“Η φύση δεν βιάζεται, όμως όλα επιτυγχάνονται”. Ίσως μια από τις πιο γνωστές φράσεις που εκφράζουν την φιλοσοφία του Νταοϊσμού, μέσω της οποίας μπορούμε να επιτύχουμε την πραγματική αρμονία στη ζωή μας.

Όλοι θέλουν να ζήσουν μια πιο ευτυχισμένη ζωή. Ωστόσο, για να φτάσουμε εκεί υπάρχουν πολλοί νέοι τρόποι τους οποίους μπορούμε να ενστερνιστούμε. Σε έναν κόσμο λοιπόν γεμάτο φασαρία, όπου το άγχος και το στρες συχνά κυριαρχούν στην καθημερινότητά μας, η αρχαία φιλοσοφία του Νταοϊσμού προσφέρει μια αναζωογονητική προοπτική για το πώς να βρούμε την αρμονία, την ισορροπία και την εσωτερική γαλήνη. Ριζωμένος στη σοφία των αρχαίων Κινέζων σοφών, ο Νταοϊσμός παρουσιάζει διαχρονικές αρχές που μπορούν να βελτιώσουν άμεσα τη ζωή μας, οδηγώντας μας προς μια πιο ισορροπημένη και ικανοποιητική ύπαρξη. Ας εξερευνήσουμε τρεις βασικές έννοιες του Νταοϊσμού, την προέλευσή τους και τους πρακτικούς τρόπους για να τις ενσωματώσουμε στην καθημερινότητά μας.

4 έννοιες του Νταοϊσμού που θα βελτιώσουν άμεσα τη ζωή μας

Προέλευση
Ο Νταοϊσμός, που γράφεται επίσης Ταοϊσμός, εμφανίστηκε στην αρχαία Κίνα γύρω στον 4ο αιώνα π.Χ., και αποδίδεται στον θρυλικό σοφό Λαόζι. Κεντρική θέση στη φιλοσοφία του κατέχει η έννοια του Ντάο (ή Τάο), που συχνά μεταφράζεται ως “ο Δρόμος” ή “το Μονοπάτι”. Το Ντάο αντιπροσωπεύει την υποκείμενη αρχή του σύμπαντος, τη φυσική τάξη των πραγμάτων και την πηγή κάθε δημιουργίας. Η φιλοσοφία αυτή δίνει έμφαση στη ζωή σε αρμονία με το Ντάο, αγκαλιάζοντας τον αυθορμητισμό, την απλότητα και τη φυσική ροή της ζωής.

Τέσσερις έννοιες του Νταοϊσμού για άμεση βελτίωση της ζωής μας
Wu Wei (Μη Δράση): Στην καρδιά της φιλοσοφίας του Νταοϊσμού βρίσκεται η αρχή του Γου Γουέι, που συχνά μεταφράζεται ως “μη-δράση” ή “αβίαστη δράση”. Σε αντίθεση με τη δυτική έννοια της παθητικότητας, το Γου Γουέι σημαίνει να ενεργείς σύμφωνα με τη φυσική ροή του Ντάο, χωρίς να εξαναγκάζεσαι ή να προσπαθείς. Περιλαμβάνει την αποδέσμευση από την εμμονή στα αποτελέσματα, την παράδοσή μας στην παρούσα στιγμή και το να αφήνουμε τα πράγματα να ξεδιπλώνονται αυθόρμητα. Ο τρόπος να εξασκήσετε την αρχή αυτή ξεκινάει αφήνοντας την ανάγκη να ελέγχετε κάθε πτυχή της ζωής σας. Αντί να αντιστέκεστε ή να αγωνίζεστε ενάντια στα εμπόδια της ζωής, ρέετε μαζί τους. Εμπιστευτείτε το φυσικό ρυθμό της ζωής και αφήστε τα γεγονότα να εξελιχθούν οργανικά. Εξασκηθείτε στην ενσυνειδητότητα και την παρουσία στις καθημερινές σας δραστηριότητες, αγκαλιάζοντας την κάθε στιγμή με διαφάνεια και αποδοχή.

Ziran (φυσικότητα): Το Ziran, ή “φυσικότητα”, δίνει έμφαση στη ζωή σε αρμονία με τον φυσικό κόσμο και στην υιοθέτηση της έμφυτης αυθεντικότητας του ατόμου. Ο Νταοϊσμός άλλωστε διδάσκει, ότι κάθε άτομο διαθέτει μια έμφυτη φύση (ziran) που είναι αγνή, αυθόρμητη και δεν εξαρτάται από κοινωνικούς κανόνες ή προσδοκίες. Έτσι, με την επανασύνδεση με την αληθινή μας φύση, μπορούμε να βρούμε εσωτερική γαλήνη και ολοκλήρωση. Για να ανακαλύψετε αυτή την αρχή στη ζωή σας, συνδεθείτε με την εσωτερική σας φύση περνώντας χρόνο στη φύση, μακριά από τους περισπασμούς της σύγχρονης ζωής. Εξασκηθείτε στην αυτοκριτική και την ενδοσκόπηση για να αποκαλύψετε τις αυθεντικές σας επιθυμίες, αξίες και πάθη. Απλοποιήστε τον τρόπο ζωής σας, αφήνοντας πίσω σας περιττά υπάρχοντα, δεσμεύσεις και περισπασμούς που απομακρύνουν την πραγματική σας ουσία.

Pu (Απλότητα): Το Pu, ή “απλότητα”, ενθαρρύνει μια μινιμαλιστική προσέγγιση της ζωής, απαλλαγμένη από υπερβολές και ακαταστασία. Ο Νταοϊσμός διδάσκει ότι η απλότητα είναι το κλειδί για τη διαύγεια, την ηρεμία και την ικανοποίηση. Απλοποιώντας τη ζωή μας και μειώνοντας την περιττή πολυπλοκότητα, μπορούμε να δημιουργήσουμε χώρο για εσωτερική γαλήνη και να καλλιεργήσουμε την αίσθηση της αφθονίας. Ο τρόπος να ενστερνιστείτε την αρχή του Pu, ξεκινάει αποσυμφορίζοντας το φυσικό σας περιβάλλον, οργανώνοντας τον χώρο σας και αφήνοντας πίσω σας αντικείμενα που δεν εξυπηρετούν πλέον τον σκοπό τους. Απλοποιήστε το πρόγραμμά σας δίνοντας προτεραιότητα σε δραστηριότητες που ευθυγραμμίζονται με τις αξίες σας και σας προσφέρουν χαρά. Καλλιεργήστε την ευγνωμοσύνη για τις απλές απολαύσεις της ζωής, όπως ένα ζεστό φλιτζάνι τσάι, ένα όμορφο ηλιοβασίλεμα ή μια ήσυχη στιγμή περισυλλογής.

Yin Yang (Η αντιφατική ενότητα): Η έννοια του Γιν Γιανγκ είναι ίσως η πιο γνωστή σε όλο τον Νταοϊσμό. Το Γιν αντιπροσωπεύει το αρνητικό, το σκοτεινό και το θηλυκό, ενώ το Γιανγκ αντιπροσωπεύει το το θετικό, το φωτεινό και το αρσενικό. Με την πρώτη ματιά, μοιάζουν με ένα αντίθετο και αντιφατικό ζευγάρι, αλλά παρ’ όλα αυτά είναι αλληλοεξαρτώμενα. Εδώ είναι που γίνεται ενδιαφέρον. Ούτε το Γιν ούτε το Γιανγκ μπορούν να υπάρξουν ή έστω να ξεχωρίσουν το ένα χωρίς το άλλο, καθώς εμπεριέχουν το ένα το άλλο. Ίσως ακόμη πιο ενδιαφέρον, όμως, είναι ότι η σχέση μεταξύ Γιν και Γιανγκ δεν είναι σταθερή. Είναι πάντα σε κίνηση και σε μια σταθερή αντιστροφή. Ρέουν το ένα μέσα στο άλλο. Στη φιλοσοφία του Νταοϊσμού, πιο συγκεκριμένα, η αρχή Γιν-Γιανγκ χρησιμεύει ως θεμελιώδες πλαίσιο για την κατανόηση της διασύνδεσης όλων των φαινομένων και της κυκλικής φύσης της ζωής, τους κύκλους των εποχών και την άμπωτη και τη ροή της ενέργειας μέσα στο σώμα και το σύμπαν. Σύμφωνα με τις διδασκαλίες του Νταοϊσμού, η επίτευξη της αρμονίας και της ισορροπίας απαιτεί την υιοθέτηση τόσο των πτυχών Γιν όσο και των πτυχών Γιανγκ της ύπαρξης, αναγνωρίζοντας την εγγενή αλληλεξάρτηση και συμπληρωματικότητά τους.

Η αρχή Γιν-Γιανγκ μας καλεί να αναγνωρίσουμε και να τιμήσουμε την ισορροπία μεταξύ των αντίθετων δυνάμεων στη ζωή μας. Ακριβώς όπως η μέρα δίνει τη θέση της στη νύχτα και το καλοκαίρι περνάει στο χειμώνα, βιώνουμε κύκλους δραστηριότητας και ανάπαυσης, επέκτασης και συρρίκνωσης, χαράς και λύπης. Αναγνωρίζοντας την εγγενή ισορροπία του Γιν και του Γιανγκ μέσα στον εαυτό μας και στο περιβάλλον μας, μπορούμε να καλλιεργήσουμε μια μεγαλύτερη αίσθηση ισορροπίας και ανθεκτικότητας. Δεν μπορείτε, για παράδειγμα, να πείτε ότι κάτι είναι Γιν χωρίς να γνωρίζετε τι είναι Γιανγκ και το αντίστροφο. Στο τέλος, κάθε τι λευκό περιέχει κάτι μαύρο και κάθε τι μαύρο περιέχει κάτι λευκό. Στη ζωή μας, αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχει μόνο “καλό” ή “κακό”. Είναι δική σας επιλογή να ορίσετε αν κάτι είναι αρνητικό ή θετικό.|
Φωτογραφίες: Getty Images / Ideal Image