Κάθε χρόνο τα βλέμματα της παγκόσμιας ανδρικής μόδας στρέφονται στην “Pitti Uomo”, τη μεγαλύτερη έκθεση στον κόσμο για το ανδρικό στυλ.
Το Scalawear από το Nicolas Barelier είναι ένα brand που εμπνεύστηκε από την “κλίμακα”. Μια έννοια που φαίνεται να γνωρίζει καλά ο δημιουργός του, που πριν την καραντίνα του κορονοϊού ήταν ένας πετυχημένος αρχιτέκτονας. Στη συνέχεια, έγινε σχεδιαστής μόδας με μεγάλη επιτυχία, απ’ ότι έδειξαν τα δύο τελευταία Pitti Uomo, και στο εξωτερικό. Τον επισκεφτήκαμε στο ατελιέ του, στην οδό Υπατίας στην πλατεία Μητροπόλεως και ο χώρος “κουβαλούσε” τον πυρετό της δημιουργίας ενός brand αλλά και το πάθος του επιχειρείν. Τα χαρτιά με τα πατρόν θύμιζαν ότι στην επικεφαλίδα όλων αυτών έμπαινε η υψηλή ραπτική και μάλιστα made in Greece.
Ως αρχιτέκτονας ο Barelier έχει γενικεύσει την αγάπη του για τη μόδα ως μια ευρύτερη έφεση προς την καλή αισθητική. “Η πρώτη μου επαφή με την αισθητική της οποίας αποτελεί τμήμα η μόδα, ήταν από παιδάκι. Μου άρεσε οτιδήποτε είχε να κάνει με την ομορφιά και τα ωραία αντικείμενα. Ψαχούλευα διαρκώς ψάχνοντας τα συρτάρια των γιαγιάδων μου” μας λέει.
“Επισκέπτομαι την Pitti από το 2021, με αφορμή την ίδρυση του sartorial brand μου, SCALA. Ο πυρήνας του γκρουπ αποτελείται από μια παρέα ανδρών με “κομψή αλητεία”, ένα “ratpack”, που δημιουργήθηκε πρόπερσι το καλοκαίρι σε ένα catamaran και μας ενώνει η αγάπη για το στυλ, το καλό φαγητό και τις “ουσιαστικές” συζητήσεις”.
To Pitti Uomo μέσα από τα μάτια του Nicolas Barelier
–Ποια η διαφορά της συμμετοχής σας στο φετινό Pitti Uomo σε σχέση με πέρυσι; Φέτος το SCALA team ήταν μεγαλύτερο από ποτέ, καθώς ήμασταν σχεδόν 30 άτομα. Πέρυσι που ήμασταν 12, αποτελούσαμε το μεγαλύτερο crew από ένα brand ή σχεδιαστή στην έκθεση, επομένως μπορούμε να αναλογιστούμε το μέγεθος. Για του χρόνου προβλέπω πτήση charter! Φέτος είχαμε στην ομάδα μας και τη νεότερη συμμετέχουσα της έκθεσης, την 6 μηνών κόρη μου. Την 3η ημέρα, πραγματοποιήθηκε το event SCALA “a Fit for All”, το οποίο φέτος αφορούσε αποκλειστικά το brand και ανακοινώθηκε επίσημα από το επίσημο Calendar της Pitti Uomo -το μόνο ελληνικό brand που το έχει καταφέρει αυτό τα τελευταία 25 χρόνια. Την επομένη, έγινε η φωτογράφηση της καμπάνιας SCALA FALL/WINTER 2025-2026, στους δρόμους της Φλωρεντίας και στο ιστορικό Caffè Gilli.
-Τι event διοργανώσατε; Μεταφερόμαστε σε ένα ιστορικό παλάτι που το 1960 μετατράπηκε σε πολυτελές ξενοδοχείο. Απολαμβάνουμε ένα μοναδικό Negroni στο σαλόνι του “Harry’s Bar” παρέα με ένα αρωματικό πούρο στον πανέμορφο κήπο του κτιρίου, ενώ ταυτόχρονα παρακολουθούμε τη φωτογράφηση του Lookbook SCALA Fall/Winter 2025-2026! Ο τίτλος του event ήταν “A Fit for All”, καθώς υπήρχε ένα μπλε σταυρωτό σακάκι SCALA, το οποίο φορέθηκε από 40 περίπου άτομα και εφάρμοζε σε όλους “γάντι”, δείγμα του μοναδικού πατρόν. Ένας τυχερός, έπειτα από online διαγωνισμό, κέρδισε ένα σακάκι SCALA “Made to Measure”. Χορηγοί στο event ήταν η DRAPERS – Vitale Barberis Canonico η εταιρία υφασμάτων από την οποία διαλέγουμε τα περισσότερα από τα υφάσματα των κολεξιόν μας και αποτελεί τον παλαιότερο καταγεγραμμένο παραγωγό υφασμάτων από το 1663, το “House of Negroni” και η “EGM Cigars”. Την οργάνωση του ατμοσφαιρικού αυτού event, ανέλαβε η συνεργάτιδα του brand και ιδρύτρια του PR Agency “La Vie Rebelle”, Aνδρονίκη Ξημέρη.
-Ποια ήταν η απήχηση του; Το event συγκέντρωσε γύρω στα 100 άτομα, ανάμεσά τους ιδιαίτερα σημαντικές προσωπικότητες από το χώρου του ανδρικού ρούχου, από όλο τον κόσμο. Μέσω αυτού, είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά τη φιλοσοφία του brand, να δοκιμάσουν το σακάκι SCALA και να εντυπωσιαστούν, κατά κοινή ομολογία, με την “Made in Greece” συνθήκη και όχι με την “Made in Italy”, όπως έχουν συνηθίσει να βλέπουν. Ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσαν επίσης τα μοναδικά πατρόν SCALA, που προκύπτουν από τη συσχέτιση της αρχιτεκτονικής με το ρούχο, σχέση που αποτελεί θεμέλιο λίθο για το brand.
–Ποιο είναι ακριβώς το κλίμα που προσπαθεί να αναβιώσει το Scala; Ένα κλίμα αυθόρμητης και ανεπιτήδευτης κομψότητας μέσα από μια “φρέσκια” αλλά ταυτόχρονα διαχρονική ματιά. Το ευχάριστο της υπόθεσης είναι ότι όλη αυτό το εγχείρημα προκύπτει εντελώς φυσικά, δίχως ίχνος υπερπροσπάθειας, καθώς χαρακτηρίζεται από αυθεντικότητα και αυθορμητισμό, χαρακτηριστικά απόλυτα συνυφασμένα με την έννοια της δημιουργίας-όπως την έχω εγώ στο μυαλό μου. Το μείγμα αυτό, δημιουργεί ένα κλίμα παρέας και μοναδικές στιγμές που μένουν στη μνήμη και τις αναπολούμε με χαρά, μέχρι τις επόμενες.
–Γιατί το Pitti Uomo; Για τρεις λόγους. Πρώτον, γιατί είναι η μεγαλύτερη έκθεση για το ανδρικό ρούχο στον κόσμο, η μεγαλύτερη “γιορτή του στυλ”! Την επισκέπτονται κάθε χρόνο πάνω από 20.000 επισκέπτες. Δεύτερον, γιατί γίνεται στη Φλωρεντία. Από την πρώτη επίσκεψή μου στην πόλη, στα φοιτητικά μου χρόνια και μια εβδομάδα αφότου γνώρισα τη γυναίκα μου αισθάνθηκα κάτι πρωτόγνωρο. Με έχει επηρεάσει ιδιαίτερα η Αναγέννηση και κάθε φορά που την επισκέπτομαι αισθάνομαι ότι γεμίζω τους “δημιουργικούς μου κάλυκες”. Υπάρχει μια διάχυτη ενέργεια, με την οποία μοιάζει λες και έχουν ποτιστεί τα κτίρια και οι δρόμοι. Μοναδικό συναίσθημα. Και τρίτον, έχει καταπληκτικό φως και ήταν θέμα χρόνου να φωτογραφίσω μια καμπάνια SCALA εκεί, πράγμα το οποίο επιτέλους έγινε.
Η κορυφαία έκθεση για το ανδρικό στυλ
Το Pitti Uomo είναι μία από τις σημαντικότερες διεθνείς εκθέσεις μόδας για το ανδρικό ντύσιμο. Διοργανώνεται δύο φορές τον χρόνο (Ιανουάριο και Ιούνιο) στη Φλωρεντία και συγκεντρώνει κορυφαίους σχεδιαστές, brands, αγοραστές, influencers και λάτρεις της ανδρικής μόδας από όλο τον κόσμο. Ξεκίνησε το 1972 και έκτοτε έχει εξελιχθεί σε μία από τις πιο επιδραστικές πλατφόρμες για την παρουσίαση νέων τάσεων, tailoring, casual wear και street style. Εκτός από τις κολεξιόν, το event φημίζεται για τους καλοντυμένους επισκέπτες του, οι οποίοι συχνά γίνονται viral για το ιδιαίτερο στιλ τους.
www.scalawear.com, @scalawear/Ιnstagram