Αυτό το Cabernet Sauvignon που έχει το θράσος να προσφέρεται σε φιάλη Βουργουνδίας συγκαταλέγεται, δίχως την παραμικρή αμφιβολία, ανάμεσα στα πιο εμβληματικά κρασιά του κόσμου.

Κανένα 3ψήφιο νούμερο -έστω και αν είναι οριακά τριψήφιο- για μια φιάλη κρασιού δεν μπορεί να θεωρηθεί μικρό, ωστόσο η τιμή του Mas La Plana είναι μικρότερη ακόμα και από αυτή άδειων φιαλών άλλων μεγάλων κρασιών.
Ο “μαύρος θρύλος”, όπως αποκαλείται λόγω της μαύρης ετικέτας του, προέρχεται από τον ομώνυμο αμπελώνα των 290 στρεμμάτων που βρίσκεται στο Καταλανικό Penedes, την ιστορική αμπελουργική περιοχή δυτικά της Βαρκελώνης. Αν και σε μια περιοχή όπου καλλιεργεί ντόπιες ποικιλίες για 2700 χρόνια το να φυτέψεις ένα ξενόφερτο σταφύλι εθεωρείτο τουλάχιστον ιεροσυλία, ο μεγάλος οραματιστής Jean Leon Torres διέκρινε ότι αυτός ο τόπος με τα αμμοαργιλοπηλώδη εδάφη, το υψόμετρο των 225 μέτρων και την θαλασσινή επίδραση θα αποτελούσε ένα ιδανικό terroir για το Cabernet Sauvignon. Έτσι τα πρώτα αμπέλια φυτεύτηκαν το 1966 με την παρθενική κυκλοφορία να προέρχεται από την εσοδεία του 1970.

Mas La Plana: Η μεγαλύτερη ευκαιρία στον κόσμο των μεγάλων κρασιών

Τα 70’s ήταν η δεκαετία των μυθικών διαγωνισμών, όπου κρασιά από ποιοτικά ανερχόμενες οινοπαραγωγές χώρες καλούνταν να συμμετέχουν σε τυφλές δοκιμές έχοντας απέναντί τους τα μεγαθήρια των μυθικών αμπελώνων της Γαλλίας, κυρίως του Μπορντό και της Βουργουνδίας. Έτσι το 1979 το περίφημο γαλλικό περιοδικό Gault – Millau έβαλε πολλούς Cabernet Sauvignon μνηστήρες απέναντι στα καμάρια του Μπορντό, σε μια “Ολυμπιάδα κρασιού” που σαν νικητή είχε την μέχρι τότε ασήμαντη Ισπανία με το Mas La Plana!

Η διάκριση του Mas La Plana ως το κορυφαίο Cabernet Sauvignon του κόσμου όχι μόνο εκτόξευσε τις μετοχές της Ισπανίας θέτοντάς την ανάμεσα στις σπουδαίες χώρες για παραγωγή κορυφαίων κρασιών αλλά έκανε και το σχεδόν αιωνόβιο τότε οινοποιείο του Penedes -ιδρύθηκε το 1870- ξακουστό σε όλο τον κόσμο. Αν και όλα τα κρασιά που φέρουν το οικόσημο με τους 3 πύργους διακρίνονται για την αψεγάδιαστη ποιότητα και την εξαιρετική σχέση ποιότητας-τιμής, η συγκεκριμένη ετικέτα έχει μια ξεχωριστή θέση στην καρδιά των Torres, μιας και μέσα στο κτήμα των 40ha κατοικεί η ίδιος ο πατριάρχης Miguel Torres με μέλη της φαμίλιας του.

Mas La Plana: Η μεγαλύτερη ευκαιρία στον κόσμο των μεγάλων κρασιών
Mas La Plana Estate / Photo: @familiatorreswines/Instagram
Mas La Plana: Η μεγαλύτερη ευκαιρία στον κόσμο των μεγάλων κρασιών
Mas La Plana: Η μεγαλύτερη ευκαιρία στον κόσμο των μεγάλων κρασιών
Photo:@familiatorres1870/Instagram
Mas La Plana: Η μεγαλύτερη ευκαιρία στον κόσμο των μεγάλων κρασιών

Ο αμπελώνας είναι χωρισμένος σε 8 plot, κάθε ένα εκ των οποίων οινοποιείται ξεχωριστά σε μεγάλους ξύλινους κάδους πριν το κρασί ωριμάσει σε μικρά γαλλικά βαρέλια τα οποία κατά τα 2/3 είναι καινούργια. Αν και το Mas La Plana ακολουθεί τις παγκόσμιες τάσεις των μεγάλων κρασιών αλλά και την κλιματική αλλαγή σκαρφαλώνοντας από το 12,5% αλκοόλ των πρώτων χρόνων στο 14,5% του πρόσφατου 2018, καταφέρνει να διατηρεί μια τρομακτική στιλιστική συνέπεια γεγονός που είχα την ευκαιρία να διαπιστώσω σε μια πολύ πρόσφατη σπάνια κάθετη δοκιμή.
Φοβερά πυκνό στα αρώματα μαύρων φρούτων, σοκολάτας, κέδρου και δεντρολίβανου διαθέτει μια τρομακτική γευστική δύναμη που βασίζεται σε τόνους οξύτητας και τανινών. Μάλιστα αυτά τα στοιχεία το μπολιάζουν με ένα σχεδόν αμείωτο σφρίγος. Συνεπώς το να πιστεύετε ότι θα ξεχάσετε το Mas La Plana στο κελάρι σας και μετά από 10-15 χρόνια θα απολαύσετε το νέκταρ των Θεών είναι σαν να πιστεύετε ότι οι Καταλανοί θα κάτσουν κάποτε ήσυχοι στα αυγά τους. Ακόμα και το 1989 φαντάζει ακόμα ολοζώντανο στα 35 χρόνια του, ενώ εσοδείες όπως το 1996 και το 2000 φαίνεται ότι έχουν δεκαετίες -και όχι δεκαετία- ζωής μπροστά τους.

Παρόλη την μυθική διάστασή του αλλά και τις υψηλότατες βαθμολογίες που αυτό το Cabernet Sauvignon αποσπά από τους πλέον επιδραστικούς οινοκριτικούς του κόσμου, το Mas La Plana ούτε είναι ιδιαίτερα ακριβό ούτε εμφανίζεται συχνά σε δημοπρασίες. Φυσικά κάποιες σπάνιες 6λιτρες φιάλες έχουν πουληθεί από ξακουστούς οίκους έναντι 1.000€ περίπου, αλλά αν κανείς κάνει την αναγωγή αυτό το νούμερο δεν είναι κατά πολύ ακριβότερο από τα 100€ που κοστίζει περίπου μια φιάλη των 75cl. Καλά και κακά νέα επομένως, αφού από την μια δεν θα καταφέρετε να γίνετε πλούσιοι επενδύοντας σε μερικές κάσες Mas La Plana ενώ από την άλλη θα έχετε την μοναδική ίσως ευκαιρία να φέρετε στα ποτήρια σας ένα ύψιστο κρασί, έστω για μια φορά σαν δώρο στον εαυτό σας.

Mas La Plana: Η μεγαλύτερη ευκαιρία στον κόσμο των μεγάλων κρασιών

Και αν η “ταπεινή” τιμή του σας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι το Torres Mas La Plana δεν είναι ένα από τα μεγάλα κρασιά του κόσμου, απλά ανατρέξτε σε μερικούς οδηγούς ή βιβλία με τα Best 100. Εκεί, ανάμεσα στα Latour, τα Lafite και τα Romanee Conti αυτού του κόσμου θα διακρίνετε πάντα μα πάντα την μαύρη ετικέτα και την αιρετική -για Cabernet Sauvignon- κοντόχοντρη φιάλη του μυθικού Torres Mas La Plana…
www.torres.es, @familiatorreswines/Instagram

*Ο οίκος Torres εισάγεται από τη Genka και τα Cellier.