search icon

Αγορές

«Ανάσα» πήραν οι ευρωαγορές με +1,14% μετά το sell-off

Έσβησαν μέρος των απωλειών, καθώς το ιταλικό σίριαλ συνεχίζεται

Του Γιάννη Τσιρογιάννη

Με σημαντικά κέρδη, που όμως δεν ήταν αρκετά για να σβήσουν τις χθεσινές απώλειες, έκλεισαν σήμερα τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύθηκε κατά 1,14% κι έκλεισε στις 355,07 μονάδες.

Με +1,4% στις 18.731,55 μονάδες και κέρδη στις τράπεζες, ο MIB στο Μιλάνο έκλεψε τις εντυπώσεις, δεδομένου ότι το ιταλικό σίραλ συνεχίζεται πάρ’ αυτά.

Η Κομισιόν απέρριψε τον ιταλικό προϋπολογισμό, όπως είχε προειδοποιήσει άλλωστε, ωστόσο η είδηση δεν οδήγησε σε απώλειες καθώς είχε ήδη προεξοφληθεί από τις αγορές.

Οι μετοχές των τραπεζών στο Μιλάνο κατέγραψαν ράλι, με την Intesa Sanpaolo να ενισχύεται κατά 2,8%, την Banco Bpm να σημειώνει άλμα 7,6%, τη Unicredit να κλείνει στο +1,8% και την UBI Banca στο +2,8%.

Ιδιαίτερα θετικό ήταν το κλίμα και στην αγορά ιταλικών ομολόγων, με την απόδοση του 10ετούς ομολόγου να υποχωρεί στο 3,48% από 3,621% στο χθεσινό κλείσιμο.

Σημαντικά κέρδη και στη Γερμανία που είχε βουτήξει σε χαμηλό δύο ετών χθες, εν μέσω γενικευμένου sell-off στις αγορές αλλά κυρίως λόγω της εμπλοκής της Deutsche Bank στο σκάνδαλο ξεπλύματος χρήματος της Danske Bank. Στη Φρανκφούρτη, ο δείκτης DAX σημείωσε άνοδο 1,61% κι έκλεισε στις 11.244,17 μονάδες.

Η μετοχή της Deutsche Bank σημείωσε σήμερα άνοδο 2%, ανακάμπτοντας κάπως από τις ισχυρές απώλειες που κατέγραψε χθες, όταν και υποχώρησε σε ιστορικά χαμηλά.

Ο FTSE 100 στο Λονδίνο ενισχύθηκε κατά 1,47% στις 7.050,23 μονάδες, ενώ ο CAC 40 στο Παρίσι έκλεισε με κέρδη 1,03% στις 4.975,50 μονάδες.

Την ίδια ώρα, κέρδη καταγράφονται στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού, όπου και η Wall Street επιχειρεί να ανακάμψει κάπως από το πρόσφατο sell-off, το οποίο έχει κοστίσει πολλά δισ. κεφαλαιοποίηση από τους τεχνολογικούς κολοσσούς του πλανήτη.

Η ήπια ανάκαμψη του πετρελαίου στα 55 δολάρια «σιγοντάρει» την κατάσταση, ωστόσο ούτε και αυτή η ανοδική αντίδραση πείθει, καθώς ο Τραμπ εξακολουθεί να πιέζει για φθηνότερο πετρέλαιο.

Μένει να φανεί αν οι περιστασιακές ανοδικές αντιδράσεις μεταξύ τριήμερων sell-off που παρατηρούμε τον τελευταίο καιρό στις αγορές καθιεωρωθούν εν μέσω ενός κλίματος που ανησυχεί πολλούς επενδυτές για ενδεχόμενη bear market, ή αν η διόρθωση θα έχει σύντομη διάρκεια.

Τέλος, το ευρώ κερδίζει ελαφρά σήμερα έναντι δουλαρίου, στο 1,1396 EUR/USD.

Exit mobile version