Sponsored Content

Σύμφωνα με την Έκθεση Brundtland (Our Common Future, 1987), βιώσιμη ανάπτυξη είναι εκείνη η ανάπτυξη που ανταποκρίνεται στις ανάγκες του παρόντος χωρίς να υπονομεύει την ικανότητα των μελλοντικών γενεών να ανταποκριθούν στις δικές τους. Προκειμένου να γίνει αυτό, πρέπει να υπάρχει ισορροπία μεταξύ οικονομικής ανάπτυξης, κοινωνικής ευημερίας και συνοχής, και προστασίας του περιβάλλοντος.

Στην εποχή μας, αυτή η ισορροπία είναι πιο επιβεβλημένη από ποτέ. Με αυτό το όραμα, η ΟΛΘ Α.Ε. υλοποιεί μια ολοκληρωμένη στρατηγική βιώσιμης ανάπτυξης, που περιλαμβάνει πολιτικές και πρωτοβουλίες με γνώμονα τον περιορισμό του περιβαλλοντικού αποτυπώματος των λιμενικών δραστηριοτήτων της και τη δημιουργία υπεραξίας για όλους τους εταίρους της.

Με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον, εξελίσσει τις υπηρεσίες της, αναβαθμίζει τις υποδομές και τον εξοπλισμό της, προσφέρει καινοτόμες λύσεις συνδυασμένων μεταφορών και συνδεσιμότητας, εστιάζοντας στις νέες τεχνολογίες και τη βιωσιμότητα.

Στη βάση αυτή, προτεραιότητα για την ΟΛΘ Α.Ε. είναι η προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος και της βιοποικιλότητας, καθώς και η ενίσχυση της ευαισθητοποίησης της κοινωνίας γύρω από αυτά τα ζητήματα.

Πρόσφατα πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά δράση Υποθαλάσσιου Καθαρισμού στον Προβλήτα 1 του Λιμένα Θεσσαλονίκης. Η πρωτοβουλία υλοποιήθηκε υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και του Δήμου Θεσσαλονίκης και σε συνεργασία με την Ελληνική Ένωση Προστασίας Θαλάσσιου Περιβάλλοντος (HELMEPA), την Antipollution του Ομίλου V Group, την Hellenic Environmental Center S.A. (HEC), και τη MEPP Environmental. Στη δράση συμμετείχαν περισσότεροι από 250 μαθητές Ιδρυμάτων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της Θεσσαλονίκης, οι οποίοι είχαν την ευκαιρία να ζήσουν μια βιωματική εκπαιδευτική εμπειρία.

Σε μια εντυπωσιακή επιχείρηση, με τη συμμετοχή 16 δυτών, ο βυθός γύρω από τον Προβλήτα 1 απαλλάχθηκε από αντικείμενα ξένα για το θαλάσσιο περιβάλλον, που αλλοίωναν την εικόνα του και έθιγαν άμεσα ή έμμεσα το οικοσύστημά του.

Ανασύρθηκαν από ελαστικά, μεταλλικές καρέκλες και τζάμια, μέχρι ηλεκτρικά πατίνια και ποδήλατα, πλαστικά βαρέλια κ.ά., με συνολικό βάρος σχεδόν 1,5 τόνο. Τα αντικείμενα αυτά διαχωρίστηκαν και προωθήθηκαν για ανακύκλωση.

Οι μαθητές παρακολούθησαν από κοντά και με ενδιαφέρον τη διαδικασία καθαρισμού και ανέλκυσης των ευρημάτων, ενώ παράλληλα ενημερώθηκαν από τους συμμετέχοντες φορείς για θέματα που αφορούν στην προστασία του θαλάσσιου οικοσυστήματος και τη βιώσιμη ανάπτυξη (κυκλική οικονομία, γαλάζια οικονομία κ.ά.).

Αντίστοιχες δράσεις πρόκειται να προγραμματιστούν και στο μέλλον, καθώς πάγια δέσμευση της ΟΛΘ Α.Ε. είναι η ενσωμάτωση πρακτικών βιώσιμης ανάπτυξης σε όλο το φάσμα των δραστηριοτήτων της, η προώθηση συνεργειών σε αυτόν τον τομέα και η δημιουργία προστιθέμενης αξίας για την κοινωνία.