Yπάρχουν εξαιρετικά λευκά και ροζέ κρασιά που ταιριάζουν υπέροχα, ωστόσο το αμνοερίφιο του Πάσχα λες και είναι πλασμένο για ερυθρό.

Το αρνάκι παχύ και πληθωρικό, αναζητεί οινική επιθετικότητα που μόνο ένα ερυθρό μπορεί να προσφέρει. Επιθετικότητα που θα καθαρίσει το λίπος μετά από κάθε μπουκιά με την επόμενη να γρασάρει το στόμα σε μια αέναη μάχη ύψιστης γαστρονομικής απόλαυσης. Πολλοί έχουν συνδέσει την επιθετικότητα μόνο με την ύπαρξη τανινών, πιστεύοντας για παράδειγμα ότι ένα βαρύ, γλυκόπιοτο, πλην στυφό Syrah, θα ήταν ικανό για την δουλειά.

Όμως μια τέτοια επιλογή δεν διαθέτει επαρκή επιθετικότητα, αφού η γλύκα του ώριμου φρούτου ενός κρασιού γυμναστηρίου σε συνδυασμό με την χαμηλή οξύτητά του ρεφάρουν τις τανίνες μην αφήνοντας περίσσεια αγριάδα για το ζώο. Αντίθετα ένα ερυθρό χαμηλό σε γλύκα και γενναιόδωρο, τόσο σε οξύτητα όσο και σε τανίνες, θα είναι γεμάτο με αγριάδα ικανή να δαμάσει ακόμα και ένα 15κιλο «αγρίμι». Μπερδευτήκατε; Μην ανησυχείτε αφού η παρακάτω 10αδα από τον παγκόσμιο αμπελώνα εγγυάται ότι όλα τα παραπάνω θα λάβουν χώρα και στην πράξη. Εσείς απλά επιλέγετε αν το Πάσχα σας θα είναι αμιγώς ελληνικό ή θα έχει… κοσμοπολίτικη χροιά…

Κρασί: 10 ιδανικά κόκκινα για το αρνί της Κυριακής

Benanti, Etna Rosso
Τα ηφαιστειογενή εδάφη φημίζονται για το νεύρο και την οξύτητά -δες Σαντορίνη- αλλά και τις τανίνες τους, καθιστώντας κάθε πρόταση από την Etna ιδανική για την περίσταση. Η βασική ετικέτα του ιστορικού οινοποιείου Benanti (που μετρά σχεδόν 3 αιώνες ιστορίας) προέρχεται από Nerello Mascalese & Cappuccio και εξηγεί το οινικό buzz της Etna.

Κρασί: 10 ιδανικά κόκκινα για το αρνί της Κυριακής

Benmarco, Cabernet Franc
Από το οινοποιείο της περίφημης Susana Balbo στην Αργεντίνικη Valle de Uco προέρχεται αυτό το Cabernet Franc που χορεύει tango με την σούβλα… Ο αμπελώνας Altamira που βρίσκεται στα 1.150 μέτρα προικίζει το κρασί με έντονη οξύτητα και άφθονες τανίνες, ενώ ο βοτανικός αρωματικός χαρακτήρας δεν κοντράρει αλλά συμπληρώνει την κρεατίλα.

Κρασί: 10 ιδανικά κόκκινα για το αρνί της Κυριακής

Bouchard, Beaune Clos de la Mousse 1er Cru Monopole
Η σχεδόν 3ψήφια τιμή δεν το καθιστά ιδανικό για μεγάλη παρέα, εκτός αν αυτή είναι του Jeff Bezos. Όμως αν έχετε σχεδιάσει ένα μικρό, κλασάτο σκηνικό, αυτό το σπουδαίο Pinot Noir από την Βουργουνδία δεν έχει αντίπαλο. Ο καρπός του 1er Cru αμπελιού που ανήκει αποκλειστικά στον Bouchard είναι ελαφρύς, ταυτόχρονα όμως ιδιαίτερα όξινος και τανικός.

Κρασί: 10 ιδανικά κόκκινα για το αρνί της Κυριακής

Castello dei Rampolla, Chianti Classico
Καμία από τις σπουδαίες οινοπαραγωγικές περιοχές του κόσμου δεν προσφέρει την ξηρή αγριάδα ενός Τοσκανέζικου Chianti Classico. Βασισμένη στο σπουδαίο Sangiovese, η πρόταση του περφεξιονιστή παραγωγού με έδρα το Panzano του Chianti είναι τυπικότατη στην υψηλή οξύτητα, το άρωμα κόκκινων φρούτων και την επίγευση μαύρου τσαγιού.

Κρασί: 10 ιδανικά κόκκινα για το αρνί της Κυριακής

Chateau Cruzeau, Pessac Leognan
Το Μπορντό δεν φημίζεται για τα αρνοερίφια, ωστόσο τα άγρια ερυθρά του λες και είναι φτιαγμένα για αυτά. Απόδειξη το Chateau Cruzeau που βρίσκεται στη κοινότητα Pessac Leoghan και ανήκει στην διάσημη οικογένεια Lurton. Ένα σχεδόν ισόποσο blend Merlot και Cabernet Sauvignon για όσους θέλουν να βάλουν (προσιτό) υψηλό κύρος στο τραπέζι.

Κρασί: 10 ιδανικά κόκκινα για το αρνί της Κυριακής

Chateau Kefraya, Rouge
Η βασανισμένη κοιλάδα Bekaa είναι παγκοσμίως γνωστή για τα κρασιά της που παράγονται σε υψόμετρα που ξεπερνούν τα 1.000 μέτρα και διαθέτουν άφθονες, σχεδόν απάνθρωπες τανίνες. Κάθε ετικέτα της επομένως είναι ιδανική για το Πάσχα, αυτή όμως -blend Cabernet Sauvignon, Carignan, Mourvedre και Syrah- είναι και μια από τις κορυφαίες του Λιβάνου.

Κρασί: 10 ιδανικά κόκκινα για το αρνί της Κυριακής

La Spinetta, Nebbiolo d’ Alba
Χαρακτηρίζω το Ξινόμαυρο ως «το Nebbiolo της Ελλάδας», οπότε προφανής είναι η αρμονία του μεγάλου σταφυλιού του Πιεμόντε με λιπαρά κρέατα. Ενα Barolo βέβαια εγείρει θέμα τιμής, όμως ένα Nebbiolo d’ Alba θα μας χαρίσει την μαγεία του σταφυλιού με προσιτό τρόπο. Και ένας παραγωγός σαν τον La Spinetta και χωρίς ποιοτικές εκπτώσεις.

Κρασί: 10 ιδανικά κόκκινα για το αρνί της Κυριακής

Magoutes, Ξινόμαυρο
Λίγα κρασιά στον κόσμο μπορούν να σταθούν δίπλα στο αρνί με την επιτυχία που το πράττει ένα Ξινόμαυρο, ιδιαίτερα αν αυτό είναι προικισμένο με το νεύρο και την δύναμη ενός κρύου αμπελώνα όπως της Σιάτιστας. Αν δεν μπορείτε να βρείτε πάντως αυτό το υπέροχο, εκρηκτικό αρωματικά Ξινόμαυρο, οποιαδήποτε Νάουσα θα ικανοποιήσει εξίσου.

Κρασί: 10 ιδανικά κόκκινα για το αρνί της Κυριακής

Makarounas, Μαραθεύτικο
Τα ερυθρά της Κύπρου χαρακτηρίζονται για την οξύτητα και τις τανίνες τους, οδηγώντας σε ένα άγριο προφίλ που ενισχύεται περαιτέρω όταν και η ποικιλία είναι από την φύση της άγρια. Το Μαραθεύτικο είναι μια τέτοια περίπτωση, έστω και αν το οινοποιείο της Λετύμβου Πάφου προσδίδει στα κρασιά του ευγένεια και αέρινη ελαφράδα.

Κρασί: 10 ιδανικά κόκκινα για το αρνί της Κυριακής

Muga, Rioja Reserva
Ο πασίγνωστος αμπελώνας που βρίσκεται στα βόρεια της Ισπανίας προσφέρει μέσου βάρους καλοδομημένα ερυθρά με βάση την ποικιλία Tempranillo. O μυθικός οίκος Muga καυχιέται για 2 αιώνες ιστορίας και κάποια από τα κορυφαία αμπελοτόπια στην Rioja Alta, με την γκάμα της να ξεκινά από αυτή την υπέροχη, γευστικά «σφιχτή» Reserva.