Με ασιατικές και ελληνικές πρώτες ύλες, ο Άνταμ Κοντοβάς «ζωγραφίζει» έναν εξαίσιο γαστρονομικό καμβά.

Η εκθαμβωτική ομορφιά του φυσικού της τοπίου και της αρχιτεκτονικής της έχουν χαρίσει στη Σαντορίνη παγκόσμιο θαυμασμό και φήμη. Στα χαρίσματά της προστίθενται και οι, ανεκτίμητης αξίας, αρχαιολογικοί χώροι που έχουν ανακαλυφθεί στα νότια του νησιού, στο Ακρωτήρι, έναν από τους πιο σημαντικούς οικισμούς του Αιγαίου κατά την Πρώιμη Εποχή του Χαλκού στο πρώτο μισό της 2ης χιλιετίας π.Χ.
Σε αυτό τον οικισμό βρίσκεται και ένα από τα κορυφαία εστιατόρια υψηλής γαστρονομίας στο νησί, το Alali. Χτισμένο με κυκλαδίτικο ρυθμό στην πλαγιά του βράχου, μέσα στο κομψό ξενοδοχείο Astarte Suites, διαθέτει πανοραμική θέα στην Καλντέρα, τα κατάλευκα χωριουδάκια του νησιού και τα μαγευτικά ηλιοβασιλέματα. «Άλαλη» αποκαλούσαν την περιοχή οι κάτοικοι του νησιού τα παλιά χρόνια και από εκεί προήλθε και η ονομασία του εστιατορίου – μια ονομασία που αρμόζει στη θέα και την κουζίνα που προσφέρει.

Alali – Η κορυφαία ethnic fusion κουζίνα της Σαντορίνης
O Executive chef Άνταμ Κοντοβάς

Στο Alali, ο ταλαντούχος σεφ Άνταμ Κοντοβάς (Buoy) σχεδιάζει ένα εκπληκτικό γαστρονομικό ταξίδι που περνά από πολλές γωνιές του κόσμου, με γεύσεις και αρώματα από την Ασία αλλά και συχνές στάσεις στη Μεσόγειο και, φυσικά, την Ελλάδα.
«Εντάσσω στην κουζίνα μου στοιχεία από κουλτούρες που μου αρέσουν και θεωρώ ότι έχουν να προσφέρουν κάτι πολύ δυνατό στα ελληνικά πιάτα. Η Ασία είναι σημαντική πηγή έμπνευσης για μένα -το γευστικό της προφίλ είναι ιδιαίτερα αξιόλογο- αλλά βρίσκω ενδιαφέρον και το Μεξικό», μου λέει ο σεφ και προσθέτει «πιστεύω ότι οι κουζίνες έχουν πολλές ομοιότητες. Προτεραιότητά μου είναι να κάνω νόστιμο φαγητό με άριστες πρώτες ύλες». Σε όσους δοκιμάζουν το φαγητό του γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι «νοστιμιά» είναι ίσως η πιο αντιπροσωπευτική ταμπέλα της κουζίνας του Κοντοβά.

Yψηλού επιπέδου μαγειρικές τεχνικές.
Στο Alali, το Chef’s Tasting Menu των 9 σταδίων καθώς και το a la carte μενού με επιλογές σε ορεκτικά, κυρίως και επιδόρπια είναι μια παρέλαση άκρως αισθητικών πιάτων με εξαίσια αρώματα και αρμονικά συνδυασμένες γεύσεις.

Alali – Η κορυφαία ethnic fusion κουζίνα της Σαντορίνης
Amuse Bοuche
Alali – Η κορυφαία ethnic fusion κουζίνα της Σαντορίνης
Αmuse Bouche
Alali – Η κορυφαία ethnic fusion κουζίνα της Σαντορίνης
Προζυμένιο ψωμί και έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
Alali – Η κορυφαία ethnic fusion κουζίνα της Σαντορίνης
Χταπόδι με πούδρα τσίλι
Alali – Η κορυφαία ethnic fusion κουζίνα της Σαντορίνης
Γκιόζα με φάβα

Το γεύμα ανοίγει με τα φινετσάτα σε εμφάνιση και γεύση amuse bouche, στα οποία ξεχωρίζει το ραφινάτο μακαρόν με τοπικό χλωρό τυρί και ντοματίνι. Με κομψή, marble cake μορφή παρουσιάζεται το αφράτο προζυμένιο ψωμί που φτιάχνουν οι ίδιοι, συνοδευόμενο από σπιτικό βούτυρο και έξτρα παρθένο ελαιόλαδο εμποτισμένο με αρωματικά.
Εκπληκτικό και το ψητό χταπόδι που ντύνεται σε πούδρα τσίλι και συνδυάζεται αρμονικά με τη βουτυράδα του αβοκάντο, την υπόπικρη γεύση της λαχανίδας και την ελαφριά γλυκύτητα από την κρέμα ντομάτας-σοκολάτας. Σε signature δημιουργία του Alali έχει αναδειχθεί -και όχι άδικα- η γεμιστή με φάβα Σαντορίνης γκιόζα που παντρεύεται έντεχνα με το θαλασσινό άρωμα των αχνιστών μυδιών, την απαλή οξύτητα από την πίκλα φασολιών σόγιας, τη βελούδινη beurre blanc με dashi και τα φλέικς αποξηραμένης παλαμίδας.

Alali – Η κορυφαία ethnic fusion κουζίνα της Σαντορίνης
Τορτελίνι με φέτα
Alali – Η κορυφαία ethnic fusion κουζίνα της Σαντορίνης
Ανάποδη τραγανή τάρτα με κολοκύθια
Alali – Η κορυφαία ethnic fusion κουζίνα της Σαντορίνης
Μπακαλιάρος με αγκινάρες Ιερουσαλήμ
Alali – Η κορυφαία ethnic fusion κουζίνα της Σαντορίνης
Αρνάκι με μπρόκολο και βερύκοκα

Σε ένα από τα αγαπημένα μου πιάτα αναδείχθηκε το γεμισμένο με φέτα τορτελίνι που στολίζεται με πούδρα από γκασπάτσο, βασιλικό και αποξηραμένο σκόρδο και συνοδεύεται από sauce νερού ντομάτας και χυμό από kimchi. «Πηγή έμπνευσης για αυτό το πιάτο ήταν τα μακαρόνια με σάλτσα ντομάτας και βασιλικό που μου κάνει η μητέρα μου και είναι το comfort φαγητό μου», μου λέει χαμογελώντας ο Άνταμ.
Σε υψηλά γευστικά επίπεδα κινήθηκαν και τα υπόλοιπα πιάτα του μενού – η τραγανή ανάποδη τάρτα με κολοκύθια, αρσενικό Νάξου και σπαράγγια, ο κονφί μπακαλιάρος με υφές αγκινάρας Ιερουσαλήμ και φουά γκρα καθώς και το αρνάκι με βερίκοκα και μπρόκολο.

Alali – Η κορυφαία ethnic fusion κουζίνα της Σαντορίνης
Κλήμα Σαντορίνης
Alali – Η κορυφαία ethnic fusion κουζίνα της Σαντορίνης
Mαγιάτικο με βανίλιες
Alali – Η κορυφαία ethnic fusion κουζίνα της Σαντορίνης

Τα ευφάνταστα επιδόρπια είναι δημιουργία του γνωστού pastry chef Σπύρου Πεδιαδιτάκη. Σε αυτά, ξεχωρίζει το pistachio cake με χειροποίητη πραλίνα φιστικιού, κρέμα βανίλια, παγωτό μαστίχα, σταφύλια και καραμελωμένα φιστίκια καθώς και το «κλίμα της Σαντορίνης», με σοκολάτα 70%, χώμα σοκολάτας και κρέμες από Vinsanto αλλά και από σταφύλι, που ο Πεδιαδιτάκης έχει σχεδιάσει σαν κουλούρα, τιμώντας έτσι το φημισμένο αμπελοτόπι του νησιού.

Alali – Η κορυφαία ethnic fusion κουζίνα της Σαντορίνης

Ο sommelier Άρης Σκλαβενίτης (Oinoscent) έχει την επιμέλεια της λίστας κρασιών, η οποία δίνει έμφαση στον αμπελώνα της Σαντορίνης αλλά συμπεριλαμβάνει και ετικέτες από τον υπόλοιπο ελληνικό καθώς και το διεθνή αμπελώνα. Από το εστιατόριο δε λείπουν και τα δροσερά κοκτέιλ δια χειρός Πάνου Κανατσούλη, ανάμεσά τους και το άκρως αρωματικό twisted negroni που απόλαυσα πριν το γεύμα.

Σημαντική συμβολή στην καθόλα εξαιρετική εμπειρία έχει και η ομάδα εξυπηρέτησης του εστιατορίου που δημιουργεί μια ιδιαίτερα φιλόξενη ατμόσφαιρα. Εξαίσιες γεύσεις, όμορφο περιβάλλον και εκπληκτική θέα αναδεικνύουν το Alali σε top προορισμό για όσους αγαπούν το νόστιμο, fusion φαγητό υψηλής γαστρονομίας.
Alali_restaurant – Astarte Suites, Ακρωτήρι, 22860 83388
Φωτογραφίες : Αννα Τασιούλα