Ο Γιώργος Στυλιανουδάκης υπογράφει ένα αξιομνημόνευτο μενού με αρώματα και γεύσεις Ελλάδας.

Το κοσμοπολίτικο νησί των Κυκλάδων, πέρα από τα παγκοσμίου φήμης beach clubs με τα έντονα καλοκαιρινά vibes αλλά και τα παραδοσιακά, γεμάτα ξεγνοιασιά και αυθεντικά εδέσματα, ταβερνάκια, φιλοξενεί και αξιόλογα εστιατόρια που αποτελούν καταξιωμένους πρέσβεις της σύγχρονης ελληνικής κουζίνας. Ξεχωριστό ανάμεσά τους είναι το Comus, που εδρεύει μέσα στο elegant ξενοδοχείο Tropicana. Χτισμένο πάνω στον βράχο από πέτρα και φυσικό ξύλο, γίνεται αναπόσπαστο κομμάτι του γύρω τοπίου και χαρίζει μοναδική θέα στα κρυστάλλινα νερά του Αιγαίου και τη θρυλική παραλία Paradise. Μπροστά του απλώνεται νωχελικά η τεράστια πισίνα υπερχείλισης του ξενοδοχείου, προσθέτοντας μια ακόμη απόχρωση του μπλε στο κομψό καλοκαιρινό σκηνικό και συμβάλλοντας αισθητά στη δημιουργία χαλαρής ατμόσφαιρας και ανέμελης διάθεσης.

Comus: Fine dining σύγχρονης ελληνικής κουζίνας στη Μύκονο

Την εμπειρία ολοκληρώνουν η φιλική εξυπηρέτηση, οι έντεχνες διασκευές pop και soul μουσικής και φυσικά οι καταπληκτικές, σύγχρονες ελληνικές, γεύσεις του γνωστού και ιδιαίτερα αγαπητού σεφ Γιώργου Στυλιανουδάκη (Kalopsía, Siba). Την κουζίνα του Στυλιανουδάκη χαρακτηρίζει η λεπτομέρεια, η οποία, σύμφωνα με τον σεφ, «κάνει τη διαφορά». Στα πιάτα του, λοιπόν, έκδηλες είναι οι άψογες τεχνικές, καθώς και οι φινετσάτατες πολύπλοκες γευστικές εντάσεις, με αγαπημένες του την οξύτητα και την αλατότητα, που συνδυάζονται αρμονικά μεταξύ τους. «Η άριστη πρώτη ύλη είναι αδιαπραγμάτευτη και έχει πάντα ρόλο πρωταγωνιστή», τονίζει ο σεφ. Ετσι, άρτιοι ζωμοί, σάλτσες και συνοδευτικά συμμετέχουν στο κάθε πιάτο στοχεύοντας στην ανάδειξή της.

Comus: Fine dining σύγχρονης ελληνικής κουζίνας στη Μύκονο
Ο executive chef, Γιώργος Στυλιανουδάκης

Στο Comus, ο Γιώργος έχει δημιουργήσει ένα μενού υψηλής γαστρονομίας με ξεκάθαρα ελληνική ταυτότητα με γεύσεις και αρώματα, κυρίως από τις Κυκλάδες και την Κρήτη, την ιδιαίτερη πατρίδα του. Από αυτές τις περιοχές της χώρας μας προέρχονται και τα περισσότερα υλικά που γίνονται βάση των πιάτων. Ξένα προϊόντα κάνουν την εμφάνισή τους μόνο όταν η Ελλάδα δεν διαθέτει την αναγκαία πρώτη ύλη, όπως είναι για παράδειγμα το παγκοσμίου φήμης Wagyu A5.

Comus: Fine dining σύγχρονης ελληνικής κουζίνας στη Μύκονο
Σαλάτα αστακού
Comus: Fine dining σύγχρονης ελληνικής κουζίνας στη Μύκονο
Χτένια με φάβα
Comus: Fine dining σύγχρονης ελληνικής κουζίνας στη Μύκονο
Μοσχαρίσιο ταρτάρ φρικασέ
Comus: Fine dining σύγχρονης ελληνικής κουζίνας στη Μύκονο
Κοτόπουλο με σπαράγγια

Το φετινό καλοκαίρι τα πιάτα παρουσιάζονται σε μενού a la carte και γευσιγνωσίας 5 σταδίων, στο οποίο εναλλάσσονται ανάλογα με τη διαθεσιμότητα των απαραίτητων προϊόντων.
Την αυλαία του δικού μου δείπνου άνοιξαν δύο εξαιρετικά σε υφές και εντάσεις amuse bouche, το γεμιστό με κρέμα από καλτσούνι χωνάκι και το ταρτάκι με μαρινάτο γαύρο. Ακολούθησε η μεστή με γήινες νότες κρέμα στάκας με κονφί αυγό, χαβιάρι beluga και πράσινο ελαιόλαδο, συνοδευόμενη από λεπτή κρούστα πατάτας.
Σε αγαπημένο πιάτο της βραδιάς αναδείχθηκαν τα αριστοτεχνικά ψημένα χτένια με φάβα, dashi καραμελωμένου κρεμμυδιού, λάδι άνηθου, κάπαρη και καπαρόφυλλα, που πλαισίωναν το πιάτο χαρίζοντας όμορφα μεταλλικά και γλυκόπικρα στοιχεία.

Comus: Fine dining σύγχρονης ελληνικής κουζίνας στη Μύκονο
Αστακός με sauce κακαβιάς
Comus: Fine dining σύγχρονης ελληνικής κουζίνας στη Μύκονο
Beef & onion
Comus: Fine dining σύγχρονης ελληνικής κουζίνας στη Μύκονο
Eκλέρ

Αρκετά ακόμα, άκρως γευστικά πιάτα, πέρασαν από το τραπέζι μου, ανάμεσά τους και η σαλάτα αστακού με αβοκάντο, χαβιάρι, πορτοκάλι και γκρέιπφρουτ, το φρικασέ ταρτάρ με hollandaise από αχινό, χαβιάρι beluga, λάδι άνηθου και το βουτυράτο μοσχάρι (wagyu Α5) με κρεμμύδι ψητό στον φούρνο και φύλλο πατάτας γεμιστό με σιγομαγειρεμένα μοσχαρίσια μάγουλα που έλιωναν στο στόμα. Ιδανικά ψημένος ήταν και ο αστακός που παρουσιάστηκε μέσα σε sauce κακαβιάς παρέα με radish, αλμύρα τουρσί και πούδρα από γαρίδα, που πρόσθεταν μια διακριτική οξύτητα και όμορφη αλατότητα στο σύνολο.

Comus: Fine dining σύγχρονης ελληνικής κουζίνας στη Μύκονο

Κρασιά από τον ελληνικό και τον διεθνή αμπελώνα συνόδευσαν όμορφα τις γεύσεις του μενού, ενώ στα επιδόρπια, την επιμέλεια των οποίων έχει η ταλαντούχα pastry chef Νικολέτα Τσαλίκη, το passion fruit mille-feuille, με δροσερό crémeux από εξωτικά φρούτα, τραγανά καραμελωμένα φύλλα σφολιάτας, αέρινη σαντιγύ καρύδας και χειροποίητο σορμπέ μάνγκο, έκλεισε ωραία το φετινό μου δείπνο.
«Θεωρώ ότι η κουζίνα μιας χώρας είναι σημαντικό τμήμα του πολιτισμού και της κουλτούρας της», μου λέει ο σεφ. Ο Στυλιανουδάκης εκφράζει αρτιστικά τη μοντέρνα ελληνική υψηλή γαστρονομία και το γεύμα στο Comus αποτελεί αδιαμφισβήτητη μαρτυρία αυτής της ικανότητάς του.

Διεύθυνση: Tropicana Hotel, Παραλία Paradise, Μύκονος
Τηλέφωνο: +30 22890 78746
Ιστοσελίδα: tropicanahotelmykonos.com
Instagram: comus_restaurant_mykonos


Φωτογραφίες: Aννα Τασιούλα