Μία παγκόσμια συζήτηση έχει ανοίξει σχετικά με τη λεύκανση δοντιών που γίνεται ολοένα και πιο διαδεδομένη. Τί κρύβεται, όμως, πίσω από τα πολύ λευκά χαμόγελα γύρω μας.

O Τom Cruise, o George Clooney, o Matthew McConaughey έχουν κάθε λόγο να χαμογελούν συνεχώς. Εκτός από σταρ διεθνούς εμβέλειας, βρίσκονται και πρώτοι στην κατάταξη στις λίστες με τα ωραιότερα χαμόγελα που δημοσιεύουν ανδρικά περιοδικά. To χαμόγελό τους είναι κομμάτι του signature look τους.

Η παγκόσμια μανία με τη λεύκανση των δοντιών

Το αυθόρμητο, φυσικό χαμόγελο για να είναι εντυπωσιακό προϋποθέτει όμορφα και λευκά δόντια. Με σύμμαχο την κοσμητική οδοντιατρική, που έχει κάνει τεράστια άλματα τα τελευταία χρόνια προσφέροντας πληθώρα θεραπειών και τεχνικών, το χαμόγελό μας γίνεται όλο και πιο λευκό και φωτεινό – κάποιες φορές τόσο λευκό που αγγίζει τα όρια της υπερβολής, όπως πολλές φορές συμβαίνει με παρουσιαστές τηλεοπτικών εκπομπών.

Ομως, πριν αποκτήσουμε μαργαριταρένια δόντια, χρειάζεται να έχουμε ένα υγιές στόμα. Απαραίτητη προϋπόθεση για να προχωρήσουμε σε λεύκανση είναι να αντιμετωπιστούν προβλήματα όπως τερηδόνα, ουλίτιδα, ευαίσθητα ή σπασμένα δόντια και λοιμώξεις. Ο οδοντίατρος, πριν τη λεύκανση, θα κάνει μια καλή κλινική εξέταση του στόματος. Σφραγίσματα, απονευρώσεις και καθαρισμός έχουν προτεραιότητα πριν τη λεύκανση.

Η μανία για κατάλευκα δόντια έχει οδηγήσει πολλούς στο να κάνουν λεύκανση μόνοι στο σπίτι τους ή να επιλέξουν τη φθηνότερη θεραπεία χωρίς να ελέγξουν αν αυτή πραγματοποιείται από επαγγελματία οδοντίατρο. Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι η λεύκανση δεν είναι σαν το μανικιούρ: είναι μια οδοντιατρική μέθοδος που πρέπει να γίνεται σε οδοντιατρείο υπό την επίβλεψη οδοντίατρου. Μετά από έναν λεπτομερή έλεγχο της κατάστασης των δοντιών και του στόματος -καθώς τα ήδη υπάρχοντα προβλήματα μπορεί να επιδεινωθούν με τη λεύκανση αν δεν διορθωθούν- ο ασθενής μπορεί να προχωρήσει στη διαδικασία.

Η παγκόσμια μανία με τη λεύκανση των δοντιών
Credit: Getty Images / Ideal Image

Στο εμπόριο κυκλοφορούν πολλά προϊόντα όπως οδοντόκρεμες και τσίχλες, αλλά και κιτ λεύκανσης δοντιών. H American Dental Association – ADA τονίζει ότι ακόμα κι αν κάποιος επιλέξει να κάνει λεύκανση στο σπίτι του, θα πρέπει πρώτα να επισκεφτεί τον οδοντίατρο για ένα τσεκ απ. Aλλωστε, ο οδοντίατρος είναι εκείνος που θα αναλάβει να δώσει συμβουλές και να προτείνει θεραπείες, ώστε η λεύκανση να γίνει με ασφάλεια και να έχει το επιθυμητό αποτέλεσμα. Το project “εντυπωσιακό χαμόγελο” είναι δουλειά του∙ εκείνος θα εξετάσει την αιτία αποχρωματισμού των δοντιών, θα κάνει τη σωστή διάγνωση και θα αποφανθεί για το ποια μέθοδος θα δώσει καλύτερο αποτέλεσμα. Χρόνος και χρήματα μπορεί να χαθούν χωρίς σωστή διάγνωση, καθώς οι θεραπείες λεύκανσης αποδίδουν μόνο όταν εφαρμόζονται στη φυσική αδαμαντίνη ουσία των δοντιών και όχι πάνω σε σφραγίσματα, θήκες κ.λπ.

Οι αιτίες αποχρωματισμού
Τα δόντια μπορεί να χάσουν το φυσικό, υπόλευκο χρώμα τους με το πέρασμα του χρόνου. Ο καφές, το κόκκινο κρασί και τα αναψυκτικά τύπου κόλα αποτελούν τη «συμμορία» που είναι υπεύθυνη για το κιτρίνισμα των δοντιών, καθώς περιέχουν ισχυρές χρωστικές ουσίες. Το κάπνισμα είναι νούμερο ένα παράγοντας αποχρωματισμού των δοντιών. Οι τραυματισμοί, επίσης, μπορεί να ευθύνονται για δυσχρωμία των δοντιών καθώς και η λήψη ορισμένων φαρμάκων όπως τα αντικαταθλιπτικά, τα αντισταμινικά και τα αντιυπερτασικά. Τέλος, ρόλο παίζει και η ηλικία –καθώς μεγαλώνουμε, το εξωτερικό στρώμα του σμάλτου φθείρεται και αποκαλύπτεται το φυσικό κίτρινο χρώμα της οδοντίνης, και φυσικά το DNA – δεν κληρονομούμε κίτρινα δόντια, αλλά λεπτότερο στρώμα σμάλτου που κάνει το στρώμα της οδοντίνης να φαίνεται πιο κίτρινο.

Η παγκόσμια μανία με τη λεύκανση των δοντιών

Η διαδικασία της λεύκανσης
Πριν ξεκινήσει η διαδικασία πρέπει να προηγηθεί καθαρισμός των δοντιών έτσι ώστε να απομακρυνθεί η πέτρα και οι επιφανειακοί λεκέδες. Στη συνέχεια, ο οδοντίατρος θα καταγράψει το αρχικό χρώμα των δοντιών και θα γίνει η επιλογή της επιθυμητής απόχρωσης από χρωματολόγιο ή με ψηφιακή φωτογραφία. Μετά την κατάλληλη προετοιμασία της περιοχής – τα μαλακά μόρια της στοματικής κοιλότητας προστατεύονται, καθώς οι λευκαντικές ουσίες μπορεί να προκαλέσουν έγκαυμα – η μπροστινή επιφάνεια των δοντιών επικαλύπτεται με διάλυμα λεύκανσης, υπεροξείδιο του υδρογόνου ή του καρβαμιδίου, το οποίο διασπά τις χρωματικές κηλίδες. Για την ενεργοποίηση του υπεροξειδίου εφαρμόζεται λάμπα LED ή laser. Το τζελ παραμένει στα δόντια για 15 λεπτά, έπειτα αφαιρείται και επανατοποθετείται έως και 3 φορές. Η διαδικασία ολοκληρώνεται μέσα σε 1-2 ώρες. Για καλύτερο αποτέλεσμα, οι περισσότεροι οδοντίατροι συστήνουν και συμπληρωματική λεύκανση στο σπίτι. Ο οδοντίατρος θα πάρει αποτυπώματα της άνω και της κάτω γνάθου και θα κατασκευάσει διάφανα μασελάκια, τα οποία θα φορά ο ασθενής στο σπίτι αφού πρώτα τοποθετήσει σε αυτά υλικό λεύκανσης.

Οι κίνδυνοι
Εχουν σημειωθεί περιστατικά στα οποία ασθενείς εφάρμοσαν μόνοι τους προϊόντα επαγγελματικής λεύκανσης τα οποία αγόρασαν από το Ιντερνετ, με αποτέλεσμα να προκαλέσουν εγκαύματα στη στοματική τους κοιλότητα. Οπως αναφέραμε και παραπάνω, τα επαγγελματικά προϊόντα λεύκανσης πρέπει να χρησιμοποιούνται μόνο από επαγγελματίες οδοντίατρους. Οσον αφορά τη λεύκανση στο σπίτι με τα είδη και τα κιτ λεύκανσης που πωλούνται στα φαρμακεία και στο Ιντερνετ, η Dr. Laura Tam από το Πανεπιστήμιο του Τορόντο υποστηρίζει ότι είναι γενικά ασφαλή όταν χρησιμοποιούνται σύμφωνα με τις οδηγίες, «αλλά το τρίψιμο των δοντιών με σωματίδια που είναι πολύ σκληρά ή το πολύ δυνατό βούρτσισμα μπορούν να προκαλέσουν υφιζήσεις των ούλων και καταστροφή του σμάλτου».