτικά ένα χρονοδιάγραμμα ιστορίας στο όνομά μου», έχει πει στο “Us Weekly”.

Φαινόμενο Zendaya: Πώς παράγει χρήμα, followers και φήμη
Η Zendaya έγραψε ιστορία και έγινε η νεότερη γυναίκα ηθοποιός που κέρδισε βραβείο Α᾽γυναικείου ρόλου σε δραματική σειρά για την ερμηνεία της στο “Euphoria”. Παρέλαβε το βραβείο Emmy, το 2020, φορώντας Armani Privé.

Το έμφυτο πάθος της για την ερμηνεία την οδήγησε να ασχοληθεί με την υποκριτική, το τραγούδι και τον χορό, και έχοντας την πλήρη υποστήριξη των γονιών της μετακόμισε με τον πατέρα της στο Λος Άντζελες, ο οποίος ανέλαβε χρέη μάνατζερ, καθώς η Zendaya ήταν ακόμα ανήλικη. «Η μαμά μου έμεινε στο Όκλαντ γιατί είχε δύο δουλειές: να διδάσκει το πρωί στο σχολείο και να δουλεύει στο θέατρο το βράδυ», έχει πει σε συνέντευξή της στο περιοδικό Glamour. «Με αυτές τις δύο δουλειές πληρώθηκαν όλα τα ταξίδια μας με το αυτοκίνητο, για τη χρονιά που έκανα οντισιόν. Ευτυχώς, είχα υποστηρικτικούς γονείς που πίστευαν σε μένα. Η πρώτη μου δουλειά ήταν για το Disney Channel όταν ήμουν 13, και ήμασταν μόνο εγώ και ο πατέρας μου σε ένα διαμέρισμα στο κέντρο του Λος Άντζελες».

Μια εντυπωσιακή πορεία
Μετά την πρώτη της τηλεοπτική εμφάνιση κέρδισε επιπλέον ρόλους σε ταινίες του Disney Channel και το 2013 έκανε το ντεμπούτο της στη μουσική και κυκλοφόρησε το πρώτο ομώνυμο άλμπουμ της. Την ίδια χρονιά, σε ηλικία 16 ετών, έλαβε μέρος στο “Dancing With the Stars” και κατέλαβε τη δεύτερη θέση.
Ενώ πρωταγωνιστούσε στο Disney Channel, η Zendaya εμπνεύστηκε να γράψει ένα βιβλίο με συμβουλές για το εφηβικό κοινό με τίτλο “Between U and Me: How to Rock Your Tween Years with Style and Confidence.” Αφού ολοκλήρωσε τη σειρά “Shake It Up”, η Zendaya συνέχισε στο Disney Channel με τη σειρά “K.C. Undercover”. Το 2015 έκανε την πρώτη της εμφάνιση στα Όσκαρ, λαμβάνοντας ρατσιστικά σχόλια για τα ράστα μαλλιά της. Εκείνη όμως στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων υπερασπιζόμενη τον εαυτό της δημόσια και η Mattel δημιούργησε μια Barbie με την εμφάνισή της τιμώντας τον ακτιβισμό της. Κάτι που έκαναν κι άλλα βαρυσήμαντα ονόματα του Χόλιγουντ.

Τα επόμενα χρόνια ασχολήθηκε και πάλι με τη μουσική και συμμετείχε επιπλέον στο βίντεο “Lemonade” της Beyonce και στο “Versace on the Floor” του Bruno Mars. Ο πρώτος της ρόλος σε ταινία μεγάλου μήκους ήταν αυτός της MJ, στο “Spider-Man: Homecoming”. Ακολούθησαν κι άλλες χολιγουντιανές ταινίες ωστόσο ήταν η δραματική σειρά “Euphoria”, του ΗΒΟ, μέσω της οποίας ξεδίπλωσε το ταλέντο της. Ο πρωταγωνιστικός της χαρακτήρας, Rue, που παλεύει με το άγχος, την κατάθλιψη και τον εθισμό στα ναρκωτικά, ανέδειξε το βάθος της ως ηθοποιό και κέρδισε ευρεία αναγνώριση, χαρίζοντας της δύο βραβεία Emmy, καθιστώντας την τη νεότερη νικήτρια στην ιστορία αυτής της κατηγορίας.

Φαινόμενο Zendaya: Πώς παράγει χρήμα, followers και φήμη
Η Zendaya με σύνολο Peter Pilotto στα μουσικά βραβεία Radio Disney, 2014.
Φαινόμενο Zendaya: Πώς παράγει χρήμα, followers και φήμη
Η πρωτότυπη εμφάνιση, με φόρεμα Vivienne Westwood, που εδραίωσε τη μεταμόρφωση της Zendaya από τις σειρές της Disney σε παραγωγές του Χόλιγουντ.
Φαινόμενο Zendaya: Πώς παράγει χρήμα, followers και φήμη
Από τη συμμετοχή της στο “Dancing with the Stars”, το 2013, στο οποίο κατέκτησαν με τον παρτενέρ της την δεύτερη θέση.
Φαινόμενο Zendaya: Πώς παράγει χρήμα, followers και φήμη
Στην πρεμιέρα της ταινίας “Spider-Man: Homecoming”, που έγινε στο Χόλιγουντ το 2017, με φόρεμα Ralph & Russo.
Φαινόμενο Zendaya: Πώς παράγει χρήμα, followers και φήμη
Στα ετήσια βραβεία του σωματείου ηθοποιών, με δημιουργία Valentino (την εποχή εκείνη ήταν το πρόσωπο του οίκου), το 2023. Ο Pierpaolo Piccioli σχεδίασε για την Zendaya αυτό το ονειρεμένο φόρεμα στολισμένο με 190 τριαντάφυλλα.
Φαινόμενο Zendaya: Πώς παράγει χρήμα, followers και φήμη
Ως πρόσωπο του οίκου Louis Vuitton, οι εμφανίσεις της Zendaya στο κόκκινο χαλί ήταν ένα σύνολο υπέροχων LV στιγμών, όπως αυτό το εκπληκτικό λευκό φόρεμα με το τολμηρό φερμουάρ.
Φαινόμενο Zendaya: Πώς παράγει χρήμα, followers και φήμη
Η πιο σημαντική vintage στιγμή της πλάι στον στυλίστα και φίλο της Law Roach, στην πρεμιέρα της ταινίας “Dune: Part Two” στο Λονδίνο, φορώντας haute couture “κοστούμι” του Thierry Mugler της σεζόν φθινόπωρο/χειμώνας του 1995.

Η μόδα ως μέσο έκφρασης
Η ενασχόληση της ηθοποιού με τη μόδα ξεκίνησε σε νεαρή ηλικία, όταν εμφανίστηκε σε καμπάνιες για τα πολυκαταστήματα Macy’s και έχει πλέον καθιερωθεί στους υψηλούς κύκλους της μόδας (ήταν το κεντρικό πρόσωπο στις καμπάνιες οίκων μόδας όπως Louis Vuitton και Valentino). Κεντρικό ρόλο σε αυτό το ταξίδι κατέχει ο επί χρόνια φίλος και προσωπικός της στυλίστας της, Lawrence Roach, ο οποίος έχει παίξει καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση της αισθητικής της.

Ο Roach, γνωστός ως “Law”, σχετίζεται πολλά χρόνια με την Zendaya, πολύ πριν γίνει παγκοσμίως γνωστή, και οι δυο τους μοιράζονται έναν βαθύ, φιλικό δεσμό που εκτείνεται πέρα από την επαγγελματική τους συνεργασία, η οποία υπερβαίνει τις εφήμερες τάσεις. Ο Law κατανοεί το όραμα της Zendaya και την βοηθάει να πειραματιστεί άφοβα στις εμφανίσεις της. Μαζί, έχουν επαναπροσδιορίσει τη “μόδα του κόκκινου χαλιού”, ξεπερνώντας τα όρια και αμφισβητώντας τους συμβατικούς κανόνες με κάθε σύνολο.

Φαινόμενο Zendaya: Πώς παράγει χρήμα, followers και φήμη
Από τις λίγες θνητές που φαίνεται κομψή φορώντας μια πανοπλία Versace με έμπνευση την Ζαν ντ᾽Αρκ, Met Gala με θέμα Heavenly Bodies: Fashion & The Catholic Imagination, 2018
Φαινόμενο Zendaya: Πώς παράγει χρήμα, followers και φήμη
Με δημιουργία Tommy Hilfiger που κυριολεκτικά έλαμψε στο Met Gala του 2019. Για την κατασκευή της χρειάστηκαν 20 ράβδοι από ανθρακονήματα, πέντε πακέτα μπαταρίες και 40 μέτρα φώτα LED.
Φαινόμενο Zendaya: Πώς παράγει χρήμα, followers και φήμη
Για το Met Gala 2024, φόρεσε δημιουργία Maison Margiela Artisanal από τον John Galliano, βασισμένη σε φόρεμα Dior του 1999.

Στα Oσκαρ της Mόδας
Πιο πρόσφατη απόδειξη αυτής της συνεργασίας ήταν η πολυαναμενόμενη εμφάνισή της στα Όσκαρ της μόδας, το Met Gala, που διοργανώνεται κάθε χρόνο από τη διευθύντρια της αμερικανικής Vogue, Anna Wintour, στο Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης στη Νέας Υόρκη. Φέτος, η Zendaya (που είναι και στο εξώφυλλο του περιοδικού) συμπροεδρεύει με την Wintour και για να τιμήσει το φετινό θέμα “Sleeping Beauties: Reawakening Fashion”, η σούπερ σταρ συνεργάστηκε με τον Law, για να προσφέρει όχι μία, αλλά δύο εμφανίσεις που όπως όλα δείχνουν θα μείνουν στην ιστορία της μόδας του Met Gala. Η πρώτη ήταν με δημιουργία Maison Margiela Artisanal από τον John Galliano, βασισμένη σε φόρεμα Dior του 1999 και η δεύτερη ένα μαύρο φόρεμα, κομμάτι του 1996, από την εποχή του John Galliano στον οίκο Givenchy, με μία μακριά ουρά που κάλυπτε σχεδόν ολόκληρο το χαλί.
«Μου αρέσει να βλέπω τη μόδα ως δημιουργική διαδικασία», είπε η Zendaya σε πρόσφατη συνέντευξή της στην αμερικανική Vogue. «Ακόμη και οι συνεντεύξεις τύπου είναι μία στιλιστική έκφραση της εκάστοτε ταινίας. Μου αρέσει να δημιουργώ χαρακτήρες».

Φαινόμενο Zendaya: Πώς παράγει χρήμα, followers και φήμη
Με τον σύντροφό της ηθοποιό Tom Holland γνωρίστηκαν το 2016 στα γυρίσματα της ταινίας “Spider-Man: Homecoming”. Photo: @zendaya/Instagram

Η επιρροή της Zendaya δεν σταματάει στις καλλιτεχνικές της δραστηριότητες. Είναι υπέρμαχος της συμμετοχής και της διαφορετικότητας στην ψυχαγωγία, χρησιμοποιώντας την πλατφόρμα της για να ενισχύσει τις περιθωριοποιημένες φωνές και να προωθήσει τη θετική αλλαγή. Μέσω της συνεργασίας της με οργανισμούς, όπως η UNICEF, και της υποστήριξής της υπέρ της κοινωνικής δικαιοσύνης, η Zendaya έχει αναδειχθεί ως ένα νέο πρότυπο για μια ολόκληρη γενιά ακτιβιστών και καλλιτεχνών.

Στο συνεχώς εξελισσόμενο τοπίο του Χόλιγουντ, η Zendaya κυριαρχεί ως πρωτοπόρος, επαναπροσδιορίζοντας τι σημαίνει να είσαι ένα σύγχρονο είδωλο. Από τις ερμηνείες της έως τις επιλογές μόδας που ξεφεύγουν από τα τετριμμένα, η επίδραση που ασκεί ξεπερνά τις επαγγελματικές της δραστηριότητες και έχει εδραιωθεί ως ένα από τα λαμπρότερα αστέρια της γενιάς της.

Φωτογραφίες: Getty Images / Ideal Image