search icon

Αγορές

Αλλαγή αφηγήματος βλέπουν οι ξένοι μετά την υποαπόδοση του Χρηματιστηρίου

Γιατί δεν λειτουργεί το μοντέλο των μεγάλων έργων που αναμένονται μετά από χρόνια - Καταλύτης το Ταμείο Ανάπτυξης

Η υποαπόδοση της ελληνικής αγοράς το α΄εξάμηνο έναντι όλων διεθνών αγορών με πτώση έως 30% του Δείκτη και έως 65% στις τράπεζες προβληματίζει και έχει κουράσει όλους τους ξένους επενδυτές.

Η χρονιά του 2020 αποτελούσε το trade των ελληνικών τραπεζών, ωστόσο μετά την έξαρση του ιού η εικόνα άλλαξε και παρά την πρόσκαιρη άνοδο μερικών εβδομάδων σήμερα ξένοι επενδυτές κάνουν λόγο για αλλαγή του  επενδυτικού story της Ελλάδος – και ο μοναδικός καταλύτης που είναι ορατός από όλους είναι τα κεφάλαια του Ταμείου Ανάπτυξης.

“ Δεν βλέπουν πλέον την Ελλάδα ούτε ως περιφερειακή αγορά. Έχει γίνει ζημιά. Το μοντέλο της ανάπτυξης των προηγούμενων χρόνων, δηλαδή η χρόνια αναμονή για τα μεγάλα έργα δεν λειτουργεί” τονίζει στο ΝΜ, ξένος επενδυτής ο οποίος διατηρεί μεγάλο χαρτοφυλάκιο στο ελληνικό χρηματιστήριο.

Οι χαμηλοί τζίροι οι οποίοι επέστρεψαν στην Αθήνα μετά την αναθεώρηση του Δείκτη Msci και των Δεικτών Ftse αποτυπώνουν την απογοήτευση των ξένων επενδυτών που επέλεξαν την ελληνική αγορά.

Όταν η αμερικανική αγορά πραγματοποιεί το καλύτερο εξάμηνο αποδόσεων εδώ και 20 χρόνια είναι πολύ δύσκολο για τους αμερικανούς διαχειριστές να πείσουν τις εταιρείες τους για τοποθετήσεις στην ελληνική αγορά. Για επτά χρόνια και πλέον η ελληνική αγορά είναι πάντοτε πολλά υποσχόμενη και με εξαίρεση την καλή χρονιά του 2019 στις μετοχές και τις αποδόσεις στα ελληνικά ομόλογα δεν έχει προσφέρει το κάτι παραπάνω προκειμένου ναως  αλλάξει επίπεδο ως ανεπτυγμένη αγορά πλέον.

Ο καταλύτης και η αλλαγή του  story

O μοναδικός καταλύτης που διακρίνουν οι ξένοι επενδυτές είναι τα κεφάλαια του Ταμείου Ανάπτυξης εξ ου και η άνοδος της ελληνικής αγοράς όταν έγινε η αναφορά στην ευρωπαϊκή σύνοδο. Όμως, όπως αναφέρει άλλος ξένος επενδυτής η Ελλάδα χρειάζεται ένα νέο αφήγημα   για να πείσει τους επενδυτές. Ένα μείγμα μεταρρυθμίσεων και φοροελαφρύνσεων, αν και δεν είναι σίγουρο ότι υπάρχουν αρκετά χρήματα για φοροελαφρύνσεις ώστε να προωθηθεί μια συνολική ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας ”

Τα χρήματα του Ταμείου Ανάπτυξης (22 δισ. ευρώ για μια τετραετία) συν τον δανεισμό από τις αγορές προσφέρουν ετησίως 16 δισ. ευρώ δίχως να υπολογίζονται τα κεφάλαια του ΕΣΠΑ (20 δις. ευρώ) και οι εθνικοί πόροι (10 δις. ευρώ ). Εκ των πραγμάτων, αυτά τα κεφαλαιακά δεδομένα δημιουργούν ένα νέο τοπίο και ευκαιρίες που χρειάζεται όμως να εκτελεστούν και να παραδοθούν είτε ως έργα, είτε ως ανάπτυξη.

 

Exit mobile version