Οι καινοτόμες ιδέες και τα «έξυπνα» projects δεν λείπουν για βασικούς κλάδους της οικονομίας, όπως η βιομηχανία, σε διεθνές επίπεδο, στον μέσον και αυτής της κρίσης. Της κλιματικής κρίσης. Τουλάχιστον για όσους προσπαθούν να την μετατρέψουν σε… ευκαιρία και να διευρύνουν τους ορίζοντές τους.

Πολύ πρόσφατα, ανακοινώθηκε εκ μέρους της κοινοπραξίας στην οποία συμμετέχουν η ελβετική Climework και η Great Carbon Valley με έδρα την Κένυα ένα ιδιαίτερα φιλόδοξο τέτοιο project, όπως είναι η δημιουργία του πρώτου εργοστασίου στην Ανατολική Αφρική το οποίο θα «φιλτράρει» τον αέρα, θα καθαρίζει την ατμόσφαιρα της γης τουλάχιστον από ένα εκατομμύριο τόνους διοξειδίου του άνθρακα και θα το… αποθηκεύει σε ειδικά διαμορφωμένους υπόγειους χώρους των εγκαταστάσεών του.

Η εργοστασιακή μονάδα αυτή πρόκειται να κατασκευαστεί στην χώρα της Κένυας και θα αποτελέσει το πρώτο του είδους, με στόχο να ακολουθήσουν και άλλες αντίστοιχες, σε άλλα μέρη.

Οι εμπνευστές του πρωτοποριακού σχεδίου, χαρακτηρίζουν το εργοστάσιο αυτό ως «εφαλτήριο» για τη δημιουργία μιας νέας, πράσινης οικονομίας στην Αφρική, καθώς αναμένεται ραγδαία αύξηση των επενδύσεων που σχετίζονται με το κλίμα τα επόμενα χρόνια.

Η πληροφορία μεταδόθηκε πρόσφατα από μεγάλο, ξένο ειδησεογραφικό πρακτορείο και αφορά τη διερεύνηση, ουσιαστικά, της ανάπτυξης ενός έργου Direct Air Capture (DAC) μεγάλης κλίμακας. Η Climeworks AG αυτοπροσδιορίζεται ως μια εταιρεία που ειδικεύεται στην τεχνολογία άμεσης «σύλληψης» του αέρα και «φιλτράρει» το CO2 απευθείας από τον αέρα του περιβάλλοντος μέσω μιας διαδικασίας προσρόφησης-εκρόφησης.

Δηλώνει ότι οδηγεί την «κούρσα» προς το net zero και προ διετίας υλοποίησε ανάλογο project στην
Ισλανδία, με το όνομα Orca. Η εγκατάσταση αποτελείται από οκτώ δοχεία συλλογής, με ετήσια ικανότητα δέσμευσης 500 τόνων το καθένα. Τα κοντέινερ είναι διατεταγμένα γύρω από μια κεντρική αίθουσα επεξεργασίας που φιλοξενεί όλα τα ηλεκτρικά μέρη, όπως τη μονάδα επεξεργασίας, επιτρέποντας στους ιθύνοντες της εταιρείας να ελέγχουν την λειτουργία της από μακριά.

Οι ιδέες της Climework φαίνεται ότι προσελκύουν μάλιστα ισχυρούς επενδυτές από όλο τον κόσμο, αφού συγκέντρωσε κεφάλαια ύψους 650 εκατ. δολ. στον πιο πρόσφατο γύρο χρηματοδότησής της.

Σύμφωνα με το National Grid του Ηνωμένου Βασιλείου, η δέσμευση άνθρακα περιλαμβάνει τη εκπομπές CO2 από βιομηχανικές διεργασίες, όπως η παραγωγή χάλυβα και τσιμέντου, ή από την καύση ορυκτών καυσίμων στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Αυτός ο άνθρακας στη συνέχεια μεταφέρεται και αποθηκεύεται βαθιά υπόγεια κάτω από το έδαφος, σε γεωλογικούς σχηματισμούς.

Η Κένυα ετοιμάζεται, από την πλευρά της, να καταστεί κόμβος δέσμευσης και αποθήκευσης άνθρακα. Η «μάχη» για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και την αποτροπή της υπερθέρμανσης του πλανήτη, με όσους κινδύνους ελλοχεύει μια τέτοια κατάσταση, συνεχίζεται λοιπόν με νέα πρωτοποριακά «όπλα»!