Επιστολόχαρτα, στιλό, φάκελοι, βουλοκέρι αναβιώνουν μέσα από κοινότητες ανθρώπων που επιβραδύνουν τους καθημερινούς ρυθμούς γράφοντας γράμματα.
Στην ταινία «Έρωτας Δίχως Παρόν», η Κέιτ Φόστερ και ο Άλεξ Γουάιλερ ζουν σε μια μονοκατοικία δίπλα σε μια λίμνη. Δεν μένουν, όμως, μαζί την ίδια στιγμή, αλλά σε διαφορετικές χρονικές περιόδους. Η Κέιτ στο 2006 και ο Άλεξ στο 2004. Παρότι τους χωρίζουν δύο χρόνια, καταφέρνουν να επικοινωνούν μεταξύ τους αλληλογραφώντας μέσω ενός μαγικού γραμματοκιβωτίου. Η αλληλογραφία που ξεκινά σε φιλικό επίπεδο, σύντομα μετατρέπεται σε έρωτα. Παρότι πλατωνικό. Οι δύο ερωτευμένοι συνεχίζουν να γράφουν ο ένας στον άλλον επιστολές και αναζητούν λύση στο πολύ σημαντικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν: πώς θα καταφέρουν να συναντηθούν την ίδια στιγμή. Η ρομαντική υπόθεση της ταινίας φαντασίας με τους Σάντρα Μπούλοκ και Κιάνου Ριβς, κέρδισε το κοινό, σημειώνοντας συνολικές εισπράξεις σχεδόν 115 εκατ. δολαρίων υπερβαίνοντας τον αρχικό προϋπολογισμό κατά 3 φορές.
Μια συνήθεια που επιστρέφει
Δεν ήταν μόνο η φανταστική ιστορία αγάπης κι η προσδοκία οι δύο τους να ζήσουν πραγματικά τον έρωτά τους που γοήτευσε το κοινό, αλλά και η ρομαντική διαδικασία της χειρόγραφης επιστολής. Σύμφωνα με το Associated Press, η ανάγκη για ανθρώπινη επαφή σε έναν κόσμο γεμάτο οθόνες και τεχνολογία, ικανοποιείται με τα γράμματα. Σε μια προσπάθεια, οι άνθρωποι να επιβραδύνουν τους φρενήρεις ρυθμούς της καθημερινότητας, στρέφονται σε παλαιότερες μορφές επικοινωνίας, ανακαλύπτοντας ξανά τη χαρά της χειρόγραφης επιστολής. Η αλληλογραφία, η καλλιγραφία και η διακόσμηση φακέλων με βουλοκέρι γνωρίζουν νέα άνθηση. Δεν πρόκειται απλώς για μια νοσταλγική επιστροφή στο παρελθόν. Είναι ένας τρόπος να απομακρυνθούν για λίγο από την τεχνολογία, να αφιερώσουν περισσότερο χρόνο σε όσα έχουν πραγματική σημασία και να δημιουργήσουν πιο ουσιαστικές σχέσεις με τους άλλους.
Όπως αναφέρει η Μελίσα Μπόμπιτ από την Καλιφόρνια στο ειδησεογραφικό πρακτορείο, αλληλογραφεί συστηματικά με περίπου 12 ανθρώπους, αν και στο παρελθόν είχε φτάσει τους 40, τους οποίους η ίδια θεωρεί πραγματικούς φίλους. Μάλιστα, θεωρεί τη διαδικασία να γράφεις και να διαβάζεις προσεκτικά τις επιστολές των άλλων, μέσα στις οποίες μοιράζονται τις σκέψεις και τα συναισθήματά τους, μια μορφή ψυχοθεραπείας.
Το γράψιμο ως καταφύγιο από την καθημερινότητα
Σε μια κοινωνία όπου μας επιβάλλεται να είμαστε διαρκώς διαθέσιμοι, δραστηριότητες όπως η αλληλογραφία και η δημιουργία λευκωμάτων απαιτούν συγκέντρωση και υπομονή που συχνά λείπουν από την καθημερινότητά μας. Ακόμα κι η επιλογή του επιστολόχαρτου, του στιλό, του φακέλου ακόμα και η σφραγίδα με βουλοκέρι συνθέτουν έναν μοναδικό και πολύ προσωπικό τρόπο έκφρασης, πολύ μακριά από τη συνεχή ροή πληροφοριών που μας κατακλύζουν. Ακόμα και νεαροί φοιτητές που ο κόσμος τους περιστρέφεται γύρω από το διαδίκτυο, αφήνουν για λίγο στην άκρη το κινητό και τον υπολογιστή για να στείλουν κάρτες σε φίλους και συγγενείς, ή να γράψουν στο ημερολόγιό τους. Ακόμα κι η ίδια η επίσκεψη στο ταχυδρομείο μπορεί να είναι ένα μικρό τελετουργικό, με την αγορά γραμματόσημων και την επικοινωνία με τους υπαλλήλους.
Δημιουργία κοινότητας
Για την 28χρονη Κίκι Κλάσεν από τον Καναδά, η αλληλογραφία έχει λάβει μεγαλύτερη διάσταση, αφού πριν περίπου δύο χρόνια δημιούργησε το Lucky Duck Mail Club, μια συνδρομητική υπηρεσία μέσω της οποίας κάθε μήνα αποστέλλονται στα μέλη μια χειροποίητη δημιουργία και ένα προσωπικό χειρόγραφο μήνυμα. Η κοινότητα αριθμεί περισσότερα από 1.000 μέλη σε 36 διαφορετικές χώρες. Όπως εξηγεί, όταν γράφει, αναγκάζεται να σταματήσει, να σκεφτεί και να επιλέξει προσεκτικά τις λέξεις της. Επιπλέον, το χαρτί προσφέρει μεγαλύτερη ελευθερία στην έκφραση των συναισθημάτων, αφού σύμφωνα με την ίδια είναι συχνά ευκολότερο να γράψεις κάτι που δυσκολεύεσαι να πεις προφορικά. Οι απαντήσεις που δέχεται περιλαμβάνουν προσωπικές ιστορίες τόσο συγκινητικές που κάποιες φορές την κάνουν να δακρύζει. Για πολλούς ανθρώπους, σημειώνει, το χαρτί λειτουργεί σαν ένα ασφαλές περιβάλλον, όπου γράφουν αυτά που νιώθουν, τα στέλνουν και αφήνουν τις λέξεις να βρουν το δρόμο τους.
Πώς μπορεί κανείς να ξεκινήσει
Η επιστροφή στις παλιότερες συνήθειες μπορεί να φαίνεται απλή, αλλά το να βρει κανείς χρόνο για να «ρίξει» τους ρυθμούς του δεν είναι πάντα εύκολο. Σε μια καθημερινότητα γεμάτη ευθύνες, ακόμη και μια ευχάριστη δραστηριότητα μπορεί να μοιάζει με υποχρέωση. Όπως λένε, ωστόσο, όσοι ασχολούνται με αυτό το χόμπι, δεν απαιτούνται ούτε ακριβά υλικά, ούτε ατελείωτες ώρες ελεύθερου χρόνου. Μπορεί κανείς να ξεκινήσει με ένα απλό τετράδιο, λίγες καρτ ποστάλ ή μερικές επιστολές προς ανθρώπους που ήδη γνωρίζει. Αν το επιθυμεί, μπορεί να βρει κοινότητες ανθρώπων με παρόμοια ενδιαφέροντα, ή διαδικτυακές ομάδες που ασχολούνται με την καλλιγραφία και το βουλοκέρι. Όπως στην ταινία με την Μπούλοκ και τον Ριβς, ένα γράμμα τελικά μπορεί να γίνει η αρχή μιας απρόσμενης γνωριμίας, μιας βαθιάς φιλίας ή ακόμη και ενός έρωτα.
Εξωτερική φωτογραφία: 123RF