search icon

Αγορές

Διαδοχικά limit up για το νικέλιο – Ξεπέρασε τα 37.000 δολάρια η τιμή του

Η τιμή του μετάλλου, λίγο μετά το άνοιγμα της αγοράς, εκτινάχθηκε στα 37.235 δολάρια ανά τόνο, καταγράφοντας άνοδο κατά 15% σε σχέση με το κλείσιμο της Τετάρτης

Άλμα της τάξης του 15% καταγράφει σήμερα η τιμή του νικελίου στο Χρηματιστήριο Μετάλλων του Λονδίνου (LME), με αποτέλεσμα να «χτυπάει» limit up για δεύτερη διαδοχική ημέρα, κάτι που ασκεί περαιτέρω πιέσεις σε όσους έσπευσαν να «σορτάρουν» στις αρχές του μήνα. 

Η τιμή του μετάλλου, λίγο μετά το άνοιγμα της αγοράς, εκτινάχθηκε στα 37.235 δολάρια ανά τόνο, καταγράφοντας άνοδο κατά 15% σε σχέση με το κλείσιμο της Τετάρτης, το οποίο επίσης καθορίστηκε στο +15%.   

Πάντως, τα δύο διαδοχικά limit up έρχονται να δώσουν συνέχεια στην άνευ προηγουμένου μεταβλητότητα της αγοράς νικελίου, μετά το πρόσφατο άλμα κατά 250%, το οποίο αποτέλεσε απόρροια των μαζικών αγορών από την κινεζική Tsingshan Holding Group, σε μια προσπάθεια να περιορίσει τις short θέσεις. Μάλιστα, για να μπει ένα stop σ’ αυτές τις διακυμάνσεις, το LME αναγκάστηκε να αναστείλει τις διαπραγματεύσεις για μία εβδομάδα.  

«Οι σορτ θέσεις είναι ακόμη σε ισχύ και θα πρέπει να “κλείσουν”» δήλωσε στο Bloomberg ο Michael Widmer, αναλυτής στη Bank of America. «Οι μεγάλες ημερήσιες διακυμάνσεις είναι πιθανό να συνεχιστούν, έως ότου οι short θέσεις “βγουν” από την αγορά».  

Όταν οι τιμές του νικελίου εκτοξεύθηκαν στις αρχές Μαρτίου, το LME παρενέβη και ανέστειλε τη διαπραγμάτευση, ενώ ακύρωσε συναλλαγές δισεκατομμυρίων δολαρίων, κάτι που προκάλεσε την οργή πολλών traders και επενδυτών. Με την επαναλειτουργία του χρηματιστηρίου, η αγορά κατέρρευσε, ενώ σήμερα βρίσκεται περίπου 63% κάτω από το ιστορικό υψηλό. Πάντως, σε επίπεδο μήνα, η τιμή του νικελίου είναι στο +53%. 

Σε κάθε περίπτωση, το trading του νικελίου στερείται ολοένα και περισσότερης ρευστότητας, καθώς πολλοί επενδυτές σπεύδουν να ρευστοποιήσουν τις θέσεις τους εν μέσω της απροσδόκητης μεταβλητότητας του μετάλλου. Την ίδια ώρα, η εν λόγω κρίση έχει προκαλέσει αναταράξεις και στις υπόλοιπες αγορές εμπορευμάτων. 

Ας σημειωθεί ότι το νικέλιο χρησιμοποιείται για την παραγωγή ανοξείδωτου ατσαλιού αλλά και για την παραγωγή μπαταριών ηλεκτρικών οχημάτων. Η τιμή του μετάλλου είχε ήδη πάρει την ανιούσα, ακόμη και πριν τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Όμως, ο πόλεμος ενέτεινε τις ανησυχίες για τα αποθέματα, δεδομένου ότι από τη Ρωσία προέρχεται το 10% της παγκόσμιας παραγωγής. 

Διαβάστε επίσης:

Ράλι σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο – Οι δηλώσεις Πούτιν βάζουν «φωτιά» στην ενέργεια

Δάνεια, αποζημιώσεις και ενισχύσεις για επιχειρήσεις που πλήττει ο πόλεμος στην Ουκρανία

Ο φόρος που έρχεται, το deal που ζυμώνεται, το στέλεχος που φεσώνει και ο αισθηματίας της Πληροφορικής

Exit mobile version