Το Napul’è είναι μια αυθεντική εμπειρία ιταλικής κουζίνας στο φινετσάτο Aeolis Tinos Suites με φόντο το απέραντο γαλάζιο.

Το περίφημο εστιατόριο της Μάγκυ Ταμπακάκη και του Francesco Granata το πρωτογνωρίσαμε στα νότια προάστια της Αττικής πριν από τέσσερα χρόνια. Με τη φήμη του στην πρωτεύουσα να αυξάνεται συνεχώς, το Napul’è έβαλε πλώρη για τις Κυκλάδες τη φετινή άνοιξη, ρίχνοντας άγκυρα στην Τήνο. Για σπίτι του στο Νησί του Αιόλου επέλεξε το κομψό ξενοδοχείο Aeolis Tinos Suites στο ορεινό χωριό Τριαντάρο.
«Η ομορφιά και ο πλούτος του νησιού σε πρώτες ύλες μας κέρδισε με την πρώτη επίσκεψη. Η γευστική κουλτούρα της Τήνου αγκαλιάζεται πολύ εύκολα με την ιταλική. Η αγάπη μας για το νησί σε συνδυασμό με την καλή σχέση που αναπτύξαμε με την οικογένεια Παράσχου και ιδιαίτερα με τον Νίκο Παράσχο που είναι υπεύθυνος του εστιατορίου, καθώς και η κοινή μας φιλοσοφία για την ποιότητα και την εμπειρία που πρέπει να προσφέρει ένα εστιατόριο ήταν παράγοντες που έπαιξαν καταλυτικό ρόλο στην απόφασή μας να ανοίξουμε το Napul’è Tinos», μου λέει η Μάγκυ.

To κορυφαίο ιταλικό εστιατόριο της Αθήνας άνοιξε στην Τήνο – Δοκιμάζουμε πρώτοι το εντυπωσιακό μενού
To κορυφαίο ιταλικό εστιατόριο της Αθήνας άνοιξε στην Τήνο – Δοκιμάζουμε πρώτοι το εντυπωσιακό μενού
To κορυφαίο ιταλικό εστιατόριο της Αθήνας άνοιξε στην Τήνο – Δοκιμάζουμε πρώτοι το εντυπωσιακό μενού
Ο Francesco Granata
To κορυφαίο ιταλικό εστιατόριο της Αθήνας άνοιξε στην Τήνο – Δοκιμάζουμε πρώτοι το εντυπωσιακό μενού
Ο Νίκος Παράσχος

Κυριαρχία πέτρας και κυκλαδίτικων στοιχείων στην αρχιτεκτονική, elegant διακόσμηση με ρουστίκ χαρακτηριστικά και όμορφη πισίνα συνθέτουν ένα χαλαρό σκηνικό ενώ δέος προκαλεί η πανοραμική θέα στο τοπίο του νησιού, το Αιγαίο και τις δαντελωτές ακτές της Δήλου και της Μυκόνου. Το εστιατόριο είναι χτισμένο σε δύο επίπεδα, στο πρώτο θέση έχουν πάρει η φωτεινή σάλα και τα τραπέζια δίπλα από την πισίνα ενώ στο δεύτερο έπιασε πρόσφατα πόστο ο ξυλόφουρνος, συνοδευόμενος από λιγοστά σκαμπό μπροστά στο πάσο και τραπέζια στο ανοιχτό πάτιο.

«Ο ξυλόφουρνος είναι δημιουργία του Ernesto Agliarulo, ειδήμονα στην κατασκευή φούρνων. Εφερε από την Ιταλία όλα τα υλικά και τον έχτισε με βάση τις απαιτήσεις μου», μου λέει ο Francesco. Οσοι τον ξέρουν καλά, γνωρίζουν ότι η λίστα των απαιτήσεών του δεν ήταν μικρή. Η αγάπη του για την ποιότητα και τις αυθεντικές γεύσεις της γενέτειράς του τον κάνουν να δίνει έμφαση στις λεπτομέρειες. Ενάντια στους νόμους της φυσικής, έλξη ομώνυμων αποτελεί η ένωση «Μάγκυ-Francesco» αφού ο ένας είναι tale e quale με τον άλλο. Ετσι η Μάγκυ δεν αφιέρωσε λιγότερες ώρες στην προετοιμασία της κουζίνας. Μέρος του ανανεωμένου εξοπλισμού αποτελεί και ο μονόλιθος. Χαρίζει χρώμα στον εξωτερικό χώρο όπου έχει στηθεί και εξαίσιες καπνιστές γευστικές νότες σε ψητά κρέατα και ψάρια.

To κορυφαίο ιταλικό εστιατόριο της Αθήνας άνοιξε στην Τήνο – Δοκιμάζουμε πρώτοι το εντυπωσιακό μενού
H επική καρμπονάρα της Μάγκυ

Γεύσεις και υφές
Το Napul’è Tinos άνοιξε τις πόρτες του στις 26 Μαΐου. Στο μενού, την εμφάνισή τους κάνουν κλασικά πιάτα που αγαπήσαμε στο Napul’è της πρωτεύουσας. Ανάμεσά τους βρίσκεται και η επική καρμπονάρα της Μάγκυ με πλούσια σάλτσα αυγού και τραγανό guanciale, το vitello tonato με λεπτοκομμένες φέτες από μοσχαρίσιο καρπάτσιο Fassona, γνωστό για την κομψή και βουτυράτη γεύση του, «μαγιονέζα» αρωματισμένη με τόνο και κάπαρη καθώς και το αριστουργηματικό arancino al tartufo με βελούδινη κρέμα παρμεζάνας 24μήνης ωρίμανσης και φρέσκια καλοκαιρινή τρούφα.

To κορυφαίο ιταλικό εστιατόριο της Αθήνας άνοιξε στην Τήνο – Δοκιμάζουμε πρώτοι το εντυπωσιακό μενού
Tαρτάρ γαρίδας / τουρσί Τηνιακής αγκινάρας
To κορυφαίο ιταλικό εστιατόριο της Αθήνας άνοιξε στην Τήνο – Δοκιμάζουμε πρώτοι το εντυπωσιακό μενού
Νιόκι με κρέμα καρίκι
To κορυφαίο ιταλικό εστιατόριο της Αθήνας άνοιξε στην Τήνο – Δοκιμάζουμε πρώτοι το εντυπωσιακό μενού
Παπαρδέλες με ραγού κατσίκας
To κορυφαίο ιταλικό εστιατόριο της Αθήνας άνοιξε στην Τήνο – Δοκιμάζουμε πρώτοι το εντυπωσιακό μενού
Μελιτζάνα με τυρί πέτρωμα
To κορυφαίο ιταλικό εστιατόριο της Αθήνας άνοιξε στην Τήνο – Δοκιμάζουμε πρώτοι το εντυπωσιακό μενού
Pesto φυστίκι

Στα κλασικά πιάτα έχουν προστεθεί και νέες δημιουργίες, βασισμένες σε υλικά του νησιού. «Ξέρεις πόσο αγαπώ την αγκινάρα. Η εποχή της τηνιακής αγκινάρας είναι την άνοιξη, οπότε αποφάσισα να την κάνω τουρσί, ακολουθώντας παραδοσιακές ιταλικές συνταγές, για να την απολαύσουμε όλο το καλοκαίρι», μου λέει χαμογελώντας η Μάγκυ. Πραγματικά, το λεπτοκομμένο ταρτάρ γαρίδας με βουβαλίσια μπουράτα και τουρσί αγκινάρας δεν είναι τίποτε λιγότερο από απόλυτη απόλαυση – δροσερές, βουτυράτες και ελαφρώς όξινες γεύσεις ενώνονται με φινετσάτα αρώματα που συνδυάζουν άγρια μέντα και δυόσμο.
Ωδή στα υλικά του νησιού και τον έντεχνο συνδυασμό γεύσεων και υφών αποτελούν και τα Gnocchi di Tinos με κρέμα από τηνιακό καρίκι, πετιμέζι Τήνου και καβουρδισμένα φουντούκια, οι παπαρδέλες με ραγού από τηνιακό κατσίκι, φρέσκια καλοκαιρινή τρούφα και λευκή σάλτσα καθώς και η σικελιάνικη caponata di melanzane με τηγανιτή μελιτζάνα, καραμελωμένα κρεμμύδια, κουκουνάρι, βασιλικό και πέτρωμα Τήνου.
Σε συνεργασία με μικρούς ντόπιους παραγωγούς η Μάγκυ ετοιμάζει και μια σειρά από μαρμελάδες, ανάμεσά τους λεμόνι, πορτοκάλι, βερίκοκο και σύκο, που θα σερβίρει με cold cuts. Την εμφάνισή τους κάνουν και πιάτα εκτός καταλόγου, που, κατά την προσφιλή συνήθεια της σεφ, ακολουθούν την εποχή και την έμπνευσή της, όπως η κοτολέτα και το ανεπανάληπτο ριζότο αστακού alla Milanese. «Η Μάγκυ έχει απύθμενο ταλέντο. Δημιουργεί πιάτα που δύσκολα ξεχνιούνται», μου λέει ο Νίκος Παράσχος, και πιστεύω ότι ελάχιστοι είναι εκείνοι που θα διαφωνήσουν μαζί του.

To κορυφαίο ιταλικό εστιατόριο της Αθήνας άνοιξε στην Τήνο – Δοκιμάζουμε πρώτοι το εντυπωσιακό μενού
Ο Francesco με τον γιό του Romeo

Από το μενού δε λείπουν, φυσικά, και οι ανεπανάληπτες πίτσες του Francesco. Δίπλα του, στο εγχείρημα της Τήνου, στέκεται ο γιός του Romeo, βιρτουόζος Ναπολιτάνος pizzaiolo. Πατέρας και γιος ένωσαν τις δυνάμεις τους και κατέπληξαν όλους όσοι βρέθηκαν στα εγκαίνια του Napul’e Tinos.
Προσωπική μου αγαπημένη παραμένει η Claudio, μια φινετσάτη έκρηξη πικάντικων, όξινων και γλυκών γεύσεων με σάλτσα San Marzano, βουβαλίσια mozzarella, ντοματίνια Piennolo κονφί από το Βεζούβιο, φρέσκο βασιλικό, ελιές και μπούκοβο Καλαβρίας. Αναμφίβολα εξαιρετικές είναι και η Stracciata με βουβαλίσια μοτσαρέλα, χειροποίητη πικάντικη πανσέτα, μους από Burrata di Bufala και σχοινόπρασο καθώς και η O Fuoco με βουβαλίσια μοτσαρέλα Casertana, καπνιστή μοτσαρέλα, πικάντικο σαλάμι Καλαβρίας, nduja και φρέσκο βασιλικό.
Λάτρης του φιστικιού, σε υψηλή θέση στις προτιμήσεις μου βρίσκεται και η Pistacchiosa, ένα εκπληκτικό πάντρεμα ιταλικών τυριών με μορταδέλα di Bologna, πέστο φυστίκι και καβουρδισμένα φιστίκια.

To κορυφαίο ιταλικό εστιατόριο της Αθήνας άνοιξε στην Τήνο – Δοκιμάζουμε πρώτοι το εντυπωσιακό μενού
Strachiata
To κορυφαίο ιταλικό εστιατόριο της Αθήνας άνοιξε στην Τήνο – Δοκιμάζουμε πρώτοι το εντυπωσιακό μενού
O Fuoco
To κορυφαίο ιταλικό εστιατόριο της Αθήνας άνοιξε στην Τήνο – Δοκιμάζουμε πρώτοι το εντυπωσιακό μενού
Pistachiosa

Η μαεστρία του Francesco δεν έγκειται μόνο στο συνδυασμό γεύσεων αλλά και στη μοναδική σε νοστιμιά και ευκολία στην πέψη ζύμη του, την οποία συνεχίζει να εξελίσσει. Για τη δημιουργία της, χρησιμοποιεί πέντε διαφορετικά ιταλικά άλευρα και δίνει έμφαση στη ζύμωση, την ωρίμανση, τη θερμοκρασία και τη σωστή δοσολογία συστατικών. «Θέλω να αναδείξω την αυθεντική Ναπολιτάνικη πίτσα. Από τη σημασία των ποιοτικών και νόστιμων υλικών και την σπουδαιότητα της αέρινης, ευκολόπεπτης ζύμης μέχρι τον τρόπο που πρέπει κάποιος να τη τρώει – πιάνοντας το κάθε κομμάτι με το χέρι και διπλώνοντάς το στα δύο», μου λέει ο Francesco.

To κορυφαίο ιταλικό εστιατόριο της Αθήνας άνοιξε στην Τήνο – Δοκιμάζουμε πρώτοι το εντυπωσιακό μενού
Τιραμισού

Στα επιδόρπια το παρόν δίνει το μοναδικό a la minute τιραμισού με αφράτα σαβαγιάρ, αέρινη κρέμα μασκαρπόνε και εξαιρετικά αρώματα καφέ και λικέρ. Αν και είμαι ορκισμένη οπαδός του, οφείλω να ομολογήσω ότι τόσο το semifreddo caprese al cioccolato, ένα είδος σοκολατένιου κέικ χωρίς γλουτένη με κρεμέ σοκολάτας και παγωτό φρούτων του δάσους, όσο και η πανακότα με πικραμύγδαλο και κομποτέ ροδάκινο είναι καταπληκτικά.

To κορυφαίο ιταλικό εστιατόριο της Αθήνας άνοιξε στην Τήνο – Δοκιμάζουμε πρώτοι το εντυπωσιακό μενού
To κορυφαίο ιταλικό εστιατόριο της Αθήνας άνοιξε στην Τήνο – Δοκιμάζουμε πρώτοι το εντυπωσιακό μενού

Οι επισκέπτες του Napul’e Tinos έχουν τη δυνατότητα να συνοδεύσουν το γεύμα τους με μερικές από τις καλύτερες ετικέτες της Ιταλίας, ανάμεσά τους και φιάλες Conterno, Masseto, Sassicaia, Ornellaia, και Rinaldi. Στη λίστα κρασιών εμφανίζονται και εκλεκτές επιλογές από τα αμπέλια της Τήνου αλλά και της υπόλοιπης Ελλάδας.

Το εστιατόριο προσφέρει και all-day μενού, που σερβίρεται δίπλα από την πισίνα αλλά και στα δωμάτια, με πιάτα όπου κυριαρχούν οι φρέσκιες γεύσεις όπως η panzanella με βουβαλίσια buratta, αρωματικά ντοματίνια και βασιλικό, η πράσινη σαλάτα με λιαστή ντομάτα, γραβιέρα Τήνου και τηνιακή κάπαρη η χειροποίητη μπρουσκέτα με προσούτο, ρόκα και φλέικς παρμεζάνας και το εκπληκτικό μπέργκερ ala Italiana με μοσχαρίσιο κιμά από κρέας Fassona, μοτσαρέλα, μαγιονέζα βασιλικού και ιταλικό αέρινο brioche.
Οι γεύσεις που δοκιμάσαμε στα εγκαίνια του περίφημου εστιατορίου δεν αφήνουν καμία αμφιβολία για την επιτυχία που θα γνωρίσει και στις Κυκλάδες. Αθήνα και Τήνος μπορούν περήφανα να στρέψουν το βλέμμα προς τη γειτονική μας Ιταλία και να καυχηθούν ότι το καλύτερο εστιατόριο παραδοσιακών ιταλικών γεύσεων βρίσκεται πλέον στα χωρικά ύδατα της Ελλάδας.

Διεύθυνση: Hotel Aeolis Tinos Suites, Τριαντάρο, Τήνος
Τηλέφωνο: + 30 22830 41706

Φωτογραφίες : Αννα Τασιούλα