Οσοι δεν γνωρίζουν το Αμύνταιο σημαίνει ότι δεν είναι σοβαροί οινόφιλοι. Γιατί η ακριτική περιοχή, που βρίσκεται στην ΒΔ άκρη της χώρας, κατέχει μια ξεχωριστή θέση ανάμεσα σε όλες τις αμπελουργικές ζώνες της, δίνοντας καταπληκτικά κρασιά όλων των χρωμάτων, ειδών και στυλ.

Σκαρφαλωμένο σε υψόμετρο άνω των 500 μέτρων και στριμωγμένο ανάμεσα στα πανύψηλα βουνά Καϊμακτσαλάν, Βίτσι, Περιστέρι και Βέρμιο, το Αμύνταιο είναι ο πλέον κρύος αμπελώνας της χώρας. Τόσο κρύος μάλιστα που χρειάζεται την …καταπραϋντική επίδραση 4 λιμνών –με μεγαλύτερη τη Βεγορίτιδα- αλλά και την στραγγιστική ικανότητα των αμμωδών εδαφών προκειμένου τα σταφύλια να φθάσουν σε ιδανική ωρίμανση. Ομως σε αντίθεση με το κλίμα η οινοποιητική δραστηριότητα είναι ιδιαίτερα καυτή, με το Αμύνταιο να αριστεύει (σχεδόν) παντού!

Αδιαμφισβήτητη πατρίδα του Ξινόμαυρου χαρίζει σπουδαία ερυθρά από την ποικιλία, τα οποία διαθέτουν πιο ελαφρύ, δροσερό και μαλακό χαρακτήρα από αυτά της γειτονικής πλην θερμότερης Νάουσας. Ομως το γεγονός ότι για δεκαετίες το Αμύνταιο διέθετε το μοναδικό ΠΟΠ status για ροζέ και αφρώδη κρασιά στην Ελλάδα αποδεικνύει το χάρισμα του τόπου και σε αυτούς τους τύπους κρασιών. Τα καλά βέβαια δεν σταματούν εδώ αφού και πολλά σπουδαία ξένα σταφύλια εκμεταλλεύονται το μοναδικό terroir του για να μας χαρίσουν εξαιρετικά κρασιά γεμάτα δροσιά και νεύρο. Το Sauvignon Blanc βρίσκει τον απόλυτο τόπο, το Chardonnay δεν λέει όχι ενώ ακόμα και τα δύστροπα Gewurztraminer και Riesling καταφέρνουν να ωριμάσουν σωστότερα από οπουδήποτε αλλού στην χώρα. Ας δούμε λοιπόν 10 κορυφαίες ετικέτες για να γνωρίσουμε το Αμύνταιο στα καλύτερά του!

10 τοπ κρασιά από το Cold Αμύνταιο!

Αμύντας Wines, Αφρώδης Ροζέ Demi Sec
Ο συνεταιρισμός του Αμυνταίου είναι ένας από τους πλέον αξιόλογους της Ελλάδας και το Ροζέ Demi Sec η πιο εμβληματική ΠΟΠ ετικέτα του. Και η πιο άσχημη επίσης, όμως αυτό δεν θα πρέπει να σας αποτρέψει από το να φέρετε το κρασί παγωμένο στα ποτήρια σας. Γιατί αν δεν το πράξετε θα χάσετε την ευκαιρία να απολαύσετε τη μοναδική φραουλένια εκφραστικότητα και το αξεπέραστο γλυκόξινο σκέρτσο του!

10 τοπ κρασιά από το Cold Αμύνταιο!

Καρανίκα, Cuvee Prestige Extra Brut
Ο κορυφαίος παραγωγός αφρωδών της χώρας ανοίγει ακόμα περισσότερο τη διαφορά του από τον ανταγωνισμό με αυτό το blend ζυμωμένου σε βαρέλι Ασύρτικου και αυτόριζου Ξινόμαυρο, που παραμένει για 4 χρόνια με τις οινολάσπες. Ενα κατάξηρο, πλην ιδιαίτερα πλούσιο και πολύπλοκο αφρώδες, που μπορεί να κοστίζει όσο κάποιες Σαμπάνιες, ωστόσο κοιτά στα μάτια πολλές από αυτές!

10 τοπ κρασιά από το Cold Αμύνταιο!

Κτήμα Αλφα, Sauvignon Blanc
Το χτισμένο στις όχθες της Βεγορίτιδας και περιτριγυρισμένο από 1800 στρέμματα ενιαίου αμπελώνα Κτήμα Αλφα είναι από τα πλέον πολυσυζητημένα οινοποιεία της χώρας. Το Sauvignon Blanc είναι η ετικέτα που ξεκίνησε αυτό το success story και εξακολουθεί να εξηγεί με τη γεμάτη gooseberry αγριάδα του το cool climate terroir του Αμυνταίου πολύ καλύτερα από το εισαγωγικό μου κείμενο!

10 τοπ κρασιά από το Cold Αμύνταιο!

Πάντος, Gewurztraminer
Εντάξει, εδώ θα κλέψουμε λίγο, μιας και το οινοποιείο Πάντου δεν βρίσκεται στο Αμύνταιο αλλά στην Υδρούσα του νομού Φλώρινας. Ομως τα λευκά του και ιδιαίτερα το Gewurztraminer που παράγει από ένα plot 10 στρεμμάτων στα 760 μέτρα δικαιολογούν παρασπονδία! Οι λόγοι μπορεί να αναζητηθούν στο ξεμυαλιστικό του άρωμα και το πικάντικο, Αλσατικό του προφίλ.

10 τοπ κρασιά από το Cold Αμύνταιο!

Κτήμα Αλφα, Ξινόμαυρο Ροζέ
Δεν ξέρω αν η ετικέτα του ΠΟΠ αυτού ροζέ –που αναφέρει ότι πρόκειται για ένα single vineyard κρασί- ή το site –που θέλει πηγή του τα αμπελοτόπια Χελώνες και Σκαντζόχοιρος – προσφέρει την ακριβέστερη πληροφόρηση. Και λίγο με νοιάζει αφού η ουσία είναι ότι αυτό το Ξινόμαυρο είναι από τα καλύτερα της χώρας, ιδιαίτερα αν η απόλυτη ξηρότητα και αυστηρότητα είναι του γούστου σας.

10 τοπ κρασιά από το Cold Αμύνταιο!

Κυρ Γιάννη, L’ Esprit du Lac Vieilles Vignes
Ο Γιάννης Μπουτάρης είναι από τους πρώτους που πίστεψε στο δυναμικό της περιοχής και σήμερα αυτή αποτελεί βασικό τροφοδότη για την γκάμα της Κυρ Γιάννη. Το L’ Esprit du Lac παράγεται από παλιά αμπέλια της περιοχής του Αγίου Παντελεήμονα και με το λουλουδάτο χαρακτήρα του και την γευστική πληθωρικότητα του εκφράζει την πιο κρεμώδη πλευρά του ΠΟΠ Αμύνταιο ροζέ.

10 τοπ κρασιά από το Cold Αμύνταιο!

Noema, Invicta
Το πιο πρόσφατο οινοποιητικό εγχείρημα του Αμυνταίου ακούει στο όνομα Noema και σαν έδρα του έχει το Ξινό Νερό. Ο Αμερικάνος επενδυτής David Wittig μοιράζει εδώ και μια 10ετία τη ζωή του ανάμεσα σε Αμερική και Ελλάδα και “με το καλημέρα” μοιράζεται μαζί μας ένα αξιόλογο ΠΟΠ ερυθρό Ξινόμαυρο με ελαφράδα, φινέτσα και εκφραστικότητα φραγκοστάφυλου που παραπέμπουν σε Pinot Noir.

10 τοπ κρασιά από το Cold Αμύνταιο!

Βεγορίτις, Ξινόμαυρο
Η προσπάθεια του Χρήστου Μπόσκου στην περιοχή του Αμυνταίου ξεκίνησε το 2005 και σαν αποτέλεσμα έχει μια γκάμα που ξεχωρίζει για τη συμπύκνωση και την εκφραστικότητά της. Αν και αυτή διαθέτει πιο ιντριγκαδόρικες ετικέτες, το ερυθρό ΠΟΠ Ξινόμαυρό του είναι τόσο εντυπωσιακό, σαρκώδες και ηδονιστικό που καθιστά την επιλογή γι’ αυτή τη λίστα μονόδρομο. Εντυπωσιακό στην παλαίωση επίσης.

10 τοπ κρασιά από το Cold Αμύνταιο!

Κυρ Γιάννη, Καλή Ρίζα
Αυτό το premium ΠΟΠ Αμύνταιο ερυθρό –φυσικά από 100% Ξινόμαυρο- εκφράζει την ύψιστη προσπάθεια της Κυρ Γιάννη σε αυτό το οινοπέδιο και προέρχεται από τα καλύτερα, μεγάλης ηλικίας κλίματα. Η παραμονή για 12 μήνες σε βαρέλι και άλλους τόσους σε φιάλη ολοκληρώνουν την εκλεκτή ανατροφή αυτού του κρασιού, που σαν αποτέλεσμα έχει συμπυκνωμένη πολυπλοκότητα, ισχυρή δομή και δυναμικό 10ετίας.

10 τοπ κρασιά από το Cold Αμύνταιο!

Δημόπουλος, Ξινόμαυρο Reserve
Από δύο αμπελοτόπια στα 650 μέτρα προέρχεται αυτό το επιλεγμένο Ξινόμαυρο που παλαιώνει σε βαρέλι για 25 μήνες. Ομως αυτή η παρατεταμένη παραμονή με το ξύλο όχι μόνο δεν αφαιρεί στάλα από το μοναδικό φρούτο του Αμυνταίου αλλά αντίθετα το μπολιάζει με εξαιρετική δομή και μάκρος. Μαζί βέβαια με δυνατές τανίνες έρχεται και μια αρωματική αυστηρότητα που απαιτεί μεσοπρόθεσμη παλαίωση 3-5 ετών.