Sponsored Content

Ήταν στη δεκαετία του 60 όταν τα υπολογιστικά συστήματα υψηλών αποδόσεων (HPC) έκαναν την εμφάνιση τους για να υποστηρίξουν τις ανάγκες και τις απαιτήσεις της κυβέρνησης και των ακαδημαϊκών ερευνητικών κέντρων. Από τότε εξελίχθηκαν και στη δεκαετία του 70 μπήκαν δυναμικά και σε άλλους κλάδους όπως στην αυτοκινητοβιομηχανία για τον υπολογισμό της αεροδυναμικής σχεδίασης, την αεροναυπηγική για την προσομοίωση δυνάμεων κατά την πτήση, στην πετρελαιοβιομηχανία για την αύξηση της παραγωγικότητας κα. Σήμερα βιώνουμε τα αποτελέσματα αυτών των συστημάτων καθημερινά όπως όταν σχεδιάζουμε τη μέρα μας βασισμένοι σε ακριβή καιρικά μοντέλα ή απολαμβάνοντας μια ταινία που χρησιμοποιεί τεχνητές εικόνες, το λεγόμενο CGI.

Όπως τότε έτσι και σήμερα τα υπολογιστικά συστήματα υψηλών αποδόσεων εισέρχονται σε ακόμα περισσότερους κλάδους και ο ψηφιακός μετασχηματισμός ωθεί τις εταιρείες να δράσουν άμεσα και να αξιοποιήσουν τα δεδομένα τους. Ο φόρτος εργασίας για αυτά τα συστήματα έχει γίνει ακόμα πιο περίπλοκος και απαιτεί περισσότερους υπολογιστικούς πόρους. Γιατί όμως να επενδύσει μια εταιρεία σε αυτόν τον τομέα; Σύμφωνα με την Hyperion Research, κατά μέσο όρο οι εταιρείες που επένδυσαν σε HPC είδαν μία απόδοση 47 δολάρια για κάθε 1 δολάριο που ξόδεψαν για την απόκτηση αυτών των συστημάτων. Για πολλές εταιρείες αυτό το κομμάτι της υποδομής τους γίνετε όλο και πιο κρίσιμο καθώς αποτελεί κινητήριο δύναμη της κερδοφορίας τους και του ανταγωνιστικού πλεονεκτήματός τους.

Η Hewlett Packard Enterprise (HPE) αποτελεί ηγέτη στα συστήματα HPC παγκοσμίως με απόσταση άνω του 10% από τον #2 προμηθευτή σε μερίδιο αγοράς. Oι πελάτες της κυμαίνονται από μικρές εγκαταστάσεις έως και τεράστιες υποδομές που προσπαθούν να δώσουν απαντήσεις στα πιο περίπλοκα ερωτήματα της ύπαρξής μας.

Σε αυτό το σημείο αξίζει να σημειωθεί ότι από τους 100 υπερυπολογιστές (supercomputers) που υπάρχουν στον κόσμο, οι 33 είναι κατασκευασμένοι από την HPE. Περισσότεροι από κάθε άλλον κατασκευαστή. Μερικά από τα έργα που αξίζει να σημειωθούν είναι:

• Η HPE έχει επιλεγεί από το Εθνικό Εργαστήριο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (NREL) για την κατασκευή του συστήματος πληροφορικής υψηλής απόδοσης (HPC) τρίτης γενιάς με όνομα Kestrel.
• Η HPE ανακοίνωσε την κατασκευή ενός από τα τρία κέντρα HPC στη Γαλλία, το οποίο θα γίνει ένας από τους ισχυρότερους υπερυπολογιστές της Ευρώπης που θα εγκατασταθεί και θα λειτουργήσει στο Εθνικό Κέντρο Υπολογισμού της Ανωτέρας Εκπαίδευσης.
• Ο Εθνικός Οργανισμός Ασφαλείας (NSA) επέλεξε την HPE ως πάροχο τεχνολογίας HPC μέσο του μοντέλου GreenLake όπου θα τους επιτρέπει να καταναλώνουν και να πληρώνουν μόνο τους πόρους που χρησιμοποιούν.
• Η Zenseact με τη σειρά της εμπιστεύτηκε την HPE για τη διαμόρφωση ενός περιβάλλοντος HPC As a Service, προκειμένου να εξάγει πολύτιμες πληροφορίες από τον τεράστιο αριθμό δεδομένων οδήγησης που συλλέγει.
• Το Υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ συνήψε σύμβαση με την HPE για την κατασκευή ενός HPC συστήματος στο Εθνικό Εργαστήριο Oak Ridge.
• Ο LUMI, ένας από τους ταχύτερους και πιο «πράσινους» υπερυπολογιστές στον κόσμο, θα επιτρέψει στους επιστήμονες να κατασκευάσουν ένα «ψηφιακό δίδυμο» της γης για να κατανοήσουν καλύτερα τον αντίκτυπο της ανθρώπινης δραστηριότητας στην κλιματική αλλαγή. Με το HPC της HPE o LUMI θα λειτουργήσει επίσης ως μοντέλο για το πώς άλλες εγκαταστάσεις υπερυπολογιστών μπορούν να μειώσουν τον αντίκτυπό τους στον πλανήτη μειώνοντας ή ακόμα και εξαλείφοντας τις δικές τους εκπομπές άνθρακα.

Ο κόσμος του HPC εξελίσσεται με ιλιγγιώδεις ρυθμούς και συνεπώς υπάρχει μόνιμη ανάγκη καινοτομίας και εξέλιξης. Η Hewlett Packard Enterprise με πρωτοβουλίες όπως το HPE HPC/AI EMEA Research Lab (ERL) επενδύει ενεργά στην ευρύτερη κοινότητα της τεχνολογίας με τη δημιουργία νέου λογισμικού, συνεργασιών με κρατικούς φορείς, αξιοποίηση κέντρων καινοτομίας, πρακτική άσκηση και φιλοξενία φοιτητών.

Κρατώντας το πνεύμα της καινοτομίας ζωντανό, η HPE παρέχει έξυπνους τρόπους απόκτησης και κατανάλωσης των HPC πόρων μέσο του προγράμματος HPE GreenLake. Πιο συγκεκριμένα, το GreenLake αποτελεί βασικό δομικό στοιχείο της στρατηγικής της εταιρείας, με το οποίο ο πελάτης θα μπορεί να απολαμβάνει ένα μοντέλο κατανάλωσης σαν αυτό του cloud. Δηλαδή οι πόροι είναι πάντα διαθέσιμοι αλλά η χρέωση γίνετε βάση της χρήσης. Με αυτόν τον πρωτοπόρο τρόπο ένας οργανισμός καταφέρνει να προστατεύσει το κεφάλαιό του αφού αποφεύγει τις μεγάλες κεφαλαιουχικές δαπάνες, δεν αγοράζει περισσότερους πόρους από αυτούς που χρειάζεται (overprovisioning) και δεν έχει να ανησυχεί για τον κύκλο αγοράς και προμήθειας.

Γιατί όμως κάποιος να εμπιστευθεί την HPE για την αγορά ενός HPC συστήματος;
• Αποτελεί τον νούμερο #1 προμηθευτή παγκοσμίως με διαφορά.
• Κατέχει τεράστια γκάμα πνευματικής ιδιοκτησίας σε όλο το σύνολο της υποδομής (λογισμικό, δίκτυο, αποθήκευση).
• Διαθέτει περισσότερους από 1.000 εξειδικευμένους συνεργάτες παγκοσμίως.
• Το HPC as a Service με το HPE GreenLake επιτρέπει τη μείωση των λειτουργικών αναποτελεσματικοτήτων έως και κατά 30%–40%.
• Η στρατηγική συμμαχία της HPE και της Intel® ενσωματώνει τη μακροπρόθεσμη δέσμευση στο HPC και στις εταιρείες που βασίζονται σε αυτό για την τεχνολογική τους επιτυχία. Η HPE και η Intel καινοτομούν σε θέματα επεξεργασίας και αποθήκευσης δεδομένων, βελτιστοποίησης του φόρτου και της κατανάλωσης ενέργειας, καθιστώντας έτσι την υποδομή HPC πιο εύκολη στην ανάπτυξη, διαχείριση και επέκταση.

Καθώς όλο και περισσότεροι οργανισμοί ξεκινούν το ταξίδι τους στον κόσμο του cloud, η HPE μπορεί να αποτελέσει έναν αξιόπιστο συνεργάτη με βαθιά τεχνογνωσία στον κόσμο του HPC, Big Data και τεχνητής νοημοσύνης/μηχανικής μάθησης.

Για να μάθετε περισσότερα, επισκεφτείτε τη σελίδα HPE HPC ή επικοινωνήστε με τον τοπικό αντιπρόσωπο της HPE.