Στη μαρίνα του Αστέρα, το Bagatelle Athens με την αρχιτεκτονική επιμέλεια των Tsolka Architects, συνδυάζει το «joie de vivre» της γαλλικής Ριβιέρας με την αισθητική κληρονομιά της Ελλάδας.

Η διάταξη περιλαμβάνει ένα κομψό εστιατόριο, μια ηλιόλουστη βεράντα με πανοραμική θέα 360 μοιρών στο Αιγαίο και ένα χαλαρό και εκλεπτυσμένο lounge που συμπληρώνει το concept του “Bagatelle on a Boat”. Η διαδρομή από την είσοδο ως τη βεράντα σχεδιάστηκε ως ένα προσεκτικά επιμελημένο ταξίδι, όπου κάθε υλικό και φόρμα προσκαλεί τον επισκέπτη να γιορτάσει τη ζωή βιώνοντας αυτό το μοναδικό συναίσθημα κι έχοντας μια θέα που δένει αρμονικά με τον χώρο. Το εσωτερικό αποπνέει διαχρονική κομψότητα, με έμπνευση από τις γεωμετρικές φόρμες της αρχαίας Ελλάδας και τη γαλλική φινέτσα. Το μάρμαρο πρωταγωνιστεί σε γλυπτικές κατασκευές και πολυτελείς επιφάνειες, ενώ μπρούντζινα στοιχεία και καθρέπτες προσδίδουν λάμψη, θυμίζοντας ηλιοβασιλέματα της Μεσογείου.

Bagatelle Athens: Η ιστορία πίσω από τη δημιουργία του εντυπωσιακού εστιατορίου

Η χρωματική παλέτα του Bagatelle Athens αντλεί έμπνευση από το Αιγαίο, με αποχρώσεις του μπλε, του πράσινου και της τερακότας να αγκαλιάζουν τη φυσική ομορφιά του τοπίου. Η βιενέζικη ψάθα σε bespoke έπιπλα και οροφές, συνδυάζεται αρμονικά με ελληνικά γεωμετρικά μοτίβα, ενώ τα φινιρίσματα από φυσική δρυ και λευκά στοιχεία ενισχύουν τη φρεσκάδα της Côte d’Azur.
Τοπικά κεραμικά και χειροποίητες δημιουργίες προσθέτουν αυθεντικότητα, ενισχύοντας τη σύνδεση με την ελληνική δεξιοτεχνία. Με επίκεντρο την αγάπη για ζωή, διασκέδαση και έρωτα, το Bagatelle Athens αποτελεί ένα ζωντανό mix & match ιστορίας και μοντέρνας αισθητικής. Μιλήσαμε με το γραφείο Tsolka architects που ανέλαβε την αρχιτεκτονική μελέτη του έργου.

-Πώς εκφράζεται στην πράξη ο όρος της “ζεστής πολυτέλειας”; Η ομάδα του Bagatelle ακολουθεί μια ιδιαίτερη φιλοσοφία στην αρχιτεκτονική των χώρων της που στοχεύει στη δημιουργία μιας μοναδικής ατμόσφαιρας, όπου η άνεση του σπιτιού συνδυάζεται με την κομψότητα του brand. Καθοριστικό παράδειγμα αυτής της προσέγγισης αποτελεί το εστιατόριο στο Saint Tropez. Ακολουθώντας αυτήν την φιλοσοφία, εμείς σχεδιάσαμε έναν χώρο όπου η πολυτέλεια είναι προσιτή και λειτουργική χωρίς να γίνεται αποξενωτική, από την επιλογή των υλικών έως και στη διαρρύθμιση του χώρου που επιτρέπει την κίνηση και την αλληλεπίδραση με το περιβάλλον.

-Πώς πραγματοποιήσατε αρχιτεκτονικά αυτήν την εμπειρία; Η έννοια της «ζεστής πολυτέλειας» αφορά τη δημιουργία ενός χώρου που συνδυάζει τη φιλοξενία και την άνεση με την εκλεπτυσμένη αίσθηση πολυτέλειας. Σχεδιάσαμε έτσι έναν χώρο που ενσωματώνει την κλασική ελληνική αισθητική, σε πλήρη αρμονία με την τοποθεσία μας στη Μαρίνα. Για να το πετύχουμε αυτό, επιλέξαμε ελληνικά και φυσικά υλικά όπως ξύλο, μάρμαρο, λινά υφάσματα και ψάθα, τα οποία προσφέρουν μια αίσθηση ζεστασιάς, τοπικής ταυτότητας και αυθεντικότητας. Οι αποχρώσεις και οι σχεδιαστικές επιλογές σε κεντρικά σημεία του χώρου, όπως το μπαρ, η είσοδος, η κεντρική σκάλα και οι τουαλέτες, ακολουθούν πιο κλασικές γραμμές, δημιουργώντας εντυπωσιακά στοιχεία που καθοδηγούν την εμπειρία του επισκέπτη και προσδίδουν χαρακτήρα.

Bagatelle Athens: Η ιστορία πίσω από τη δημιουργία του εντυπωσιακού εστιατορίου
Bagatelle Athens: Η ιστορία πίσω από τη δημιουργία του εντυπωσιακού εστιατορίου
Bagatelle Athens: Η ιστορία πίσω από τη δημιουργία του εντυπωσιακού εστιατορίου
Bagatelle Athens: Η ιστορία πίσω από τη δημιουργία του εντυπωσιακού εστιατορίου

Στους υπόλοιπους χώρους, η προσέγγισή μας επικεντρώνεται στην «άνεση του σπιτιού». Η ισχυρή παρουσία του φυσικού φωτός και η προσεκτική επιλογή χρωμάτων -όπως οι ζεστοί τόνοι του μπεζ από την ψάθα, της τερακότας και του πράσινου- ενισχύουν την αίσθηση οικειότητας, χωρίς να θυσιάζουν την πολυτέλεια. Έτσι, δημιουργείται ένας φιλόξενος, ζεστός χώρος, που παραπέμπει στην ατμόσφαιρα του κεντρικού καθιστικού ενός σπιτιού, με την κουζίνα και το μπαρ να αποτελούν τα κύρια σημεία συνάντησης. Τα τραπεζοκαθίσματα, εμπνευσμένα από τη «Βίβλο» του Bagatelle, συνδυάζουν μοναδικά την ελληνική παράδοση με τον κομψό, γαλλικό χαρακτήρα του brand, προσφέροντας μια ξεχωριστή σύνθεση που αποπνέει την αίσθηση της πολυτέλειας και της οικειότητας ταυτόχρονα.
-Όταν λέτε “Βίβλο” τους, τι εννοείτε; Η “Βίβλος” του Bagatelle περιλαμβάνει έπιπλα όπως καρέκλες, σκαμπό και τραπέζια, τα οποία ακολουθούν το ενιαίο concept του brand, διατηρώντας μια συνεκτική αισθητική και λειτουργικότητα σε όλους τους χώρους. Αυτό το χαρακτηριστικό προσφέρει μια ομοιομορφία στο design, διασφαλίζοντας την αναγνωρισιμότητα του brand σε κάθε τοποθεσία.
Ωστόσο, η διαφοροποίηση των franchises του Bagatelle έγκειται κυρίως στο αρχιτεκτονικό κομμάτι.

-Ποιες οι εντυπώσεις σας από τον ιδρυτή του Bagatelle; Από την επικοινωνία που είχα με τον ιδρυτή, κατάλαβα ότι το Bagatelle δεν είναι απλώς μια επιχειρηματική δραστηριότητα για εκείνον, αλλά το «παιδί» του. Αυτή η προσωπική σχέση τον καθοδηγεί να έχει πολύ συγκεκριμένες απαιτήσεις, ειδικά όσον αφορά τη διαμόρφωση της εμπειρίας του επισκέπτη. Για τον λόγο αυτό, κάθε Bagatelle φέρει μια ισχυρή ταυτότητα, που δεν περιορίζεται μόνο στα έπιπλα, τα οποία σχεδιάζονται από την ομάδα του, αλλά εκφράζεται και στο συναίσθημα που δημιουργεί ο χώρος. Αντίστοιχα, ο στόχος μας ήταν να προσεγγίσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο την αυθεντική αίσθηση του Bagatelle στο Saint Tropez, καθώς αυτό είναι το «σήμα κατατεθέν» του brand. Δημιουργήσαμε έναν χώρο που αντανακλά την ίδια ατμόσφαιρα, με μια ιδιαίτερη έμφαση στο ελληνικό «joie de vivre», κυρίως για τους καλοκαιρινούς μήνες, όπου ο χώρος φέρει την αίσθηση της ελευθερίας και της χαράς, όπως ακριβώς το Bagatelle στη Γαλλία.

Bagatelle Athens: Η ιστορία πίσω από τη δημιουργία του εντυπωσιακού εστιατορίου
Bagatelle Athens: Η ιστορία πίσω από τη δημιουργία του εντυπωσιακού εστιατορίου
Bagatelle Athens: Η ιστορία πίσω από τη δημιουργία του εντυπωσιακού εστιατορίου
Bagatelle Athens: Η ιστορία πίσω από τη δημιουργία του εντυπωσιακού εστιατορίου
Bagatelle Athens: Η ιστορία πίσω από τη δημιουργία του εντυπωσιακού εστιατορίου

-Eίναι πολυπολιτισμική δηλαδή η ταυτότητα του; Δεν πρόκειται ακριβώς για πολυπολιτισμικό σχεδιασμό, αλλά για μια σύνθεση της γαλλικής και της ελληνικής κουλτούρας, καθώς και της σύνδεσής τους με τη φιλοσοφία των monobrands και των yachts που βρίσκονται στη Μαρίνα. Η ελληνική αρχιτεκτονική, βαθιά συνδεδεμένη με το περιβάλλον, εκφράζει τη φυσικότητα και τη φωτεινότητα του μεσογειακού τοπίου, ενώ η γαλλική παραδοσιακή αρχιτεκτονική είναι περισσότερο αυστηρή και διαρθρωμένη, αλλά ταυτόχρονα αποπνέει μία αίσθηση κομψότητας και εκλεπτυσμένου γούστου.
Η πρόκληση ήταν να βρούμε τον τρόπο να συγχωνεύσουμε αυτά τα δύο στοιχεία με έναν τρόπο που να αναδεικνύει τις ιδιαιτερότητες κάθε κουλτούρας, αλλά ταυτόχρονα να δημιουργεί έναν ενιαίο, ισχυρό χαρακτήρα. Για να το πετύχουμε αυτό, επενδύσαμε στη χρήση γήινων υλικών όπως το ξύλο και το μάρμαρο, τα οποία συνδέονται άμεσα με τη φυσική ομορφιά της ελληνικής γης, αλλά και με την αίσθηση της κομψότητας που χαρακτηρίζει τη γαλλική αρχιτεκτονική. Αυτά τα υλικά δεν είναι απλώς αισθητικά ευχάριστα· είναι και λειτουργικά, προσφέροντας τη ζεστασιά και την άνεση που απαιτεί ο μεσογειακός τρόπος ζωής, χωρίς να στερούνται της εκλεπτυσμένης πολυτέλειας των yachts και των monobrands. Η τελική σύνθεση είναι μία εμπειρία που ενσωματώνει την τοπικότητα με την παγκόσμια κομψότητα. Κάθε λεπτομέρεια έχει σχεδιαστεί για να προσφέρει όχι μόνο οπτική απόλαυση, αλλά και πρακτική άνεση, για να προσκαλέσει τους επισκέπτες σε έναν κόσμο όπου η λειτουργικότητα και η αισθητική συμβαδίζουν άψογα.

Bagatelle Athens: Η ιστορία πίσω από τη δημιουργία του εντυπωσιακού εστιατορίου
Bagatelle Athens: Η ιστορία πίσω από τη δημιουργία του εντυπωσιακού εστιατορίου

-Πήρατε εγκρίσεις εύκολα στις προτάσεις σας; Κάναμε πολλές αλλαγές σε σχέση με την αρχική σύλληψη, καθώς η διαδικασία σχεδιασμού ήταν δυναμική και περιλάμβανε πολλά άτομα και συνεργασίες: η ομάδα του Bagatelle, η ομάδα του Αστέρα, εμείς και αρκετοί άλλοι συνεργάτες. Το έργο περιλάμβανε την αναμόρφωση ενός ήδη υπάρχοντος κτιρίου, σχεδιασμένου από το αρχιτεκτονικό γραφείο ΑΕΤΕΡ, και η πρόκληση ήταν να συνδυάσουμε τον υφιστάμενο χώρο με τον νέο σχεδιασμό του εστιατορίου, δημιουργώντας μια αρμονική σύνθεση που θα αποπνέει αίσθηση συνέχειας και ταυτόχρονα θα ανατρέπει την εμπειρία του επισκέπτη.
Στόχος μας ήταν να δημιουργήσουμε μια εντελώς διαφορετική ατμόσφαιρα στο εσωτερικό του χώρου, προσφέροντας μια έντονη αντίθεση με το εξωτερικό. Μόλις ο επισκέπτης διασχίζει το κατώφλι, μεταφέρεται σε έναν χώρο που ξεχωρίζει από το προηγούμενο περιβάλλον. Η διαστρωμάτωση των χώρων είχε στόχο να καθοδηγήσει την εμπειρία: από την ήρεμη ατμόσφαιρα της υποδοχής και της εισόδου, στη σκάλα που δημιουργεί την αίσθηση μιας «ηχητικής κάψουλας», μέχρι το πάνω εστιατόριο, όπου επικεντρώνεται όλη η δράση. Τέλος, η μετάβαση ολοκληρώνεται στους εξωτερικούς χώρους, όπου ο επισκέπτης μπορεί να απολαύσει την αίσθηση της σύνδεσης του εσωτερικού με το εξωτερικό περιβάλλον.
*Bagatelle Athens, Απόλλωνος 77, Βουλιαγμένη

Φωτογραφίες: Γιώργος Σφακιανάκης