Χωρίς δείκτες ESG οι επιχειρήσεις δεν θα μπορούν να πάρουν δάνεια, ήταν μια άποψη που ακούσθηκε τα τελευταία 24ωρα από υψηλόβαθμο στέλεχος του εγχώριου χρηματοπιστωτικού τομέα.

Συμφωνεί ή διαφωνεί κανείς με αυτήν, γεγονός αποτελεί ότι η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα βρίσκεται απέναντι σε ευκαιρίες, αλλά και προκλήσεις, έχοντας την επιπλέον «υποχρέωση» να εφαρμόσει τους κανόνες της Βιώσιμης Ανάπτυξης.

Το επιχείρημα που στηρίζει τον αρχικό ισχυρισμό είναι ότι το ESG θεσμικά έχει επιβληθεί, χρηματοδοτικά κεφάλαια υπάρχουν, ωστόσο θα πρέπει οι επιχειρήσεις να επενδύσουν στην ανάπτυξη τους μέσω των αντίστοιχων κριτηρίων, ώστε να αποτελέσει μέρος της κουλτούρας και του DNA τους.

Σε αντίθετη περίπτωση, δεν θα μπορούν να είναι επιλέξιμοι πελάτες των τραπεζών και των επενδυτικών κεφαλαίων.
Εν ολίγοις, η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα δεν αποτελεί απλά μια κρίσιμη «ομάδα» για την… επιβίωση της αγοράς και την ενδυνάμωση της οικονομίας, με ότι αυτό σημαίνει για τις θέσεις εργασίας, το βιοτικό επίπεδο ενός μεγάλου ποσοστού πολιτών κ.λπ.. Θεωρείται, χωρίς υπερβολή, ως η «ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας».

Εντούτοις, έχοντας περάσει από τη σκληρή δοκιμασία μιας δεκαετούς ύφεσης και εν συνεχεία πέφτοντας στη «δίνη» των επιπτώσεων της πανδημίας, τώρα φαίνεται να δίνει τον «νυν υπέρ πάντων αγώνα» ακόμα και για την επιβίωσή της μέσα στις αντιξοότητες που δημιουργούν η ενεργειακή κρίση και τα υπέρογκα κόστη λειτουργίας, σε συνδυασμό με την πτώση της καταναλωτικής δύναμης των φορολογουμένων.

Και πρέπει να παλέψει και αντέξει στις πιέσεις. Διότι ο αριθμός των λουκέτων που προηγήθηκε στέλνει ένα δυσάρεστο μήνυμα.

Η βιώσιμη ανάπτυξη αποτελεί, ουσιαστικά, έναν μονόδρομο. Με όρους που καθορίζουν μέχρι και τη «σχέση» συνεργασίας των μικρομεσαίων με το τραπεζικό σύστημα.

Η βιωσιμότητα επιτυγχάνεται από την ανταπόκριση των επιχειρήσεων σε μια σειρά προϋποθέσεων και έχουν «υποχρέωση» να το πράξουν, ειδικότερα αν αναλογισθεί κάποιος τα λόγια έμπειρων παραγόντων της αγοράς και επί σειρά ετών επικεφαλής κορυφαίων φορέων.

Όπως σε όλες τις χώρες της Ευρώπης, έτσι και στην Ελλάδα, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και, ιδίως, οι πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις, διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στην οικονομία, στην απασχόληση, αλλά και στην εν γένει αναπτυξιακή πορεία κάθε κράτους – μέλους.

Οι ίδιες πηγές προσθέτουν, ότι με το βλέμμα στραμμένο στην επόμενη μέρα των ελληνικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων, μετά και το πέρας των μεταλλάξεων της πανδημίας, κρίσιμο ζήτημα αποτελεί ο χρόνος της ανάκαμψής τους και ο τελικός απολογισμός του αποτυπώματος της υγειονομικής κρίσης στη μελλοντική λειτουργία τους, με τα κριτήρια ESG να διατηρούνται σταθερά σε πρώτο πλάνο.