Ο Cedric Grolet εγκαινίασε στο Παρίσι τη δική του «chocolaterie», έναν χώρο που υπερβαίνει τη λογική του καταστήματος και λειτουργεί σαν σκηνή για τις πιο φιλόδοξες σοκολατένιες δημιουργίες του.

Θα περίμενε κανείς πως στην Avenue Opera, στον αριθμό 33, επρόκειτο να αποκαλυφθεί το νέο iPhone, αν έκρινε από τον κόσμο που συνέρρεε κοιτώντας και φωτογραφίζοντας τη βιτρίνα. Κι όμως, όλη αυτή η κίνηση αφορούσε την ολοκαίνουργια σοκολατερί του Cédric Grolet, του νέου σταρ της γαλλικής ζαχαροπλαστικής. 

Η πιο εντυπωσιακή σοκολατερί που έχει κάθε μέρα ουρές κόσμου 
Η είσοδος της σοκολατερί στο νούμερο 35 της avenue de l’Opéra, στο Παρίσι.
Η πιο εντυπωσιακή σοκολατερί που έχει κάθε μέρα ουρές κόσμου 
Άποψη από το εσωτερικό του καταστήματος με το σιντριβάνι σοκολάτας και το σοκολατένιο δέντρο.

Ο τίτλος του καταστήματος, Cedric et la Chocolaterie, κλείνει ευθέως το μάτι στο μυθιστόρημα του Roald Dahl «Ο Τσάρλι και το Εργοστάσιο Σοκολάτας». Μόνο που εδώ δεν συναντά κανείς τη φρενίτιδα του κόσμου του Willy Wonka. Αντίθετα, ο Grolet προσφέρει κάτι εκλεπτυσμένο: μια μινιμαλιστική, κομψή μπουτίκ σοκολάτας. Η μεθυστική μυρωδιά του κακάου κυριαρχεί στον χώρο, προερχόμενη από ένα σιντριβάνι σοκολάτας που ρέει σταθερά και αθόρυβα στους 45 °C. Ναι, μπορεί κανείς να δοκιμάσει αυτή τη ρευστή, πλούσια, ζεστή σοκολάτα επί τόπου, με τους υπαλλήλους να βουτούν φρέσκα φρούτα ή marshmallows για να τα προσφέρουν στους επισκέπτες. 

Πάνω από τα κεφάλια τους, φανταστικά «δέντρα» σμιλεμένα από σοκολάτα απλώνονται προς την οροφή, με κρεμαστούς καρπούς κακάο και «φρούτα» που μοιάζουν με στολίδια σ’ ένα ονειρικό δάσος. Οι πάγκοι θυμίζουν γιγάντια μπισκότα και οι τοίχοι είναι επενδυμένοι με πάνελ που παραπέμπουν σε τεράστιες σοκολάτες. 

Η πιο εντυπωσιακή σοκολατερί που έχει κάθε μέρα ουρές κόσμου 
Ο φημισμένος pastry chef Cedric Grolet.

Από τα παλάτια του Παρισιού σε ένα παιδικό όνειρο
Με αυτή τη σοκολατερί, ο Grolet διευρύνει το σύμπαν του. Από τις κουζίνες του παλατιού Le Meurice μέχρι τα ζαχαροπλαστεία που έχει ανοίξει στο Παρίσι, το Λονδίνο, τη Σιγκαπούρη, το Σαν Τροπέ και τις Άλπεις, τώρα επιστρέφει στην πατρίδα του για να εκμοντερνίσει το είδος της chocolaterie. Ο ίδιος έχει δηλώσει πως στόχος του ήταν να αναπαράγει «μια παιδική ανάμνηση που σε καλεί να συνεχίσεις να ονειρεύεσαι και να θαυμάζεις τον κόσμο γύρω σου».

Και πράγματι, εδώ έχει κανείς πολλά να θαυμάσει. Όπως όταν ανοίγει μια κασετίνα με πραλίνες για να αποκαλυφθούν μικροσκοπικά γλυπτά που μιμούνται τον καρπό ή το φρούτο από το οποίο είναι φτιαγμένα, η γνωστή «οφθαλμαπάτη», σήμα-κατατεθέν του chef pâtissier. Ας μην ξεχνάμε πως ο Grolet έγινε διάσημος με το “Le Citron”: ένα τέλειο λεμόνι trompe l’oeil, διακοσμημένο με πραγματικό φύλλο λεμονιού, που όταν έσπαγε με το κουτάλι μεταμορφωνόταν σε δροσερή μους κρυμμένη μέσα στο λεπτό κέλυφος. 

Το 2015 είχε παρουσιάσει επίσης έναν εντυπωσιακό, παιγνιώδη βρώσιμο κύβο του Ρούμπικ για το Le Meurice, φτιαγμένο από 27 μικροσκοπικούς, γυαλιστερούς κύβους κέικ, χωρισμένους με λεπτά φύλλα σοκολάτας, τοποθετημένους σε βάση με μικρούς πλαστικούς τροχούς ώστε να περιστρέφονται. «Πάντα προσθέταμε, προσθέταμε, προσθέταμε», δήλωσε κάποτε ο Grolet. «Τώρα αφαιρώ, αφαιρώ, αφαιρώ».

Η πιο εντυπωσιακή σοκολατερί που έχει κάθε μέρα ουρές κόσμου 
Όπως και ο Willy Wonka, έχει κρύψει στις σοκολάτες του «χρυσά εισιτήρια».
Η πιο εντυπωσιακή σοκολατερί που έχει κάθε μέρα ουρές κόσμου 
Η πιο εντυπωσιακή σοκολατερί που έχει κάθε μέρα ουρές κόσμου 

Με τη δύναμη των social media
Η φήμη του Grolet εκτοξεύτηκε όταν άρχισε να προβάλλει τις δημιουργίες του στα social media. Τα επιδόρπια-κομψοτεχνήματα ενδείκνυνται γι’ αυτό, και πλέον θεωρείται επίσημα influencer, με 13,2 εκατομμύρια ακόλουθους μόνο στο προσωπικό του Instagram. Ο λογαριασμός του βρίθει βίντεο που τον δείχνουν να ετοιμάζει τα διάσημα επιδόρπια του, φέρνοντάς τον ακόμη πιο κοντά στο κοινό του.  Για την προώθηση μάλιστα του νέου του εγχειρήματος, έχει κρύψει στις συλλογές της σοκολατερί «χρυσά εισιτήρια», όπως και ο Willy Wonka. Όσοι τα βρουν θα απολαύσουν μια δοκιμή των σοκολατένιων δημιουργιών του και μια προσωπική ξενάγηση από τον ίδιο.

Η ώθηση των social media και η δημοφιλία του τού επέτρεψαν να επεκτείνει την εταιρία του, η οποία σήμερα απασχολεί 600 άτομα σε όλο τον κόσμο. Κάποια από τα γλυκά του είναι τόσο εύθραυστα που πρακτικά δεν μπορούν να μεταφερθούν, επομένως η παραγωγή τους γίνεται σε κάθε κατάστημα από άρτια εκπαιδευμένο προσωπικό, κάτι που κρατά το κόστος παραγωγής υψηλό.

Η πιο εντυπωσιακή σοκολατερί που έχει κάθε μέρα ουρές κόσμου 
Η πιο εντυπωσιακή σοκολατερί που έχει κάθε μέρα ουρές κόσμου 
Chestnut Flower: λεπτή μαρέγκα με κρυμμένη κρέμα από κάστανο και μους βανίλιας.

Όσον αφορά τις σοκολάτες και τα σοκολατάκια, το στρατηγείο του βρίσκεται στη βιομηχανική ζώνη της Nanterre και αποτελεί το δεύτερο εργαστήριό του μετά από εκείνο στο Yssingeaux. Εκεί, υπάλληλοι με προστατευτικά δίχτυα στα μαλλιά και πλαστικά καλτσάκια πάνω από τα παπούτσια τους εργάζονται σε γραμμή συναρμολόγησης για να μορφοποιήσουν, να ψύξουν, να γεμίσουν και να σφραγίσουν σοκολάτες, όπως αυτές σε σχήμα φουντουκιού με αλατισμένη πάστα φουντουκιού. 

Άλλωστε, όποια από τις 134 νέες σοκολατένιες δημιουργίες της σοκολατερί του Grolet κι αν δοκιμάσει κανείς (σίγουρα θα παραγγείλουμε ένα από τα πονηρά spreads του στο βάζο), θα θυμηθεί κάτι από την παιδική του ηλικία και τη χαρά που χαρίζει απλόχερα η σοκολάτα.

Φωτογραφίες: cedric-grolet.com
@cedric.et.la.chocolaterie/Instagram