Το όνομα Napul’e στην Βάρη κρύβει στο εσωτερικό του ένα σπουδαίο ιταλικό εστιατόριο και την ιστορία του ιδιοκτήτη του Francesco Granata.
Ο Francesco Granata πριν γίνει Pizzaiolo ήταν γιατρός (αναισθησιολόγος) προτού μια στροφή της μοίρας αλλά και οι οικογενειακές του καταβολές του δώσουν το εισιτήριο εισόδου στον μαγικό κόσμο της ιταλικής γευστικής παράδοσης. Η ιατρική του ιδιότητα τον προίκισε με την εμμονή στη λεπτομέρεια, την ακρίβεια και τη σχολαστικότητα. Η αγάπη του στη γνώση δίχως τέλος, και η εμμονή στην λεπτομέρεια για χάριν της αυθεντικής Ναπολιτάνικης πίτσας του έδωσαν τον τίτλο ενός από τους 100 καλυτέρους pizzaiolo του κόσμου από τον ιταλικό θεσμό των 100 Best Pizza Awards για το 2025. Εκεί οπού η θέση Νο 61 ήρθε με μια πίτσα με κρέμα κάστανο στη βάση, βούτυρο από μανιτάρια πορτσίνι, καπνιστή μοτσαρέλα και πούδρα κακάο στην κορυφή.
Με οδηγό το συναίσθημα
Στο Napul’e ανάμεσα σε 8 διαφορετικά είδη αυθεντικής Ναπολιτάνικης πίτσας με κυρίαρχο χαρακτηριστικό την επιδραστική ξεροψημένη και καψαλισμένη ζύμη που βγαίνει από τον παραδοσιακό ξυλόφουρνο με πυρότουβλα -φτιάχτηκε ειδικά για το εστιατόριο από Ιταλούς τεχνίτες- αυτό το τόσο γοητευτικό cornicione, το στεφάνι της, πάντα θα βρίσκω τον απαραίτητο χρόνο για να δοκιμάζω ξανά και ξανά την Pizza Marinara. Σάλτσα από ντομάτες, δαμασκηνά San Marzano, Pomodoro Vesuvius confit, κάπαρη από την Παντελερία, ελιές κάλαμων και ρίγανη από την Ήπειρο.
Ο ίδιος κατάγεται από μια παραδοσιακή οικογένεια στην Νάπολη με μπαμπά κρεοπώλη και μαμά φουρνάρισσα. Λάτρευε τα οικογενειακά κυριακάτικα φαγητά και με αυτό το συναίσθημα για οδηγό δημιούργησε το δικό του εστιατόριο.
Μια αληθινή εμπειρία οικογενειακού Ναπολιτάνικου τραπεζιού
Εδώ, όσες φορές και αν έχω χαθεί αναμεσά σε χαρούμενες πολυμελείς οικογένειες αλλά και νεαρά ζευγάρια και παρέες καλοφαγάδων που απολαμβάνουν το φαγητό τους, ανακαλύπτω πάντα με ενθουσιασμό την ουσιαστική σημασία ενός τραπεζιού. Τον διαχρονικό κοινωνικό του ρόλο. Την ουσία που πρέπει να εκπέμπουν όλα τα εστιατορικά τραπέζια. Το φαγητό να στέκεται κυρίαρχο ως μέσο επικοινωνίας και ανταλλαγής συναισθημάτων. Ένα πολυδύναμο μέσο κοινωνικής ενσωμάτωσης και σύσφιξης δεσμών μακριά από τα φωτά της ναρκισσιστικής προβολής του εγώ μας μέσω ενός κινητού τηλεφώνου. Εδώ όπου η αληθινή νοστιμιά συμπορεύεται με την χαρά του μοιράσματος και την ουσιαστική ανθρώπινη επικοινωνία.
Kαι τι χαρά να έρχεται μπροστά σου ένα Vitello Tonato από Fasona Piemontese, την αγελαδινή ράτσα του Piemonte. Την ναυαρχίδα του ιταλικού κρέατος. Τρυφερό και λιπαρό συνάμα, ευγενικά μαγειρεμένο με πλούσια σάλτσα τόνου και καπαρόμηλα άγγιξε με την παρουσία του κάθε υπνωτισμένο γευστικό μας κάλυκα.
Candelle ala Genovese
Στο Napul’e δεν θα συναντήσετε μαγειρικούς νεωτερισμούς που απομακρύνουν την κουζίνα από την αρμονική της σχέση με την Ιταλική και δει την Ναπολιτάνική γευστική παράδοση. Όλα περιστρέφονται γύρω από τις ίδιες κλασικές συνταγές με την ίδια μαγειρική προσήλωση και αγάπη, με την ίδια προσέγγιση στην αρτιότητα των υλικών, με την ίδια αυθεντικότητα και νοστιμιά. Πυλώνας αυτής της παράδοσης είναι και ένα φαγητό που προετοιμάζεται αργά δυο ημέρες πριν, για να είναι έτοιμο στο Κυριακάτικο τραπέζι. Τα Candelle alla Genovese. Το Genovese είναι μια σάλτσα βραστού βοδινού που συνήθως παρασκευάζεται λευκό, χωρίς ντομάτα με άφθονη ποσότητα κρεμμυδιών να χαρίζουν την απαραίτητη υγρασία για ένα μακρύ μαγείρεμα.
Ο ντομάτες μπαίνουν έπειτα λίγο πριν το τέλος του χρόνου μαγειρέματος. Το Candelle αυτό το παχύ, σωληνωτό ζυμαρικό θεωρείται το τέλειο ταίρι για αυτή την κρεμώδη και χορταστική σάλτσα κρέατος και όχι άδικα. O Francesco προσθέτει κόκκινο κρασί από την Καμπανιά (Taurasi) και αυτό το πικάντικο παλαιωμένο Pecorino Romano σε ένα πιάτο πραγματικό βάλσαμο από τα πιο χαρακτηριστικά της Ναπολιτάνικης παράδοσης. Φυσικά από το τραπέζι δεν θα μπορούσε να λείπει η καρμπονάρα. Γεμάτη φίνα κιτρινωπή κρέμα, την απαραίτητη αλμύρα από το πεκορίνο μαζί με το ξεροψημένο guanciale, λειτουργεί διαχρονικά ως σημαιοφόρος της ιταλικής παράδοσης αλλά και αιχμή του δόρατος για το εν λόγω εστιατόριο.
Tiramisu και φύγαμε: Φίνο, ανάλαφρο, γεμάτο από νότες καφέ σερβίρεται σε δυο εκδοχές. Κλασικό αλλά και μια παραλλαγή με τσουρέκι αντί για biscotti savoiardi στην βάση, έκλεισε ευδαιμονικά ένα ταξίδι αρκετών χιλιομέτρων από το κέντρο της Αθήνας στην Βάρη.
*Napul’e , Bασ. Κωνσταντίνου 43, Βάρη, 6970 869124