Το Dry Martini δεν είναι απλώς κοκτέιλ. Είναι τελετουργία.

Είναι ο πιο κομψός τρόπος να πείτε “ξέρω τι κάνω”, χωρίς να μιλήσετε. Δεν έχει γλυκύτητα, δεν έχει χάρη. Έχει ακρίβεια, απαιτεί σιωπή και αρνείται τον εντυπωσιασμό. Δεν σας ζητάει να το αγαπήσετε. Σας προκαλεί να το αντέξετε.
Το πιθανότερο είναι πως γεννήθηκε στη Νέα Υόρκη γύρω στο 1900, ως απλοποιημένη εκδοχή του Martinez. Καθώς ο αιώνας προχωρούσε, το Dry Martini απογυμνώθηκε από κάθε περιττό στοιχείο και εξελίχθηκε σε σύμβολο αστικής κομψότητας. Από τους μυστικούς πράκτορες του Φλέμινγκ ως τους μοντερνιστές της δεκαετίας του ’60, όλοι ήξεραν πως less is more -αρκεί να είναι τέλεια εκτελεσμένο.

Dry Martini: Το ποτό που δεν συγχωρεί
Christos Ioannou / @ch_ioannou/Instagram

1. Η θερμοκρασία είναι το ήμισυ του ποτού
Αν υπάρχει ένα λάθος που δεν συγχωρείται στο Martini, είναι το να μην είναι παγωμένο. Το τζιν ή η βότκα μπαίνουν στην κατάψυξη. Το ποτήρι το ίδιο. Το Martini δεν πίνεται απλώς δροσερό. Πίνεται σαν να το έχει φυσήξει πολικός άνεμος.
Κι όσο για το περίφημο “shaken, not stirred”; Ας πούμε την αλήθεια: O James Bond το ζητούσε έτσι γιατί ήθελε να ξεχωρίζει, όχι επειδή ήταν σωστό. Το αργό, ήσυχο ανακάτεμα είναι αυτό που δίνει στο ποτό τον γυαλισμένο χαρακτήρα του. Ανακίνηση = υπερβολική αραίωση και μικροθραύσματα πάγου = προδοσία.

Dry Martini: Το ποτό που δεν συγχωρεί

2. Το Βερμούτ είναι σαν το άρωμα: Το νιώθεις, δεν το βλέπεις
Ένα σωστό Dry Martini δεν μυρίζει βερμούτ -το υποψιάζεστε. Αν χρησιμοποιείτε κάτι όπως το Noilly Prat ή το Belsazar Dry, ξεπλύνετε το ποτήρι, γυρίστε το μια φορά, και μετά αδειάστε το. Αυτό αρκεί.
Ο Winston Churchill λέγεται πως αντί να βάλει βερμούτ, κοιτούσε προς την κατεύθυνση της Γαλλίας. Ο Luis Buñuel έριχνε μερικές σταγόνες πάνω στα παγάκια και τις άφηνε να εξατμιστούν πριν βάλει το ποτό. Η λογική είναι σαφής: το βερμούτ δεν συμμετέχει· παρίσταται.

Dry Martini: Το ποτό που δεν συγχωρεί
Γιώργος Χήτας / @giorgos_xitas/instagram

3. Γαρνιτούρα: Η υπογραφή σας
Το garnish σε ένα Martini δεν είναι διακόσμηση. Είναι στάση.
-Αν επιλέξετε twist λεμονιού, δηλώνετε καθαρότητα, φως και έλεγχο. Στρίψτε τη φλούδα πάνω από το ποτό ώστε να απελευθερωθούν τα αιθέρια έλαια στην επιφάνεια.
-Αν προτιμάτε πράσινη ελιά με λίγο brine, δηλώνετε πως σας αρέσουν τα πράγματα λίγο πιο αλμυρά, λίγο πιο άγρια. Είναι το Dirty Martini -μια πιο ωμή, αλλά εξίσου αυστηρή παραλλαγή.
Το Martini δεν σηκώνει παραπανίσιες κινήσεις. Δεν θέλει χρωματιστά φρούτα, δεν θέλει σάκχαρα. Ο,τι βάλετε μέσα, πρέπει να έχει λόγο.

Το απόσταγμα της απλότητας
Το Dry Martini δεν είναι για όλους. Και αυτό είναι η δύναμή του. Δεν σας ζητά να το αγαπήσετε. Σας ζητά να σταθείτε απέναντί του με καθαρό βλέμμα. Είναι ένα ποτό που χωράει σε τρία υλικά, αλλά περιλαμβάνει ολόκληρη μια στάση ζωής. Αν το φτιάξετε σωστά, το νιώθετε σαν λεπίδα: κοφτερό, ψυχρό, εξαιρετικά σιωπηλό. Κι αυτό το αποτύπωμα δεν το ξεχνάτε εύκολα. Γιατί έτσι πίνεται το Martini: όχι με θόρυβο, αλλά με σεβασμό. Cheers και να θυμάστε:
Ο,τι κάνετε κάντε το με στυλ και μονάχα για την ψυχούλα σας.

@itsamansclass
Εισαγωγική φωτογραφία: Getty Images / Ideal Image