Η ιστορία πίσω από το Gundari, ένα μείγμα υψηλού επιπέδου άνεσης και εναρμόνισης με το φυσικό περιβάλλον, που αποτυπώνει πλήρως την αυθεντική γοητεία του νησιού. .

Άγρια ομορφιά και μια ευπρόσδεκτη αίσθηση γαλήνης, τόσο διαφορετική από τα διάσημα, κοσμοπολίτικα γειτονικά νησιά της Σαντορίνης και της Μήλου. Παραδοσιακή κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική που συνυπάρχει αιώνες τώρα με μια θεαματική ενετική καστροπολιτεία. Πλακόστρωτα καλντερίμια που σε κάθε στροφή οδηγούν σ΄ ένα ακόμη φωτογραφικό πλάνο και χωμάτινα δρομάκια όπου διασταυρώνεσαι με γαϊδουράκια και χαμογελαστούς ντόπιους. Χρυσαφένια ηλιοβασιλέματα που βάφουν το Αιγαίο θυμίζοντας ζωγραφικό καμβά, ειδυλλιακοί κολπίσκοι με κρυμμένες, σμαραγδένιες παραλίες και άγριο, βραχώδες τοπίο που σε προδιαθέτει να πάρεις βαθιές ανάσες. Αυτή είναι η Φολέγανδρος με την ακατέργαστη, καθηλωτική γοητεία.

O Αυστραλός που έφτιαξε το πεντάστερο μπουτίκ ξενοδοχείο στη Φολέγανδρο

Φέτος, σ΄αυτό το φυσικό κινηματογραφικό σκηνικό, ήρθε να προστεθεί ένα γαλήνιο καταφύγιο με τη μορφή του πρώτου 5 αστέρων resort στο νησί, ενσαρκώνοντας και αναδεικνύοντας την ταυτότητα της Φολεγάνδρου. Πρόκειται για το Gundari, μια μυσταγωγική εμπειρία χαλάρωσης, αναζωογόνησης κι επανασύνδεσης με την φύση. Με τη σημασία του ονόματός του -βραχώδης τόπος- να αποτελεί σαφή αναφορά στο φυσικό ανάγλυφο και στον εντυπωσιακό, τραχύ λόφο στο νοτιοανατολικό άκρο του νησιού όπου το Gundari μοιάζει κυριολεκτικά γαντζωμένο.

Μόλις 3 χλμ. από την πανέμορφη Χώρα, μέσα σε έκταση 320 στρεμμάτων αποτυπώνει πλήρως το ελκυστικό κράμα γαλήνιας ομορφιάς και προσβάσιμης απομόνωσης που χαρακτηρίζει τη Φολέγανδρο. Δεν λείπει μάλιστα και η σημαντική πινελιά που συνήθως απαντάται σε τέτοιου είδους success stories: η προσωπική σύνδεση με τον τόπο και το όραμα που κάνει τη διαφορά.
Στην περίπτωση του Gundari, πρόκειται για τον Αυστραλό Terry Seremitis που σ’ ένα ταξίδι στο νησί των προγόνων του, ερωτεύτηκε την αύρα, την ομορφιά και την ιστορία της Φολεγάνδρου, εντυπώσεις που όταν το 2018 μετέφερε στην επίσης Αυστραλό φίλο του Ricardo Larriera, που όταν κι εκείνος με τη σειρά του μαγεύτηκε από την αυθεντικότητα του νησιού, γεννήθηκε η ιδέα του Gundari, η υλοποίηση του οποίου ολοκληρώθηκε τελικά μόλις το Μάιο. Ο ίδιος σήμερα έχοντας αφήσει πίσω μια καριέρα στο Marketing, μοιράζοντας το χρόνο του μεταξύ Σίδνεϋ και Φολεγάνδρου και βιώνοντας τη θερμή υποδοχή από κατοίκους κι επισκέπτες του πρώτου του ξενοδοχειακού project, μιλά για το εγχείρημά του με απόλυτο σεβασμό προς τη μοναδικότητα, τους χαμηλούς τόνους του νησιού και τη διατήρηση των παραδόσεων. Στάση που αντανακλάται απόλυτα στη φιλοσοφία του Gundari.

O Αυστραλός που έφτιαξε το πεντάστερο μπουτίκ ξενοδοχείο στη Φολέγανδρο
O Αυστραλός που έφτιαξε το πεντάστερο μπουτίκ ξενοδοχείο στη Φολέγανδρο
O Αυστραλός που έφτιαξε το πεντάστερο μπουτίκ ξενοδοχείο στη Φολέγανδρο
O Αυστραλός που έφτιαξε το πεντάστερο μπουτίκ ξενοδοχείο στη Φολέγανδρο
O Αυστραλός που έφτιαξε το πεντάστερο μπουτίκ ξενοδοχείο στη Φολέγανδρο
O Αυστραλός που έφτιαξε το πεντάστερο μπουτίκ ξενοδοχείο στη Φολέγανδρο

Απέριττη αισθητική – αειφόρα φιλοσοφία
Το resort υπογράφει το αναγνωρισμένο αθηναϊκό Design Studio Block 722, που άντλησε έμπνευση από τη φυσιογνωμία και τους γήινους τόνους του νησιού. Καθαρές σχεδιαστικές γραμμές, μπεζ και καφέ αποχρώσεις, πέτρα και ντόπιος ασβεστόλιθος, συνθέτουν μια εικόνα που επιτρέπει στο βλέμμα να περιπλανηθεί στους ανοιχτούς χώρους και να απολαύσει την μαγευτική θέα που εισβάλλει από παντού, φτάνοντας ως τη Σαντορίνη και τη Μήλο που διαγράφονται στον ορίζοντα.
Στην καρδιά του resort βρίσκεται η eco-friendly φιλοσοφία, για την οποία δικαίως υπερηφανεύεται το Gundari και η οποία υπηρετείται όχι μόνο με τα αειφόρα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν στις 27 σουίτες και βίλες του, αλλά και με βιώσιμες πρακτικές. Το resort λειτουργεί με βάση την ελαχιστοποίηση του περιβαλλοντικού του αποτυπώματος, μέσω της θέρμανσης του νερού και της πισίνας με ηλιακή ενέργεια, της βιολογικής διαχείρισης και ανακύκλωσης των υδάτων για άρδευση, ενώ και ο στόλος ενοικιαζόμενων οχημάτων είναι 100% ηλεκτροκίνητος. Tο Gundari αποτελεί μέλος του Earth Check Certified, του προγράμματος περιβαλλοντικής πιστοποίησης για τη βιομηχανία του τουρισμού, ενώ πριν την έναρξη των κατασκευαστικών έργων δόθηκε μέριμνα για τη διαφύλαξη και ανάπτυξη πάνω από 600 νεαρών ενδημικών φυτών και υπάρχει ενεργή συμμετοχή στην προστασία των αποδημητικών και σπάνιων ειδών πουλιών που ζουν στο νησί, όπως ο μαυροπετρίτης και ο σπιζαετός.

O Αυστραλός που έφτιαξε το πεντάστερο μπουτίκ ξενοδοχείο στη Φολέγανδρο
O Αυστραλός που έφτιαξε το πεντάστερο μπουτίκ ξενοδοχείο στη Φολέγανδρο
O Αυστραλός που έφτιαξε το πεντάστερο μπουτίκ ξενοδοχείο στη Φολέγανδρο
O Αυστραλός που έφτιαξε το πεντάστερο μπουτίκ ξενοδοχείο στη Φολέγανδρο
O Αυστραλός που έφτιαξε το πεντάστερο μπουτίκ ξενοδοχείο στη Φολέγανδρο
O Αυστραλός που έφτιαξε το πεντάστερο μπουτίκ ξενοδοχείο στη Φολέγανδρο

H show-stopper πισίνα και οι εντυπωσιακοί ιδιωτικοί χώροι
Μια θεαματική πισίνα 25 μέτρων που μοιάζει να αιωρείται στην άκρη του απότομου λόφου συνιστά το pièce de résistance του resort, είτε κολυμπάτε ατενίζοντας την απρόσκοπτη θέα, είτε χαλαρώνετε πλάι της απολαμβάνοντας ένα Market Highball –που συνδυάζει Tanqueray με ντομάτα, άνθη πορτοκαλιάς, passion fruit και λευκή σοκολάτα- ή κάποιο άλλο από τα cocktails του swim-up bar. Και σ’ αυτό, όπως και στο κυρίως bar του resort, τη λίστα των αλκοολούχων και μη cocktails έχει επιμεληθεί η ομάδα mixologists του Line Athens, που ανακηρύχθηκε διεθνώς καλύτερο νέο bar το 2023.

Οι ιδιωτικοί χώροι μοιράζονται σε 25 σουίτες και 2 βίλες. Η βιοκλιματική σχεδίασή τους έγινε με άξονα την ιδιωτικότητα, την αίσθηση αποσύνδεσης και την κομψότητα, ενώ ο προσανατολισμός όλων είναι νότιος ώστε να προστατεύονται από τα μελτέμια. Έτερα κοινά στοιχεία, είτε πρόκειται για τις 35τ.μ. σουίτες είτε για τις διπλάσιες σε μέγεθος σουίτες, ο εξοπλισμός με την τελευταία λέξη της τεχνολογίας, οι γήινοι τόνοι, τα δρύινα έπιπλα, το μάρμαρο που επενδύει όλα τα δάπεδα ακόμη και των μπάνιων με τις μεγάλες ντουζιέρες, οι μεγάλοι εξωτερικοί χώροι και βέβαια η άπλετη θέα και οι θερμαινόμενες ιδιωτικές πισίνες. Όσο για τις θεαματικές βίλες των 200 και 300τ.μ. με τους αντίστοιχου μεγέθους εξωτερικούς χώρους, εκτός από τις ευμεγέθεις δικές τους πισίνες διαθέτουν jacuzzi και προνομιακή θέση σχεδόν στην άκρη του βράχου, συνιστώντας πλήρως εξοπλισμένα καταφύγια, ιδανικά για παρέες 6-8 ατόμων.

Από την μια εμπειρία στην άλλη
Την ώρα που το ηλιοβασίλεμα δίνει τη θέση του στον έναστρο ουρανό, τα τραπέζια του Orizon Restaurant & Bar, ενός από τα τρία εστιατόρια του resort, στρώνονται για να σας παρασύρουν σ’ ένα γευστικό ταξίδι στο γαστρονομικό πλούτο των Κυκλάδων και τις τοπικές γεύσεις της Φολεγάνδρου. Έμπνευση για το μενού που επιμελείται ο σεφ Λευτέρης Λαζάρου, η εποχική και τοπική πρώτη ύλη των κυκλαδίτικων νησιών και ο θαλάσσιος πλούτος που τροφοδοτεί την ψαριά της ημέρας των ντόπιων καϊκιών. Σταθερά συνοδευτικά, επιλεγμένοι ελληνικοί και διεθνείς οίνοι, μελωδίες από βινύλια και βέβαια η πανοραμική θέα.
Εξίσου συναρπαστική θέα προσφέρει ο χώρος του εξαιρετικού Gundari Spa, καθώς το ίδιο μοιάζει με φυσική συνέχεια του απότομου βράχου και η πισίνα με το πλούσιο σε ευεργετικά μεταλλικά στοιχεία νερό, με επέκταση του Αιγαίου. Οι θεραπείες που βασίζονται στα τοπικά βότανα και έχουν τις ρίζες τους σε ιαματικές πρακτικές και παραδόσεις της αρχαιότητας, στοχεύουν στην ολική και εξατομικευμένη περιποίηση, στην ισορροπία σώματος και πνεύματος, στη συνολική ευεξία και στην απόλυτη χαλάρωση. Το στόχο υπηρετούν συμπληρωματικές συνεδρίες yoga και διαλογισμού, ενώ guests επαγγελματίες του wellness θα διοργανώνουν εργαστήρια και μαθήματα, σχεδιάζοντας κι επιβλέποντας κούρες ομορφιάς, εξειδικευμένους τύπους μασάζ και αρωματοθεραπείες.

O Αυστραλός που έφτιαξε το πεντάστερο μπουτίκ ξενοδοχείο στη Φολέγανδρο

Οι επιπλέον δραστηριότητες και τα μελλοντικά σχέδια
Τη μοναδική ενέργεια της Φολεγάνδρου, τις μαγευτικές εναλλαγές του τοπίου και τις κρυστάλλινες παραλίες της ενθαρρύνονται να ανακαλύψουν οι ένοικοι του Gundari και προς διευκόλυνσή τους το resort διαθέτει έξι Fiat 500e Cabrio, ένα υβριδικό Jeep Renegade, ένα ηλεκτρικό Mini Moke, 12 ηλεκτρικά ποδήλατα και μια ηλεκτρική μοτοσυκλέτα Cooler Kub 250S. Η μετάβαση από και προς τη Χώρα είναι μια ακόμη δωρεάν παροχή, προκειμένου να συμμετάσχει κανείς σε ιστορικούς περιπάτους, να σεργιανίσει στα πλακόστρωτα καλντερίμια, να ανακαλύψει την ενετική καστροπολιτεία, ακόμη και να παρακολουθήσει μαθήματα μαγειρικής με την 82χρονη κα Ειρήνη του περίφημου ομώνυμου εστιατορίου, που αποτελεί θεσμό στο νησί και που με τη μαγειρική της ξετρέλανε και τον ίδιο τον κ. Larriera.
Οι λάτρεις της θάλασσας μπορούν να παρακολουθήσουν μαθήματα scuba diving ή να επιβιβαστούν σε ένα από τα δύο σκάφη που διατίθενται για ιδιωτικές μίνι κρουαζιέρες γύρω από τη Φολέγανδρο, ως την ακατοίκητη Πολύαιγο, τη Μήλο και τη Σίκινο.

Όσο για το όραμα και τα σχέδια του Ricardo Larriera, σίγουρα δεν σταματούν εδώ. Ήδη από το Σεπτέμβριο οι ένοικοι θα μπορούν να διαλέξουν την πρώτη ύλη που προτιμούν από τη φάρμα του Gundari και επιτόπου να απολαύσουν το ανάλογο γεύμα, ενώ μια παλιά, κυκλαδίτικη αγροικία προσαρτημένη στη φάρμα θα λειτουργεί ως μικρό, οικείο wine bar. Τέλος, ως το 2026, θα έχει ολοκληρωθεί και μια σειρά επεκτάσεων που μεταξύ άλλων θα περιλαμβάνει ένα δεύτερο spa, ακόμη πιο θεαματικά σμιλεμένο στον απότομο βράχο.
Όπως όλα δείχνουν, το θεαματικό Gundari θέτει ένα παράδειγμα στο χώρο της φιλοξενίας και αποτελεί μια ξεχωριστή εμπειρία που συμπληρώνει με ουσιαστικό τρόπο το παζλ ενός νησιού, το οποίο ευτυχώς διατηρεί ακόμη τη δική του, καθησυχαστικά αυθεντική ατμόσφαιρα.