Ολα τα μυστικά για να πραγματοποιήσετε το όνειρο της δημιουργίας μιας σπιτικής κάβας.
Οι συγκινήσεις που προσφέρει το άνοιγμα ενός παλαιωμένου δεν μπορούν να συγκριθούν με αυτές ενός κρασιού τρέχουσας κυκλοφορίας ούτε σε επίπεδο γευσιγνωσίας αλλά ούτε και σε επίπεδο εμπειρίας. Ωστόσο το να φέρουμε ένα τέτοιο στο τραπέζι μας δεν είναι πάντα μια εύκολη υπόθεση αφού η διαφορά της τιμής τους μπορεί να είναι πολλαπλάσια καθιστώντας την αγορά του απαγορευτική ενώ πολλές φορές και η διαθεσιμότητα κάποιων ετικετών, κυρίως λευκών, που βρίσκονται στο ζενίθ της εξέλιξής τους είναι μηδαμινή.
Όμως υπάρχει πιο οικονομικός και πρακτικός τρόπος για να απολαμβάνετε παλαιωμένα κρασιά και αυτός δεν είναι άλλος παρά να δημιουργήσετε το δικό σας κελάρι. ‘Η την δική σας κάβα, ας πούμε καλύτερα, μιας και η λέξη κελάρι παραπέμπει είτε σε σκοτεινές, μουχλιασμένες στοές κεντροευρωπαϊκών πύργων είτε σε ιδιωτικές συλλογές εκατομμυριούχων όπου ντάνες από κάσες Petrus βρίσκονται πίσω από ερμητικά κλειστές πόρτες που θυμίζουν χρηματοκιβώτια τραπεζών.
Τα πράγματα βέβαια μπορούν να γίνουν πολύ πολύ πιο απλά, ώστε κάθε κοινός θνητός να μπορεί να παλαιώσει τις αγαπημένες του ετικέτες και να τις δοκιμάσει σε διαφορετικά στάδια της εξέλιξής τους ακόμα και αν κατοικεί σε ένα διαμέρισμα.
-Προμηθευτείτε έναν συντηρητή κρασιών
Η πιο προφανής επιλογή είναι η αγορά ενός συντηρητή κρασιών, όπου κάτω από ιδανικές συνθήκες θα μπορεί να διαχειρίζεται 100-160 φιάλες. Ακόμα όμως και αν το κόστος απόκτησης, η κατανάλωση ρεύματος ή ο χώρος που αυτός θα καταλάβει αποτελούν τροχοπέδη, οι ελπίδες για μια κάβα στο σπίτι κάθε άλλο παρά σβήνουν. Γιατί αρκεί ένα ντουλάπι, μια αποθήκη, ή ακόμα και ένας χώρος κάτω από μια σκάλα για να μετατραπεί σε μια μικρή ή μεγαλύτερη κάβα κρασιών. Αν απελευθερώσετε ακόμα και μόλις 3-4 τετραγωνικά μέτρα θα μπορέσετε να αποθηκεύσετε μερικές εκατοντάδες φιάλες, με την προϋπόθεση βέβαια ότι θα τους προσφέρετε όλες τις ανέσεις για έναν ευχάριστο “ύπνο”. Και ένα κρασί χρειάζεται αυτή την ξεκούραση ακριβώς ότι θα την χρειαζόταν και ένας άνθρωπος.
–Τοποθετείστε τις φιάλες σε πλάγια θέση
Δεν νομίζω ότι η αναγκαιότητα να βάλετε τις φιάλες σε πλάγια θέση απαιτεί εξήγηση. Άλλωστε πόσοι από εσάς κοιμάστε όρθιοι; Πάντως καλό είναι να ξέρουμε ότι έτσι το υγρό έρχεται σε επαφή με τον φελλό επιτρέποντάς του να διατηρήσει την ελαστικότητα και άρα να μην συρρικνωθεί, γεγονός που θα επέτρεπε σε μεγάλη ποσότητα οξυγόνου να εισχωρήσει και να οξειδώσει πρόωρα το περιεχόμενο. Εδώ, ιδανικά, θα βοηθούσε και μια υψηλή υγρασία της τάξης του 70%, αλλά επειδή αυτό είναι δύσκολο να επιτευχθεί -εκτός κάποιων πολύ υγρών περιοχών- είτε το παραβλέπετε είτε στρώνετε το χώρο με χαλικάκι το οποίο φροντίζεται τακτικά να βρέχετε.
-Προσοχή στις θερμοκρασίες
Αυτό όμως που δεν πρέπει να παραβλέψετε είναι οι όσο το δυνατόν χαμηλότερες θερμοκρασιακές διακυμάνσεις. Οι 13οC θεωρούνται ιδανικό νούμερο για όλα τα είδη και χρώματα κρασιού, όμως καλύτερα είναι να έχουμε 25 παρά “ανέβα-κατέβα” μεταξύ 13 και 25 -παρόλο που ο μέσος όρος βρίσκεται εγγύτερα προς το πρώτο. Έτσι, εξωτερικοί χώροι (όπως τα μπαλκόνια) αποκλείονται ρητά.
-Το σημαντικό τρίπτυχο
Σχεδόν η ίδια προσοχή πρέπει να δοθεί σε σκοτάδι, κραδασμού και οσμές. Στα κρασιά δεν μπορούμε να φορέσουμε μάσκες συσκότισης, οπότε ας βρούμε για αυτά το πλέον σκοτεινό μέρος του σπιτιού. Σημαντικό είναι επίσης αυτό να μην είναι κάποιο ντουλάπι κουζίνας ή άλλο μέρος με έντονες οσμές, αφού το κρασί ρουφά σαν σφουγγάρι (διαμέσου του φελλού) κάθε μυρωδιά και το “ντολμαδάκια γιαλαντζί” δεν είναι τυπικό άρωμα καμίας ποικιλίες και κανενός terroir! Από την άλλη κανείς δεν θέλει να τον σκουντάνε κατά τη διάρκεια του ύπνου του, για αυτό και η κάβα καλό είναι να μην είναι σε μέρη με κραδασμούς όπως τα λεβητοστάσια.
Συνυπολογίζοντας όλα τα παραπάνω, ένα κομμάτι μιας αποθήκης ή ένα περισσευούμενο φύλλο μιας ντουλάπας είναι η καλύτερη λύση για να μετατραπεί σε μια κάβα ικανή να χωρέσει λίγες εκατοντάδες φιάλες. Και μπορεί αυτή να υπολείπεται σε glamour και επιδόσεις, ωστόσο αν προσέξετε λίγο τα παραπάνω και δεν έχετε -όπως εγώ- το κακό συνήθειο να… σκαλίζετε συνεχώς τα μπουκάλια σας, θα μπορέσετε να δημιουργήσετε μια κάβα στην οποία τα καλά λευκά θα παλαιώσουν άνετα για 5-7 χρόνια και τα καλά κόκκινα για τουλάχιστον μία δεκαετία.
Φωτογραφίες: Getty Images / Ideal Image
Εξωτερική φωτογραφία: Courtesy of Miele, www.miele.gr