Το νέο εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης έχει ομολογουμένως απεριόριστες κειμενικές δυνατότητες. Πόσο ακριβές και έγκυρο είναι, όμως;

Το περίφημο πλέον ChatGPT έχει εκπαιδευτεί σε ένα τεράστιο σώμα δεδομένων κειμένου, ενώ συγχρόνως δύναται να εκτελέσει μια ποικιλία εργασιών επεξεργασίας φυσικής γλώσσας, όπως είναι για παράδειγμα απαντήσεις σε ερωτήσεις, μεταφράσεις γλωσσών αλλά και περιλήψεις κειμένων. Ο σχεδιασμός του ChatGPT του επιτρέπει να είναι ιδιαίτερα ευέλικτο και αντίστοιχα ικανό ώστε να κατανοεί αλλά και να παράγει κείμενο σ’ ένα ευρύ φάσμα στυλ και μορφών.

Η συγκεκριμένη μηχανή τεχνητής νοημοσύνης αντλεί πληροφορίες από μια τεράστια βάση δεδομένων, η οποία περιλαμβάνει αμέτρητα κείμενα. Με αυτόν τον τρόπο μπορεί το Chatbot να απαντήσει σε οτιδήποτε ερωτηθεί και να συγγράψει από στίχους, ορισμούς και μίνι περιλήψεις, μέχρι cover letters, εκθέσεις και πανεπιστημιακές εργασίες.

Εμείς ρωτήσαμε το ChatGPT διάφορες οικονομικού τύπου ερωτήσεις και μας τα εξήγησε αρκετά καλά, σε βαθμό που να αισθανόμαστε πως πρωταγωνιστούμε σε κάποιο ευφάνταστο σενάριο επιστημονικής φαντασίας.

Το καλάθι του νοικοκυριού, το bitcoin, o χρυσός και το …σουβλάκι – Αυτές ήταν οι απαντήσεις του Chat GPT στις ερωτήσεις μας
Το καλάθι του νοικοκυριού, το bitcoin, o χρυσός και το …σουβλάκι – Αυτές ήταν οι απαντήσεις του Chat GPT στις ερωτήσεις μας

Βοήθησε το καλάθι του νοικοκυριού την ελληνική οικογένεια;
Το καλάθι του νοικοκυριού μπορεί να βοηθήσει τις ελληνικές οικογένειες να κατανοήσουν καλύτερα πώς δαπανούν τα χρήματά τους και να καθορίσουν τις προτεραιότητές τους στις αγορές τους. Επιπλέον, μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της ανάγκης για καλύτερο προϋπολογισμό και διαχείριση των δαπανών τους, καθώς και στην αναζήτηση τρόπων για τη μείωση των δαπανών τους σε ορισμένους τομείς. Επιπλέον, οι κυβερνήσεις μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα δεδομένα από το καλάθι του νοικοκυριού για τη λήψη αποφάσεων σχετικά με τη διαμόρφωση της οικονομικής πολιτικής, όπως ο πληθωρισμός και οι προσαρμογές των φορολογικών και δασμολογικών πολιτικών. Αυτό μπορεί να έχει άμεσο αντίκτυπο στις οικογένειες και την οικονομία συνολικά. Συνεπώς, το καλάθι του νοικοκυριού μπορεί να βοηθήσει την ελληνική οικογένεια και την οικονομία στο σύνολό της.
Ετυμηγορία: Εδώ το ChatGPT απάντησε σε πιο θεωρητικό πλαίσιο, χωρίς να γίνει πιο σαφές, παρουσιάζοντας στοιχεία επί των πωλήσεων των προϊόντων του καλαθιού του νοικοκυριού, ή με πληθωριστικούς δείκτες σχετικά με την ελληνική αγορά. Θα του βάλουμε ωστόσο τη βάση δίνοντας ένα 5,5/10 για τη μελέτη που έριξε.

Το καλάθι του νοικοκυριού, το bitcoin, o χρυσός και το …σουβλάκι – Αυτές ήταν οι απαντήσεις του Chat GPT στις ερωτήσεις μας

Αξίζει να επενδύσουμε σε κρυπτονομίσματα;
Η επένδυση σε κρυπτονομίσματα είναι μια υψηλού κινδύνου επένδυση και απαιτεί προσεκτική ανάλυση και κατανόηση του ρίσκου που συνεπάγεται. Οπως και με οποιαδήποτε άλλη επένδυση, δεν υπάρχει εγγύηση ότι θα κερδίσετε χρήματα. Τα κρυπτονομίσματα είναι γνωστά για την αστάθειά τους και τις απρόβλεπτες κινήσεις των τιμών τους. Αναλόγως με την ποσότητα που σκοπεύετε να επενδύσετε, μπορεί να είναι σκόπιμο να συμβουλευτείτε έναν επαγγελματία σύμβουλο επενδύσεων. Επίσης, είναι σημαντικό να είστε ενήμεροι για την πρόσφατη εξέλιξη της αγοράς κρυπτονομισμάτων και να κατανοήσετε τα βασικά αρχέγονα της τεχνολογίας blockchain. Τέλος, θα πρέπει να έχετε καθαρή εικόνα για τους λόγους που σας κάνουν να θέλετε να επενδύσετε σε αυτά. Αν πρόκειται για μια καθαρά συναισθηματική απόφαση ή αν επενδύετε με στόχο τη γρήγορη ανατροφοδότηση, τότε ίσως η επένδυση σε κρυπτονομίσματα να μην είναι η καλύτερη.
Ετυμηγορία: Το ChatGPT έδωσε χρήσιμες και στοχευμένες συμβουλές σε εκείνους που σκέφτονται να επενδύσουν σε κρυπτονομίσματα. Για αυτόν τον λόγο θα του δώσουμε ένα 9/10 για την απάντησή του.

Το καλάθι του νοικοκυριού, το bitcoin, o χρυσός και το …σουβλάκι – Αυτές ήταν οι απαντήσεις του Chat GPT στις ερωτήσεις μας

Να τα πουλήσουμε τα Bitcoin που έχουμε ή όχι;
Η απόφαση για το αν πρέπει να πουλήσετε τα Bitcoin σας ή όχι εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως οι προσωπικοί σας στόχοι επένδυσης, η αντίληψή σας για τον κίνδυνο και οι τρέχουσες συνθήκες της αγοράς. Εάν έχετε αγοράσει Bitcoin σε μια τιμή που επιτρέπει στο επενδυτικό σας πορτφόλιο να εξακολουθεί να αποδίδει καλά και αν δεν χρειάζεστε τα χρήματα αμέσως, τότε μπορεί να είναι σκόπιμο να κρατήσετε τα Bitcoin σας για τη μελλοντική απόδοσή τους. Ωστόσο, εάν η τρέχουσα τιμή των Bitcoin έχει καταρρεύσει ή εάν οι προσωπικοί σας στόχοι επένδυσης έχουν αλλάξει, τότε η πώληση μπορεί να είναι η σωστή επιλογή για εσάς. Πάντα θα πρέπει να λαμβάνετε υπόψη σας τους κινδύνους που συνδέονται με την επένδυση σε κρυπτονομίσματα και να κάνετε τη δική σας έρευνα προτού λάβετε αποφάσεις επένδυσης.
Ετυμηγορία: Κράτησε ίσες αποστάσεις και δεν απάντησε βεβιασμένα το ChaTGPT κι εμείς θα μετρήσουμε σοβαρά την άποψή του πριν πάρουμε την τελική μας απόφαση. 8/10 λοιπόν!

Το καλάθι του νοικοκυριού, το bitcoin, o χρυσός και το …σουβλάκι – Αυτές ήταν οι απαντήσεις του Chat GPT στις ερωτήσεις μας

Αξίζει να επενδύσουμε σε χρυσό μήπως;
Η αξία του χρυσού ως επένδυσης εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως η οικονομική κατάσταση, ο πληθωρισμός, οι επιτοκιακές πολιτικές και η γεωπολιτική κατάσταση. Σε κάποιες περιπτώσεις, ο χρυσός μπορεί να είναι μια καλή επένδυση, ενώ σε άλλες περιπτώσεις μπορεί να μην είναι. Ο χρυσός συνήθως θεωρείται ασφαλές καταφύγιο επενδύσεων κατά τη διάρκεια οικονομικών κρίσεων, διότι η αξία του δεν επηρεάζεται από την ίδια έκταση με άλλα είδη επενδύσεων, όπως οι μετοχές ή τα ομόλογα. Ωστόσο, οι αποδόσεις του χρυσού είναι συνήθως χαμηλότερες από εκείνες άλλων επενδύσεων και η αξία του μπορεί να επηρεαστεί από παράγοντες όπως η πληθωριστική πίεση. Αν προτιμάτε να επενδύσετε σε χρυσό, υπάρχουν διάφοροι τρόποι να το κάνετε, όπως νομίσματα χρυσού, μπάρες χρυσού, κεφάλαια επενδύσεων σε χρυσό και ETFs σε χρυσό.
Ετυμηγορία: Εδώ το ChatGPT μας τα είπε πολύ καλά, δίνοντάς μας αντίστοιχες συμβουλές με τους μετρ του είδους. 8 άνετα με άριστα το 10!

Το καλάθι του νοικοκυριού, το bitcoin, o χρυσός και το …σουβλάκι – Αυτές ήταν οι απαντήσεις του Chat GPT στις ερωτήσεις μας

Θα ακριβύνει κι άλλο το σουβλάκι στην Ελλάδα;
Ως ένας αλγόριθμος Τεχνητής Νοημοσύνης, δεν έχω πρόσβαση σε συγκεκριμένες πληροφορίες σχετικά με την τιμή του σουβλακί στην Ελλάδα ή οποιαδήποτε άλλη χώρα. Ωστόσο, γενικά η τιμή των προϊόντων μπορεί να επηρεαστεί από διάφορους παράγοντες, όπως η ζήτηση και η προσφορά, η αύξηση τoυ κόστους παραγωγής, η αλλαγή στους φορολογικούς κανονισμούς και πολλοί άλλοι παράγοντες. Έτσι, είναι δυνατόν το σουβλάκι στην Ελλάδα να ακριβύνει στο μέλλον, αλλά αυτό εξαρτάται από πολλούς παράγοντες που δεν μπορώ να προβλέψω με σιγουριά.
Ετυμηγορία: Στη σημαντικότερη ερώτηση που του κάναμε το ChatGPT κρίθηκε μεταξεταστέο. 2/10 και πολύ του είναι.

Το καλάθι του νοικοκυριού, το bitcoin, o χρυσός και το …σουβλάκι – Αυτές ήταν οι απαντήσεις του Chat GPT στις ερωτήσεις μας

Τι είναι ο πληθωρισμός;
Ο πληθωρισμός είναι η αύξηση των τιμών των αγαθών και υπηρεσιών σε μια οικονομία κατά μέσο όρο σε μια συγκεκριμένη περίοδο. Αυτό σημαίνει ότι με την πάροδο του χρόνου τα προϊόντα και οι υπηρεσίες γίνονται πιο ακριβά, δηλαδή χρειάζονται περισσότερα χρήματα για να αγοραστούν. Ο πληθωρισμός συνήθως προκαλείται από διάφορους παράγοντες, όπως η αύξηση της ζήτησης για αγαθά και υπηρεσίες, η μείωση της προσφοράς αυτών των αγαθών και υπηρεσιών, η αύξηση του κόστους παραγωγής ή η αύξηση των τιμών των πρώτων υλών και των εισαγόμενων αγαθών. Ο πληθωρισμός μπορεί να έχει αρνητικές συνέπειες στην οικονομία, καθώς μειώνει την αγοραστική δύναμη των καταναλωτών και των επιχειρήσεων, καθώς και την αξία της νομισματικής μονάδας μιας χώρας.
Ετυμηγορία: Συγχαρητήρια ChatCPT προσλαμβάνεσαι, καθώς μας τα είπες πολύ καλά εδώ, όπως επιβεβαιώνει κι ο ορισμός που δίνουν έγκριτοι οικονομικοί φορείς όπως η Κεντρική Ευρωπαϊκή Τράπεζα. 9/10 και μπράβο του!

Το καλάθι του νοικοκυριού, το bitcoin, o χρυσός και το …σουβλάκι – Αυτές ήταν οι απαντήσεις του Chat GPT στις ερωτήσεις μας

Ποια είναι η πορεία της ελληνικής οικονομίας τον τελευταίο χρόνο;
Η ελληνική οικονομία έχει διανύσει μια περίοδο ανασυγκρότησης και ανάκαμψης τα τελευταία χρόνια, μετά από μια περίοδο σοβαρής ύφεσης και κρίσης κατά τη διάρκεια της προηγούμενης δεκαετίας. Συγκεκριμένα, η οικονομία της Ελλάδας αναπτύχθηκε κατά 5,5% το 2021 σε σχέση με το 2020, εν μέσω της παγκόσμιας πανδημίας του COVID-19, καταγράφοντας έναν από τους υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης στην Ευρώπη. Επιπλέον, οι εκτιμήσεις για το 2022 δείχνουν ότι η οικονομία θα συνεχίσει να αναπτύσσεται με έναν ρυθμό περίπου 6%, με βάση τις προβλέψεις της Κεντρικής Τράπεζας της Ελλάδας. Αυτή η ανάκαμψη οφείλεται σε μια σειρά από παράγοντες, όπως η αύξηση των εξαγωγών, η ανάκαμψη του τουριστικού τομέα, η αύξηση των επενδύσεων και η εφαρμογή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.
Ετυμηγορία: Εδώ το ChatGPT έδωσε μια εμπεριστατωμένη απάντηση, παρουσιάζοντας ποσοστά που συμπίπτουν με αντίστοιχες οικονομικές μελέτες και στατιστικά στοιχεία που προκύπτουν από αυτές. 8,5/10 λοιπόν!

Το καλάθι του νοικοκυριού, το bitcoin, o χρυσός και το …σουβλάκι – Αυτές ήταν οι απαντήσεις του Chat GPT στις ερωτήσεις μας

Πού να επενδύσω 200;
Η επιλογή του πού να επενδύσετε τα €200 σας εξαρτάται από τους στόχους σας και το επίπεδο του ρίσκου που είστε διατεθειμένοι να αναλάβετε. Παρακάτω είναι μερικές επιλογές που μπορείτε να εξετάσετε:
Επενδύστε σε μια τραπεζική κατάθεση: Αυτή είναι μια ασφαλής επιλογή για επενδύσεις χαμηλού ρίσκου, καθώς η πιθανότητα απώλειας είναι ελάχιστη. Ωστόσο, η απόδοση των τραπεζικών καταθέσεων είναι συνήθως χαμηλή.
Επενδύστε σε μετοχές ή κρυπτονομίσματα: Αυτό είναι ένα πιο ριψοκίνδυνο είδος επένδυσης, καθώς η απόδοση μπορεί να είναι υψηλή, αλλά υπάρχει επίσης η πιθανότητα να χάσετε τα χρήματά σας. Αν επιλέξετε αυτή την επιλογή, θα πρέπει να είστε προσεκτικοί και να ερευνήσετε προσεκτικά τις μετοχές ή τα κρυπτονομίσματα που σκοπεύετε να αγοράσετε.
Επενδύστε σε Exchange Traded Funds (ETFs): Τα ETFs είναι ένα είδος επένδυσης που παρέχει διαφοροποιημένη έκθεση σε διάφορες αγορές.
Ετυμηγορία: Εδώ το ChatGPT έδωσε πολύ ικανοποιητικές απαντήσεις, επομένως αφού του βάλουμε ως βαθμό ένα 8,5/10 θα το σκεφτούμε πολύ σοβαρά να κάνουμε μια επένδυση της τάξεως των 200€.

Το καλάθι του νοικοκυριού, το bitcoin, o χρυσός και το …σουβλάκι – Αυτές ήταν οι απαντήσεις του Chat GPT στις ερωτήσεις μας

Θα τον βγάλουμε τον μήνα;
Ως ένας αλγόριθμος Τεχνητής Νοημοσύνης, δεν έχω πρόσβαση σε συγκεκριμένες πληροφορίες σχετικά με την οικονομική κατάσταση κάποιου ατόμου ή της κοινωνίας στο σύνολό της. Η ικανότητα σας να βγάλετε τον μήνα εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως η εργασιακή σας κατάσταση, η προσωπική σας οικονομική διαχείριση, η τρέχουσα οικονομική κατάσταση της χώρας σας και άλλοι παράγοντες. Συνεπώς, δεν μπορώ να προβλέψω με σιγουριά αν θα μπορέσετε να βγάλετε τον μήνα ή όχι. Ωστόσο, εάν αντιμετωπίζετε οικονομικές δυσκολίες, θα σας συνιστούσα να αναζητήσετε βοήθεια από τις κατάλληλες πηγές, όπως ειδικούς συμβούλους οικονομικών θεμάτων ή κοινωνικές υπηρεσίες.
Ετυμηγορία: Ούτε εδώ μας έδωσε την απάντηση που περιμέναμε, για αυτό ίσως χρειαστεί την επόμενη φορά να καλέσουμε και τον κηδεμόνα του. Τουλάχιστον έδειξε ένα μικρό ενδιαφέρον για την κατάστασή μας, για αυτό και θα του δώσουμε χαριστικά ένα 4αρι με άριστα στα 10.

Το καλάθι του νοικοκυριού, το bitcoin, o χρυσός και το …σουβλάκι – Αυτές ήταν οι απαντήσεις του Chat GPT στις ερωτήσεις μας

Συμπέρασμα:

Κάποιος θετικά προσκείμενος θα μπορούσε να πει ότι ως AI μοντέλο, το ChatGPT έχει σχεδιαστεί για να βοηθήσει την ανθρωπότητα σε διάφορους τομείς. Με τη χρήση της τεχνολογίας φυσικής γλώσσας, το ChatGPT μπορεί να παρέχει πληροφορίες και να απαντά σε ερωτήσεις σχετικά με διάφορα θέματα, όπως η επιστήμη, η τεχνολογία, η ψυχολογία, η οικονομία, η πολιτική και πολλά άλλα. Επιπλέον, μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της επικοινωνίας και της διασύνδεσης μεταξύ των ανθρώπων σε διαφορετικούς πολιτισμούς και γλώσσες. Αυτό μπορεί να έχει θετικό αντίκτυπο στη διεθνή κατανόηση και συνεργασία. Παράλληλα, το ChatGPT μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πολλούς τομείς, όπως η ιατρική, η δικαιοσύνη, η εκπαίδευση και η επιχειρηματικότητα, για να βοηθήσει στην επίλυση προβλημάτων και τη βελτίωση της απόδοσης και της αποτελεσματικότητας.

Συνολικά, το ChatGPT μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της ανθρώπινης επίδοσης και καλύτερης κατανόησης του κόσμου. Από την άλλη, κάποιος πιο υποψιασμένος για τυχόν προβλήματα θα μπορούσε να πει πως ως μοντέλο AI, το ChatGPT, μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα αν δεν χρησιμοποιηθεί σωστά. Μερικά πιθανά προβλήματα που μπορεί να προκύψουν είναι τα εξής:

Στρέβλωση: Το ChatGPT μπορεί να μάθει στρεβλωμένες αντιλήψεις από τα δεδομένα εκπαίδευσής του και να παρέχει λανθασμένες απαντήσεις ή να εκτελεί λανθασμένες ενέργειες.
Παραβίαση ιδιωτικότητας: Η χρήση του ChatGPT μπορεί να απαιτεί τη συλλογή και την ανάλυση δεδομένων που αφορούν τους χρήστες, με τον κίνδυνο παραβίασης της ιδιωτικότητάς τους.
Ανθρώπινη εξάρτηση: Η εξάρτηση από το ChatGPT για τη λήψη αποφάσεων ή την επίλυση προβλημάτων μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια αυτονομίας και ικανοτήτων στους ανθρώπους.
Διακρίσεις: Το ChatGPT μπορεί να μάθει αντιλήψεις που προωθούν διακρίσεις σε βάρος συγκεκριμένων ομάδων ανθρώπων.
Για να αποφύγουμε αυτά τα προβλήματα, πρέπει να λαμβάνονται κατάλληλα μέτρα για την εκπαίδευση του μοντέλου. Τόσο η μεν θετική αποτίμηση του ChatGPT, όσο κι η αρνητική, προέκυψαν κατόπιν ερωτήσεων στο chatbot του, γεγονός που επιβεβαιώνει πως πλέον βιώνουμε μια νέα διαδικτυακή εποχή με πρωταγωνιστή εκείνο.
Φωτογραφίες: Getty Images / Ideal Image