Κρασιά που σε συνεργασία με τη γεύση και τα χαρακτηριστικά του πασχαλινού οβελία αγγίζουν την τελειότητα.
Πολλοί οινόφιλοι γοητεύονται από τον μοναδικό χαρακτήρα του Ξινόμαυρου. Θέλετε η μοναδική μύτη που στέλνει στο μυαλό απανωτά κύματα ντομάτας, ελιάς, πίσσας, μπαχαρικών, βιολέτας και κόκκινων φρούτων, θέλετε η βασισμένη σε υψηλή οξύτητα και τόνους αγριάδας που το καθιστούν το οινικό ανάλογο ενός muscle car, το Ξινόμαυρο δεν μοιάζει με κανένα άλλο κρασί στον κόσμο. Εντάξει, ίσως και να μοιάζει στα Πιεμοντέζικα Barolo και Barbaresco, αλλά με το μυθικό status των τελευταίων αυτό δεν είναι κακό έτσι δεν είναι;
Βέβαια κάποιοι όλα αυτά τα ακούν βερεσέ, αφού στο μυαλό τους το Ξινόμαυρο είναι συνώνυμο της ανυπόφορης στυφάδας. Προφανώς και δεν έχουν απολύτως άδικο, όμως τα Ξινόμαυρα είναι πλέον πολύ πιο πολιτισμένα από ότι ήταν 20 χρόνια πριν. Η επιλογή σωστών κλώνων, η απόκτηση γνώσης πάνω στην οινοποίηση και η μοντέρνα οπτική που έφερε η νέα γενιά οινοποιών προσέδωσαν στην ποικιλία μια ευγένεια και μια λεπτότητα άγνωστη στο παρελθόν. Και μάλιστα δεν είναι πλέον μόνο τα ΠΟΠ βασίλεια της Νάουσας και του Αμυνταίου που μονοπωλούν τον χώρο του κορυφαίου Ξινόμαυρο αλλά και άλλοι αμπελώνες της βόρειας Ελλάδας όπως η Σιάτιστα και η Κοζάνη.
Τα παρακάτω κρασιά θα σας δώσουν μια πειστική απόδειξη για τα παραπάνω και οι μέρες του Πάσχα αποτελούν μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για να τα φέρετε στα ποτήρια σας αφού η αρμονία της ποικιλίας με τον παραδοσιακό οβελία αγγίζει την τελειότητα. Αν μάλιστα προσθέσετε και προηγούμενες προτάσεις της στήλης – όπως αυτές των οινοποιείων Καρυδά, Noema, Βεγορίτις, Κυρ Γιάννη και Δημόπουλου- τότε είστε έτοιμοι να αντιμετωπίσετε όχι μόνο ένα μεμονωμένο αρνί αλλά ένα ολόκληρο κοπάδι!
Κτήμα Α, Ξινόμαυρο Reserve Vieilles Vignes “Μπάρμπα Γιάννης”
Τα 3,71 εκτάρια φυτεμένα με διαμορφωμένα σε κύπελλο υπεραιωνόβια αμπέλια συνθέτουν ένα block- μνημείο στην καρδιά των 2.200 στρεμμάτων που απαρτίζουν τον αμπελώνα του “Α”. Ομως από εδώ το οινοποιείο του Αμυνταίου μας χαρίζει και ένα κρασί –μνημείο, με άφθονο κόκκινο φρούτο αλλά και μια τρομακτική γευστική μηχανή, η οξύτητα και οι τανίνες της οποίας ουρλιάζουν στον κόφτη!
Αρβανιτίδη Κτήμα, Ξινόμαυρο
Ενα από τα λίγα 100% Ξινόμαυρα που θα μπορούσε να πετάξει έξω από μια top λίστα μεγάλους παίχτες με ΠΟΠ περγαμηνές, αυτή η single vineyard πρόταση από το αμπελοτόπι Άγιος Κωνσταντίνος στον Ασκό Θεσσαλονίκης. Πιο εστιασμένο στα κόκκινα φρούτα και τα φρέσκα βότανα από ότι στην ντομάτα και την ελιά, διαθέτει δροσιά από τα 500 μέτρα και πιο μαλακές τανίνες από τον ανταγωνισμό.
Αργατία, Νάουσα
Η Χαρούλα Σπινθηροπούλου δεν είναι μόνο η πλέον καταρτισμένη γεωπόνος της χώρας αλλά και ο άνθρωπος που πρωτοστάτησε στην κλωνική επιλογή του Ξινόμαυρου. Οι κορυφαίοι κλώνοι V3 και V6 που καλλιεργούνται σε Γιαννακοχώρι και Ροδοχώρι αποτελούν την βάση για την Νάουσα του οικογενειακού οινοποιείου· και οι φίλοι του ποιοτικού, old school Ξινόμαυρου μπορούν να ψήσουν ήσυχοι!
Δαλαμάρα, Νάουσα Παλαιοκαλιάς
Ο σπουδαγμένος στην Βουργουνδία Κωστής Δαλαμάρας απογείωσε το οικογενειακό οινοποιείο με τζετ κινητήρες σαν το Παλιοκαλιάς! Η επιλογή σταφυλιών μόνο από παλαιά κλίματα, η χρήση άγριων ζυμών και η απουσία νέου βαρελιού επιτρέπουν σε αυτό το σπουδαίο cru που βρίσκεται κοντά στην πόλη να εκφραστεί με πολυπλοκότητα και πρωτόγνωρο συνδυασμό αγριάδας και φινέτσας.
Διαμαντάκος, Κτήμα Νάουσα
Ο Γιώργος Διαμαντάκος είναι ένας από τους πλέον άξιους εκπροσώπους της νέας γενεάς που ξανάφερε το Ξινόμαυρο στον θρόνο του ελληνικού κρασιού. Το μοναδικό του ερυθρό προέρχεται από το cru Μαντέμι και εκφράζει την πλέον αέρινη πλευρά της ποικιλίας. Μην ξεγελιέστε όμως: μπορεί να σαγηνεύει με τα κόκκινα φρούτα και να ξεγελάει με την μαλακότητά του, ωστόσο δαγκώνει με την οξύτητα!
Θυμιόπουλου Αμπελώνες, Γη και Ουρανός
Ο Απόστολος Θυμιόπουλος έχει αποκτήσει ένα cult status λόγω της ικανότητάς του να μπολιάζει με μεθυστική ηδονή ακόμα και τα σκληρότερα Ξινόμαυρα. Αν και παράγει πολλές ετικέτες -κάποιες εκ των οποίων φοβιστικά ακριβές- το Γη και Ουρανός παραμένει η πλέον εμβληματική του. Καρπός 2 plot από το χαμηλότερο Τρίλοφο και την ορεινότερη Φυτειά, συνιστά μια ΠΟΠ Νάουσα “par excellence”!
Magoutes, Ξινόμαυρο Parcel Selection
Με ποιότητα αντιστρόφως ανάλογης της ποσότητας, η φτωχή σε οινοποιεία Σιάτιστα προσφέρει κρασιά αντίστοιχα της ομορφιάς της, από ένα terroir ίσως ψυχρότερο και από αυτό του Αμυνταίου! Προϊόν επιλεγμένων αμπελοτεμαχίων που βρίσκονται στα 845-890 μέτρα, η cuvee του αξιόλογου οινοποιείου Magoutes επαναπροσδιορίζει όρους όπως “άγουρο”, “φρέσκο”, “σφιχτές τανίνες” και “γευστικό μάκρος”.
Μαρκοβίτη Οινοποιείο, Ξινόμαυρο
Ογδόντα πρωτοκλασάτα στρέμματα στα Πολλά Νερά της Νάουσας, μια και μόνη ετικέτα, πιστοποιημένη βιολογική καλλιέργεια ήδη από το 1992! Οτι πιο κοντινό στην έννοια του Μπορντολέζικου Chateau αλλά και στην γεύση ενός Barbaresco! Τo Ξινόμαυρο του Μάρκου Μαρκοβίτη διαθέτει την κλασσική ντομάτα και τις έντονες τανίνες, τις ντύνει ωστόσο με ένα φίνο σάλι από βιολέτες και αγριοφράουλες.
Μπουτάρη Οινοποιητική, Boutari Legacy 1879
Εδώ και 144 χρόνια η εταιρία Μπουτάρη παράγει Ξινόμαυρα και το ΠΟΠ 1879 αποτίει φόρο τιμής σε αυτή την κληρονομιά. Προερχόμενη από ένα αμπελοτόπι στο Τρίλοφο και ωριμασμένη για 24μήνες σε βαρέλια, αυτή η εκλεκτή cuvee χαρίζει όλο το παλαιομοδίτικο flair ντομάτας και μπαχαρικών με έναν απόλυτα μοντέρνο τρόπο συμπύκνωσης, φρουτένιας πολυπλοκότητας και καλοζυγισμένης, τανικής δύναμης.
Οίνωψ, XinomavRaw
Το εγχείρημα του Νίκου Καρατζά έχει σαν έδρα του την Προσοτσάνη της πατρίδας του Δράμας, όμως περιέργως τα κρασιά προέρχονται από αναζήτηση μεγάλης ηλικίας αμπελιών εκτός αυτής! Το Raw μπορεί να υποδηλώνει …αγριάδα, όμως αυτό το ζυμωμένο σε αμφορείς Ξινόμαυρο από Αμύνταιο και Νάουσα είναι ντελικάτο, όξινο και διατεθειμένο να αποκαλύψει την στυφάδα του μόνο μετά από πολλές γουλιές!
Φωτογραφίες: Getty Images / Ideal Image