Δέκα κορυφαίες εγχώριες επιλογές για την αρχή και το τέλος.

Καμία εποχή του χρόνου δεν προσφέρεται όσο η παρούσα για την απόλαυση αφρωδών και γλυκών κρασιών. Τα πρώτα καθαρίζουν την παλέτα, φτιάχνουν την διάθεση, λύνουν την αμηχανία και φυσικά προσφέρουν το απόλυτο γιορταστικό τσούγκρισμα· τα δεύτερα ολοκληρώνουν ιδανικά ένα λαμπρό γεύμα η δείπνο, πλανεύουν με την βελούδινη γλύκα τους και επιτρέπουν απολογισμούς και όνειρα πλάι σε ένα κομμάτι βασιλόπιτα ή ένα πούρο.

Αντικειμενικά βέβαια και ένα αφρώδες που έχει παραχθεί με την παραδοσιακή μέθοδο μπορεί να συνοδεύσει ένα φίνο πιάτο ψαρικών η κρέατος και ένα γλυκό κρασί μπορεί να σερβιριστεί νωρίς στο τραπέζι -πλάι σε ένα fois gras ή σε μια τάρτα με Roquefort ή Stilton, για παράδειγμα. Όμως τώρα δεν είναι ώρα για οινοχοϊκά debate αλλά για προμήθειες, με τα παρακάτω κρασιά να διασφαλίζουν ότι πολύ νωρίς ή πολύ αργά θα κλέψετε την παράσταση. Μάλιστα η πρόσφατη έκθεση Αφρός & Νέκταρ γέμισε το ποτήρι μου με υπέροχες προτάσεις, διασφαλίζοντας παράλληλα ότι οι ετικέτες που ακολουθούν είναι και ιδιαίτερα φορμαρισμένες.

10 κορυφαία ελληνικά αφρώδη κρασιά

Κώστα Λαζαρίδη Κτήμα, Blanc de Blanc Brut
Στην Καμπανία ο όρος Blanc de Blanc υποδηλώνει ένα 100% Chardonnay· εδώ ένα 100% Βιδιανό φυτεμένο στα 830 μέτρα του αμπελώνα Γέννηση Αυγής στο ορεινό Κατάφυτο. Ένα αριστοκρατικό και ντελικάτο αφρώδες από τον σπουδαίο Δραμινό παραγωγό που παραμένει με τις οινολάσπες για 24 μήνες κερδίζοντας πολυπλοκότητα ζυμών και λεμονιού αλλά και υπέροχο νεύρο, απαραίτητο για να κοντράρει την αρχική γλύκα.

10 κορυφαία ελληνικά αφρώδη κρασιά

Scaperdas Freres, Hommage Rose Brut
Φόρος τιμής στον προπάππου του Στέλιου Μπουτάρη, Σπυρίδωνα Σκαπέρδα, που μπόλιασε την οικογένεια με γαλλική αύρα, το Hommage είναι ένα από τα κορυφαία ροζέ αφρώδη της χώρας. Προερχόμενο από το Αμύνταιο αυτό το καθαρόαιμο Ξινόμαυρο ζυμώνεται αρχικά σε βαρέλι και κατόπιν περνά 4 ολόκληρα χρόνια με τις οινολάσπες. Το αποτέλεσμα είναι κατάξηρο, φίνο και ιδιαίτερα επίμονο στο flavor φράουλας.

10 κορυφαία ελληνικά αφρώδη κρασιά

Τσέλεπου Κτήμα, Αμαλία Vintage Brut
Η Μαντινεία είναι μια από τις ελάχιστες περιοχές που διαθέτουν ΠΟΠ αφρώδη και το Amalia Vintage αποδεικνύει το δίκαιο του πράγματος. Το ωριμασμένο για 24 μήνες με τις οινολάσπες Μοσχοφίλερο -που προέρχεται από σταφύλια μιας και μόνης εσοδείας- προσφέρει μεγαλύτερη συμπύκνωση, ένταση και γευστική διάρκεια από την δημοφιλή non vintage Αμαλία Brut, χωρίς όμως να θυσιάζει στάλα τριανταφυλλένιας ελαφράδας.

10 κορυφαία ελληνικά αφρώδη κρασιά

Hartman-Molavi, Sparkling Vintage Extra Brut
Προϊόν ενός απίθανου project που φέρνει στην ίδια φιάλη τα δύο άκρα της δυτικής Ελλάδας, αυτό το αφρώδες δημιουργείται από μια σύμπραξη Ρωμέϊκου από τα Χανιά και Ξινόμαυρου από το Αμύνταιο. Αμφότερες οι δύο ερυθρές ποικιλίες οινοποιούνται με την μέθοδο blanc de noirs και κατόπιν ωριμάζουν στην φιάλη με τις οινολάσπες για 24 μήνες. Το αποτέλεσμα γεμίζει με εκρηκτική βανιλάτη και καπνιστή αγριάδα το ποτήρι.

10 κορυφαία ελληνικά αφρώδη κρασιά

Karanika, Cuvee Prestige Vintage Extra Brut
Ο παραγωγός από το Αμύνταιο έχει δώσει στην παραγωγή αφρωδών σχεδόν μονοπωλιακό-ρόλο. Αποτέλεσμα αυτής της εξειδίκευσης είναι το κορυφαίο Cuvee Prestige, ένα αριστούργημα από Ασύρτικο και Ξινόμαυρο που θα φέρει πολλές σαμπάνιες σε αμηχανία. Πρώτη ζύμωση σε βαρέλι, δεύτερη στη φιάλη και παραμονή 4 ετών με τις οινολάσπες τερματίζουν σώμα, δύναμη, επίγευση και ξηροκαρπάτη πολυπλοκότητα.

10 κορυφαία ελληνικά αφρώδη κρασιά

Achaia Clauss, Μελισσέα
Ο ιστορικός παραγωγός της Πάτρας δεν μεγαλουργεί μόνο στη Μαυροδάφνη αλλά και στο Μοσχάτο, με το Μελισσέα να αποτελεί την κορυφαία cuvee του. Προέρχεται από λιαστά σταφύλια της ποιοτικότερης ζώνης Ρίου-Πατρών αλλά δεν ωριμάζει σε βαρέλι παρά μόνο σε inox δεξαμενή. Το αποτέλεσμα είναι τρομακτικά συμπυκνωμένο αλλά και ηδονιστικά φρουτώδες, με το άρωμα των κίτρινων φρούτων και της μέντας να καρφώνεται στο μυαλό.

10 κορυφαία ελληνικά αφρώδη κρασιά

Achaia Clauss, Μαυροδάφνη Πατρών 601 Reserve
Το περίφημο οινοποιείο-καστροπολιτεία που δημιούργησε ο Gustav Clauss είναι παγκοσμίως ξακουστό για τις παλαιωμένες Μαυροδάφνες του και το επικό 601 Reserve τιμά -με το παραπάνω- την βαριά φανέλα. Έχοντας παλαιώσει για 15 χρόνια σε βαρέλι και άλλα 10 στο μπουκάλι, αυτό το καραμελένιο ελιξίριο δεν κόβει την ανάσα μόνο με το μάκρος του αλλά και με την επίγευσή του που θυμίζει ρευστό πολύτιμο βελούδο.

10 κορυφαία ελληνικά αφρώδη κρασιά

ΕΟΣ Σάμου, Samos Solera
Πολλά διαμάντια κοσμούν το στέμμα του πιο διάσημου αμπελώνα γλυκών κρασιών και το Solera είναι από τα πλέον πολύτιμα. Προέρχεται από παλαίωση σε συστοιχία βαρελιών όπου νέο κρασί προστίθεται στις πάνω σειρές και παλαιωμένο κρασί αφαιρείται από τις κάτω. ‘Η, για να κάνουμε τα πράγματα απλούστερ, απλά σκεφθείτε 10 χρόνια μέσης παλαίωσης, 5 διαφορετικές εσοδείες και 375ml εκρηκτικής καρυδάτης συμπύκνωσης!

10 κορυφαία ελληνικά αφρώδη κρασιά

Κώστα Λαζαρίδη Κτήμα, Sauvignon Blanc Late Harvest
Σε μια χώρα που ο τρύγος πλέον σπάνια τραβά μετά τον Σεπτέμβρη αυτό το εκπληκτικό γλυκό κρασί επαναπροσδιορίζει την έννοια του όψιμου τρύγου αφού τα σταφύλια μαζεύονται στα μέσα Ιανουαρίου, αργότερα ακόμα και από τα Καναδέζικα Icewine.! Ένα πραγματικό παρφούμο λεμονιού, βρεγμένου μαλλιού και ευγενούς σήψεως που υποστηρίζει την ελαφράδα του με απίστευτη οξύτητα και ατελείωτη επίγευση. Μοναδικό!

10 κορυφαία ελληνικά αφρώδη κρασιά

Μανουσάκη Οινοποιείο, Planet Ρωμέικο
Η ερυθρή ποικιλία των Χανίων Ρωμέικο είναι τρομακτικά φτωχό σε χρωστικές για να προσφέρει δυνατά κόκκινα, όμως προσφέρει μοναδικά κρασιά άλλων χρωμάτων και στυλ. Το Planet είναι μια γλυκιά έκφραση από λιαστά σταφύλια που παλαιώνει σε βαρέλι, με το τελικό προϊόν να προέρχεται από ανάμειξη 5 διαφορετικών ετών (2015-2019). Ένα όργιο μελιού και καραμέλας με απίθανη οξύτητα που υπερτροφοδοτεί μάκρος και αγριάδα.

Εισαγωγική φωτογραφία: Getty Images / Ideal Image