Δροσερά κοκτέιλ και σαμπάνιες, ήχοι dance μουσικής και εξαιρετικό φαγητό με την υπογραφή του Θωμά Μάτσα δίπλα στα κύματα του Αιγαίου.
Με τα ελκυστικά της χωριουδάκια, τα ειδυλλιακά ηλιοβασιλέματα και το μαγευτικό της τοπίο, η Σαντορίνη έχει αναδειχθεί σε προσφιλή προορισμό των απανταχού ρομαντικών. Τα τελευταία όμως χρόνια, την εμφάνισή τους στο νησί έχουν κάνει αξιόλογα beach clubs που προσφέρουν χαλάρωση αλλά και έντονους καλοκαιρινούς ρυθμούς διασκέδασης, παρόμοιους με αυτούς της Μυκόνου. Κορυφαίο ανάμεσά τους είναι το Yalos του Αντώνη Αναπλιώτη.
Πρωτάνοιξε το 2009 ως Aegialos ενώ πήρε την σημερινή του ονομασία το 2015. Εγκατεστημένο στην παραλία του Έξω Γιαλού στην ανατολική πλευρά του νησιού, το Yalos έχει δημιουργήσει ένα δικό του privée κόσμο που εναρμονίζεται πλήρως με το φυσικό περιβάλλον. Το ηφαιστειακό τοπίο με τα απόκρημνα βράχια και τη σκουρόχρωμη άμμο και η ρουστίκ διακόσμηση με ξύλινες ξαπλώστρες και τραπεζοκαθίσματα, χαλιά πάνω στην άμμο και ψάθινες πέργκολες που χαρίζουν δροσιά και προστασία από τον κυκλαδίτικο ήλιο, δημιουργούν μια ιδιαίτερα χαλαρή και αισθησιακή ατμόσφαιρα.
Δίπλα από τη μεγάλη πόρτα που οδηγεί στην κουζίνα και το κελάρι του club, το βλέμμα τραβούν τα γεμάτα με φρέσκα λαχανικά ράφια, τα οποία γεμίζει καθημερινά με καλούδια από τη φάρμα του ο κύριος Ηλίας, πατέρας του ιδιοκτήτη. Η παλιά βάρκα του παππού Αντώνη – ο «Άγιος Γεώργιος», όπως την αποκαλούσε – έχει πλέον μετατραπεί σε καλαίσθητο, στρωμένο με άνετες μαξιλάρες, καναπέ και μπροστά της έχει τοποθετηθεί ένα βαρύ μοναστηριακό τραπέζι. Ο συνδυασμός γεννά με μιας την επιθυμία να βουλιάξεις στα μαλακά μαξιλάρια για να ακούσεις την ιστορία της βάρκας και του club, συνοδεία cocktail και εδεσμάτων. Κάτι που είχα τη χαρά να κάνω αυτό το καλοκαίρι, μετά από αρκετές ώρες χαλάρωσης στις αναπαυτικές ξαπλώστρες της παραλίας.
Με δροσερά, λοιπόν, cocktails στα χέρια, περιμένοντας την άφιξη των πιάτων του γεύματός μας, ο Αντώνης άρχισε να μου αφηγείται την ιστορία του Yalos και της κουζίνας του. «Ξεκινήσαμε το 1999, όταν δεν υπήρχε τίποτε άλλο στην παραλία πέρα από τη βαρκαδιά, τη σπηλιά που ο παππούς μου φυλούσε τη βάρκα του και όπου τώρα στεγάζεται η κουζίνα. Ο πατέρας μου είχε φέρει τότε μια τροχήλατη καντίνα και πουλούσε καλαμάκια, πατάτες τηγανητές, μπύρα και συσκευασμένα παγωτά. Επισκέπτες μας ήταν κυρίως ντόπιοι. Το 2009 έβγαλα άδεια εστίασης και έχτισα το club, το οποίο έλαβε τη μορφή που έχει σήμερα με την ανακαίνιση του 2014. Στην αρχή, προσφέραμε παραδοσιακό φαγητό με τη μητέρα μου, την Άννα Αργυρού, στο τιμόνι της κουζίνας αλλά, μετά την ανακαίνιση, δώσαμε έμφαση στην εξέλιξη του φαγητού μας, αναβαθμίζοντας τις μαγειρικές μας τεχνικές και τη δημιουργικότητα των πιάτων μας, παραμένοντας όμως πιστοί στις αυθεντικές, τοπικές γεύσεις και τις ντόπιες – σαντορινιές και κυκλαδίτικες – άριστες πρώτες ύλες, πολλές από τις οποίες προέρχονται από τη φάρμα μας.»
Έτσι το μενού, επιμέλεια του ταλαντούχου σεφ Θωμά Μάτσα (Alemagou, Le Sapin, Zurbarban), έχει ξεκάθαρα ελληνική ταυτότητα με έξυπνα δημιουργικά twists που όχι μόνο δεν αλλοιώνουν αλλά ενισχύουν γνώριμες, αγαπημένες γεύσεις. Η έναρξη του γεύματος έγινε με τον αφράτο εσωτερικά και τραγανό εξωτερικά χλωρολουκουμά που πάντρευε όμορφα την ήπια γεύση του τυριού με τη γλυκύτητα του χειροποίητου γλυκού κουταλιού από σταφύλι. Στα ωμά που ακολούθησαν το μαγιάτικο είχε ρόλο πρωταγωνιστή.
Δροσερό και με γλυκόξινες νότες ήταν το καρπάτσιο όπου η πίκλα πράσινου μήλου συνδυαζόταν έντεχνα με τηγανητά καπαρόφυλλα και passion fruit, πικάντικο με όμορφες εντάσεις παρουσιάστηκε το τιραντίτο και πληθωρικό με εκπληκτικά αρώματα το καπνιστό σεβίτσε με μελάνι σουπιάς, ταρτάρ από αγγούρι, καλαμπόκι, πίκλα ρέβας και γλυκοπατάτα.
Πολλά ακόμα άκρως δημιουργικά πιάτα πέρασαν από το τραπέζι μου, όπως η σαλάτα με ντοματίνι, καρπούζι, μπουράτα και χώμα από χαρούπι, η πετυχημένη ελληνική εκδοχή αραντσίνι με φάβα, τριμμένη ντομάτα Σαντορίνης και καπνιστό χέλι, τα σουτζουκάκια black angus με σάλτσα ντομάτας και καπνιστή φέτα και το χταπόδι σχάρας με φάβα, πίκλα κάπαρης και κρεμμυδιού.
Σε αγαπημένο μου πιάτο αναδείχθηκε το ιδανικά βρασμένο σπαγγέτι με αέρινη beurre blanc και αρωματικό ταρτάρ από γαρίδα μαριναρισμένη σε ελαιόλαδο, χυμό λάιμ και ξύσμα λάιμ όπου βουτυράδα, ελαφριά οξύτητα και ντελικάτα αρώματα έπαιζαν ένα ωραίο παιχνίδι απόλυτα ισορροπημένων γεύσεων.
Μαζί με τα απολαυστικά cocktails, αξιόλογα κρασιά από το σαντορινιό και τον ευρύτερο ελληνικό αμπελώνα καθώς και σαμπάνιες συνδυάζονται άψογα με τις γεύσεις του μενού. Οι ήχοι ηλεκτρονικής μουσικής αποτελούν αναπόσπαστο μέρος του club, ξεκινώντας από organic house και ανεβάζοντας ρυθμό όσο πέφτει η νύχτα. Τη μουσική επιμέλεια στο Yalos έχουν resident DJs ενώ συχνά διοργανώνονται εκδηλώσεις με live vocal και ηλεκτρονική μουσική από φημισμένους παραγωγούς μουσικής και DJs.
Το Yalos αποτελεί έναν ιδιαίτερα αξιόλογο προορισμό για όσους επιθυμούν να απολαύσουν μια μέρα γεμάτη ανεμελιά, εξαίσιο φαγητό αλλά και ένταση στο όμορφο νησί της Σαντορίνης.
Έξω Γιαλός, Σαντορίνη / τηλ. +30 22860 25816
(Φωτογραφίες: Άννα Τασιούλα)