Το 10% των πιο πλούσιων ευθυνόταν για τη μισή ποσότητα διοξειδίου του άνθρακα που εκλύθηκε στην ατμόσφαιρα παγκοσμίως όπως προκύπτει από έρευνα του World Equality Lab (WIL) που δημοσιεύθηκε λίγες ημέρες πριν την έναρξη των εργασιών της Συνόδου για το Κλίμα COP26, στη Γλασκόβη.

Παράλληλα, όπως προκύπτει από έρευνα της διαΝΕΟσις για την Ελλάδα η χώρα μας αντιμετωπίζει σοβαρούς κινδύνους από την κλιματική αλλαγή και για τρεις ελληνικές πόλεις τα σενάρια είναι εφιαλτικά καθώς περιλαμβάνουν αύξηση της θερμοκρασίας από 2 έως και 3,4 βαθμούς Κελσίου, συχνότερα θερμά επεισόδια και καύσωνες.

Συγκεκριμένα όπως προκύπτει από την έρευνα του World Equality Lab (WIL) οι πλούσιοι μολύνουν πολύ περισσότερο τον πλανήτη σε σχέση με τους φτωχούς και θα πρέπει να τους επιβληθούν στοχευμένα μέτρα. Την ώρα που τα επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα που εκλύθηκαν στην ατμόσφαιρα φέτος «συναγωνίζονται» τα αντίστοιχα προ πανδημίας, κάθε ένας από το 1% των πιο πλούσιων «ευθύνεται» κατά μέσο όρο 110 τόνους διοξειδίου του άνθρακα το 2019, τονίζεται στην έρευνα, επικεφαλής της οποίας ήταν ο οικονομολόγος Λουκά Σανσέλ, συνδιευθυντής του WIL.

Συνολικά το 1% των πλούσιων ευθυνόταν το 2019 για το 17% των παγκόσμιων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα εξαιτίας των καταναλωτικών του συνηθειών και των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων του.

Το 10% των πιο πλούσιων ευθυνόταν για τη μισή ποσότητα διοξειδίου του άνθρακα που εκλύθηκε στην ατμόσφαιρα.

Στον αντίποδα, οι μισοί πιο φτωχοί κάτοικοι του πλανήτη προκάλεσαν το 2019 κατά μέσο όρο την έκλυση 1,6 τόνου διοξειδίου άνθρακα το άτομο, ποσότητα που αντιστοιχεί συνολικά στο 12% των παγκόσμιων εκπομπών.

«Υπάρχει μια μεγάλη ανισότητα στο πόσο συμβάλει ο καθένας στο κλιματικό πρόβλημα», τόνισε ο Σανσέλ.

Ταυτόχρονα, συνολικά οι πιο ανεπτυγμένες χώρες του κόσμου έχουν πολύ πιο αυξημένο αποτύπωμα άνθρακα, λαμβάνοντας υπόψη τα προϊόντα που κατασκευάζονται στο εξωτερικό και τα οποία στη συνέχεια εισάγουν.

Η Ευρώπη αντιπροσώπευε το 2019 περίπου το 25% των παγκόσμιων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.

Μεταξύ των λύσεων που προτείνει το WIL είναι οι δημόσιες πολιτικές να λαμβάνουν περισσότερο υπόψη τη συμβολή των ατόμων στην εκπομπή διοξειδίου του άνθρακα προκειμένου να καταπολεμούν τις συμπεριφορές που ρυπαίνουν περισσότερο.

«Αυτό μπορεί να γίνει μέσω εργαλείων που θα στοχοθετούν τις επενδύσεις σε δραστηριότητες που ρυπαίνουν περισσότερο τον πλανήτη ή που σχετίζονται με ορυκτά καύσιμα», επισημαίνεται στην έκθεση. Εξάλλου ο Σανσέλ, έκανε λόγο για την υιοθέτηση «σταδιακού οικολογικού φορολογικού συντελεστή στον πλούτο».

«Ένα τέτοιο εργαλείο θα μπορούσε να είναι πιο βιώσιμο πολιτικά από τους φόρους στην κατανάλωση άνθρακα που πλήττουν ιδιαίτερα τα πιο χαμηλά εισοδήματα και οι οποίοι δεν καταφέρνουν να μειώσουν τις εκπομπές των πιο πλούσιων», εξήγησε.

«διαΝΕΟσις»: Σε ποιες ελληνικές πόλεις θα αυξηθεί περισσότερο η θερμοκρασία

Έρευνα της «διαΝΕΟσις», με επιστημονικό υπεύθυνο τον καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών, Κωνσταντίνο Καρτάλη που παρουσιάστηκε στο συνέδριο 1st Athens ESG & Climate Crisis Summit αναφέρει ότι η κλιματική αλλαγή θα έχει ως αποτέλεσμα να αυξηθούν τα θερμικά επεισόδια, η μέση θερμοκρασία κατά τους καλοκαιρινούς μήνες έως και 3 βαθμούς, αλλά και τα πλημμυρικά φαινόμενα στις ελληνικές πόλεις.

Συγκεκριμένα, Αθήνα, Καλαμάτα και Πάτρα θα είναι οι πόλεις που θα καταγράψουν τη μεγαλύτερη αύξηση της μέσης θερμοκρασίας, ενώ θα αυξηθούν σημαντικά και οι νύχτες κατά τις οποίες η θερμοκρασία δεν θα πέφτει κάτω από τους 20 βαθμούς Κελσίου.

Βάσει των αποτελεσμάτων της μελέτης, στο πλαίσιο της οποίας εκτιμήθηκαν οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής σε εννέα επιλεγμένες πόλεις, με την αποδοχή των τριών σεναρίων που έχουν αναπτυχθεί από την «Διακυβερνητική Επιτροπή για την Αλλαγή του Κλίματος» του ΟΗΕ (αισιόδοξο, μέτριο και απαισιόδοξο), το επόμενο διάστημα θα αυξηθούν τα θερμά επεισόδια σε όλη την Ελλάδα.

Με αυτή την προοπτική, ενώ την περίοδο 1971 – 2000 στο κέντρο της Αθήνας είχαμε κατά μέσο όρο 1,4 «θερμά επεισόδια» το χρόνο, ακόμα και με το καλύτερο σενάριο, την ερχόμενη 25ετία θα έχουμε κατά μέσο όρο έξι. Αντίστοιχα, με το μεσαίο σενάριο, μέχρι τα μέσα του αιώνα, θα έχουμε πάνω από εννέα.

Επιπλέον, η μέση θερμοκρασία θα αυξηθεί παντού, αλλά περισσότερο στην Πάτρα, την Καλαμάτα και την Αθήνα. Αν ισχύσει το πιο απαισιόδοξο σενάριο, η αύξηση της μέσης θερμοκρασίας τους καλοκαιρινούς μήνες στην Πάτρα και την Καλαμάτα θα φτάσει πάνω από τους 3 βαθμούς, ενώ στην Αθήνα θα ξεπεράσει τους 2 βαθμούς όποιο σενάριο κι αν επαληθευτεί, κάτι το οποίο επισημαίνεται από τους μελετητές ως ιδιαιτέρως σοβαρό.

Επιπλέον, σε περιοχές όπως η Αθήνα, η Θεσσαλονίκη και η Λάρισα, οι ημέρες στις οποίες η μέγιστη θερμοκρασία θα υπερβαίνει τους 37 βαθμούς θα αυξηθούν πολύ. Οι «τροπικές νύχτες» (νύχτες κατά τις οποίες η θερμοκρασία δεν πέφτει κάτω από τους 20 βαθμούς) θα δουν επίσης άνοδο.

Διαβάστε ακόμα:

Αγγελική Φράγκου – Μαρία Αγγελικούση: Δυο Χιώτισσες στην κορυφή του top-10 της ελληνόκτητης ναυτιλίας (pics)

Μπαράζ εταιρικών ομολόγων και νέες εισαγωγές στο Χρηματιστήριο (πίνακας)

myDATA: Σταματούν τα χάρτινα τιμολόγια από την 1η Νοεμβρίου