Οι λιγότερο παρατηρητικοί ούτε που θα το διέκριναν. Οι περισσότεροι θα το περνούσαν για το σχήμα δύο λόφων. Για ένα Κινέζο όμως το διακριτικό σύμβολο που κόσμησε τις φιάλες του Chateau Lafite Rothschild 2008 είναι το νούμερο “8”, νούμερο της απόλυτης τύχης.

Γιατί μόνο τυχαίο δεν ήταν το γεγονός ότι ακόμα και η τελετή έναρξη των Ολυμπιακών του Πεκίνου ξεκίνησε 8΄ και 8΄΄ μετά τις 8, στις 8/8/2008. Μια κίνηση απόλυτου marketing που εκτόξευσε την φήμη και τις τιμές μυθικού πύργου του Μπορντό δημιουργώντας φρενίτιδα στην γεμάτη δισεκατομμυριούχους αχανή χώρα της Ασίας. Βέβαια το Chateau Lafite Rothschild διόλου δεν είχε ανάγκη τέτοιες ενέργειες αφού η θέση του στο πάνθεον των μεγάλων κρασιών του κόσμου είναι reserve εδώ και αιώνες. Η ιδιοκτησία που μνημονευόταν από το 1230 πρωτοφυτεύτηκε από τον Jacques de Segur γύρω στο 1670, με την ποιότητά του να επαινείται από τον Tomas Jefferson -τον πλέον διάσημο οινόφιλο της εποχής και τότε πρέσβη των ΗΠΑ στην Γαλλία- σε σημειώσεις που έγραψε το 1787.

Chateau Lafite Rothschild – Tο μεγάλο κρασί που έκανε το μεγάλο κόλπο
Château Lafite Rothschild / Photo: Wikipedia

Σχεδόν 70 χρόνια αργότερα ο περίφημος πύργος του Μπορντό συμπεριελήφθη ανάμεσα στα 4 “1er Cru Classe” -τα κορυφαία δηλαδή Chateau- κατά την ιστορική κατάταξη του 1855, με την ιδιοκτησία του να περνά στην οικογένεια Rothschild την επόμενη δεκαετία έναντι των αμύθητων 4,4 εκατομμυρίων φράγκων και την φήμη του να παραμένει αξεπέραστη ακόμα και σήμερα.
Όσοι νομίζουν ότι τα μεγάλα κρασιά του κόσμου παράγονται σε μικρές ποσότητες μάλλον θα πρέπει να ρίξουν μια ματιά σε αυτή την ιδιοκτησία των 1.120 στρεμμάτων(!), από τις οποίες παράγονται κατά μέσω όρο 200.000 φιάλες ετησίως. Βρισκόμενος στην πλέον διάσημη κοινότητα της αριστερής όχθης του Μπορντό -αυτήν του Pauillac- ο αμπελώνας του είναι γεμάτος χαλίκι και άμμο που πατούν πάνω σε ένα ασβεστολιθικό υπέδαφος. Ένα ευλογημένο terroir που βοηθά το Cabernet Sauvignon, το Merlot, το Cabernet Franc αλλά και το λίγο Petit Verdot να ωριμάζουν ιδανικά σχεδόν κάθε χρονιά.
Φυσικά ο περφεξιονισμός του πύργου εξαντλείται σε όλα τα στάδια της παραγωγής, από την επιλογή των καλύτερων σταφυλιών κλιμάτων με μέση ηλικία 40ετών και την ξεχωριστή οινοποίηση κάθε plot, μέχρι την χρήση ενός συνδυασμού ξύλινων, τσιμεντένιων και ανοξείδωτων δεξαμενών για την ζύμωση αλλά και την παραγωγή ακόμη και των δικών του βαρελιών για την ωρίμανση!

Chateau Lafite Rothschild – Tο μεγάλο κρασί που έκανε το μεγάλο κόλπο
Chateau Lafite Rothschild – Tο μεγάλο κρασί που έκανε το μεγάλο κόλπο

Το αποτέλεσμα είναι ένα από τα πιο κομψά αλλά και τα πιο καλοδομημένα κρασιά του Μπορντό, το οποίο γεμίζει με ένα μπουκέτο κέδρου, μελανιού και μαύρων φρούτων το ποτήρι ενώ θέτει τις λεπτοϋφασμένες τανίνες και την υπέροχη οξύτητα στην υπηρεσία της παλαίωσης. Και αυτή η τελευταία μπορεί να είναι μεγαλύτερη σε σχέση με κάθε άλλο κρασί του πλανήτη, αφού κάποιες φιάλες ακόμα και του 19ου(!) αιώνα βρίσκονται σε κατάσταση απόλαυσης. Η δική μου πρόσφατη εμπειρία πάντως ενός 1995 μπορεί να επιβεβαιώσει κάτι από τα παραπάνω, μιας και το κρασί δεν ήταν απλά ηδονιστικό αλλά ικανό εξέλιξης για τουλάχιστον άλλη μια 15ετία.

Μαζί με όλα αυτά έρχονται προφανώς και οι στρατοσφαιρικές τιμές, με το Chateau Lafite Rothschild να ξεπερνά πλέον κατά πολύ τα 1.000 ευρώ ανά φιάλη ακόμα και σε πρόσφατες χρονιές. Όσο για τους μαθουσάλες των 1800’s, αυτοί έχουν φροντίσει να σπάσουν πολλές φορές το ρεκόρ του ακριβότερου κρασιού που πουλήθηκε σε δημοπρασία.

Chateau Lafite Rothschild – Tο μεγάλο κρασί που έκανε το μεγάλο κόλπο
O αριθμός 8 -νούμερο της απόλυτης τύχης στην Κίνα- κόσμησε τις φιάλες του Chateau Lafite Rothschild του 2008.
Chateau Lafite Rothschild – Tο μεγάλο κρασί που έκανε το μεγάλο κόλπο

Το 1985 μια κανονική φιάλη από την εσοδεία του 1878 που πιστεύεται ότι ανήκε στον Jefferson -αφού είχε πάνω της τα αρχικά Th.J- κατάφερε την εξωπραγματική για την εποχή τιμή των 156.450 δολαρίων, ενώ το 2010 ο οίκος Sotheby’s μάλλον θα έτριβε τα χέρια του όταν 3 φιάλες από το μάλλον σπάνιο 1869 που είχαν εκτιμώμενη τιμή τα 8.000 δολάρια πωλήθηκαν έναντι 230.000 δολαρίων -έκαστη!- σε έναν ανώνυμο πλειοδότη από την Ασία.
Από εκεί πάντως προέρχονται και οι μεγαλύτερες απόπειρες διοχέτευσης πλαστών φιαλών, κάτι που με βάση τα παραπάνω μάλλον δεν προκαλεί εντύπωση. Αυτό που σίγουρα το πράττει είναι το μέγεθος της …παραχάραξης, αφού το 2012 υπολογίστηκε ότι το 50-70% των Lafite Rothschild στην Κίνα ήταν πλαστά ενώ μόνο στην πόλη Wenzhou η αστυνομία κατάσχεσε μια πατρίδα 10.000 φιαλών.

Δίχως αμφιβολία επομένως το Chateau Lafite Rothschild συγκαταλέγεται ανάμεσα στα πλέον μυθικά, ποθητά και πολύτιμα κρασιά του Μπορντό και η μπράντα του ανάμεσα στις οικονομικά ισχυρότερες ολόκληρου του κόσμου. Όνειρο ζωής επομένως για κάποιους να φέρουν την ετικέτα με το πύργο και τον αιωνόβιο κέδρο που για πάνω από 300 χρόνια τον προστάτευε, στο ποτήρι τους…
www.lafite.com

Eξωτερική Φωτογραφία: Getty Images / Ideal Image