Εντυπωσιακά ακίνητα που κρύβουν την καθημερινότητα, τις ανέμελες ώρες και τα σκανδαλώδη πάρτι του.

Από τη δεκαετία του 1960, τότε που το Μιλάνο συμβόλιζε την οικονομική άνθηση της Ιταλίας, ο Silvio Berlusconi άρχισε να αναμιγνύεται με την αγοραπωλησία ακινήτων. Υπολογίζεται τότε ότι 600.000 “μετανάστες” από το νότο και την περιοχή του Βένετο ήρθαν να εγκατασταθούν στην πρωτεύουσα της Λομβαρδίας. Έπρεπε να τους δοθεί μια στέγη. Η πόλη ήταν γεμάτη γερανούς, οι μπετονιέρες ήταν σε πλήρη λειτουργία και έτσι νέες συνοικίες ξεφύτρωναν. Ο δαιμόνιος επιχειρηματίας και πολιτικός διέκρινε γρήγορα τα οφέλη (και τα κέρδη) που θα μπορούσε να αποκομίσει από αυτή την “έκρηξη”. Η πρώτη του συμφωνία για ακίνητα ήταν η κατασκευή μιας ομάδας κατοικιών χαμηλού κόστους. Μόνο που στον ίδιο άρεσαν οι εντυπωσιακές, πολυτελείς κατοικίες και τις οποίες φρόντισε να μπορεί να τις αποκτήσει.

Για εννέα χρόνια, ο Silvio Berlusconi ήταν επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης και, κατά τη διάρκεια της πολυετούς θητείας του, απέκτησε πολλά σπίτια. Βέβαια η εμπλοκή του με τα ακίνητα ήταν μια συνεχής αγορά και πώληση, σε τέτοιο βαθμό που είναι δύσκολο να γνωρίζουμε αν κάποια από τα ακίνητα του Μπερλουσκόνι περιλαμβάνουν ακόμη κάποιες από τις ιστορικές κατοικίες του.

Όλα τα σπίτια του Σίλβιο Μπερλουσκόνι – Μία από τις βίλες του έχει 126 δωμάτια

Villa San Martino, Arcore
Η πιο γνωστή από τις κατοικίες του Silvio Berlusconi, ένα κομψό αρχοντικό που χτίστηκε από τους Marchesi Casati Stampa τον 18ο αιώνα, πουλήθηκε το 1973 από την Anna Maria Casati Stampa di Soncino στον τότε επιχειρηματία Silvio Berlusconi. Ολόκληρη η ιδιοκτησία, η οποία εκτιμήθηκε σε 7,3 δισεκατομμύρια λιρέτες τη δεκαετία του 1980, περιλαμβάνει μια πινακοθήκη, μια βιβλιοθήκη με 10.000 τόμους και ένα πάρκο με παρακείμενο στάβλο. Στο πάρκο της βίλας ο Μπερλουσκόνι είχε ανεγείρει ένα προσωπικό μαυσωλείο για τον ίδιο, την οικογένειά του και τους στενούς του συνεργάτες.

Όλα τα σπίτια του Σίλβιο Μπερλουσκόνι – Μία από τις βίλες του έχει 126 δωμάτια

Villa Certosa, Porto Rotondo
Μια άλλη εμβληματική κατοικία στη ζωή του Μπερλουσκόνι είναι η Villa Certosa στο Πόρτο Ροτόντο, προάστιο της Όλμπια, που χρησιμοποιήθηκε από τον πρώην πρωθυπουργό ως χώρος υποδοχής για διακοπές διαφόρων Ευρωπαίων ηγετών όταν ήταν επικεφαλής της κυβέρνησης, όπως ο Τζορτζ Μπους, ο Τόνι Μπλερ και ο Βλαντιμίρ Πούτιν. Η βίλα αυτή αγοράστηκε από τον Μπερλουσκόνι τη δεκαετία του 1970, αλλάζοντας το όνομά της από Villa Monastero σε Villa Certosa. Με 126 δωμάτια και 4.500 τετραγωνικά μέτρα επιφάνειας, η βίλα ανακηρύχθηκε επίσης με κυβερνητικό διάταγμα το 2004 ως “εναλλακτική τοποθεσία μέγιστης ασφάλειας για την ασφάλεια του πρωθυπουργού”. Σήμερα φαίνεται ότι έχει τεθεί προς πώληση στην τιμή των 259 εκατομμύρια ευρώ.

Όλα τα σπίτια του Σίλβιο Μπερλουσκόνι – Μία από τις βίλες του έχει 126 δωμάτια

Palazzo Grazioli, Ρώμη
Η κύρια κατοικία του από το 2013 έως το 2020, έγινε το σπίτι του Cavaliere το 1996, όταν νοίκιασε τον κύριο όροφο του κτιρίου από τον ιδιοκτήτη του Giulio Grazioli Lante della Rovere. Το παλάτι, που χτίστηκε τον 16ο αιώνα και βρίσκεται κοντά στην κύρια έδρα της κυβέρνησης της Ιταλίας, βρισκόταν καθημερινά στην εθνική πολιτική επικαιρότητα τα χρόνια που ο Μπερλουσκόνι ήταν πρωθυπουργός. Στη Ρώμη, ο πρώην πρωθυπουργός φαίνεται ότι μετακόμισε στη βίλα που του ανήκε στην Appia Antica, όπου έμενε ο σκηνοθέτης Franco Zeffirelli, στον οποίο είχε παραχωρήσει δωρεάν δάνειο!

Όλα τα σπίτια του Σίλβιο Μπερλουσκόνι – Μία από τις βίλες του έχει 126 δωμάτια

Villa Comalcione, Λίμνη Κόμο

Στη λίμνη Κόμο βρίσκεται η Villa Comalcione στο Torno. Η κατοικία διαθέτει 30 δωμάτια, γήπεδο τένις και ιδιωτική παραλία. Αγοράστηκε από τον φίλο του Marcello Dell’Utri έναντι 21 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ σήμερα αξίζει 9 εκατομμύρια ευρώ. Η υπερτίμηση αυτή έμεινε στην ιστορία ως σκάνδαλο.

Όλα τα σπίτια του Σίλβιο Μπερλουσκόνι – Μία από τις βίλες του έχει 126 δωμάτια

Villa Due Palme, Lampedusa
Το 2011, η ανακοίνωση: “Μπήκα στο διαδίκτυο και αγόρασα ένα σπίτι στην Cala Francese. Θα γίνω κι εγώ κάτοικος Λαμπεντούζα”. Κυριαρχεί στη θέα της Cala Francese και περιβάλλεται από γιγάντιους φοίνικες με θέα στη θάλασσα, σε δύο ορόφους και φιλοξενεί οκτώ άτομα. Οι ανακαινίσεις διήρκεσαν μέχρι το 2015 και η πρώτη φορά που το επισκέφτηκε ήταν τον Ιούνιο του 2019. Από το 2020, ο Luigino Berlusconi, ο μικρότερος γιος του πρώην πρωθυπουργού, εμφανίζεται συχνά εκεί.

Όλα τα σπίτια του Σίλβιο Μπερλουσκόνι – Μία από τις βίλες του έχει 126 δωμάτια

Βίλα Belvedere, Macherio
Η ιστορική βίλα του 18ου αιώνα που κάποτε ανήκε στην οικογένεια Visconti di Modrone ήταν η κατοικία της πρώην συζύγου του Veronica Lario, η οποία σήμερα είναι ακατοίκητη. Οι δύο κόρες της Veronica, η Barbara και η Eleonora, ζούσαν στη μεγάλη αγροικία που βρίσκεται δίπλα στο ιστορικό κτίριο. Η μεγάλη βίλα στο Macherio, υπήρξε από τις πιο αγαπημένες βίλες του προέδρου, αποτέλεσε μια από τις πολλές διενέξεις στον χωρισμό μεταξύ του Σίλβιο και της συζύγου του επειδή η αρχική πρόταση έδινε στη Βερόνικα τη χρήση της βίλας. Όμως θα έπρεπε να πληρώσει τους βαρύτατους λογαριασμούς διαχείρισης που το 2010, ήταν 1,8 εκατομμύρια ευρώ ετησίως για τους είκοσι υπαλλήλους και 487 χιλιάδες ευρώ για την ασφάλεια.

Όλα τα σπίτια του Σίλβιο Μπερλουσκόνι – Μία από τις βίλες του έχει 126 δωμάτια

Villa Campari, Λίμνη Ματζόρε
Μεταξύ των πιο διάσημων ακινήτων της οικογένειας Μπερλουσκόνι είναι η υπέροχη ιστορική κατοικία δίπλα στη λίμνη που κάποτε ανήκε στον Τσέζαρε Κορέντι. Η βίλα χαρακτηρίζεται από την άμεση πρόσβαση στη λίμνη, το νεοκλασικό της στυλ και τη χαρακτηριστική κυκλική στοά στο ισόγειο. Όμορφα διατηρημένη, αποτελεί μια από τις πιο όμορφες ιστορικές κατοικίες στην ακτή του Πιεμόντε.

Όλα τα σπίτια του Σίλβιο Μπερλουσκόνι – Μία από τις βίλες του έχει 126 δωμάτια

Villa Sottocasa, Vimercate
Η ανακαίνιση κόστισε 800.000 ευρώ και αφορούσε την αποκατάσταση των δύο όψεων της Villa Sottocasa, καθώς και της αίθουσας εισόδου και της στοάς για την πρόσβαση στην αυλή των αμαξών και της υπηρεσιακής σκάλας για την πρόσβαση στους ανώτερους ορόφους του δημόσιου κτιρίου.

Αντίγκουα
Σύμφωνα με την εφημερίδα Il Fatto Quotidiano, ο Μπερλουσκόνι αναζητούσε αγοραστές για να πουλήσει τις βίλες του και το 2010 ζήτησε τη βοήθεια του Ennio Doris της Mediolanum (γνωστή Μιλανέζικη τράπεζα). Όμως το σχέδιο μπλοκαρίστηκε λόγω του ενδιαφέροντος του Τύπου (και του εισαγγελέα) για τα 22 εκατομμύρια ευρώ που έστειλε ο τότε πρωθυπουργός στους τροπικούς μέσω του λογαριασμού του στην ελβετική Arner Bank. Η περιοχή του νησιού είναι πρακτικά ανέγγιχτη. Για τους κατοίκους, ο Μπερλουσκόνι ήταν ένας επιχειρηματίας που δημιούργησε πλούτο, για αυτό και μετονόμασαν τον όρμο σε “κόλπο του προέδρου”.

Villa Lampara Κάννες
Μια όμορφη βίλα εποχής με θέα στην πλαγιά των Καννών στην περιοχή La Californie, με εξαιρετική θέα στη θάλασσα και όμορφη πισίνα. Το 2022 ο Μπερλουσκόνι ανέθεσε στον οίκο Sotheby’s την πώληση της βίλας Lampara στις Κάννες, την οποία προσπαθούσε να πωλήσει μάταια τα τελευταία χρόνια. Η βίλα περιήλθε στην κατοχή του Cavaliere έναντι 3,6 εκατομμυρίων ευρώ το 2019 ως χάρη στην πρώην κουνιάδα του Antonia Rosa Costanzo, την πρώτη σύζυγο του Paolo Berlusconi.

Συνολική αξία

Συνολικά η αξία των εξοχικών κατοικιών αγγίζει τα 500 εκατομμύρια: αν συνυπολογίσει κανείς και τα έργα τέχνης, τα μετρητά και άλλες επενδύσεις (ο Μπερλουσκόνι έχει επίσης τρία σκάφη: το γιοτ Magnum 70 “Sweet Dragon”, το “San Maurizio” και το ιστιοφόρο “Principessa Vai Via”), τα 4 δισεκατομμύρια (τουλάχιστον) φτάνουν εύκολα.