Αυτά είναι τα ετήσια ή πολυετή ανθόφυτα που μπορείτε να αποκτήσετε αυτή την εποχή του χρόνου για να στολίσετε τον κήπο, την αυλή ή το μπαλκόνι σας.

Τον Μάιο σχεδόν σε κάθε δήμο στήνονται υπέροχες μικρές ή μεγάλες ανθοκομικές εκθέσεις, προσφέροντας μια εξαιρετική ευκαιρία να χαζέψετε πλήθος ανθόφυτων και να βρείτε τα κατάλληλα φυτά για τον δικό σας χώρο. Για να είστε προετοιμασμένοι, σας δίνω 5 ανθοφόρα φυτά που ευδοκιμούν αυτόν τον μήνα με συνεχή εαρινή ανθοφορία, καθώς και συστάσεις για να προσθέσουν ζωηρό χρώμα και εκπληκτικό άρωμα στους κήπους και στη ζωή σας. Επιπλέον δίνοντας προσοχή στα ανθοφόρα στελέχη τους συνδυάστε χρώματα και σχήματα για να δημιουργήστε ανοιξιάτικες συνθέσεις για βάζα, που θα φέρουν τον αέρα της άνοιξης και στο σαλόνι σας.

5 ανθισμένα φυτά που αξίζει να αποκτήσετε τον Μάιο

Ορτανσία, Hydrangea sp, της οικογένειας Hydrangeaceae
Αν ψάχνετε για εντυπωσιακό ανθοφόρο φυτό με όγκο και εκπληκτικά χρώματα η Ορτανσία είναι για εσάς. Το επιστημονικό της όνομα Hydrangea, μεταφράστηκε από τα λατινικά που σημαίνει “αγγείο με νερό” και οφείλεται στην υψηλή περιεκτικότητα σε υγρασία του φυτού. Στις ασιατικές χώρες, το βρίσκουμε σαν “adzisai” που σημαίνει “μωβ ήλιος”. Εντυπωσιακό μπλε, μωβ, ροζ και λευκό είναι μερικές από τις αποχρώσεις αυτού του υπέροχου φυτού. Είναι ένας φυλλοβόλος θάμνος που το ύψος του μπορεί να φτάσει τα 2 μ. Ένα τόσο όμορφο φυτό θέλει σίγουρα την προσοχή σας. Χρειάζεται ημισκιερές θέσεις με αρκετή ατμοσφαιρική υγρασία και ζέστη. Το καστανόχωμα είναι το χώμα που προτιμά. Χρειάζεται λίπασμα μια φορά το μήνα από την άνοιξη ως το φθινόπωρο, ενώ καλό θα ήταν να αποφεύγετε τις λιπάνσεις κατά την περίοδο του χειμώνα, καθώς και τις ζεστές μέρες του Αυγούστου. Αν έχετε χώρο στον κήπο σας φυτέψτε πολλές μαζί για ένα μοναδικό αποτέλεσμα.
Εxtra tip: Πολλοί με ρωτάτε ποια είναι αυτή η ποικιλία που έχει μπλε άνθη. Το μυστικό για να αποκτήσει η ορτανσία σας μπλε άνθη είναι να αυξήσετε την οξύτητα του εδάφους. Πως; Χαμηλώνοντας το pH και, πιο συγκεκριμένα, προσθέστε σταδιακά θειικό σίδηρο ή θειάφι στη γλάστρα. Για ενίσχυση της οξύτητας ενσωματώστε πευκοβελόνες στο χώμα. Ένα τελευταίο tip για την ορτανσία που την κάνει τόσο αγαπητή είναι ότι τα λουλούδια της διατηρούν την ομορφιά και αποξηραίνονται εύκολα. Έτσι εφόσον κόψετε τα άνθη της μπορείτε να τα διατηρήσετε αναλλοίωτα στο χρόνο και να στολίσετε το σπίτι σας.

5 ανθισμένα φυτά που αξίζει να αποκτήσετε τον Μάιο

Γεράνι ή Πελαργόνιο, Geranium zonale, της οικογένειας Geraniaceae
Σε όλες τις εκθέσεις, σε όλα τα φυτώρια ο πρωταγωνιστής του μήνα είναι το κλασσικό γεράνι! Η ποικιλία χρωμάτων θα σας ενθουσιάσει ενώ η προσαρμοστικότητά του είναι ένα από τα πιο σημαντικά πλεονεκτήματά του. Όπως συνηθίζω να λέω το φυτό “μπαλαντέρ” είναι τώρα στα καλύτερά του. Τα βρίσκετε φουλ ανθισμένα αυτήν την περίοδο με αναρίθμητες ποικιλίες που διαφέρουν ως προς το μέγεθος και το χρώμα των ανθών τους. Φυτέψτε σε ηλιόλουστη θέση γιατί αλλιώς δεν θα είναι τόσο εντυπωσιακή η ανθοφορία του. Χρησιμοποιήστε χώμα που στραγγίζει καλά με αρκετό περλίτη και ποταμίσια άμμο. Δεν θέλει υπερβολικό πότισμα, ενώ αρκεί μια ετήσια λίπανση νωρίς την άνοιξη. Μη ξεχνάτε να αφαιρείτε τα απανθισμένα λουλούδια του, έτσι θα απολαμβάνετε συνεχή ανθοφορία όλο το καλοκαίρι.
Εxtra tip: Προσοχή κατά το πότισμα να μη διαβρέχονται τα φύλλα και τα άνθη του. Η αποφυγή της υγρασίας μειώνει τον κίνδυνο της εμφάνισης ασθενειών.

5 ανθισμένα φυτά που αξίζει να αποκτήσετε τον Μάιο

Ιβίσκος ο Σινικός, Hibiscus rosa -sinensis, της οικογένειας Malvaceae
Αυτός ο ιβίσκος είναι αειθαλής δηλαδή διατηρεί το γυαλιστερό φύλλωμά του και τον χειμώνα. Αν και τα μεγάλα εντυπωσιακά άνθη του κρατούν μόλις δύο μέρες έχει παρατεταμένη διάρκεια ανθοφορίας. Στις εκθέσεις λουλουδιών κυκλοφορούν πολλές καινούργιες ποικιλίες με απίθανα χρώματα. Τα άνθη του μπορεί να είναι διπλά ή μονά και θα τα βρείτε σε έντονο κόκκινο, λευκό αλλά και σομόν-ροζ αποχρώσεις. Αγαπά τις ηλιόλουστες θέσεις ενώ προσαρμόζεται σε όλα τα εδάφη με επιτυχία. Απαιτεί όμως τακτικά ποτίσματα κατά την περίοδο της ανθοφορίας. Τοποθετηστε το σε ηλιόλουστες απάνεμες θέσεις. Να γνωρίζετε ότι δεν αντέχει στο κρύο και την παγωνιά.
Εxtra tip: Η εντυπωσιακή ανθοφορία και το γυαλιστερό φύλλωμά του, το καθιστούν αγαπημένο φυτό κάθε κήπου. Φυτέψτε το μεμονωμένο μπροστά από πράσινο φόντο ή σε μικρές ομάδες προστατευμένο από άλλα καλλωπιστικά φυτά.

5 ανθισμένα φυτά που αξίζει να αποκτήσετε τον Μάιο

Παιώνια, Paeonia sp. της οικογένειας Ranunculaceae
Πολλοί μπερδεύουν την παιώνια με το κλασσικό τριαντάφυλλο αλλά πιστέψτε με είναι ένα ανθοφόρο με ξεχωριστή προσωπικότητα και ομορφιά. Στην αρχαία Αθήνα αποτελούσε την βασίλισσα όλων των βοτάνων ενώ στην Κίνα αποκαλείται “ο βασιλιάς όλων των λουλουδιών”. Με την ευκαιρία των πολλών παραγωγών που θα συναντήσετε αυτήν την εποχή ψάξτε για ποικιλίες όπου τα λουλούδια της θα σας καταπλήξουν, σε αρκετές περιπτώσεις φτάνουν σε διάμετρο τα 10 εκ.! Με πέταλα μονά ή διπλά, μονόχρωμα ή πολύχρωμα, λεία ή κατσαρωτά και με ατελείωτη παλέτα χρωμάτων (λευκό, κόκκινο, μωβ, κίτρινο κ.λπ.) δεν θα ξέρετε τι να διαλέξετε, το μόνο σίγουρο είναι ότι θα μπει στη ζωή σας. Είναι πολυετές φυτό που αναβλαστάνει κάθε άνοιξη, (soft perennial) με καταγωγή από την περιοχή της Μεσογείου. Από μικροσκοπικό φυτό μπορεί να φτάσει το ένα μέτρο, ανάλογα με την ποικιλία, οπότε πριν την αγορά σας ζητήστε λεπτομέρειες για την ποικιλία του φυτού που θα σας βοηθήσουν στην σωστή φροντίδα του. Τα άνθη του θα κρατήσουν το ενδιαφέρον στον κήπο σας από τον Μάιο μέχρι τις αρχές του καλοκαιριού. Μπορεί να είναι φυτό χαμηλής συντήρησης, χρειάζεται όμως τακτικό πότισμα ιδιαίτερα τους καυτούς καλοκαιρινούς μήνες. Τοποθετείστε το σε ηλιόλουστη θέση και φροντίστε να έχει αρκετό χώρο για ανάπτυξη. Φυτεύοντας αρκετές συστάδες του ίδιου χρώματος θα έχετε πιο ξεχωριστό αποτέλεσμα στον κήπο σας. Δύο λιπάνσεις το χρόνο (άνοιξη- φθινόπωρο) είναι αρκετές για την παιώνια. Μην ξεχάσετε να κλαδέψετε μετά το τέλος της ανθοφορίας της. Κόψτε τα άνθη της για να στολίσετε το σπίτι σας έτσι θα προωθηθούν περισσότερα αργότερα κατά την διάρκεια της ανθοφορίας της.
Εxtra tip: Για φυτά στη γλάστρα προμηθευτείτε ελαφρύ μίγμα κατάλληλο για οξύφιλα φυτά, αφού η παιώνια δεν αντέχει τα ασβεστούχα εδάφη.

5 ανθισμένα φυτά που αξίζει να αποκτήσετε τον Μάιο

Αντίρρινο ή Σκυλάκι, Antirrhinum majus, της οικογένειας, Scrophulariaceae
Παραδοσιακό ανθόφυτο αυλής το αντίρρινο είναι ετήσιο φυτό, ανθεκτικό στις χαμηλές θερμοκρασίες που διατηρεί το φύλλωμά του όλο το χρόνο. Έχει μεγάλη περίοδο ανθοφορίας, από τα μέσα της άνοιξης έως τον Οκτώβριο. Ποιος δεν έχει παίξει με το άνθος του στις καλοκαιρινές διακοπές; Ανοιγοκλείνοντας το από το πλάι, μοιάζει με στόμα ζώου από όπου και η κοινή του ονομασία. Οι Άγγλοι το πήγαν ένα βήμα παραπέρα και το ονόμασαν snapdragon, από το κεφάλι του δράκου, ενώ στους Ιταλούς θυμίζει λιοντάρι. Ωστόσο η επιστημονική του εξήγηση είναι απλή και ελληνική: αντι-ρινός δηλαδή σαν μύτη! Αυτή την εποχή θα τα βρείτε σε τεράστια ποικιλία ζωηρών χρωμάτων (κίτρινο, πορτοκαλί, κόκκινο, φούξια, ροζ ή βυσσινί) αλλά και μεγεθών. Έχει πλούσια βλάστηση και μέτρια ανάπτυξη. Το ύψος του ποικίλει από 20 έως 120 εκ., ανάλογα με την ποικιλία. Για να ευδοκιμήσει, τοποθετείστε το σε ηλιόλουστη απάνεμη, θέση και σε καλά στραγγιζόμενο έδαφος. Υπάρχουν ποικιλίες κατάλληλες και για γλάστρες. Μη ξεχνάτε ότι αγαπά το νερό και τους καλοκαιρινούς μήνες επιθυμεί καθημερινό πότισμα.

Ο Μάιος είναι ο τρόπος που η γη μάς δείχνει τον δρόμο για αναγέννηση, ομορφιά και αισιοδοξία. Αποκτήστε τα φυτά που σας προτείνω και μπείτε στο vibe της άνοιξης!

Η Μαριάννα Ράππου είναι Garden Coach, Γεωπόνος και Αρχιτέκτων Τοπίου / Instagram:@mariannarappou
Φωτογραφίες: Getty Images / Ideal Imag
e