Μια μοναδική εμπειρία όπου το ψάρεμα, τα φιόρδ και η γαστρονομία συναντούν τον αρκτικό χειμώνα.
Ένα από τα πιο διάσημα «σπορ» της βόρειας Νορβηγίας δεν έχει καμία σχέση με το χιόνι ή με το παγωμένο έδαφος, αλλά με τη θάλασσα. Το King crab safari, η εμπειρία που έχει γίνει μικρός μύθος στον αρκτικό κύκλο, δεν είναι τουριστικό τρικ, αλλά μια πραγματική εμπειρία. Ο ταξιδιώτης που παίζει το ρόλο του κυνηγού των βασιλικών καβουριών βγαίνει για λίγο από τον ρόλο του θεατή και γίνεται μέρος της καθημερινότητας των ντόπιων κατοίκων.
Το σκηνικό στήνεται συνήθως στον μικρό οικισμό Kirkenes, έναν από τα βορειότερα κατοικημένα σημεία της υφηλίου, αλλά και στο Tromsø, την πιο ζωντανή πόλη του βορρά. Εκεί αναχωρούν καθημερινά ταχύπλοα RIB ή και πιο παραδοσιακές ξύλινες βάρκες, ανάλογα με το ύφος του ταξιδιού. Το πρώτο υπόσχεται λίγο περισσότερο άνεμο στο πρόσωπο, το δεύτερο μια πιο αργή, πιο «φωτογραφική» εικόνα του φιόρδ. Όποια κι αν είναι η επιλογή, οι ταξιδιώτες φορούν μια παχιά στολή επιβίωσης, για να αντέξουν το κρύο και τον αέρα.
Μια τελετουργική διαδικασία
Το πλήρωμα ρίχνει την παγίδα, ή την ανασύρει, αν έχει τοποθετηθεί νωρίτερα. Όλοι μαζεύονται γύρω από το σημείο, περιμένοντας αυτό το πρώτο κούνημα που λέει πως κάτι μεγάλο βρίσκεται από κάτω. Δεν υπάρχει αγωνία, γιατί σχεδόν πάντα το αποτέλεσμα είναι θετικό. Το ερώτημα είναι το «πόσο μεγάλο». Τα βασιλικά καβούρια ειδικά στη Νορβηγία είναι το μεγαλύτερο είδος καρκινοειδών που κυκλοφορεί στις θάλασσες του πλανήτη.
Το αξιοσημείωτο είναι πως το βασιλικό καβούρι δεν υπήρχε πάντοτε εκεί. Έφτασε από την πλευρά της Καμτσάτκα, την ρωσική χερσόνησο της Άπω Ανατολής, τη δεκαετία του ’60 και απλώθηκε σιωπηρά στη θάλασσα του Μπάρεντς, αλλάζοντας τον χάρτη της τοπικής αλιείας. Σήμερα θεωρείται παράλληλα και «ξένος επισκέπτης», αλλά και διατροφικός θησαυρός, ένας παράξενος συνδυασμός που πολλοί ξεναγοί απολαμβάνουν να αφηγούνται στους ταξιδιώτες μόλις η βάρκα ηρεμήσει στο κύμα. Αυτή η «μετανάστευση», παρ’ ότι είναι τεχνητή, λογίζεται ως μία από τις πιο πετυχημένες ανθρώπινες παρεμβάσεις στο φυσικό περιβάλλον και το θαλάσσιο οικοσύστημα.
Το σαφάρι, φυσικά, δεν σταματά στο ψάρεμα. Η δεύτερη πράξη εξελίσσεται στη στεριά: σε μια ξύλινη καλύβα, ένα ψαρολίμανο ή ένα rorbu -ένα από τα παραδοσιακά νορβηγικά σπίτια των ψαράδων. Εκεί το καβούρι μαγειρεύεται σχεδόν τελετουργικά, στον ατμό, με ελάχιστη παρέμβαση, γιατί η σάρκα του έχει ήδη όλη τη γεύση που χρειάζεται. Οι ταξιδιώτες συνήθως κάθονται γύρω από μεγάλα τραπέζια, ενώ αχνιστά μπολ εμφανίζονται στη σειρά. Με την πρώτη μπουκιά όλοι συνειδητοποιούν ότι το κρύο και η ταλαιπωρία άξιζε 100%.
Το κόστος για αυτή την αρκτική τελετουργία
Οι περισσότερες εκδρομές κυμαίνονται περίπου στις 2.000–2.800 νορβηγικές κορώνες ανά άτομο (δηλαδή 170-240 ευρώ) για δύο με τρεις ώρες. Τιμή που αντιστοιχεί στο είδος της εμπειρίας: ταξίδι με σκάφος, ειδικός εξοπλισμός, αλιευτική επίδειξη και πλήρες γεύμα. Υπάρχουν και μεγαλύτερα πακέτα, που μπορεί να περιλαμβάνουν snowmobile, μεταφορά από μακρινές περιοχές ή διαμονή στο διάσημο Snowhotel του Kirkenes. Αυτά φτάνουν πολύ ψηλότερα, όμως απευθύνονται περισσότερο σε ταξιδιώτες που θέλουν να το ζήσουν ως ολόκληρη αρκτική εμπειρία, όχι μόνο ως δραστηριότητα. Στο κομμάτι της εμπειρίας, όμως, εκείνο που μένει δεν είναι ούτε η τιμή ούτε η μάρκα της στολής που φοράει ο καθένας. Οι ταξιδιώτες περιγράφουν την εμπειρία ως αναπάντεχα «ζεστή», ανεξάρτητα από το βαρύ κρύο. Οι άνθρωποι του βορρά που έχουν αναλάβει αυτό το περίεργο ψάρεμα έχουν τον τρόπο τους να κάνουν όλους να νιώθουν ευπρόσδεκτοι.
Είναι επίσης μια δραστηριότητα που μπορεί να κάνει ο καθένας. Δεν χρειάζεται φυσική αντοχή, ούτε ειδικές γνώσεις. Θέλει περισσότερο διάθεση για περιπέτεια και την προθυμία να αφήσει κάποιος για λίγο την άνεση του ξενοδοχείου. Οι ξεναγοί εξηγούν τα πάντα βήμα προς βήμα, οι βάρκες είναι σταθερές και ζεστές στο εσωτερικό τους, κι αν ο καιρός γίνει δύσκολος, η εκδρομή απλώς αναπροσαρμόζεται. Ως ναυτικός λαός, οι Νορβηγοί δεν αψηφούν ποτέ τη θάλασσα.
Αν υπάρχει κάτι που αξίζει να θυμάται κανείς ως «μικρή συμβουλή», είναι τα βασικά: ζεστό ντύσιμο, σωστή προετοιμασία και γρήγορο «κλείσιμο» της θέσης, διότι τα εισιτήρια εξαφανίζονται ειδικά στην καρδιά του χειμώνα. Επίσης, μια αδιάβροχη θήκη για το κινητό, γιατί η πρώτη φωτογραφία με το τεράστιο καβούρι να ανεβαίνει από το νερό δύσκολα επαναλαμβάνεται.
Το King Crab Safari δεν είναι από εκείνες τις εμπειρίες που στέκονται απλώς στη φωτογραφία, αλλά και μια υπενθύμιση ότι η περιπέτεια περιμένει παντού και η λέξη «σαφάρι» δεν πρέπει να συνδέεται μόνο με ζούγκλες και άγρια θηρία.
Εξωτερική φωτογραφία: Getty Images / Ideal Image