Λέγεται ότι οι ρυτίδες προσθέτουν γοητεία, αλλά όλο και περισσότεροι άνδρες μαθαίνουν τα μυστικά του μπότοξ.

H λέξη brotox εφευρέθηκε στο TikTok (πού αλλού;) και σήμερα έχει 17,8 εκατομμύρια views ενώ το male botox έχει 7,8 εκατομμύρια. «Το brotox είναι ένας όρος που χρησιμοποιούμε για να περιγράψουμε τις θεραπείες με βοτουλινική τοξίνη σε άνδρες» λέει η Εμα Γουέτζγουντ του Emma Wedgewood Aesthetics στο Λονδίνο. «Τα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί ο αριθμός των κυρίων που έρχονται για μπότοξ, καθώς η επέμβαση δεν θεωρείται πλέον ταμπού».

Οι μετρήσεις δείχνουν πως στη Μεγάλη Βρετανία οι αισθητικές επεμβάσεις σε άνδρες το 2022 ήταν κατά 118% αυξημένες σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Γιατί τέτοια διαφορά; «Πολλοί παράγοντες οδηγούν σε αυτό το αποτέλεσμα. Οι άνδρες συμφιλιώνονται περισσότερο με τη φροντίδα της εικόνας τους και οι κοινωνικοί κανόνες που τους το απαγόρευαν, τώρα χαλαρώνουν. Η επιθυμία να διατηρήσουν μία νεανική εμφάνιση σε μία ανταγωνιστική αγορά εργασίας μπορεί να είναι ένα ακόμη κίνητρο. Ομως και τα social media που προβάλουν αψεγάδιαστα πρόσωπα είναι ένας λόγος που μας κάνει να θέλουμε να σβήσουμε τις ρυτίδες. Ακόμη και η ταινία Barbie έχει επηρεάσει την αντίληψη των προτύπων ομορφιάς. Οταν οι άνδρες που αναζητούν αισθητικές επεμβάσεις προβάλλονται μ’ έναν θετικό τρόπο και όχι ως ψυχικά διαταραγμένοι, τότε είναι πιο εύκολο ν’ απενοχοποιηθεί αυτή η δραστηριότητα».

Τι είναι το Brotox; Γιατί οι ανδρικές αισθητικές επεμβάσεις βρίσκονται σε αλματώδη άνοδο

Ωστόσο, υπάρχει και μία κατηγορία ανδρών σε θέσεις ισχύος που αγκάλιασε το μπότοξ από την αρχή και το είδε σαν ένα επαγγελματικό εργαλείο. Στη Harley Street του Λονδίνου η Ελληνίδα δερματολόγος Πηνελόπη Τυμπανίδου κάνει μπότοξ σε μέλη της Βουλής των Λόρδων: «Εχω πελάτες πολλούς άνδρες πολιτικούς που ζητούν ενέσεις, όχι για να σβήσουν τις ρυτίδες αλλά για να εμποδίσουν τις εκφράσεις και να μην φαίνεται το άγχος τους. Το ίδιο και οι χρηματιστές και οι τραπεζίτες. Κάνουν μπότοξ για να δείχνει ήρεμο το πρόσωπό τους και να πετύχουν το ανέκφραστο pocker player look, που δεν αφήνει τους άλλους να καταλάβουν τι σκέφτονται».

Και ενώ πολλοί άνδρες φοβούνταν τη δήθεν καταστροφική επέμβαση που κάνει τις γυναίκες να μοιάζουν με τον τζόκερ, τώρα μαθαίνουν ότι οι ενέσεις αυτές δεν μπορούν να παραμορφώσουν το πρόσωπο. Ούτε να το φουσκώσουν, ούτε να το αλλάξουν. Δεν αυξάνουν τον όγκο, δεν επεμβαίνουν στα χαρακτηριστικά. Για να αλλοιωθεί η όψη χρειάζονται αυξητικά υλικά και χειρουργικό τράβηγμα. Το μόνο που μπορούν να κάνουν είναι να ακινητοποιήσουν για λίγους μήνες τους μύες της έκφρασης, αυτούς που δημιουργούν τις ρυτίδες στο μέτωπο και στα μάτια. Καθώς απενεργοποιούνται οι μυς οι ρυτίδες σβήνουν. Μετά από τρεις ή τέσσερις μήνες η δράση του σταματάει, οι μυς ανακτούν την κινητικότητά τους και οι ρυτίδες ξαναεμφανίζονται.

Υπάρχουν οφέλη στο μπότοξ;
Η ιδιότητά του να σβήνει τις ρυτίδες έκφρασης κάνει το πρόσωπο να δείχνει πιο νεανικό, χαλαρό και ξεκούραστο, σαν να γύρισες μόλις από διακοπές. Αυτό το εφέ από μόνο του αρκεί για να φτιάξει τη διάθεση. Η δράση του είναι παροδική, οπότε αν δεν μας αρέσει το αποτέλεσμα, αρκεί να περιμένουμε τρεις ή τέσσερις μήνες και οι μυς ανακτούν την κινητικότητά τους. Συγχρόνως όμως έχει και αθροιστικό όφελος: όσο ακινητοποιούνται οι μυς τόσο αποφεύγεται ο σχηματισμός ρυτίδων. Αν, δηλαδή, κάνουμε μπότοξ σε τακτά χρονικά διαστήματα, οι ρυτίδες δεν θα χαραχθούν και δεν θα εμφανιστούν ποτέ στο δέρμα. Αυτό βεβαίως έχει κόστος και πρέπει να γίνεται κάθε φορά σωστά.

Είναι ασφαλές;
Η βοτουλινική τοξίνη χρησιμοποιείται εδώ και δεκαετίες στη νευρολογία για να αντιμετωπίσει διαταραχές που σχετίζονται με την υπερκινητικότητα των μυών στα μάτια, το κεφάλι, τον λαιμό, το ουροποιητικό σύστημα και τα άκρα. Οι πιο γνωστές της ενδείξεις είναι για τον στραβισμό, τη σπαστικότητα, την ημικρανία και την υπεριδρωσία στις μασχάλες και τα χέρια. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι σε παιδιά με μυϊκή σπαστικότητα μπορούν να χορηγηθούν μέχρι και 500 μονάδες με ασφάλεια, ενώ για τη χρήση για αισθητικούς σκοπούς το φιαλίδιο περιέχει μόνο 100 μονάδες.

Τι πρέπει να προσέχουμε;
Είναι σημαντικό να επιλέξουμε έναν πλαστικό χειρουργό ή δερματολόγο με πιστοποιημένη εκπαίδευση. Αποφεύγουμε γιατρούς άλλων ειδικοτήτων γιατί δεν έχουν τη σωστή κατάρτιση και εμπειρία όπως οι αρμόδιοι. Καθώς πρόκειται για ιατρική πράξη δεν εμπιστευόμαστε κομμωτήρια, κέντρα αισθητικής και άλλους χώρους όπου μπορεί να γίνονται παράνομα ενέσεις. Επίσης, δεν πιστεύουμε σε διαφημίσεις για μπότοξ σε εξευτελιστικές τιμές, γιατί είναι πιθανό να αφορούν ενέσεις με μη εγκεκριμένα υλικά ή πολύ αραιά διαλύματα. Εχουμε εμπιστοσύνη μόνο στα επώνυμα σκευάσματα βοτουλινικής τοξίνης και στον γιατρό μας.

Και ποια είναι η διαδικασία;
Η θεραπεία γίνεται στο ιατρείο στη διάρκεια μίας απλής επίσκεψης. Ο γιατρός με μία πολύ λεπτή βελόνα κάνει ενέσεις στο μέτωπο και στην εξωτερική γωνία των ματιών. Θα μας ζητήσει να χαμογελάσουμε και να συνοφρυωθούμε για να τελειοποιήσει το αποτέλεσμα. Η δράση δεν γίνεται αμέσως εμφανής. Μετά από 15 μέρες βλέπουμε την τελική εικόνα του προσώπου. Για τις πρώτες τέσσερις ώρες μετά τη χορήγηση δεν πρέπει να ξαπλώσουμε ενώ την ίδια μέρα δεν κάνουμε γυμναστική και δεν πίνουμε αλκοόλ.
Φωτογραφίες: Getty Images / Ideal Image