Είναι κάτι παραπάνω από σύμβολα διαχρονικής πολυτέλειας. Αλλά στο ερώτημα ποια από τις δύο είναι η καλύτερη υπάρχει απάντηση: αυτή που επινόησε την άλλη.

«Βαρέθηκα να κρατάω τις τσάντες μου στα χέρια μου και να τις χάνω, έτσι πρόσθεσα μια αλυσίδα και την κρεμάω στον ώμο μου». Η Gabrielle Chanel δημιούργησε την “2.55” γιατί η ίδια τη χρειαζόταν. Τον Φεβρουάριο του 1955 φαντάστηκε μια τσάντα με διαχρονική ομορφιά, με εσωτερικό τόσο έξυπνα σχεδιασμένο όσο το εξωτερικό, τόσο όμορφο μέσα όσο και έξω. Φοριέται στον ώμο χάρη σε έναν ιμάντα, με διπλούς κρίκους αλυσίδας. Η τσάντα 2.55 κατασκευάστηκε σε καπιτονέ-εμπνευσμένο από τα πανωφόρια της ιππασίας- παλαιωμένο δέρμα, δημιουργώντας την ψευδαίσθηση του ευεργέτη, παρά του τιμωρού, χρόνου. Είναι εύκολα αναγνωρίσιμη από το κλείδωμα στροφής της, γνωστό και ως «κλείδωμα Mademoiselle».

Οι δυο διασημότερες τσάντες όλων των εποχών σε ακτινογραφία: Chanel 2.55 vs. Chanel Classic flap

H τσάντα classic flap με τoν χαρακτηριστικό τύπο αλυσίδας που είναι πλεγμένη με δέρμα

Οι δυο διασημότερες τσάντες όλων των εποχών σε ακτινογραφία: Chanel 2.55 vs. Chanel Classic flap

H Chanel 2.55 αναβίωσε για να σηματοδοτήσει την 50η επέτειο της Chanel, ως “Reissue 2.55”.

Η παράδοση της μόδας λέει ότι το όνομα προήλθε από το γεγονός ότι η Coco Chanel δεν παντρεύτηκε ποτέ. Ακόμη και το εσωτερικό της εμβληματικής τσάντας είναι στενά συνδεδεμένο με τη ζωή της. Η ανατροφή της στο ορφανοτροφείο Abbey εκδηλώνεται με τη μπορντό δερμάτινη επένδυση του πορτοφολιού, θυμίζοντας τις στολές που φορούσαν οι καλόγριες, η εσωτερική επένδυση διαθέτει επίσης μια μικροσκοπική θήκη για να χωρέσει το κραγιόν, καθώς και μια κρυφή θήκη πίσω από το μπροστινό πτερύγιο, όπου φύλαγε τα ερωτικά γράμματα. Η Chanel 2.55 είναι κάτι περισσότερο από μια απλή τσάντα, αλλά η επιτομή τόσο της λειτουργικότητας όσο και της κομψότητας, μια γνήσια στιλιστική επανάσταση, η εμπνεύστρια μιας νέας θεώρησης, απελευθερωτική και μοντέρνα, όσο και η ζωή της αμφιλεγόμενης Coco. Μια συνένωση ονείρων, ιστορίας και πολυτέλειας σχολαστικά διαμορφωμένη, βήμα προς βήμα που συνοψίζει τη γνώριμη ιστορία της ανόδου της Gabrielle “Coco” Chanel από τη φτώχεια και την αφάνεια στην κορυφή της ζωής της parisienne. Το 2005, η τσάντα 2.55 αναβίωσε για να σηματοδοτήσει την 50η επέτειο της Chanel, κάνοντας μια εορταστική επιστροφή ως η τσάντα “Reissue 2.55”.

Οι δυο διασημότερες τσάντες όλων των εποχών σε ακτινογραφία: Chanel 2.55 vs. Chanel Classic flap

Μedium μέγεθος της classic flap bag σε μαύρο caviar δέρμα

Οι δυο διασημότερες τσάντες όλων των εποχών σε ακτινογραφία: Chanel 2.55 vs. Chanel Classic flap

Η αρχική κλειδαριά στην 2.55 είναι γνωστή ως Mademoiselle lock

Είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς μια αγορά όπου οι περισσότερες Chanel τσάντες δεν είναι στολισμένες με τις signature κλειδαριές και το διπλό λογότυπο CC, αλλά μέχρι που ο Karl Lagerfeld τις πρόσθεσε στις τσάντες και δημιούργησε το Classic Flap τη δεκαετία του 1980, οι Chanel έφεραν το χωρίς λογότυπο Mademoiselle Lock. H Chanel Classic Flap Bag είναι αδιαμφισβήτητα ένα από τα πιο σημαντικά αξεσουάρ στην ιστορία της μόδας και η δημιουργία της, μαζί με εκείνες της «2.55» και της «Boy Bag», (φόρος τιμής στον επί χρόνια εραστή της Cocο, Boy Capel) άλλαξαν την ιστορία της μόδας ωστόσο, υπάρχει πολλή σύγχυση και παραπληροφόρηση σχετικά με τις διαφορές και την προέλευσή τους. Παραδοσιακά, οι 2.55 και οι Classic Flaps είναι και οι δύο «Double Flaps», πράγμα που σημαίνει ότι έχουν τόσο το εξωτερικό κλείσιμο με πτερύγιο όσο κι ένα εσωτερικό. Οι «2.55» ήταν πάντα έτσι, αλλά κατά καιρούς, τα Classic Flaps έχουν κατασκευαστεί σε ορισμένα μεγέθη και υφές που διαθέτουν μόνο το εξωτερικό πτερύγιο με ανοιχτό εσωτερικό. Οταν συμβαίνει αυτό, ονομάζονται Single Flaps.

Οι δυο διασημότερες τσάντες όλων των εποχών σε ακτινογραφία: Chanel 2.55 vs. Chanel Classic flap

Συνοπτικά,2.55 και classic flap bags μπορούν να διαφοροποιηθούν από:
Το Κούμπωμα: Είναι η πιο σημαντική διαφορά μεταξύ των δύο. Στην «2.55», θα βρείτε την κλειδαριά Mademoiselle που έχει ορθογώνιο σχήμα και καταλήγει ολογράφως στο λογότυπο CHANEL. Η Classic Flap, από την άλλη πλευρά, έρχεται με τη διπλή κλειδαριά τύπου CC που εισήγαγε ο Karl Lagerfeld.
Τα λουριά: η τσάντα Classic Flap έχει τους ιμάντες με τoν χαρακτηριστικό τύπο αλυσίδας που είναι πλεγμένη με δέρμα, ενώ η 2.55 Reissue έχει διπλά λουριά αλυσίδας.
Το υλικό: Διαφέρει ελαφρώς μεταξύ των δύο. Το δέρμα της 2.55 Reissues έρχεται σε παλαιωμένο μεταλλικό φινίρισμα και γεμάτη υφή -αν και είναι επίσης διαθέσιμα σε πατέντες, καμβά και μια σειρά από εξωτικά δέρματα, ενώ το Classic Flap διατίθεται είτε σε Caviar (δέρμα με κόκκους) είτε σε λείο, (lambskin), γυαλισμένο δέρμα.
Τα μεγέθη: Εκτός από τις εποχιακές παραλλαγές που εισάγονται κατά τη διάρκεια των fashion shows, οι συγκρίσεις μεγεθών θα γίνουν με βάση τις τυπικές παραλλαγές μαύρου δέρματος που θεωρούνται κλασικά. Επί του παρόντος, υπάρχουν 3 μεγέθη για την 2,55, ξεκινώντας από το κανονικό που έχει διαστάσεις 24 επί 16 εκ. Το επόμενο μέγεθος θα είναι το Large που είναι ψηλότερο και φαρδύτερο στα 28 επί 19,5 εκ. Το μεγαλύτερο; Το Maxi που βγαίνει σε 31,5 επί 20 εκ. Συγκριτικά, η Classic Flap έχει 4 μεγέθη. Το μικρό είναι το «μικρότερο» με διαστάσεις 23 επί 14,5 εκ, με το κανονικό να έχει διαστάσεις 26 επί 16 εκ. Το Large είναι 30 επί 19,5 εκ, ενώ το Jumbo έχει 33 επί 23 εκ.

Οι δυο διασημότερες τσάντες όλων των εποχών σε ακτινογραφία: Chanel 2.55 vs. Chanel Classic flap

Το διπλό λογότυπο CC

Ελάχιστοι οίκοι διαθέτουν αρχεία τόσο ιστορικά όσο αυτά της Chanel. Τι κάνει τις Chanel τσάντες τόσο ξεχωριστές που οι περισσότερες γυναίκες ονειρεύονται να αποκτήσουν μια; Είναι η απρόβλεπτη ακριβή τιμή που ανεβαίνει συνεχώς και διατηρείται όσο λίγες στην μεταπώληση; Είναι λόγω του εμπορικού σήματος ή λόγω του μοναδικού σχεδιασμού και πολυτελών υλικών; Eίναι όλα τα παραπάνω. Για τις 2.55, όμως, ο λόγος θα έπρεπε να είναι ότι αποτελεί ένα κομμάτι ιστορίας. Τα απομνημονεύματα της μεγαλύτερης γυναίκας σχεδιάστριας μόδας που έζησε ποτέ.