Ιαπωνικά και fusion πιάτα στο εστιατόριο-σημείο αναφοράς στα Βριλήσσια.

Στην πλατεία Αναλήψεως, στη συμβολή της Κονίτσης, βρίσκεται το Kinjo Japanese Restobar. Δεν φωνάζει από μακριά μιας και είναι κρυμμένο στην άκρη της πλατείας. Θα χρειαστεί να κατεβείτε μερικά σκαλοπάτια για να βρεθείτε στην σάλα του. Το Kinjo σε ελάχιστο χρόνο κατάφερε να κερδίσει τη θέση του ανάμεσα στα πιο περιζήτητα εστιατόρια της πόλης. Τυχαίο; Όχι. Ο chef – ιδιοκτήτης, Νίκος Πολιτάκος, έχει αναλάβει το “υφάδι” της κουζίνας, συνδυάζοντας την ιαπωνική παράδοση με δημιουργικές πινελιές και το αποτέλεσμα είναι ένα μενού που πηγαίνει πέρα από τα συνηθισμένα sushi rolls.

Kinjo: Πώς ένα ιαπωνικό Restobar έγινε μια κλασική γαστρονομική εμπειρία
Kinjo: Πώς ένα ιαπωνικό Restobar έγινε μια κλασική γαστρονομική εμπειρία
Kinjo: Πώς ένα ιαπωνικό Restobar έγινε μια κλασική γαστρονομική εμπειρία

Το σκηνικό του χώρου είναι μίνιμαλ αλλά ζεστό. Μεγάλες τζαμαρίες με θέα στην πλατεία, διακριτικός φωτισμός, στοιχεία ξύλου, καθαρές γραμμές στη διακόσμηση. Οο εσωτερικός χώρος παίζει με το φως και τις αντανακλάσεις, προσφέροντας μία ατμόσφαιρα “restspero”. Μπροστά από την ανοιχτή κουζίνα υπάρχει ένας πάγκος όπου μπορεί να φιλοξενήσει 4 άτομα. Εκεί η εμπειρία του φαγητού αποκτά άλλη διάσταση, λόγω της αμεσότητας με τους master του sushi και τους μάγειρες που «παλεύουν» με τις φωτιές και τα τηγάνια. Και πάντα εκεί δίπλα ο Νίκος να δίνει συμβουλές στην ομάδα του και ταυτόχρονα να εξηγεί σε μας, τους απλούς επισκέπτες, την κουλτούρα της ιαπωνικής κουζίνας.

Προσεγμένες πρώτες ύλες, ωραίες εκτελέσεις
Τα ψάρια διαφέρουν ως προς τη δομή και την υφή της σάρκας τους, οπότε ανάλογα με το είδος του καθενός απαιτείται διαφορετικό κόψιμο και διαφορετική διαχείριση. Κάτι που γνωρίζουν πολύ καλά ή θα έπρεπε να το γνωρίζουν όσοι ασχολούνται με την ιαπωνική κουζίνα. Άλλα, λοιπόν, χρειάζονται σίτεμα και άλλα μαρινάρισμα σε αλάτι (shiozuke), άλλα σε ζεστή άλμη (yubiki) ή σε miso (misozuke) και κάποια άλλα αναδεικνύονται όταν «στεγνώνουν», τυλιγμένα σε φύκια (kombujime).

Kinjo: Πώς ένα ιαπωνικό Restobar έγινε μια κλασική γαστρονομική εμπειρία
Kinjo: Πώς ένα ιαπωνικό Restobar έγινε μια κλασική γαστρονομική εμπειρία
Kinjo: Πώς ένα ιαπωνικό Restobar έγινε μια κλασική γαστρονομική εμπειρία

Όλα τα παραπάνω ο Νίκος τα γνωρίζει και σε συνδυασμό με την προσεγμένη πρώτη ύλη -συνεργάζεται με μια πληθώρα προμηθευτών- εφαρμόζει την κατάλληλη τεχνική για το κάθε είδος. Εκείνο το βράδυ ήμασταν τυχεροί με την ψαριά και έτσι το omakase που συνέθεσε ήταν εκπληκτικό. Παίξαμε μόνο με nigiri: χριστόψαρο με λίγη σουντάτσι (ιαπωνικό εσπεριδοειδές), κέφαλο με πιπεριά (aji rocoto), κοιλιά τόνο ελαφρώς καψαλισμένη -του ονείρου- σαρδέλα και μια εκπληκτική σουπιά -τη βουτυράτη γεύση της οποίας θα μνημονεύω για πολύ καιρό ακόμα.

Θα σταθώ όμως σε δύο πιάτα που θα σας πρότεινα να μην τα χάσετε. Μιλάω για το εκπληκτικό chawanmushi. Στην ουσία πρόκειται για μια βελούδινη, αλμυρή κρέμα αυγού, μαγειρεμένο στον ατμό, μαζί με ζωμό dashi -το ετοιμάζει ο ίδιος ο σεφ- μαζί με μανιτάρια sitake, αχινό και πίπλα από δαμάσκηνο. Ένα κλασικό, σπιτικό πιάτο που το λάτρεψα από την πρώτη κουταλιά. Ίσως λίγο δύσκολο όμως τόσο ισορροπημένο και γευστικό. Το δεύτερο είναι το Aka ebi. Κόκκινες μικρές γαρίδες πάνω σε μια σάλτσα που μέσα της κλείνει όλη την έννοια της λέξεις umami. Γλυκιά, καυτερή, αλμυρή και όξινη ταυτόχρονα σε μια όμως ισορροπία που εντυπωσιάζει. Το πιάτο ολοκλήρωναν κομμάτια αχινού και τηγανητά, τραγανά ποδαράκια γαρίδας.

Kinjo: Πώς ένα ιαπωνικό Restobar έγινε μια κλασική γαστρονομική εμπειρία

Γιατί να πάτε
Το Kinjo δεν είναι απλώς ένα εστιατόριο για sushi lovers· είναι χώρος για όσους αποζητούν μια διαφορετική γευστική εμπειρία. Όλα όσα θα γευτείτε εδώ δεν είναι «πειραγμένα», δεν τους λείπει η τεχνική αλλά ούτε και ο σεβαστός στις ρίζες της ιαπωνικής κουζίνας, ενώ οι προσθήκες γίνονται με μελετημένο τρόπο. Αυτό το «πάντρεμα» φαίνεται στην ισορροπία των πιάτων.

Το Kinjo στα Βριλήσσια καταφέρνει να εξυπηρετήσει δύο παράλληλες ανάγκες: την επιθυμία για κάτι διαφορετικό και υψηλό χωρίς να γίνει απρόσιτο, και την ανάγκη για ποιοτικό φαγητό με αισθητική, σε μια πόλη που ζητάει διαρκώς επιλογές πέρα από τα συνηθισμένα. Είναι ένας χώρος που σε προσκαλεί να γευτείς, να ζήσεις και να θυμηθείς ότι η ιαπωνική κουζίνα έχει πολύ περισσότερα να προσφέρει -εκτός από το “sushi”.
*Κονίτσης 29, Βριλήσσια, τηλ. 2106825208

Φωτογραφίες: @kinjo.athens/Instagram, Facebook