Πρόταση καλής ψαροφαγίας στα Λαδάδικα για τους λάτρεις του ολόφρεσκου ψαριού.

Θρυλικός ψαροντουφεκάς της Χαλκιδικής, ο Γιώργος Σούσουρας μετέτρεψε μέρος της αυλής του σπιτιού του στη Χαλκιδική σε στέκι ψαροφαγίας. Η αγάπη του για το ψάρι και των θαμώνων του για το φαγητό, του έβαλαν τα θεμέλια για τη δημιουργία εστιατορίου. Ηταν κατά τη διάρκεια μιας φαγοποτικής ιεροτελεστίας, όταν ο ήχος από ένα τριζόνι έδωσε την έμπνευση στον φίλο του και πεζογράφο Γιώργο Ιωάννου, για την ονομασία του μαγαζιού. Στεγάζεται για σαράντα περίπου χρόνια σε ένα οίκημα υψηλής αρχιτεκτονικής του Ηρακλή Γερόλυμπου και αποτελεί φάρο για τους λάτρεις του ψαριού. Οι παλιές μέρες της ψαροφαγίας στη σπιτική αυλή αναβιώνουν στο εστιατόριο με το ψήσιμο των ψαριών σε εξωτερική σχάρα με φωτιά, μπροστά στους καλεσμένους.

Τον Νοέμβρη του 2021 ο γιος της οικογένειας Στέργιος Σούσουρας (φωτογραφία), αποφάσισε να ανοίξει το δίδυμο αδερφάκι του εστιατορίου της Χαλκιδικής στα Λαδάδικα της Θεσσαλονίκης, μέσα σε ένα ιδιαίτερα ελκυστικό κτίριο φτιαγμένο από πέτρα. Στη μεγάλη αυλή απλώνονται τραπέζια, ενώ την ελκυστική σάλα του στολίζουν το ανοιχτό μπαρ, μέρος του οποίου λειτουργεί σαν raw bar, η κομψή ξυλεία σε δάπεδο και οροφή, τα ξύλινα βαριά τραπέζια και οι κολώνες με την ψηφιδωτή βάση. Το πιο εντυπωσιακό της όμως στολίδι είναι η ψαριέρα της, κατά πολλούς η μεγαλύτερη της Ελλάδας. Στο Τριζόνι δίνεται η δυνατότητα στους επισκέπτες να δοκιμάσουν ψάρια γνωστά, αλλά και ψάρια που ίσως να μην έχουν ποτέ γευθεί, όπως η λαπίνα, ή ο σαλούβαρδος.

Trizoni Exclusive – Η πιο εντυπωσιακή ψαριέρα της Ελλάδας
Η σάλα / Photo: Άννα Τασιούλα

Τα ψάρια προέρχονται από ψαροντουφεκάδες και ψαράδες, με τους οποίους το εστιατόριο έχει αναπτύξει αποκλειστική συνεργασία. Η άριστη πρώτη ύλη παίζει κομβικό ρόλο σε όλα τα προϊόντα που μπαίνουν στην κουζίνα του εστιατορίου. Ετσι, τα βότανα και οι σπόροι προέρχονται από τροφοσυλλέκτη που ασχολείται αποκλειστικά για το μαγαζί, το κατσικίσιο τυρί έρχεται από κτηνοτρόφο/τυροκόμο αιγών που παράγει για το Τριζόνι 3 είδη τυριών – γιδοτύρι, γαλοτύρι και μανούρι την Ανοιξη όταν το γάλα είναι πιο μυρωδάτο –, οι ελιές είναι από κτήματα της οικογένειας, ενώ το εξαιρετικό αγουρέλαιο, που σερβίρουν με ψωμί που φτιάχνουν οι ίδιοι με προζύμι σαρανταοχτάωρης ωρίμανσης, γίνεται μέσα από αποκλειστική συνεργασία του μαγαζιού με κτήμα της Κασσάνδρας. «Δίνουμε έμφαση στην ποιότητα όλων μας των προϊόντων» τονίζει ο Στέργιος ενώ προσθέτει χαμογελώντας «ένα μότο που είχε βγάλει ο πατέρας μου είναι ότι “τα ψάρια μας δεν ταξιδεύουν ποτέ με αεροπλάνο” και αυτό είναι κάτι που σεβόμαστε και τηρούμε μέχρι και σήμερα. Απαγορεύονται ρητά τα ψάρια ιχθυοκαλλιέργειας και εισαγωγής στο μαγαζί».

Trizoni Exclusive – Η πιο εντυπωσιακή ψαριέρα της Ελλάδας

Το fish lab που δημιουργήθηκε όταν πρωτοάνοιξε το Τριζόνι, σε ένα διώροφο κτίριο δίπλα από αυτό που στεγάζεται σήμερα, έχει εξελιχθεί σε raw bar. Με αυτό του το εγχείρημα το εστιατόριο δηλώνει στους επισκέπτες του πως «ό,τι ψάρι υπάρχει στο μαγαζί μπορεί να φαγωθεί ωμό». Στο Τριζόνι πρεσβεύουν την απόλυτη φρεσκότητα και ακολουθούν τακτικές σιτέματος. Παραλαμβάνουν καθημερινά ολόφρεσκα ψάρια και μέσα από την πολυετή τους πείρα γνωρίζουν πότε το κάθε ψάρι δίνει την κορυφαία γεύση του. Γνωρίζουν επίσης ποιο είναι το καλύτερο μαγείρεμα για το κάθε μέρος του ψαριού. Καταπληκτικό λοιπόν, το ολόκληρο ψητό ή μαγειρευτό ψάρι, αλλά σαφώς κορυφαία η γευστική εμπειρία που προσφέρει μια γκάμα από πιάτα με διαφορετικά μέρη ψαριού, μαγειρεμένα όπως θεωρούν καλύτερα οι ειδικοί της κουζίνας, με τον σεφ Δημήτρη Σταχτάρη στο τιμόνι. Στα νόστιμα πιάτα που δοκιμάσαμε συγκαταλέγονται και τα ολόφρεσκα κρίταμα με ντοματίνια και ξύδι από ντομάτα που φτιάχνουν οι ίδιοι, γιδοτύρι με ψητό ανανά, sashimi παλαμίδας με ponzu αγουρίδας, μπρουσκέτα Αθηναϊκή με λαβράκι και καπνιστή πέστροφα, καλαμάρι στα κάρβουνα και εξαίσιο αγιορείτικο ροφό στον ταβά. Εξαιρετικός και ο χαλβάς με βουβαλίσιο γάλα και καϊμάκι από τη φάρμα Μπέκα. Στην κάβα του μαγαζιού κυριαρχεί ο ελληνικός αμπελώνας, ενώ έμφαση δίνεται στα κρασιά βιοδυναμικής και ήπιας παρεμβατικής οινοποίησης.

Trizoni Exclusive – Η πιο εντυπωσιακή ψαριέρα της Ελλάδας
Φρέσκο καλαμάρι στα κάρβουνα / Photo: Άννα Τασιούλα
Trizoni Exclusive – Η πιο εντυπωσιακή ψαριέρα της Ελλάδας
Vongole / @trizoni_exclusive
Trizoni Exclusive – Η πιο εντυπωσιακή ψαριέρα της Ελλάδας
Σασίμι παλαμίδας / Photo: Άννα Τασιούλα
Trizoni Exclusive – Η πιο εντυπωσιακή ψαριέρα της Ελλάδας
Μπρουσκέτα Αθηναϊκή / Photo: Άννα Τασιούλα
Trizoni Exclusive – Η πιο εντυπωσιακή ψαριέρα της Ελλάδας
Κρίταμο και ντοματίνια / Photo: Άννα Τασιούλα
Trizoni Exclusive – Η πιο εντυπωσιακή ψαριέρα της Ελλάδας
Χειροποίητο ψωμί, ελιές, γαλοτύρι και αγουρέλαιο / Photo: Άννα Τασιούλα

Χωρίς συμβιβασμούς στην ποιότητα και απόκλισης από τη φιλοσοφία και τις αρχές-θεμέλια πάνω στις οποίες φτιάχτηκε, το Τριζόνι συνεχίζει να δημιουργεί και να εξελίσσεται. Μέσα σε αυτά τα πλαίσια, ετοιμάζεται να κάνει πρεμιέρα το Deli Fish by Trizoni τα Χριστούγεννα του 2022. Εδρα του θα είναι ο πίσω χώρος του εστιατορίου και έμφασή του η street food πλευρά της ψαροφαγίας. Οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να δοκιμάσουν burger ψαριού, αλλά και πιάτα με αλλαντοποιήσεις με τις οποίες έχουν ασχοληθεί οι ειδήμονες του εστιατορίου, όπως κόπα από ξιφία, μπρεζάολα από τόνο και καβουρμά από χταπόδι. Στο Deli Fish θα προσφέρονται επίσης και ωμές κοπές. Το φαγητό του δε, θα γίνεται διαθέσιμο στο κοινό και μέσω ηλεκτρονικών εφαρμογών διανομής τροφίμων.

Το Τριζόνι καλεί καθημερινά με τον ήχο του τους φίλους του καλού ψαριού στα Λαδάδικα της Θεσσαλονίκης, ενώ με το νέο του εγχείρημα ο κελαηδιστός του ήχος πρόκειται να απλωθεί σε όλη τη συμπρωτεύουσα.

Διεύθυνση: Δόξης 1 και Σαλαμίνος, Θεσσαλονίκη
Τηλέφωνο: +30 2310 542533
Instagram: trizoni_exclusive

Video: Άννα Τασιούλα