To Atelier Papaioannou συνεχίζει την τολμηρή θαλασσινή του διαδρομή σε καινούρια γειτονιά, στο quartier του Νέου Ψυχικού, στο πρώην Maison Colette.

Τίποτε δεν είναι πια το ίδιο στην οδό Δημ. Βασιλείου στο Νέο Ψυχικό. Εκεί, στο αρχοντικό κτίριο που στέγαζε για χρόνια την ιστορική Ράμπα και τον τελευταίο ενάμισι χρόνο είχε ντυθεί στις αποχρώσεις του μωβ για χάριν του Maison Colette, πλέον φυσά νέος άνεμος. Θαλασσινός. Λευκός και γαλάζιος. Αιγαιοπελαγίτικος και ανοιχτόκαρδος. Και είναι εδώ πλέον που ο Γιώργος Παπαϊωάννου και η S-Οne Hospitality αποφάσισαν να μεταφέρουν την πιο δημιουργική εκδοχή, αλλά και λιγότερο αυστηρή, του ονόματος Παπαϊωάννου και της βαρύτητας που αυτό εμπεριέχει διαχρονικά στην υψηλή θαλασσινή απόλαυση.

Atelier Papaioannou: Ο Γιώργος Παπαϊωάννου φέρνει την θαλασσινή του κουζίνα στο Nέο Ψυχικό
Η νέα έδρα του Atelier Papaioannou στο Νέο Ψυχικό. @atelier.papaioannou/Ιnstagram

Στο Atelier Papaioannou από την πρώτη ημέρα λειτουργίας του στο City Link θέλαμε να παρουσιάσουμε μια διαφορετική εκδοχή της κλασικής ιστορίας των εστιατορίων Παπαϊωάννου. Οι εμβληματικές μας παρασκευές, τα μπαρμπούνια, οι καραβίδες, το αχνιστό μας ψάρι είναι πάντα εδώ. Παράλληλα όμως θέλουμε να προβάλουμε και μια κουζίνα διαφορετική, ποικιλόμορφη, μια κουζίνα που θα περιέχει μεγαλύτερη τόλμη, δημιουργικότητα και διάθεση για πολύ μαγείρεμα στην κατσαρόλα. Στο νέο μας σπίτι η κουζίνα μας δεν εξαντλείται στο ψάρι αλλά πρωτοτυπεί με ένα μικρό αριθμό νέων πιάτων, όπως ένα κανελάτο γιουβέτσι από αλανιάρη κόκορα, ιδανικό για οικογενειακά κυριακάτικα τραπέζια“.

Ενα γαστρονομικό ταξίδι σε μια νέα τοποθεσία
Αυτά τα λόγια από τα χείλη του ιδίου του Γιώργου Παπαϊωάννου συνέχιζαν να αντηχούν στα αυτιά μου καθώς το βλέμμα μου περιεργαζόταν το ολοκαίνουριο Atelier. Και πόσο όμορφες και ταιριαστές στον νέο χώρο είναι αυτές οι ροτόντες ντυμένες στα λευκά με τα διπλά λινά τραπεζομάντηλα και τις μπλε-ρουά βελούδινες ξύλινες καρέκλες. Και πόσο δένουν με τις εμβληματικές αιγαιοπελαγίτικες γκραβούρες στους τοίχους σε ένα ταιριαστό συνδυασμό μπιστρονομικής eleganza και αστικού κλασικισμού.

Atelier Papaioannou: Ο Γιώργος Παπαϊωάννου φέρνει την θαλασσινή του κουζίνα στο Nέο Ψυχικό
Atelier Papaioannou: Ο Γιώργος Παπαϊωάννου φέρνει την θαλασσινή του κουζίνα στο Nέο Ψυχικό

Ένα εστιατόριο που δεν χρειάζεται καμιά προσπάθεια για να πείσει τον επισκέπτη για τις προθέσεις του, ούτε προσπαθεί να εντυπωσιάσει. Έχει και την χάρη και την ικανότητα να δημιουργήσει τις ίδιες δυνατές αναμνήσεις. Με ένα ποτήρι κρασί και ένα ωμό μαγιάτικο με εκείνη την πυκνή και αρωματική κρέμα πρασοσέλινο, με τα ζουμερά κεμπάπ τόνου με κέτσαπ από πιπεριές Φλωρίνης, με μια φίνα καραβιδομακαρονάδα αλλά και με το γεμάτο ζεστασιά γιουβέτσι κόκορα στο κέντρο του τραπεζιού μιας μεγαλύτερης παρέας.

O Κώστας Παππάς, γνώριμο πλέον πρόσωπο και ταλαντούχο συνάμα, συνεχίζει να κρατά σταθερά τα μαγειρικά ηνία των εστιατορίων Παπαϊωάννου υπό την συνεχή καθοδήγηση του θείου του Γιώργου, χαράζοντας στον γνώριμο γευστικό χάρτη του νέου Atelier ομόκεντρες πορείες. Παραμένει πιστός στην παράδοση σερβίροντας μια εξαιρετική ψαρόσουπα, πυκνή, ιωδιούχα, με άψογες οξύτητες ενώ παράλληλα στα άδυτα της κουζίνας παίζουν με τεχνικές και υφές σε συνθέσεις, σαν το τάρταρ τόνου με έναν θαλασσινό αφρό από κόκκαλα ψαριών, τηγανητό κρεμμύδι και τρούφα.

Atelier Papaioannou: Ο Γιώργος Παπαϊωάννου φέρνει την θαλασσινή του κουζίνα στο Nέο Ψυχικό
Atelier Papaioannou: Ο Γιώργος Παπαϊωάννου φέρνει την θαλασσινή του κουζίνα στο Nέο Ψυχικό
Atelier Papaioannou: Ο Γιώργος Παπαϊωάννου φέρνει την θαλασσινή του κουζίνα στο Nέο Ψυχικό

Εδώ την κάθε παρασκευή ξεχωριστά γνέθει με το αδράχτι της η κορυφαία πρώτη ύλη, αδιαπραγμάτευτη σταθερά σε κάθε πτυχή της πολυετούς πορείας του Παπαϊωάννου. Σταθερά που επιβεβαιώθηκε ηχηρά όταν μπροστά μας έφθασε το καπόνι με τα τσιγαριαστά χόρτα και την σάλτσα αχινού. Κορυφαία πρώτη ύλη, άψογη διαχείριση αυτής, ψάρι ψημένο στην εντέλεια, με άξιους συμπαραστάτες τα άγρια χόρτα και την λεπτεπίλεπτη ιωδιούχα σάλτσα, αλλά και μια τόσο καλομαγειρεμένη λεμονάτη γλώσσα με πατάτες και καπαρόφυλλα, να χαρίζουν την ευεργετική τους αλμυρότητα. Μια διακριτικά φωτισμένη γυάλινη προθήκη στη είσοδο του εστιατορίου προβάλει το μονοσέλιδο μενού συμπεριλαμβανομένων και των τιμών. Μια καινοτομία που σκοπό έχει να κάνει το Atelier Papaioannou πιο οικείο, πιο γνώριμο, πιο φιλικό σε όσους δεν γνωρίζουν την ακριβή ταυτότητά του. Να σπάσει τα δεσμά της λανθάνουσας αντίληψης πως η ποιοτική ψαροφαγία, ακόμη και στο υψηλότερο επίπεδο, είναι εξουθενωτικά ακριβή.

ΥΓ. Η λίστα κρασιών σχεδιασμένη από την wine director των εστιατορίων Παπαϊωάννου του ομίλου S- One Hospitality, Βασιλική Γιάνναρου, είναι από μονή της μια πολύ ενδιαφέρουσα εστιατορική συνθήκη που αξίζει την προσοχή κάθε οινόφιλου.

*Atelier Papaioannou, Δημ. Βασιλείου 14, Ν. Ψυχικό