Νέο βιβλίο κυκλοφορεί και αποκαλύπτει πώς η πριγκίπισσα της Ουαλίας έπεσε θύμα παραπλάνησης και δέχθηκε να παραχωρήσει συνέντευξη στο BBC αποκαλύπτοντας την πιο εύθραυστη πλευρά της.

«Ήμασταν τρεις σε αυτόν το γάμο, οπότε ήταν λίγο στριμωγμένα». Αυτή ήταν η φράση-βόμβα της πριγκίπισσας Νταϊάνα στη συνέντευξη που παραχώρησε στον δημοσιογράφο Μάρτιν Μπασίρ και την εκπομπή Panorama του BBC στις 20 Νοεμβρίου 1995. Ήταν η πρώτη φορά που ένα μέλος της βρετανικής βασιλικής οικογένειας μιλούσε ανοιχτά για την προσωπική του ζωή και, ειδικότερα, για τον ταραχώδη γάμο της με τον πρίγκιπα Κάρολο, ο οποίος διατηρούσε παράλληλη σχέση με την Καμίλα Πάρκερ-Μπόουλς. Οι προσεκτικά διατυπωμένες λέξεις της «πριγκίπισσας του λαού» φιγουράρησαν στα πρωτοσέλιδα του διεθνούς Τύπου και αποτέλεσαν καταλύτη για να ξεκινήσει επίσημα η διαδικασία διαζυγίου, με εντολή της βασίλισσας Ελισάβετ.

Εσωτερικός εχθρός: Η σκοτεινή αλήθεια πίσω από την ιστορική συνέντευξη της πριγκίπισσας Νταϊάνα
Πρωτοσέλιδα βρετανικών εφημερίδων μετά τη συνέντευξη της πριγκίπισσας Νταϊάνα στην εκπομπή Panorama του BBC. Photo: AFPForum

Τη συνέντευξη παρακολούθησαν περισσότεροι από 23 εκατ. τηλεθεατές, με τις αιχμηρές αποκαλύψεις της να αποτελούν μια από τις πιο εμβληματικές στιγμές της βρετανικής τηλεόρασης. Δε συγκλόνισε, όμως, μόνο η συνέντευξη, αλλά και η αλήθεια που αποκαλύφθηκε για τον σκοτεινό τρόπο με τον οποίο εξασφαλίστηκε. Τέσσερα χρόνια μετά το θάνατό της στο Παρίσι, έπειτα από ανεξάρτητη έρευνα, διαπιστώθηκε ότι ο δημοσιογράφος είχε πλαστογραφήσει έγγραφα με τη βοήθεια συναδέλφου του στο βρετανικό δίκτυο, προκειμένου να την παραπλανήσει και να κερδίσει την εμπιστοσύνη της. Οι πρακτικές του την έπεισαν ότι άνθρωποι του περιβάλλοντός της, ακόμα και πολύ στενοί συνεργάτες της, παρακολουθούσαν τις κινήσεις της και την πρόδιδαν. Οι ανήθικες τακτικές του Μπασίρ δικαιολογούν την καχυποψία και την ανασφάλεια που την χαρακτήριζαν λίγο πριν τον τραγικό χαμό της.

Η πριγκίπισσα θύμα προδοσίας
Το ζήτημα επανέρχεται στο προσκήνιο με το νέο βιβλίο «Dianarama: Deception, Entrapment, Cover-Up — The Betrayal of Princess Diana», το οποίο χαρτογραφεί λεπτό προς λεπτό πώς εξαπατήθηκε η πριγκίπισσα της Ουαλίας και πώς τα ψέματα του Μπασίρ δεν κατηύθυναν μόνο τη συνέντευξη, αλλά επηρέασαν τις σχέσεις με ανθρώπους που ήταν πραγματικά πιστοί, ώσπου εκείνη κατέληξε να τους θεωρεί εσωτερικούς εχθρούς. Ο συγγραφέας και πρώην δημοσιογράφος του BBC, Άντι Γουέμπ, αποκαλύπτει στις σελίδες του βιβλίου του ότι ο Μπασίρ είχε παραπλανήσει και τον αδελφό της πριγκίπισσας, Τσαρλς Σπένσερ, παρουσιάζοντάς του πλαστά έγγραφα που υποστήριζαν ότι το προσωπικό του παλατιού την κατασκόπευε και ότι ο πρίγκιπας Κάρολος την ήθελε νεκρή.

«Πείστηκε να δώσει τηλεοπτική συνέντευξη μετά από μια εκστρατεία του δημοσιογράφου Μάρτιν Μπασίρ που περιλάμβανε πλαστά έγγραφα και εξωφρενικές υποψίες ότι ο σύζυγός της, ο πρίγκιπας Κάρολος σχεδίαζε τη δολοφονία της. Το σχέδιο ακούγεται εντελώς παράξενο, αλλά πέτυχε. Και το έκανε αυτό σε μεγάλο βαθμό επειδή ο Μπασίρ κατάφερε να καταστρέψει την εμπιστοσύνη της Νταϊάνα για όσους μέχρι τότε φρόντιζαν για την ασφάλειά της -κυρίως στον ιδιωτικό γραμματέα της, Πάτρικ Τζέφσον, τον οποίο ο δημοσιογράφος ισχυρίστηκε ότι ήταν σε συνεργασία εναντίον της με τον Ρίτσαρντ Έιλαρντ, τον ιδιωτικό γραμματέα του Καρόλου», σημειώνει ο συγγραφέας, ο οποίος αποκάλυψε την έκταση της παραπλάνησης.

Παρότι η διεύθυνση του BBC γνώριζε ήδη από το 1996 ότι ο Μπασίρ είχε ενεργήσει με αυτόν τον τρόπο, προτίμησε να κρατήσει στο σκοτάδι την υπόθεση. Η πλεκτάνη, όμως, αποκαλύφθηκε και εξήγησε την αιφνίδια αλλαγή στη συμπεριφορά της πριγκίπισσας, ιδίως προς τον έμπιστό της γραμματέα. Ο Τζέφσον, ο άνθρωπος που λειτουργούσαν σαν πηγή ηρεμίας στις πιο έντονες και ταραγμένες περιόδους της ζωής της, μιλώντας στο περιοδικό People χαρακτήρισε «ανατριχιαστικά» τα γεγονότα και κυρίως ότι η Νταϊάνα τον έβλεπε σαν «εσωτερικό εχθρό». «Δεν είχα καταλάβει τι είχε αλλάξει», σχολίασε.

Εσωτερικός εχθρός: Η σκοτεινή αλήθεια πίσω από την ιστορική συνέντευξη της πριγκίπισσας Νταϊάνα
Η πριγκίπισσα της Ουαλίας και ο ιδιωτικός γραμματέας της, Πάτρικ Τζέφσον, στο αεροδρόμιο Χίθροου, το 1996. Photo: Getty Images/ Ideal Image

Σήμερα, όμως, γνωρίζει τα αίτια της δραστικής αυτής μεταστροφής. «Ήταν ανατριχιαστικό, ανατριχιαστικό και σκληρό. Αλλά ταυτόχρονα, χάρη στον Άντι (σ.σ. Γουέμπ), τώρα καταλαβαίνω τι πήγε στραβά και γιατί. Για 25 χρόνια, δεν κατάλαβα ποτέ τι πήγε στραβά και αν ήταν δικό μου λάθος», συνέχισε. Εκείνη την εποχή, ο Τζέφσον δεν είχε ιδέα γιατί η στάση της Νταϊάνα απέναντί ​​του άλλαξε τόσο απότομα. Λίγο καιρό αργότερα αναγκάστηκε να παραιτηθεί.

Λίγους μήνες πριν το θάνατό της, σύμφωνα με τον πρώην γραμματέα της, εμπιστευόταν ακατάλληλους ανθρώπους, οι οποίοι δε μπορούσαν να τη προστατεύσουν όπως θα έπρεπε. Θεωρεί, μάλιστα, ότι αν βρισκόταν ακόμα στις υπηρεσίες της, θα είχε καλύτερη εικόνα γύρω από το ταξίδι της στη γαλλική πρωτεύουσα που έμελλε να είναι το τελευταίο. Πιστεύει, δε, ότι αν η πριγκίπισσα δεν είχε πει το «ναι» -με απόλυτη μυστικότητα- στον Μπασίρ, αλλά είχε προτιμήσει έναν άλλο δημοσιογράφο, τα πράγματα μπορεί να ήταν πολύ διαφορετικά.
Σε αυτό συμφωνεί και ο συγγραφέας του βιβλίου, ο οποίος αναφέρει πως η ζωή της θα είχε ακολουθήσει διαφορετική πορεία αν είχε ενημερωθεί για τα πλαστά έγγραφα: «Μπορεί να ήταν ακόμα ζωντανή. Γιαγιά στα 64 χρόνια της, να χαίρεται τα πέντε εγγόνια της. Αλλά οι συνέπειες υπήρξαν θανάσιμες».

Εσωτερικός εχθρός: Η σκοτεινή αλήθεια πίσω από την ιστορική συνέντευξη της πριγκίπισσας Νταϊάνα
To νέο βιβλίο “Dianarama: Deception, Entrapment, Cover-Up — The Betrayal of Princess Diana” του συγγραφέα και πρώην δημοσιογράφου του BBC, Andy Webb. Photo: @andywebb7/Instagram

Η φίλη της, Ρόζα Μόνκτον, μιλώντας στο αμερικανικό περιοδικό δήλωσε ότι η πριγκίπισσα «ήταν εύθραυστη και αυτό την έκανε ευάλωτη στον Μπασίρ», σημειώνοντας πως η αποκάλυψη εξηγεί «τόσα πολλά για την παράξενη συμπεριφορά της. Άλλαζε συνεχώς τον αριθμό της». Ο αδελφός της Νταϊάνα, ερωτηθείς από τον Γουέμπ σχετικά με τη στάση των στελεχών του BBC, υποστήριξε ότι αν είχαν αποκαλύψει την απάτη του Μπασίρ το 1996, η Νταϊάνα θα εμπιστευόταν και πάλι τους σωστούς ανθρώπους.

Η υπόθεση προκαλεί νέο πονοκέφαλο στο BBC, μετά το πρόσφατο σκάνδαλο με την επεξεργασμένη ομιλία του Αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, που οδήγησε σε παραίτηση του διευθύνοντα συμβούλου του δικτύου. Και ενώ το βιβλίο ανοίγει ξανά ένα από τα πιο σκοτεινά κεφάλαια της ιστορίας της βρετανικής βασιλικής οικογένειας, ο ίδιος ο συγγραφέας δεν κρύβει τη συγκίνηση για την απήχηση του έργου του. Σε ανάρτηση στο Instagram, σχολίασε: «Για έναν πρωτοεμφανιζόμενο συγγραφέα, αυτό είναι πολύ συγκινητικό, έτσι δεν είναι; Βιβλίο της εβδομάδας. Η δημοσιότητα ήταν εκπληκτική σε όλο τον κόσμο». Δεν παρέλειψε, όμως, να τονίσει με ειρωνεία, ότι «το μόνο μεγάλο μέσο ενημέρωσης που δεν κάλυψε τα θέματα που θίγονται στο βιβλίο –-σοβαρά θέματα που υποστηρίζονται από αποδεικτικά στοιχεία- είναι το BBC».

Eξωτερική φωτογραφία: Getty Images / Ideal Image