Tην έχουμε πιπιλήσει και εμείς την καραμέλα “τα ακριβά αρώματα είναι σε μικρά μπουκάλια”, αλλά όλοι προτιμούμε τα 100ml έναντι των 50. Οταν όμως μιλάμε για κρασί τα πράγματα είναι ξεκάθαρα: το μέγεθος μετράει.

Έχουμε αναφερθεί στα πλεονεκτήματα των μεγάλων format, που είναι η ικανότητά τους να παλαιώνουν καλύτερα, το ελαφρά ποιοτικότερο κρασί που -ίσως- περιέχουν, το exclusivity της περιορισμένης παραγωγής, τον εντυπωσιασμό που προκαλούν ως δώρο, αλλά και την ικανότητά τους να μετατρέψουν ακόμα και ένα απλό τραπέζι μιας τετραμελούς παρέας σε event. Βέβαια πολλοί έχουν συνδέσει τις μεγάλες φιάλες με κόκκινα κρασιά, αλλά τόσο τα λευκά όσο και τα ροζέ όχι μόνο βρίσκονται στο στοιχείο τους, αλλά και ως πιο ευαίσθητα στην οξείδωση ωφελούνται ιδιαίτερα από τον πιο αργό ρυθμό εξέλιξης μέσα σε αυτές.

Προφανώς οι φιάλες Jeroboam (3lt) καθώς και τα ακόμα μεγαλύτερα μεγέθη εγείρουν πρακτικές δυσκολίες για τους περισσότερους οινόφιλους, όμως οι magnum του 1,5lt -χωρητικότητας δύο κανονικών φιαλών δηλαδή- και αριστεύουν στην πρακτικότητα και επιτρέπουν περισσότερες επιλογές μιας και παράγονται από αρκετούς παραγωγούς. Οι παρακάτω επιλογές καλύπτουν κάθε προφίλ και είδος …διπλασιάζοντας την απόλαυση…

Magnum: 10 σπουδαία ελληνικά κρασιά σε φιάλη 1,5 lt

Τσέλεπου Κτήμα, Amalia Brut
Τα αφρώδη που παράγονται με την παραδοσιακή μέθοδο ωφελούνται περισσότερο από όλα τα άλλα κρασιά από τα μεγάλα format, μιας και η δεύτερη ζύμωση λαμβάνει χώρα μέσα στο ίδιο το μπουκάλι. Το δημοφιλές Amalia Brut είναι ένα από τα λίγα ελληνικά αφρώδη που προσφέρεται σε magnum, μέσα στα οποία αυτό το δροσερό Μοσχοφίλερο αποκτάει έξτρα νεύρο και μάκρος, αρετές που το καθιστούν ακόμα πιο ξεμυαλιστικό.

Magnum: 10 σπουδαία ελληνικά κρασιά σε φιάλη 1,5 lt

Τ- Οίνος, ClosStegasta Ασύρτικο
Ο περφεξιονιστής παραγωγός της Τήνου προσφέρει ένα overdose αιγαιοπελαγίτικου μεγαλείου από τον αμπελώνα του στα 450 μέτρα. Οι αποδόσεις των 250 λίτρων/στρέμμα θα έκαναν ακόμα και κρασιά με 4ψήφια τιμή να ζηλέψουν, ενώ ο συνδυασμός ανοξείδωτων δεξαμενών, αμφορέων και βαρελιών διασφαλίζει ύψιστη πολυπλοκότητα. Ετσι αυτό το Ασύρτικο μπορεί να κοιτά κατάματα σπουδαία κρασιά από τη Βουργουνδία και το Chablis.

Magnum: 10 σπουδαία ελληνικά κρασιά σε φιάλη 1,5 lt

Χατζηδάκης Οινοποιείο, Σαντορίνη Σκυτάλη Βαρέλι
Το εμβληματικό οινοποιείο της Σαντορίνης επιλέγει αμπελοτόπια από τον Πύργο και το Μεγαλοχώρι για αυτό το μοναδικό Ασύρτικο. Ενώ όμως η Σκυτάλη των 75cl δεν νοιώθει άγγιγμα δρυός, τα μόλις 200 magnum που παράχθηκαν έχουν παραμείνει για 12 μήνες σε βαρέλι επιπλέον των 12 που πέρασαν πάνω στις οινολάσπες, αποκτώντας έτσι μια ηδονιστικά ξηροκαρπάτη διάσταση. Σας το είπα ότι τα μεγάλα format δεν είναι ίδια!

Magnum: 10 σπουδαία ελληνικά κρασιά σε φιάλη 1,5 lt

Κώστα Λαζαρίδη Κτήμα, Domaine Costa Lazaridi Rose
To DCL προέρχεται από 3 αμπελοτόπια -ιδιόκτητα φυσικά!- με κλίματα άνω των 25 ετών. Πλάι στο σώμα και τη στρογγυλάδα τού Merlot, που αποτελεί και τη βάση του blend, έρχονται να προστεθούν το φρούτο και η οξύτητα του Αγιωργίτικου και το πικάντικο βελούδο του Grenache Rouge. Το αποτέλεσμα είναι ένα από τα πιο αριστοκρατικά ροζέ της χώρας που η magnum φιάλη θα επιτρέψει να χαρούμε ακόμα και μετά την τριετία.

Magnum: 10 σπουδαία ελληνικά κρασιά σε φιάλη 1,5 lt

Βιβλία Χώρα Κτήμα, Βίβλινος Οίνος Ροζέ
Το υπέροχο αυτό ροζέ παράγεται από μια άγνωστη ποικιλία του Παγγαίου, το DNA της οποίας δεν βρέθηκε να μοιάζει με καμιάς άλλης στον κόσμο! Αν και αυστηρό όσο και όξινο, το Βίβλινος προσφέρει γλυκές νότες και περάσματα toffee σε έναν ξεχωριστό συνδυασμό. Είναι όμως τυχαίο το γεγονός ότι για πολλά χρόνια το πολυσυζητημένο οινοποιείο του Κοκκινοχωρίου Καβάλας εμφιάλωνε αυτό το μοναδικό κρασί μόνο σε magnum;

Magnum: 10 σπουδαία ελληνικά κρασιά σε φιάλη 1,5 lt

Μοσχόπολις, Αιώρα Ερυθρό
Οσο τα άλλα ερυθρά magnum της κάβας σας παλαιώνουν -κάτι που μπορεί να πάρει χρόνο!- μπορείτε να απολαύσετε αυτό το blend Ξινόμαυρου, Μαυροτράγανου και Syrah από το οινοποιείο της οικογένειας Γερμάνη στο Μονοπήγαδο Θεσσαλονίκης. Ενα ερυθρό ελάχιστων παρεμβάσεων, που παλαιώνει σε κρητικά πιθάρια, αποκτώντας έτσι μια μαλακή, ντελικάτη γεύση, που χαρακτηρίζεται από αφθονία φρούτου και απουσία τανινών.

Magnum: 10 σπουδαία ελληνικά κρασιά σε φιάλη 1,5 lt

Μουσών Κτήμα, Μούχταρο
Αν και όχι ιδιαίτερα γνωστό, το Μούχταρο είναι μία από τις κορυφαίες ελληνικές ερυθρές ποικιλίες. Ευτυχώς η οικογένεια Ζαχαρία ήταν αυτή που όχι μόνο τη διέσωσε, αλλά μας έκανε να θαυμάσουμε το μεγαλείο της. Το κρασί από το οροπέδιο των Μουσών είναι… ποίημα, μιας και συνδυάζει “λευκό” άρωμα με πληθωρική, γευστική ευγένεια. Επιπρόσθετα οι μαλακές τανίνες του, επιτρέπουν άμεσο άνοιγμα ακόμα και σε magnum!

Magnum: 10 σπουδαία ελληνικά κρασιά σε φιάλη 1,5 lt

Αβαντίς Kτήμα, Syrah
Τα μετάλλια που έχει κατακτήσει το πλέον αγαπητό ελληνικό Syrah δεν χώραγαν πλέον στην ετικέτα και έτσι αντικαταστάθηκαν από ένα sticker για τα 30 χρόνια κυκλοφορίας του! Προερχόμενο από τον αμπελώνα στο Αφράτι Ευβοίας, παλαιώνει σε βαρέλια του περίφημου οίκου Barthomieu, αποκτώντας μια γλυκιά, σοκολατένια γεύση που αρέσει σε κάθε μα κάθε οινόφιλο. Τι καλύτερο δώρο επομένως από μια magnum φιάλη;

Magnum: 10 σπουδαία ελληνικά κρασιά σε φιάλη 1,5 lt

Στροφιλιά, Σπάνιες Γαίες “Γαλάρι”
Κάθε σπουδαίο κρασί ξεκινά στο αμπέλι και το Γαλάρι δεν θα μπορούσε να αποτελεί εξαίρεση. Το ομώνυμο plot βρίσκεται στην Αρχαία Νεμέα και είναι διαμορφωμένο με το επίπονο, ως προς την καλλιέργεια, αλλά υψηλό ως προς την ποιότητα σύστημα Lyra. Πλάι στο γλυκό φρούτο του Αγιωργίτικου, το blend φέρνει το βαρύ λουλούδι του Petit Verdot και την τρομακτική δομή του Tannat σε ένα σύνολο άγριο και ταυτόχρονα σαρκώδες.

Magnum: 10 σπουδαία ελληνικά κρασιά σε φιάλη 1,5 lt

Κατσαρού Κτήμα, Ερυθρό
Αν ψάχνετε μία φιάλη για να γιορτάσετε την ενηλικίωση του νεογέννητου παιδιού σας, τη μέρα που θα βγείτε στη σύνταξη ή την επέτειο των 20 χρόνων από τον γάμο σας που θα γίνει την άλλη εβδομάδα, καβατζώστε αυτό το icon blend Cabernet Sauvignon και Merlot! Ετσι κι αλλιώς το προερχόμενο από την ορεινή Κρανιά Ολύμπου ερυθρό εκπλήσσει με το δυναμικό παλαίωσής του, όμως το magnum μέγεθος θα προσθέσει καμιά 10χρόνια ακόμα!
Εισαγωγική φωτογραφία: Getty Images / Ideal Image