search icon

Αγορές

Χρηματιστήριο Αθηνών: Το ράλι, οι προοπτικές για νέα άνοδο, τα κέρδη-ρεκόρ και ο φόβος από τις ξένες αγορές

Ο Γενικός Δείκτης αισίως συμπλήρωσε τη 10η συνεχόμενη ανοδική εβδομάδα, μετρώντας κέρδη άνω του 20% από τις αρχές του 2023 - Εταιρικά μεγέθη, επιχειρηματικές εξελίξεις και επενδυτική βαθμίδα «ανεβάζουν» τις προσδοκίες - Ο ρόλος των εκλογών και οι ανησυχίες

Με… σπασμένα «φρένα» συνεχίζει το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο αισίως συμπλήρωσε τη 10η συνεχόμενη ανοδική εβδομάδα -ένα ρεκόρ από τις «χρυσές» εποχές του 1999-, επιβεβαιώνοντας ότι ζούμε ημέρες… άκρατης επενδυτικής ευφορίας. 

Ο Γενικός Δείκτης βρίσκεται σταθερά στη ζώνη των 1.120 μονάδων, δηλαδή στο υψηλότερο επίπεδο από τον Σεπτέμβριο του 2014, μετρώντας κέρδη άνω του 20% από τις αρχές του 2023. Οι δε, τράπεζες έχουν αναρριχηθεί στο υψηλότερο σημείο από τον Νοέμβριο του 2019, καταγράφοντας άνοδο τουλάχιστον 41% στο τρέχον έτος.  

Την ίδια ώρα, οι ημερήσιοι τζίροι συνεχίζουν τις υψηλές πτήσεις (σταθερά άνω των 100 εκατ. ευρώ), ενόσω οι ξένοι επενδυτές εξακολουθούν να «ποντάρουν» στο Χρηματιστήριο Αθηνών, κάτι το οποίο αφενός βελτιώνει τις κεφαλαιοποιήσεις των εισηγμένων, αφετέρου παρασέρνει θετικά και τους «ντόπιους». 

Μόνο τυχαίο δεν είναι το γεγονός ότι το ανοδικό κρεσέντο έχει διαχυθεί σ΄ όλο το μήκος και το πλάτος του ταμπλό -από τη μεγάλη έως τη μικρή κεφαλαιοποίηση, ανεξαρτήτως κλάδου δραστηριοποίησης.  

Κι αυτό, παρότι το εν εξελίξει ράλι έχει προκαλέσει -ως έναν βαθμό- αγοραστική κόπωση, με τα ανοδικά περιθώρια να μοιάζουν βραχυπρόθεσμα εξαντλημένα κι αρκετούς traders να σπεύδουν να κατοχυρώσουν τα ισχυρά κέρδη. Ιδίως όσοι τοποθετήθηκαν στην αρχή του ανοδικού κύκλου. 

Οι… ικανές συνθήκες 

Η αισιόδοξη εικόνα της αγοράς, εν πολλοίς, οφείλεται σε τρεις παράγοντες, οι οποίοι αλληλοσυμπληρώνονται και αποτελούν ικανή συνθήκη για τη διατήρηση του ανοδικού momentum.  

1) «Πλούσια» επιχειρηματικά deals: Το τελευταίο χρονικό διάστημα έχουμε καταστεί μάρτυρες μιας έντονης επιχειρηματικής κινητικότητας, με αρκετούς κλάδους να μπαίνουν στο «παιχνίδι» των ανακατατάξεων, των εξαγορών και των συγχωνεύσεων. Ενέργεια, κατασκευές, μεταφορές, τουρισμός και ξενοδοχεία «βγάζουν» διαρκώς ειδήσεις, με τις εταιρείες να αναζητούν ευκαιρίες να κεφαλαιοποιήσουν την ισχυρή δυναμική της οικονομίας. Κι αυτό, αναμφίβολα, αποτυπώνεται στο ταμπλό της Λ. Αθηνών.

2) Επενδυτική βαθμίδα: Παρά τον σκόπελο των επερχόμενων (πιθανώς διπλών) εκλογών, η ελληνική οικονομία έχει πιθανότητες να ανακτήσει τον πολυπόθητη επενδυτική βαθμίδα ακόμη και εντός Μαρτίου – Απριλίου. Ο DBRS θα ανακοινώσει την επόμενη αξιολόγηση για τη χώρα στις 10 Μαρτίου, ενώ ο Standard & Poor’s ακολουθεί στις 21 Απριλίου. Οι δύο οίκοι διατηρούν την Ελλάδα ένα «βήμα» πριν την επενδυτική βαθμίδα. Εάν και το βασικό σενάριο δεν προβλέπει μια νέα αναβάθμιση πριν τις εκλογές, οι ειδικοί δίνουν κάποιες -λίγες ομολογουμένως- πιθανότητες, ώστε να δούμε την… άνοιξη, η οποία αγνοείται εδώ και 13 χρόνια. Σε κάθε περίπτωση, η επιστροφή στην επενδυτική βαθμίδα θεωρείται πιο βέβαιη στις 8 ή 20 Σεπτεμβρίου, όταν DBRS και S&P θα κάνουν ακόμη μία ανακοίνωση για την ελληνική οικονομία. 

3) Εταιρικά αποτελέσματα: Η μία εισηγμένη μετά την άλλη έχει αρχίσει να δημοσιεύει τα οικονομικά αποτελέσματα του δ’ τριμήνου του 2022 και τα μέχρι στιγμής δείγματα είναι άκρως ικανοποιητικά, επιβεβαιώνοντας την ισχυρή κερδοφορία των ελληνικών εταιρειών. Όμως, εξίσου θετικές αναμένονται και οι προοπτικές για το 2023, με τους αναλυτές να προσβλέπουν σε περαιτέρω βελτίωση των οικονομικών δεικτών, ιδίως στην περίπτωση των τραπεζών. Κι όλα αυτά, φυσικά, ανοίγουν την όρεξη για γενναιόδωρα μερίσματα προς τους μετόχους.  

Πέραν των παραπάνω, φυσικά, υπάρχει και ο παράγοντας… εκλογές. Η αγορά δείχνει να έχει αυτονομηθεί από τις πολιτικές εξελίξεις, οι οποίες προς στιγμήν επηρεάζουν στο ελάχιστο τις κινήσεις στο χρηματιστηριακό ταμπλό, παρότι βρισκόμαστε σε απόσταση αναπνοής από τις πρώτες βουλευτικές κάλπες. Οπωσδήποτε, ένα αποτέλεσμα, το οποίο θα εξασφαλίζει την σταθερότητα, θα κάνει τα πράγματα ακόμη ευκολότερα. 

Η… αναγκαία συνθήκη 

Για να «ξεδιπλωθεί» το θετικό σενάριο, το οποίο προβλέπει ακόμη μεγαλύτερη άνοδο για το ελληνικό χρηματιστήριο, απαιτείται και η σύμπλευση των διεθνών αγορών. Δηλαδή να αποφευχθεί μια μεγάλη διόρθωση στο εξωτερικό, η οποία λίγο – πολύ θα επηρεάσει αρνητικά και την Ελλάδα.  

Οι κεντρικές τράπεζες σε Ευρώπη και ΗΠΑ «βλέπουν» τον πληθωρισμό να διατηρείται σε υψηλά επίπεδα και, λαμβάνοντας υπόψη την ανθεκτική επίδοση των οικονομιών, σπεύδουν να προαναγγείλουν νέες αυξήσεις επιτοκίων, αναβάλλοντας για το β’ εξάμηνο την πολυπόθητη ολοκλήρωση του τρέχοντος κύκλου σύσφιγξης. 

Με τα επιτόκια να αναμένεται να φθάσουν άνω του 4% στην Ευρωζώνη και άνω του 5% στις ΗΠΑ, οι αναλυτές φοβούνται μια διόρθωση στις μετοχές, οι οποίες κατά παράδοση εχθρεύονται τη σφιχτή νομισματική πολιτική. Την ίδια στιγμή, οι αρνητικές επιπτώσεις από την επιδείνωση στην αγορά των ομολόγων μπορούν επίσης να επηρεάσουν τα χρηματιστήρια.  

Και φυσικά, κανείς δεν πρέπει να παραβλέψει τον κίνδυνο μιας επιδείνωσης στον ρωσο-ουκρανικό πόλεμο ή ακόμη χειρότερα, μια σοβαρή κρίση στις σχέσεις ΗΠΑ – Κίνας. Γεωπολιτικές εξελίξεις, δηλαδή, οι οποίες δύναται να αφήσουν ένα αρνητικό αποτύπωμα στις διεθνείς αγορές.  

Διαβάστε ακόμα

Οι θετικοί οιωνοί αλλά και οι 3 προκλήσεις για τον ελληνικό τουρισμό το 2023 (γραφήματα)

Το κρέας που ξέρατε τελειώνει, υποδεχτείτε το φυτικό κρέας – Πώς μια ελληνική εταιρεία αξιοποιεί τα μικροφύκη

Καρναβάλι: 1 δισ. φέρνουν τα top models στη Βραζιλία θυμίζοντας show της Victoria’s Secret

Exit mobile version