search icon

Αγορές

Χρηματιστήριο: ΑΕΠ, Όμικρον και Eurogroup οδηγούν τον δείκτη πέριξ των 880 μονάδων

Σε θετικό πρόσημο ο Γενικός Δείκτης που ακολουθεί την άνοδο των ευρωαγορών και των αμερικανικών futures

Ανοδικά ξεκίνησε η πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας για το Χρηματιστήριο Αθηνών με τον Γενικό Δείκτη να σημειώνει κέρδη 0,15% και να βρίσκεται στις 880,62 μονάδες. Οι επενδυτές παρακολουθούν εκ του σύνεγγυς τις εξελίξεις γύρω από την μετάλλαξη Όμικρον του κορωνοϊού και το ελληνικό Χρηματιστήριο ακολουθεί την ανοδική έναρξη των ευρωπαϊκών αγορών και των αμερικανικών futures που καταγράφουν κέρδη παρά την ανησυχία για την μετάλλαξη Όμικρον και της διαφαινόμενης σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής από την Federal Reserve το ερχόμενο διάστημα.

Η αγορά αναμένουμε και αυτή την εβδομάδα να κινηθεί με μεγάλη μεταβλητότητα με τις ειδήσεις για την παραλλαγή Όμικρον να επηρεάζουν θετικά ή αρνητικά τον δείκτη μιας και οι πληροφορίες που αφορούν την αποτελεσματικότητα της αντιμετώπισης από τα υπάρχοντα εμβόλια δεν έχουν δώσει σαφείς ενδείξεις για το αν θα χρειαστεί ένα νέο είδος εμβολίου.

Το σύνολο της επιστημονικής κοινότητας δείχνει να αναμένει ακόμα περισσότερα στοιχεία που θα δώσουν πιο πειστικές απαντήσεις για τα χαρακτηριστικά της νέας παραλλαγής του ιού. Ζητούμενο παραμένει η υποχώρηση του αριθμού των κρουσμάτων καθώς και η πίεση που δέχεται το σύστημα υγείας. Ως εκ τούτου οι επενδυτές αναμένεται να διατηρήσουν επιφυλάξεις ως προς την μαζική επιστροφή τους στο ταμπλό και το ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε την εβδομάδα που πέρασε είχε κυρίως επιλεκτικά χαρακτηριστικά.

Με το μικρό προβάδισμα που απέκτησαν οι αγοραστές προς το τέλος της περασμένης εβδομάδας θα επιχειρηθεί εάν διευκολύνουν και οι διεθνείς αγορές κατ’ αρχάς η επιβεβαίωση όσων θέσεων long διαμορφώθηκαν τις τελευταίες συνεδριάσεις, τόσο σε τραπεζικά χαρτιά όσο σε δεικτοβαρείς μετοχές αλλά και σε επιλεγμένες μετοχές της Μεσαίας Κεφαλαιοποίησης.

Δεδομένου ότι οι ξένοι έχουν «κλείσει βιβλία» (με τιμές Τρίτης 30/11) σε αντίθεση με τους δικούς μας θεσμικούς, διαχειριστές που «κλείνουν» προς τις εορτές, δεν θα πρέπει να αποκλειστεί το ενδεχόμενο μίας ωραιοποίησης των χαρτοφυλακίων, αποκόμισης υπεραξιών, συνδυαστικά με «χτίσιμο θέσεων» σε επιμέρους εισηγμένες.

Το ενδιαφέρον των επενδυτών εστιάζει και στα στοιχεία για το ΑΕΠ  – με τα στοιχεία τρίτου τριμήνου να διευρύνουν την εικόνα για την κατάσταση της οικονομίας, παρότι το τρίμηνο Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου είναι αυτό που και λόγω αυξημένου κόστους ενέργειας/παραγωγής και κατανάλωσης έχει τη σημασία του.

Τεχνικά όσο ο Γενικός Δείκτης δίνει κλεισίματα χαμηλότερα της ζώνης 867 – 882, από όπου διέρχονται οι εκθετικός ΚΜΟ 30 εβδομάδων και οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών, τα επιφυλακτικά σενάρια έχουν τον πρώτο λόγο και δεν μπορεί να αποκλειστεί υποχώρηση προς τις 846, 830, 802 (εκθετικός ΚΜΟ 30 μηνών) και 790 μονάδες. Σε περίπτωση θετικής εξέλιξης και κλεισίματος υψηλότερα των 882 μονάδων, οι επόμενες αντιστάσεις στις 895 – 900, 927 (ημερήσιο “stop short”) και η ιδιαίτερα ισχυροποιημένη ζώνη στις 934 – 950 μονάδες.

Για τον δείκτη Υψηλής Κεφαλαιοποίησης, οι αντιστάσεις στη ζώνη 2090 – 2122 (διέρχονται οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών) και στις 2130 (εκθετικός ΚΜΟ 30 εβδομάδων), 2181 (gap), 2234, 2238 (ημερήσιο “stop short) και 2240 μονάδες (gap). Οι στηρίξεις στις 2050 και 2000 – 1994 μονάδες. Στο ταμπλό τώρα και στον δείκτη Υψηλής Κεφαλαιοποίηση η ΕΛΧΑ σημειώνει τα μεγαλύτερα κέρδη με 2,48% και ακολουθούν ήπια ανοδικά Coca Cola, Τιτάνας, Πειραιώς, Aegean, Jumbo, ΟΠΑΠ, Βιοχάλκο και Τέρνα Ενεργειακή. Σε αρνητικό έδαφος με ήπιες απώλειες Ελλάκτωρ, ΔΕΗ, Ελληνικά Πετρέλαια, Μυτιληναίος,

Διαβάστε ακόμη:

Πώς θα επιτευχθεί η τουριστική ανάκαμψη της Αθήνας

Στο Eurogroup η εκταμίευση 767 εκατ. ευρώ για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους

Υποχρεωτικός εμβολιασμός: Έρχεται επέκταση του μέτρου και στους 50άρηδες

Exit mobile version