Οταν πριν από 30 ακριβώς χρόνια ο οινογράφος Louis Havaux ξεκινούσε την προσπάθεια διεξαγωγής ενός διαγωνισμού κρασιού, σίγουρα δεν περίμενε ότι το Concours Mondial de Bruxelles του θα εξελισσόταν σε μια πραγματική οινική Ολυμπιάδα.

Είναι αλήθεια ότι το CMB είναι σε όλα τα επίπεδα ξεχωριστό αρχής γενομένης από το μέγεθός του, αφού με περισσότερα από 10.000 κρασιά να περνούν από το ετήσιο κόσκινό του θεωρείται ο μεγαλύτερος οινικός διαγωνισμός του κόσμου. Βέβαια αυτή η τεράστια επιτυχία δεν χτίστηκε από την μια μέρα στην άλλη, ενώ σίγουρα οφείλει τα μέγιστα και στο μοναδικό (για το είδος) μείγμα των κριτών του.

Ο αρθρογράφος οίνου του newmoney κριτής στην “Ολυμπιάδα” του κρασιού – Αυτό είναι το ελληνικό κρασί που βραβεύτηκε
O φετινός διαγωνισμός φιλοξενήθηκε στο Porec της Δυτικής Κροατίας.

Ισως αρκεί κανείς να αναφέρει ότι φέτος αυτοί ξεπέρασαν τους 320(!), εκπροσωπώντας 50 διαφορετικές χώρες, αλλά και τα γούστα ανθρώπων από την Ουρουγουάη έως την Κίνα και από την Ινδία έως τον Καναδά! Ομως ακόμα πιο σημαντική από την προέλευση είναι η σύνθεση της κριτικής επιτροπής, μιας και -σε αντίθεση με άλλους διαγωνισμούς όπου και κυριαρχούν- εδώ οι οινολόγοι καταλαμβάνουν μόνο το 18% των θέσεων, παραδίδοντας τα ηνία της αξιολόγησης σε κριτικούς κρασιού, εμπόρους και οινοχόους. Ενα μείγμα με οινική ματιά αδιαμφισβήτητα εγγύτερη σε αυτή των οινόφιλων, που διασφαλίζει ότι κάθε κρασί που θα διακριθεί θα αποτελεί και μια εξόχως απολαυστική επιλογή για τη συντριπτική πλειοψηφία των καταναλωτών.

Αν νομίζετε ότι τα παραπάνω καθιστούν τη διάκριση “ευκολάκι” γελιέστε, αφού το CMB είναι από τους πλέον αυστηρούς διαγωνισμούς του κόσμου, βραβεύοντας με ασημένιο, χρυσό ή μεγάλο χρυσό -ανάλογα με τη βαθμολογία- μόλις το 25-28% των συνολικών δειγμάτων! Νούμερο που φαντάζει τεράστιο σε κάποιον που έχει στο μυαλό του ένα αθλητικό γεγονός και πιστεύει ότι μετάλλια δίνονται μόνο στους 3 πρώτους. Αλλά το οποίο στην πραγματικότητα είναι πολύ μικρό αν αναλογιστεί ότι σε διαγωνισμούς όπως αυτόν της Θεσσαλονίκης βραβεύονται σχεδόν όλα τα κρασιά που παίρνουν μέρος, ενώ ο μέσος όρος παγκοσμίως ίσως και να ξεπερνά το 50%! Ειδικά η ύψιστη διάκριση Grand Gold αντιπροσωπεύει λιγότερο από το 1% των συμμετοχών, οι οποίες μάλιστα προέρχονται από 65 διαφορετικές χώρες. Ναι, το νούμερο υπολείπεται αρκετά αυτό των χωρών που απαρτίζουν τα Ηνωμένα Εθνη, όμως περιλαμβάνει κάθε πιθανή και απίθανη οινοπαραγωγό χώρα και ποικιλία, προσφέροντας ένα ανεξάντλητο καλειδοσκόπιο αρωμάτων και γεύσεων.

Ο αρθρογράφος οίνου του newmoney κριτής στην “Ολυμπιάδα” του κρασιού – Αυτό είναι το ελληνικό κρασί που βραβεύτηκε

Φυσικά και η χώρα μας δεν θα μπορούσε να λείπει από τη γιορτή, με την Ελλάδα να αποσπά στο τέλος 50 μετάλλια, μεταξύ των οποίων και ένα Grand Gold για το Αβαντίς Collection Syrah 2020.
Κερασάκι στη μοναδική τούρτα του CMB είναι η διοργάνωση κάθε νέας “έκδοσής” του από μια διαφορετική οινοπαραγωγική περιοχή, γεγονός που επιτρέπει στους κριτές να γνωρίσουν (και να επικοινωνήσουν) εντυπωσιακούς αμπελώνες, ιδιαίτερες γεύσεις αλλά και διάσημους τουριστικούς προορισμούς.

Εχοντας περάσει από μέρη όπως το Μπορντό, το Τσέχικο Brno, το Λουξεμβούργο και το Πεκίνο, ο φετινός διαγωνισμός φιλοξενήθηκε στο Porec της δυτικής Κροατίας. Ετσι όλοι οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να περιηγηθούν –αφού φυσικά ολοκλήρωναν τις σκληρές πρωινές δοκιμές της κάθε ημέρας!- στους αμπελώνες της Istria, να δοκιμάσουν τη λευκή Malvasia Istriana, το ερυθρό Teran και τις άλλες γηγενείς και διεθνείς ποικιλίες που καλλιεργούνται εκεί, αλλά και να ξεναγηθούν στο εθνικό πάρκο του Brijuni, το επί 30 χρόνια θέρετρο του μυθικού στρατάρχη Τίτο!

Ο αρθρογράφος οίνου του newmoney κριτής στην “Ολυμπιάδα” του κρασιού – Αυτό είναι το ελληνικό κρασί που βραβεύτηκε
Ο αρθρογράφος οίνου του newmoney κριτής στην “Ολυμπιάδα” του κρασιού – Αυτό είναι το ελληνικό κρασί που βραβεύτηκε
Ο αρθρογράφος οίνου του newmoney κριτής στην “Ολυμπιάδα” του κρασιού – Αυτό είναι το ελληνικό κρασί που βραβεύτηκε

Ο υπογράφων είχε την τιμή να συμμετάσχει για 7η χρονιά ως κριτής σε μια διοργάνωση που ήταν ίσως η κορυφαία όλων, συνεπικουρούμενη από τα καταπράσινα παραθαλάσσια τοπία της …ευρωπαϊκότατης Κροατίας, αλλά και το εξαιρετικό φαγητό. Βέβαια αυτό που άνοιξε ακόμα περισσότερο την όρεξη είναι η αναγγελία του επόμενου αναδόχου, που είναι το μακρινό και εξωτικό Guanajato και η πρωτεύουσά του Leon στην καρδιά του Μεξικού! Αναγγελία που συνοδεύτηκε από μια ανάλογη τελετή παράδοσης-παραλαβής, αλλά και από τους Μεξικάνους μουσικούς να προκαλούν ήδη “με το καλημέρα” ντελίριο ενθουσιασμού!

Μια πραγματική Ολυμπιάδα παρά ένας διαγωνισμός κρασιού είναι συνεπώς το Concours Mondial de Bruxelles, έστω κι αν λαμβάνει χώρα κάθε χρονιά και όχι κάθε τετραετία. Και ως τέτοια πρέπει να κάνει περήφανο κάθε συμμετέχοντα στη γιορτή, ανεξαρτήτως του αν αυτός είναι οργανωτής, κριτής ή παραγωγός. Για τα κρασιά όμως δυστυχώς ισχύει το “only the best survived…and awarded”!
Εισαγωγική φωτογραφία: Getty Images / Ideal Image