Οι ρυπογόνες επιχειρήσεις που προσπαθούν να γίνουν πιο «πράσινες» αναμένεται να προσελκύσουν επενδύσεις δισεκατομμυρίων λόγω της συμμόρφωσης με ESG κριτήρια, σύμφωνα με αναλυτές και διαχειριστές κεφαλαίων.

Η Bank of America εκτιμά ότι οι καλύτερες προοπτικές αφορούν βιομηχανίες ενέργειας, μετάλλων και μεταλλευμάτων που επί του παρόντος ανήκουν στην κατηγορία υψηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.

Η δέσμευση της κυβέρνησης Μπάιντεν για το περιβάλλον και το Green Deal της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενισχύουν τη ζήτηση για πιο υπεύθυνες επενδύσεις καθώς ο κόσμος ανακάμπτει από την πανδημία του Covid. Περίπου το 86% των επενδυτών, από 33% που ήταν το ποσοστό πριν από δύο χρόνια, δηλώνουν ότι η κλιματική αλλαγή θα βρίσκεται στο επίκεντρο της πολιτικής τους ή έστω θα αποτελεί ένα σημαντικό παράγοντα για τα επόμενα δύο χρόνια, σύμφωνα με έρευνα της Robeco.Κάτι που αποτυπώνεται και στην εκτόξευση των αποτιμήσεων.

Ο MSCI World ESG Leaders Index, ο οποίος παρακολουθεί περισσότερες από 700 μετοχές εταιρειών με υψηλά περιβαλλοντικά και κοινωνικά κριτήρια, σημείωσε τους προηγούμενους μήνες άνοδο μέχρι και έως 80% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2020.

Αντίστοιχα, ανοδική πορεία καταγράφει και ο Δείκτης Bloomberg Barclays MSCI Global Green Bond, ο οποίος βασίζεται σε περισσότερα από 600 ομόλογα εταιρειών που συμμορφώνονται με τα κριτήρια ESG.

«Τους τελευταίους 12 μήνες, οι αποδόσεις της αγοράς ήταν πολύ συναρπαστικές», δήλωσε ο Arian Neiron, Διευθύνων Σύμβουλος της VanEck, η οποία έχει υπό διαχείριση 50 δισ. δολ. «Πιστεύουμε ότι αποτελούν ένα entry point για τον τομέα της καθαρής ενέργειας. Τα ESG θα γίνουν στάνταρ».

Η VanEck ενισχύει εταιρείες που προσφέρουν λύσεις οικιακής ενέργειας όπως η Enphase Energy Inc., κατασκευαστές ανεμογεννητριών, όπως η Vestas Wind Systems A/S και η Verbund AG, που είναι παραγωγός υδροηλεκτρικής ενέργειας. Προς αυτή την κατεύθυνση η VanEck ήδη διαμόρφωσε ένα νέο Διαπραγματεύσιμο Αμοιβαίο Κεφάλαιο (ETF) προκειμένου να εκμεταλλευτεί την αυξανόμενη ζήτηση.

Η δεκαετία των μεγάλων ευκαιριών

Η Bank of America βλέπει αντίστοιχες δυνατότητες στη βιομηχανία χημικών, λιπασμάτων και χρωμάτων, για όσες επιχειρήσεις στοχεύουν σε βελτίωση των κλιματικών επιδόσεών τους.

Οι εταιρείες που θέτουν βραχυπρόθεσμους στόχους μείωσης των εκπομπών είναι πιο ελκυστικές, επειδή έχουν ένα σχέδιο δράσης και μετασχηματίζονται, δήλωσε ο Sameer Chopra, επικεφαλής του τμήματος ESG στην Bank of America. «Πιστεύουμε ότι αυτή είναι μια δεκαετία ευκαιρίας για ανάπτυξη», συμπλήρωσε.

Ακόμη, το Newton Sustainable Global Equity Fund επιλέγει επιχειρήσεις που έχουν ένα σαφές σχέδιο προσαρμογής τους στον μεταβαλλόμενο κόσμο, ακόμη και αν αυτό δεν σχετίζεται απαραίτητα με τα ESG κριτήρια.

Αυτό αφορά κυρίως επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας που προσπαθούν να απαλλαγούν από assets με βαρύ περιβαλλοντικό αποτύπωμα και να στραφούν σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, καθώς και εταιρείες κλιματισμού που αναπτύσσουν τεχνολογίες για την παραγωγή πιο αποδοτικών μονάδων, δήλωσε ο Yuko Takano, διαχειριστής του fund στο Λονδίνο.

«Θέλουμε να ψάξουμε πιο βαθιά, στις λιγότερο γνωστές εταιρείες όπου υπάρχει κάποιο στοιχείο τεχνολογικής καινοτομίας στο οποίο δεν εστιάζουν οι περισσότεροι επενδυτές», δήλωσε ο Takano.

Αυξημένες εκδόσεις πράσινων ομολόγων

Παράλληλα, αυξήθηκαν και οι εκδόσεις πράσινων ομολόγων. Συγκεκριμένα, τα κεφάλαια των green bonds για έργα που αποφέρουν περιβαλλοντικά οφέλη, αυξήθηκαν στα 111 δισ δολάρια τους πρώτους μήνες της φετινής χρονιάς, σχεδόν τριπλάσια σε σχέση με πέρυσι, σύμφωνα με την Calvert Research and Management.

Ήδη, η Calvert επένδυσε σε έναν παραγωγό ηλεκτρικής ενέργειας των ΗΠΑ, του οποίου η μητρική είναι η πρώτη αμερικανική εταιρεία που δεσμεύεται να γίνει ουδέτερη από άνθρακα έως το 2050. Αγόρασε επίσης μερίδιο σε έναν παραγωγό ημιαγωγών του οποίου η μητρική εταιρεία έγινε η πρώτη της Νότιας Κορέας που δεσμεύτηκε για μετάβαση σε 100% ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Αυτά και πολλά ακόμη παραδείγματα αποδεικνύουν ότι η πανδημία έχει αναδείξει τα ESG κριτήρια σε κινητήρια δύναμη της κοινωνικής ευθύνης, καθώς και των οικονομικών επιδόσεων, μετατρέποντας το 2020 και το 2021 σε έτη- ορόσημα για υπεύθυνες επενδύσεις.