Βραβευμένη υψηλή γαστρονομία σε ένα εμβληματικό ξενοδοχείο στην καρδιά της Αθήνας.

Το ξενοδοχείο King George χτίστηκε το 1925 ως οικεία του τραπεζίτη και διπλωμάτη Στέφανου Σκουλούδη. Μετά τον θάνατό του η οικία περνά στην ιδιοκτησία της οικογένειας Καλκάνη και υπό νέο ιδιοκτησιακό καθεστώς πλέον μετατρέπεται στο ξενοδοχείο που έμελλε να διαδραματίσει σημαντικό τουριστικό αλλά και κοινωνικοπολιτικό ρόλο τα χρόνια που θα ακολουθήσουν. Στη κορυφή του King George, σαν κορωνίδα στην κεφαλή του, δεσπόζει το εστιατόριο Tudor Hall, η γαστρονομική ναυαρχίδα του ξενοδοχείου και ένα από τα κορυφαία εστιατόρια της χωράς βραβευμένο με ένα αστέρι από τον οδηγό Michelin για δεύτερη χρονιά.

Tudor Hall: Σοβαρή εμπειρία υψηλής γαστρονομίας και κλασσικής πολυτέλειας
Tudor Hall: Σοβαρή εμπειρία υψηλής γαστρονομίας και κλασσικής πολυτέλειας
Tudor Hall: Σοβαρή εμπειρία υψηλής γαστρονομίας και κλασσικής πολυτέλειας

Από τα πρώτα του βήματα στην σάλα του 7ου ορόφου ο επισκέπτης εισπράττει τον αρχοντικό χαρακτήρα και την κλασική αύρα ενός ιστορικού προορισμού. Το βαρύ ξύλινο δάπεδο, οι γύψινες διακοσμήσεις, οι πίνακες με τις μπαρόκ αναφορές στην τεχνοτροπία, ο μεγάλος κεντρικός πολυέλαιος, τα ασημικά στα τραπέζια ακόμη και το πιάνο που δονεί διακριτικά την ατμόσφαιρα με τους κλασικούς του ήχους μαζί με την ένθερμη επισημότητα των ανθρώπων του εστιατορίου μεταφέρουν τον επισκέπτη νοερά σε κάποιο ανάκτορο στην Γαλλική εξοχή. Σε κάποιο κάστρο του Λίγηρα ίσως. Κι όμως όλα αυτά τα θαυμαστά συντελούνται στο κέντρο της Αθήνας με φόντο την πλατεία Συντάγματος. Ένα γαστρονομικό τελετουργικό που λαμβάνει χώρα υπό το άγρυπνο βλέμμα της προστάτιδας Αθηνάς σε ένα θέαμα που όμοιό του δύσκολα θα συναντήσει κάνεις σε rooftop εστιατορίου της πρωτεύουσας.

Η βραβευμένη κουζίνα του Tudor Hall
Αστέριος Κουστούδης και Νίκος Λειβαδιάς. Ο executive chef των ξενοδοχείων King George & Grand Bretagne και ο chef de cuisine του Tudor Hall αμφότεροι πλανάρουν στα κύματα μιας κοσμοπολίτικης κουζίνας χωρίς ωστόσο να απεμπολούν εντελώς το ελληνικό στοιχείο μέσα από συνθέσεις πιάτων που τις χαρακτηρίζει η εξαιρετική τεχνική, η πολυπλοκότητα και μια γοητευτική φινέτσα στις παρουσιάσεις.

Tudor Hall: Σοβαρή εμπειρία υψηλής γαστρονομίας και κλασσικής πολυτέλειας
Tudor Hall: Σοβαρή εμπειρία υψηλής γαστρονομίας και κλασσικής πολυτέλειας

Τρανό παράδειγμα και highlight του μενού που τρέχει την περίοδο που διανύουμε και που στα τέλη του επόμενου μήνα θα αντικατασταθεί, στα περισσότερα τμήματα του, με το καλοκαιρινό είναι ο μπακαλιάρος. Ένα φιλέτο μαγειρεμένο στον ατμό με μους από χτένια και αστακό με αρώματα τζίντζερ, μια beurre blanc αστακού, δυο λάδια, ένα μυρωδικών και ένα με τσίλι και αρμυρήθρες (σαλικόρνια), τα χόρτα των υφάλμυρων περιοχών και των θαλασσών, να χαρίζουν την διακριτική παρουσία τους στην βάση του πιάτου. Αλλά και η ψητή στον φούρνο σελινόριζα έκρυβε πάμπολλες εκπλήξεις καθώς την ίδια την σάρκα της συνόδευαν ένας πουρές απο σελινόριζα, ένα compote μήλου με apple butter sauce, και μια γοητευτική zabaglione φουντουκιού. H τεχνική αρτιότητα και πολυπλοκότητα των συνθέσεων αποτυπώνεται και στην φραγκόκοτα. Στο ίδιο πιάτο συναντάμε μαγειρεμένη με πολλούς τρόπους την κυρίαρχη πρώτη ύλη. Κονφί το μπούτι της φραγκόκοτας, αροζέ το στήθος της με πέρλες από αμύγδαλο και πλιγούρι, μια μους από την σάρκα της με κορεατικό τουρσί (κίμτσι) και ένας χυμός (jus) από τις σάρκες της ενισχυμένος με πραλίνα.

Προτού όμως φτάσουμε στα κύρια στάδια του μενού έχουν προηγηθεί τα καλωσορίσματα (amuse bouche). Μια από τις πιο ευφάνταστες και δημιουργικές αλληλουχίες καλωσορισμάτων που θα συναντήσει κανείς σε Αθηναϊκό εστιατόριο. Όπως θα έλεγε ίσως και ο Honore de Balzak «Flânerie. Η γαστρονομία του ματιού». Πολυσύνθετες μικρές μπουκιές που αγγίζουν διαφορετικά μαγειρικά πεδία. Ξεχωρίζουν οι συνδυασμοί τυριού mimolette με chorizo, το ταρτάκι με μους από καπνιστό χέλι, πίκλα αγγούρι και χαβιάρι, μια απρόσμενη μπουκιά με αποξηραμένο φύκι, ταραμά και μαρμελάδα από καπαρόφυλλα και η κορυφαία κατ’ εμέ στιγμή. Οι υφές ντομάτας, με ντομάτα κονφί-λιαστή αλλά και τερίνα ντομάτας σε μια αρμονική συνύπαρξη πολλών διαφορετικών εκφάνσεων του ίδιου ταπεινού προϊόντος.

Tudor Hall: Σοβαρή εμπειρία υψηλής γαστρονομίας και κλασσικής πολυτέλειας

Την σκυτάλη παίρνει ο pastry chef
O πολύ ταλαντούχος pastry chef του ομίλου, Αλέξανδρος Κούφας. Η δημιουργία με τίτλο “Φουντούκι” παραμένει σταθερά στο μενού σε κάθε αλλαγή καθώς αυτή εξελίσσεται με εντυπωσιακό τρόπο. Στην τωρινή της εκδοχή οι εντάσεις οι πραλίνες, οι υφές, οι παρασκευές με πρωταγωνιστή πάντα το φουντούκι έχουν ισορροπήσει ακόμη περισσότερο δίνοντας ένα σαφώς πιο ολοκληρωμένο αποτέλεσμα από τις προγενέστερες εκδοχές της.
Δίπλα της στέκεται ένα εντυπωσιακό ανοιξιάτικο γλυκό. Μια γοητευτικά υπόπικρη σύνθεση κάτι μεταξύ σε pavlova και vacherin cake. Καραμελωμένες φλούδες ανοιξιάτικων φρούτων, gel και σάλτσα από εσπεριδοειδή με ελαιόλαδο, τραγάνες μαρέγκες, ένα μπισκότο φουντουκιού, ένα σορμπέ από μελισσόχορτο και μια βελούδινη κρεμά γιαουρτιού, συνθέτουν ένα ομολογούμενο εντυπωσιακό επιδόρπιο. Ο πολύ έμπειρος wine director του ομίλου, Ευάγγελος Ψωφίδης επιμελείται των οινικών επίλογων σε μια εντυπωσιακή λίστα που συνδυάζει άψογα τον ελληνικό με τον διεθνή αμπελώνα. Μια λίστα που χειρίζεται με γνώση και συνέπεια ο sommelier, Μιχάλης Μπουλιτσάκης.

Το Tudor Hall αποτελεί ένα μικρό γαστρονομικό σύμπαν που η Αθήνα, ως μια σύγχρονη ευρωπαϊκή πρωτεύουσα, οφείλει να διαφυλάσσει και να αναδεικνύει σαν ένα σημαντικό τουριστικό προϊόν με ιστορική παρακαταθήκη.

*Tudor Hall, Ξενοδοχείο King George, Βασιλέως Γεωργίου Α, 3 Πλατεία Συντάγματος