Τραγανά, αφράτα και βουτυρένια, για αυτά τα κρουασάν σχηματίζονται ουρές κάθε πρωί στις πόλεις του κόσμου. Και στην Αθήνα.

Αν και οι περισσότεροι από εμάς θεωρούμε το κρουασάν γαλλική εφεύρεση, στην πραγματικότητα γεννήθηκε στην Βιέννη και η ιστορία του μοιάζει με μύθο: Το 1683 οι Τούρκοι, στην προσπάθεια τους να καταλάβουν την Βιέννη, ξεκίνησαν μέσα στη νύχτα να σκάβουν τα τείχη κοντά στην ελληνική εκκλησία της πόλης. Στην περιοχή βρίσκονταν πολλοί φούρνοι και καθώς οι αρτοποιοί εκείνη την ώρα εργάζονταν, άκουσαν το θόρυβο και ειδοποίησαν τον στρατό, ο οποίος απώθησε τους Τούρκους. Οι αρτοποιοί, για να γιορτάσουν την νίκη, δημιούργησαν ένα γλύκισμα με πολλά φύλλα ζύμης σε σχήμα ημισέληνου, που ήταν το σύμβολο της οθωμανικής αυτοκρατορίας. Πολλά χρόνια αργότερα, το 1837, ένας βιεννέζος εκδότης άνοιξε αρτοποιείο στο Παρίσι: το γλύκισμα μετονομάστηκε κρουασάν και γρήγορα έγινε μια καθημερινή, αγαπημένη συνήθεια.

____________________
Gontran Cherrier, Παρίσι

5 τοπ croissanterie σε όλον τον κόσμο φτιάχνουν τα κορυφαία κρουασάν – Mία από αυτές βρίσκεται στην Αθήνα
5 τοπ croissanterie σε όλον τον κόσμο φτιάχνουν τα κορυφαία κρουασάν – Mία από αυτές βρίσκεται στην Αθήνα
5 τοπ croissanterie σε όλον τον κόσμο φτιάχνουν τα κορυφαία κρουασάν – Mία από αυτές βρίσκεται στην Αθήνα
5 τοπ croissanterie σε όλον τον κόσμο φτιάχνουν τα κορυφαία κρουασάν – Mία από αυτές βρίσκεται στην Αθήνα

Αφού τελειοποίησε τις δεξιότητές του δίπλα στον Alain Passard ως pastry chef στο εστιατόριο l’Arpège, ο Gontran Cherrier άνοιξε το πρώτο του αρτοποιείο στο 18ο διαμέρισμα. Ένας artisan boulanger που μεγάλωσε σε οικογένεια αρτοποιών, επιδεικνύει την γνώση και την πείρα του μέσα από λαχταριστό ψωμί, άψογα γλυκά και κορυφαία viennoiseries: με χρυσή και τραγανή κρούστα, στρώσεις ζύμης υψηλής ακρίβειας και φτιαγμένα με το περιζήτητο βούτυρο Montaigu, τα κρουασάν, τα pain au chocolat και τα γλυκά brioche του συγκαταλέγονται ανάμεσα στα καλύτερα  του Παρισιού. 

8 Rue Juliette Lamber, Paris
www.gontran-cherrier.com/fr/

@gontrancherrier

_______________
Pophams, Λονδίνο

5 τοπ croissanterie σε όλον τον κόσμο φτιάχνουν τα κορυφαία κρουασάν – Mία από αυτές βρίσκεται στην Αθήνα
5 τοπ croissanterie σε όλον τον κόσμο φτιάχνουν τα κορυφαία κρουασάν – Mία από αυτές βρίσκεται στην Αθήνα
5 τοπ croissanterie σε όλον τον κόσμο φτιάχνουν τα κορυφαία κρουασάν – Mία από αυτές βρίσκεται στην Αθήνα
5 τοπ croissanterie σε όλον τον κόσμο φτιάχνουν τα κορυφαία κρουασάν – Mία από αυτές βρίσκεται στην Αθήνα
5 τοπ croissanterie σε όλον τον κόσμο φτιάχνουν τα κορυφαία κρουασάν – Mία από αυτές βρίσκεται στην Αθήνα

Θα πρέπει να ψάξετε πολύ για να βρείτε καλύτερα κρουασάν στο Λονδίνο από εκείνα του Pophams. Tα τρία όμορφα artisanal αρτοποιεία σε Islington, Victoria Park και London Fields, φουρνίζουν καθημερινά χειροποίητα αρτοσκευάσματα με παραδοσιακές τεχνικές: το κλασικό κρουασάν έχει 27 στρώσεις βουτύρου, και τα danish pastries με σιρόπι σφενδάμου και μπέικον, τα κρουασάν αμυγδάλου και τα pain au chocolat πρωταγωνιστούν σε χιλιάδες posts στο Instagram. Όπως άλλωστε δηλώνει και ο ιδρυτής του Ollie Gold, o oποίος άνοιξε το πρώτο κατάστημα στο Ιslington το 2017, δεν έχουν ξοδέψει ούτε μία πένα σε PR και διαφήμιση…  

19 Prebend Street, London
www.pophamsbakery.com/
@pophamsbakery

_____________
Paremi, Bιέννη

5 τοπ croissanterie σε όλον τον κόσμο φτιάχνουν τα κορυφαία κρουασάν – Mία από αυτές βρίσκεται στην Αθήνα
5 τοπ croissanterie σε όλον τον κόσμο φτιάχνουν τα κορυφαία κρουασάν – Mία από αυτές βρίσκεται στην Αθήνα
5 τοπ croissanterie σε όλον τον κόσμο φτιάχνουν τα κορυφαία κρουασάν – Mία από αυτές βρίσκεται στην Αθήνα
5 τοπ croissanterie σε όλον τον κόσμο φτιάχνουν τα κορυφαία κρουασάν – Mία από αυτές βρίσκεται στην Αθήνα

Σε αυτή την γαλλική pattiserie – boulangerie – vienoisserie κοντά στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Στεφάνου που πήρε το όνομά της από τους ιδιοκτήτες Patricia και Rémi, φτιάχνουν μόνοι τους την ζύμη για τα κρουασάν με μια πολύπλοκη χειροκίνητη διαδικασία, χρησιμοποιούν μόνο γαλλικό βούτυρο Tourage και γεμίζουν τα pain au chocolat με την καλύτερη σοκολάτα Valrhona. Στην βιτρίνα, εκτός από περίφημα γλυκά -madeleine, τάρτα μήλου, εκλαίρ- υπάρχουν κι άλλα δελεαστικά αρτοσκευάσματα: suisses au chocolat – πλεξίδες ζύμης με κομμάτια σοκολάτας, κρουασάν με αμύγδαλα, και escargot με φιστίκι, κανέλα ή σταφίδες.

Bäckerstraße 10, 1010 Wien 
https://shop.paremi.at/
@paremi.wien

____________
Οveroll, Αθήνα

5 τοπ croissanterie σε όλον τον κόσμο φτιάχνουν τα κορυφαία κρουασάν – Mία από αυτές βρίσκεται στην Αθήνα
5 τοπ croissanterie σε όλον τον κόσμο φτιάχνουν τα κορυφαία κρουασάν – Mία από αυτές βρίσκεται στην Αθήνα
5 τοπ croissanterie σε όλον τον κόσμο φτιάχνουν τα κορυφαία κρουασάν – Mία από αυτές βρίσκεται στην Αθήνα
5 τοπ croissanterie σε όλον τον κόσμο φτιάχνουν τα κορυφαία κρουασάν – Mία από αυτές βρίσκεται στην Αθήνα
5 τοπ croissanterie σε όλον τον κόσμο φτιάχνουν τα κορυφαία κρουασάν – Mία από αυτές βρίσκεται στην Αθήνα

H γλυκιά μυρωδιά της ζύμης διαχέεται στην Πραξιτέλους από ένα κατάστημα αφιερωμένο αποκλειστικά στην τέχνη του γαλλικού, χειροποίητου κρουασάν. Τα φρέσκα, χρυσαφένια ζεστά κρουασάν του γίνονται ανάρπαστα καθώς πετυχαίνουν την τέλεια ισορροπία – τραγανά απ’ έξω, αφράτα, βουτυρένια και ελαφρά από μέσα. Εκτός από το κλασικό, φουρνίζουν άψογα pain au chocolat και pain au resin, cinnamon rolls, λαχταριστά κρουασάν με γέμιση φυστίκι και πολλά άλλα. Πρόσφατα, άνοιξαν και δεύτερο κατάστημα στο Χαλάνδρι.

Πραξιτέλους 27, Αθήνα
@overoll.croissanterie

_______________
Charli, Βρυξέλλες

5 τοπ croissanterie σε όλον τον κόσμο φτιάχνουν τα κορυφαία κρουασάν – Mία από αυτές βρίσκεται στην Αθήνα
5 τοπ croissanterie σε όλον τον κόσμο φτιάχνουν τα κορυφαία κρουασάν – Mία από αυτές βρίσκεται στην Αθήνα
5 τοπ croissanterie σε όλον τον κόσμο φτιάχνουν τα κορυφαία κρουασάν – Mία από αυτές βρίσκεται στην Αθήνα
5 τοπ croissanterie σε όλον τον κόσμο φτιάχνουν τα κορυφαία κρουασάν – Mία από αυτές βρίσκεται στην Αθήνα

To αρτοποιείο Charli άνοιξε τις πόρτες του το 2009 στην γοητευτική Place Saint-Catherine με στόχο να προσφέρει ψωμί, γλυκά και κρουασάν με γαλλική ποιότητα. Εκτός από τα αφράτα καρβέλια στα ράφια του, και τις βιτρίνες γεμάτες με choux με αλατισμένη καραμέλα, tarte tatin και clafoutis με κεράσια, το Charli παρασκευάζει στο εργαστήριο του και εξαιρετικά viennoiserie: Σοκολατένια μπριός, croix de savoie, κρουασάν αμυγδάλου και bolus με custard cream και κορινθιακή σταφίδα που φτιάχνονται αποκλειστικά με αλεύρι κορυφαίας ποιότητας, γαλλικό βούτυρο Charentes-Poitou, φρέσκα αυγά ελευθέρας βοσκής, θαλασσινό αλάτι και βιολογική κορινθιακή σταφίδα.

Rue Sainte-Catherine 34, 1000 Bruxelles 
http://charliboulangerie.com/en/index.html

__________________
Lafayette, Nέα Υόρκη

5 τοπ croissanterie σε όλον τον κόσμο φτιάχνουν τα κορυφαία κρουασάν – Mία από αυτές βρίσκεται στην Αθήνα
5 τοπ croissanterie σε όλον τον κόσμο φτιάχνουν τα κορυφαία κρουασάν – Mία από αυτές βρίσκεται στην Αθήνα
5 τοπ croissanterie σε όλον τον κόσμο φτιάχνουν τα κορυφαία κρουασάν – Mία από αυτές βρίσκεται στην Αθήνα
5 τοπ croissanterie σε όλον τον κόσμο φτιάχνουν τα κορυφαία κρουασάν – Mία από αυτές βρίσκεται στην Αθήνα

Το grand café – αρτοποιείο στο ΝοΗο με την υπογραφή του σεφ Andrew Carmellini, το γνωρίζει όλος ο κόσμος από τότε που το κρουασάν Suprême έγινε viral στα social media. Πρόκειται για ένα μεγάλο, λαχταριστό, σπειροειδές κρουασάν το οποίο προσφέρεται σε διάφορες εκδοχές. Θα πρέπει να περιμένετε στην ουρά για να το απολαύσετε γεμιστό με σοκολάτα, φιστίκι, κεράσι και amaretto, ή σαγκουίνι και μαρέγκα.

380 Lafayette Street, New York, NY 10003 
www.lafayetteny.com/